ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Δεκέμβρη 2012
Σελ. /28
ΝΕΟΛΑΙΑ
Ξεκινά αύριο το Πρωτοχρονιάτικο Φεστιβάλ

Το Σαββατοκύριακο στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ το Πρωτοχρονιάτικο Φεστιβάλ της ΚΝΕ με δωρεάν είσοδο

Με δημιουργικά εργαστήρια, παιδικές παραστάσεις και πολύ κέφι θα γεμίσει από αύριο και για δύο μέρες ο Περισσός
Με δημιουργικά εργαστήρια, παιδικές παραστάσεις και πολύ κέφι θα γεμίσει από αύριο και για δύο μέρες ο Περισσός
Ξεκινά αύριο Σάββατο από το πρωί το Πρωτοχρονιάτικο Φεστιβάλ της ΚΝΕ για παιδιά στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό. Με ένα «γεμάτο» πρόγραμμα που περιλαμβάνει θεατρικές παραστάσεις, συναυλία, προβολή ταινιών, βιβλιοπωλείο, δημιουργικά εργαστήρια, σε ένα χώρο που ετοιμάζεται με την εθελοντική δουλειά και το μεράκι μελών και φίλων της ΚΝΕ και του ΚΚΕ, τα παιδιά θα αποχαιρετήσουν με ξεχωριστό και διασκεδαστικό τρόπο τη χρονιά που φεύγει.

Η διοργάνωση του Φεστιβάλ αποτελεί μία εναλλακτική πρόταση για τις γιορτές και προς τους νέους γονείς, αποτελεί χώρο συνάντησης, συζήτησης, ανταλλαγής εμπειρίας και προβληματισμού, γνωριμίας με την πρόταση του ΚΚΕ. Το κάλεσμα προς τους νέους γονείς απευθύνουν τις τελευταίες μέρες μέλη της ΚΝΕ που πραγματοποιούν καθημερινά εξορμήσεις σε χώρους όπου αυτές τις μέρες πηγαίνουν γονείς με τα παιδιά τους. Τα υλικά του Φεστιβάλ συναντούν την αποδοχή των γονιών, οι οποίοι αναζητούν αξιόλογες προτάσεις απασχόλησης των παιδιών μέσα στις γιορτές.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του διημέρου έχει ως εξής:

Αύριο, Σάββατο

10.00 Γιορτινό εργαστήρι

11.00 Προβολή ταινίας μικρού μήκους από το Φεστιβάλ Ολυμπίας

12.00 «Τα μαγικά μαξιλάρια» - Παράσταση από τη θεατρική ομάδα της ΚΝΕ

18.00 Το εργαστήρι του χιονάνθρωπου

19.00 Αφήγηση παραμυθιού: «Πρωτοχρονιάτικες Καλικατζαροσκανταλιές»

20.00 Συναυλία της παιδικής χορωδίας Anthis Children Choir, με τραγούδια του Α. Ξένου για παιδιά και μουσικές του κόσμου, υπό τη μουσική διδασκαλία και διεύθυνση της Ανθής Γουρουντή

Κυριακή, 30 Δεκέμβρη

10.00 Ζωγραφίζουμε για τα δικαιώματα των παιδιών

11.00 Προβολή ταινίας μικρού μήκους από το Φεστιβάλ Ολυμπίας

12.00 «Φρίξος και Ελλη», κουκλοθέατρο από το εργαστήρι «Κου-Κλο»

18.00 «Ολα τα παιδιά του κόσμου...»: εργαστήρι κατασκευής κούκλας

19.00 «Οι μουσικοί της Βρέμης», θεατρική παράσταση από την Ιρίνα Μπόικο

20.00 Πρωτοχρονιάτικο πάρτι και δώρα

Εκδηλώσεις σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα

Αύριο Σάββατο, στα γραφεία του Παμμικρασιατικού Συνδέσμου στην Πάτρα γίνεται η πρωτοχρονιάτικη γιορτή της Νομαρχιακής Οργάνωσης Αχαΐας της ΚΝΕ για μικρούς και μεγάλους. Η εκδήλωση θα διαρκέσει από τις 10 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι και από τις 5 μέχρι τις 8 το βράδυ και περιλαμβάνει δραστηριότητες χειροτεχνίας και γιορτινά εργαστήρια, θεατρική παράσταση, παιδικό πάρτι.

Πρωτοχρονιάτικη γιορτή για παιδιά διοργανώνουν η Κομματική Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και η Οργάνωση Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ, την Κυριακή 30 Δεκέμβρη στις 6 μ.μ., στο φουαγιέ του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης. Αναλυτικά το πρόγραμμα της εκδήλωσης έχει ως εξής:

Στις 6 μ.μ., εργαστήριο ζωγραφικής και κατασκευών.

Στις 7 μ.μ., παρουσίαση του βιβλίου «12 μέρες από τη ζωή του Αϊ - Βασίλη», από την συγγραφέα Εύη Κοντόρα.

Στις 8 μ.μ., 3 λαϊκά παραμύθια από την Ιροντίνα Κάντραλη και την Αννα Σιταρίδου.

Στις 8.30 μ.μ., παιδική θεατρική παράσταση «Ο πόλεμος των δασών».

Στις 9 μ.μ., ο ερχομός του Αϊ - Βασίλη και πρωτοχρονιάτικο πάρτι.

Να σταματήσουν οι συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων στα σχολεία

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Το σοβαρό πρόβλημα των συγχωνεύσεων και καταργήσεων τμημάτων στα σχολεία εν μέσω σχολική χρονιάς επαναφέρουν στη Βουλή με Ερώτησή τους προς τον υπουργό Παιδείας οι βουλευτές του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, Λιάνα Κανέλλη και Σπύρος Χαλβατζής.

Οι βουλευτές αναφέρουν συγκεκριμένα στο κείμενο της ερώτησης:

«Το υπουργείο Παιδείας στα πλαίσια της γενικότερης αντιλαϊκής και αντιεκπαιδευτικής πολιτικής, που πλήττει τους εργαζόμενους και τη λαϊκή οικογένεια, προωθεί τις αναδιαρθρώσεις στο χώρο της εκπαίδευσης, προχωρώντας σε συμπτύξεις και καταργήσεις τμημάτων σε σχολεία κατά τη διάρκεια της τρέχουσας σχολικής χρονιάς.

Στην κατεύθυνση αυτή, είχαμε πριν δύο χρόνια 2000 συμπτύξεις - συγχωνεύσεις, καταργήσεις σχολείων, όμως η κατάσταση δεν σταμάτησε εκεί. Το υπουργείο Παιδείας και πέρυσι προχώρησε σε επιπλέον συμπτύξεις - συγχωνεύσεις, αλλά φέτος φαίνεται πως εντείνει την προσπάθειά του αυτή, στα πλαίσια της νέας μεγαλύτερης αντιλαϊκής επίθεσης ενάντια στα λαϊκά στρώματα, βάζοντας στόχους για ευρύτερες αρνητικές μεταβολές στα σχολεία. Ετσι, εν μέσω σχολικής χρονιάς καταπατώντας κάθε παιδαγωγικό κριτήριο, καθημερινά συμπτύσσει τμήματα, στοιβάζοντας μαθητές σε πολυμελή τμήματα και μετακινώντας εκπαιδευτικούς.

Στη Γ' Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αττικής προχωρούν σε συμπτύξεις και καταργήσεις τμημάτων στα παρακάτω σχολεία:

  • Στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Περιστερίου.
  • Στο 5ο Δημοτικό Σχολείο και στο 16ο Δημοτικό Σχολείο Αιγάλεω (οι γονείς και εκπαιδευτικοί των σχολείων είναι σε κινητοποίηση 10 μέρες, αντιδρώντας σε αυτούς τους σχεδιασμούς).
  • Σύμπτυξη και κατάργηση τμημάτων σε νηπιαγωγεία με μετακινήσεις νηπίων και διακοπές φοίτησης προνηπίων στα: 5ο Νηπιαγωγείο Ιλίου, 3ο και 11ο Νηπιαγωγεία Καματερού, 2ο Νηπιαγωγείο Περιστερίου.
  • Κατάργηση τμημάτων τσιγγανοπαίδων στο 2ο Δημοτικό Σχολείο και 5ο Δημοτικό Σχολείο Αγίας Βαρβάρας.
  • Σύμπτυξη τμημάτων στο 5ο Δημοτικό Σχολείο και 3ο Δημοτικό Σχολείο Περιστερίου.

Υπάρχουν αυτή τη στιγμή στη Γ' Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αττικής:

  • 55 υπεράριθμα τμήματα με 26, 27, 28 και 30 μαθητές.
  • 13 κενά δασκάλων και 7 νηπιαγωγών.
  • Λείπουν περίπου το 10% των ωρών των ειδικοτήτων».

Με βάση όλα τα παραπάνω, οι βουλευτές ρωτούν τον υπουργό τι μέτρα πρόκειται να πάρει, ώστε να σταματήσει κάθε αρνητική μεταβολή των σχολείων, ώστε να λειτουργήσουν επιτέλους πλήρως όλα τα δημόσια σχολεία.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΗΣ ΚΝΕ
Πολιτιστικές προτάσεις

Πολιτιστικές προτάσεις για τις μέρες των γιορτών κάνει στη νεολαία η Επιτροπή Φεστιβάλ της ΚΝΕ. Στις προτάσεις της Επιτροπής για τις επόμενες μέρες περιλαμβάνονται:

  • Σήμερα Παρασκευή η Επιτροπή Φεστιβάλ διοργανώνει λαϊκό - ρεμπέτικο γλέντι, στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου (Δωδεκανήσου 106 και Αναπαύσεως). Είσοδος ελεύθερη.
  • Την Παρασκευή 4 Γενάρη και το Σάββατο 5 Γενάρη η Επιτροπή Φεστιβάλ καλεί στη θεατρική παράσταση «Το φως που (πάντα) καίει» σε διασκευή, δραματουργική επεξεργασία και σκηνοθεσία Βασίλη Κολοβού, στο «Θέατρο της Ημέρας» (Ν. Γεννηματά 20, στάση Μετρό Πανόρμου). Η είσοδος είναι 7 ευρώ και η ώρα προσέλευσης είναι 9 μ.μ.
ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η «αγορά» προσφέρει διαγωνισμό αυταπατών

«Μαθητικό διαγωνισμό» που απευθύνεται σε μαθητές ΓΕΛ, ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ διοργανώνουν τα Επιμελητήρια της Βοιωτίας, της Εύβοιας, της Ευρυτανίας, της Φθιώτιδας και της Φωκίδας, με την υποστήριξη της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας. Με ποιο θέμα; Την «επιχειρηματικότητα» και την «καινοτομία»! Ενδεικτικά θέματα των εργασιών που προτείνονται είναι η «δημιουργία πρωτότυπης επιχείρησης», ο «καινοτόμος τρόπος προβολής προϊόντων και υπηρεσιών, «νέες τεχνολογίες και επιχειρηματικότητα», «"πράσινες" επιχειρηματικές πρωτοβουλίες».

Ο πλήρης τίτλος του διαγωνισμού είναι «Σχέδιο Ιδρυσης, Οργάνωσης και Λειτουργίας μιας Νέας Επιχείρησης». Αξιολογητές των εργασιών θα είναι εκπρόσωποι του Οικονομικού Επιμελητηρίου (παράρτημα Στερεάς Ελλάδας), του Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας, η ένωση οικονομολόγων καθηγητών του νομού. Επίσης στην επιτροπή αξιολόγησης των εργασιών θα είναι εκπρόσωποι των Επιμελητηρίων, της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας και εκπρόσωποι ΤΕΙ.

Αναφέρουμε όλες τις παραπάνω λεπτομέρειες γιατί ο συγκεκριμένος διαγωνισμός αποτελεί... πρότυπη «δράση» του σχολείου της «αγοράς». Τέτοιους διαγωνισμούς «οραματίζονται», διαγωνισμούς με θέμα την επιχειρηματικότητα, με κριτές επιχειρηματίες και την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης, αλλά και τα ΤΕΙ και τα Πανεπιστήμια να στηρίζουν και να συμμετέχουν στο... επιχειρηματικό πλάνο. Μέσα στην κρίση, ενώ οι οικογένειες των μαθητών στενάζουν, θέλουν να προβάλλουν τις «ευκαιρίες» (και τις αυταπάτες) που έχει μια επιχειρηματική ιδέα που μπορεί να σε κάνει πλούσιο... Χαρακτηριστικό, δε, είναι ότι τα έπαθλα για τους πέντε πρώτους μαθητές είναι χρηματικά.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ