ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 28 Δεκέμβρη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Μεγάλη η ανταπόκριση για τη διάσωση του Αρχείου

Σε ποσοστό 44,88% είχε καλυφθεί μέχρι την περασμένη Δευτέρα το πανελλαδικό πλάνο της δίμηνης (Δεκέμβρης - Γενάρης) Οικονομικής Εξόρμησης που προκήρυξε η ΚΕ του ΚΚΕ προς τιμήν του 18ου Συνεδρίου και με στόχο την ολοκλήρωση της διάσωσης του αρχείου του Κόμματος με τη στέγασή του σε ένα σύγχρονο και ασφαλές κτίριο, ειδικά κατασκευασμένο για το σκοπό αυτό.

Σε όλη τη χώρα χιλιάδες μέλη και φίλοι του Κόμματος και της ΚΝΕ υλοποιούν ένα πλατύτατο άνοιγμα στο λαό, αξιοποιώντας και αυτές τις γιορταστικές μέρες. Χιλιάδες άνθρωποι του μόχθου, ανάμεσά τους ακόμα και άνθρωποι με διαφορετικές πολιτικές αναφορές, ενισχύουν την προσπάθεια διάσωσης του αρχείου, ενώ σ'αυτό συνδράμουν και μαζικοί και κοινωνικοί φορείς.

Πρώτη Οργάνωση - πάντα μέχρι την περασμένη Δευτέρα - από πλευράς κάλυψης του πλάνου παρέμενε η Κεντρική Μακεδονία με ποσοστό 62,85%, δεύτερη η ΚΟ Αττικής με 60,58%, τρίτη η ΚΟ Πειραιά με 60,35%. Ακολουθούν η Κρήτη με 60,06%, η Θεσσαλονίκη με 53,10%, η Θεσσαλία με 52,37%, η Πελοπόννησος με 50,11% και αμέσως μετά οι ΚΟ Δυτικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, Εξωτερικού, Στερεάς - Εύβοιας, Αιγαίου, Αθήνας και Βορειοδυτικής Ελλάδας. Η ΚΝΕ είχε καλύψει το 36,73% και οι ΚΟΒ «902» και «Ριζοσπάστη» ποσοστό 48% και 37,39% αντίστοιχα.

Σημαντική δουλειά στην Αχτίδα Δημόσιας Διοίκησης της ΚΟΑ

Μεγάλη είναι η ανταπόκριση των εργαζομένων στο κάλεσμα να ενισχύσουν την προσπάθεια διάσωσης του αρχείου του ΚΚΕ, κόβοντας ένα κουπόνι της Οικονομικής Εξόρμησης ή συμμετέχοντας οι ίδιοι στη διακίνηση των κουπονιών. Χάρη σ' αυτή την ανταπόκρισή τους η Αχτίδα Δημόσιας Διοίκησης της ΚΟΑ του ΚΚΕ έφτασε τη Δευτέρα 22/12 να καλύψει το πλάνο της κατά 47,73%.

Παρότι ο στόχος ήταν 50% οι δυνάμεις της Αχτίδας αισιοδοξούν ότι θα υπερκαλύψουν το πλάνο τους. Οπως μας είπε η γραμματέας της Αχτίδας, Θεοδώρα Χάλαρη, το άνοιγμα που έχει γίνει προσεγγίζει τους 1.000 ανθρώπους έως τώρα, ενώ η Αχτίδα έχει απευθυνθεί και σε σωματεία και σε Ομοσπονδίες του χώρου με την ανακοίνωση του Κόμματος και έχει βρει ανταπόκριση. Ενδεικτικά αναφέρει τη συμβολή στην εξόρμηση για τη διάσωση του αρχείου του Προμηθευτικού Συνεταιρισμού Υπαλλήλων Υπουργείου Εμπορίου με 500 ευρώ, του Ενιαίου Συλλόγου Υπαλλήλων Υπουργείου Εμπορίου με 1.500 ευρώ, της Πανελλήνιας Ενωσης Συντηρητών Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟ με 100 ευρώ. Ελέγχοντας την πορεία κάλυψης του πλάνου με συγκεκριμένα μέτρα συνεχίζουμε εντατικά το πλατύ άνοιγμα και την αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων που έχουμε.

Δολοφονική επίθεση εναντίον εργάτριας συνδικαλίστριας

Τη μετανάστρια συνδικαλίστρια Κωνσταντίνα Κούνεβα, γραμματέα της Παναττικής Ενωσης Καθαριστριών και Οικιακού Προσωπικού, που νοσηλεύεται βαριά τραυματισμένη στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», επισκέφτηκε την Τετάρτη 24/12/2008, αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ. Η συνδικαλίστρια δέχτηκε επίθεση με οξύ από αγνώστους τη Δευτέρα το βράδυ, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να χάσει οριστικά την όρασή της. Την επίθεση κατήγγειλε από την πρώτη στιγμή το ΠΑΜΕ, απαιτώντας την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης και την τιμωρία των ενόχων. Συνάδελφοι της συνδικαλίστριας κατήγγειλαν στην αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ ότι το τελευταίο διάστημα, τόσο η ίδια, όσο και άλλοι συνδικαλιστές του χώρου δέχονταν απειλές από εργολάβους καθαριότητας. Σε ανακοίνωσή του, το ΠΑΜΕ εκφράζει την αγανάκτηση και την οργή του για την άνανδρη επίθεση, που στόχο έχει το σύνολο των εργαζομένων. «Αυτή η άθλια μεθόδευση για άλλη μια φορά θα πέσει στο κενό», ξεκαθαρίζει το ΠΑΜΕ.

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, σε ανακοίνωσή του, στις 24/12/2008, «καταγγέλλει την ύπουλη δολοφονική επίθεση που δέχτηκε η εργάτρια συνδικαλίστρια». Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Το ΚΚΕ καταγγέλλει την ύπουλη δολοφονική επίθεση που δέχτηκε η εργάτρια συνδικαλίστρια Κούνεβα Κωνσταντίνα, με αποτέλεσμα το σοβαρό τραυματισμό της, που βάζει σε κίνδυνο τη ζωή της. Η συνδικαλίστρια του σωματείου καθαριστριών δέχτηκε επίθεση έξω από το σπίτι της από επαγγελματίες δολοφόνους.

Το ΚΚΕ απαιτεί από την κυβέρνηση, χωρίς καθυστέρηση, να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα για την αποκάλυψη και την τιμωρία των δραστών και των εντολέων τους. Οι έρευνες πρέπει να κατευθυνθούν και στις εταιρείες που εργολαβικά δραστηριοποιούνται στο χώρο της καθαριότητας, εκεί που η εργοδοσία καταπατά τα στοιχειώδη δικαιώματα των εργαζομένων. Εκεί όπου η βαναυσότητα και η τρομοκρατία σε βάρος των εργαζομένων είναι καθεστώς. Και αυτή η επίθεση φανερώνει την εργοδοτική τρομοκρατία που βασιλεύει στους περισσότερους εργασιακούς χώρους και ειδικά εκεί που εφαρμόζονται οι ελαστικές και προσωρινές εργασιακές σχέσεις. Είναι τεράστιες οι ευθύνες των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και για το χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων και για την ανοχή τους και τη συγκάλυψη της εργοδοτικής τρομοκρατίας.

Η εργατική τάξη έχει τη δύναμη, μπορεί να αποκρούσει και την εργοδοτική τρομοκρατία και την αντιλαϊκή πολιτική, δυναμώνοντας την ταξική αλληλεγγύη και πάλη της, με την ανασύνταξη του κινήματός της, τον απεγκλωβισμό από τον εργοδοτικό και δικομματικό συνδικαλισμό. Να διεκδικήσει αποφασιστικά τα σύγχρονα δικαιώματά της, την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής».

Πατριδογνωμόνιο
Το τιμολόγιο των ηττημένων

Το επικείμενο ημερολογιακώς έτος 2009 δείχνει ήδη τα δόντια του. Φτώχεια και προβοκάτορες έχουν ήδη προ πολλού στοχοποιήσει κάθε οργανωμένη αντίσταση στα σχέδια των εχθρών της εργατικής τάξης.

Τη δεύτερη μόλις μέρα των δραματικών γεγονότων αυτού του μήνα, στις 8 του Δεκέμβρη, αγγλικές εφημερίδες έκαναν λόγο για «πιθανότητα εμφάνισης νέων τρομοκρατικών οργανώσεων (!) στην Ελλάδα, συνέχεια ίσως της Επαναστατικής Πάλης (!)...» Δυο εβδομάδες μετά, το... όνειρο των Αγγλων έγινε πραγματικότητα. Να το καλάσνικοφ, να και κάτι σαν οργάνωση με τίτλο «Λαϊκή Πάλη» να ξεφυτρώνουν μαζί με αγριόχορτα από το πολυβολείο του εμφυλίου διατηρημένο μνημείο στην Πανεπιστημιούπολη. Η Πυθία, στον αιώνα μας δεν έχει ελληνικό διαβατήριο κι ίσως σνιφάρει κόκα στη Λόντρα ή στη Βιρτζίνια όταν μιλάει για εξεγέρσεις και τρομοκρατικές οργανώσεις σε ελεγχόμενες δημοκρατίες δυτικού τύπου.

Σύντροφοι, ακόμα και σαν έτοιμοι από καιρό, ακόμα και σε συνεχή εγρήγορση για περιφρούρηση της δράσης μας, ας έχουμε κατά νου κι άλλα μεγάλα σχέδια και γεγονότα, ίδια κι απαράλλαχτα, όσο και εκσυγχρονισμένα. Γκλάντιο, κόκκινες προβιές, βόμβες σε σταθμούς σαν την Μπολόνια από αδίστακτους φασίστες «φωτίζουν» ήδη τον 21ο αιώνα μια δεκαετία σχεδόν. Αλλα ονόματα, άλλες πρακτικές, ίδια συμφέροντα, ίδιοι οι προβοκάτορες.

Προπάντων όμως ίδιος ο στόχος: Το λαϊκό κίνημα πρέπει να χτυπηθεί καίρια και παραλυτικά. Γιατί αντέχει ακόμα και εκφράζεται σταθερά κι αμετακίνητα από κόμματα όπως το ΚΚΕ και μέτωπα όπως το ΠΑΜΕ. Η προσπάθεια να ηττηθεί ιδεολογικοπολιτικά όπως διατυμπανίζει ο ΣΥΡΙΖΑ/ΣΥΝ αποτυγχάνει κάθε μέρα. Γιατί δεν κόπηκε, δεν εξοφλήθηκε, δεν έγινε καν αποδεκτό στο λεξιλόγιό τους αυτό το φριχτό, αποδομητικό της εργατικής ταξικής συνείδησης τιμολόγιο: «Η γενιά των 700 ευρώ». Υστερα «η γενιά των 400 ευρώ»...

Ολοι οι ευρωλάγνοι, τα παρακολουθήματα της ευρωπαϊκής αστικής τάξης προσχώρησαν στη φιλοσοφία του ευρωσυντάγματος. Που κατάργησε την πολιτική έννοια λαός από ιστορικό υποκείμενο κι άρχισε να φτιάχνει φυλλάδια, παραρτήματα προπαγάνδας ενός κοινωνικού εμφυλίου, υποστηρίζοντας την «κοινωνία των πολιτών», τις γενιές κομμένες σε «ομάδες πολιτών», με βάση το τιμολόγιο των εργοδοτών απέναντι σε απασχολήσιμους. Ετσι σχεδίασαν να φτάσουν και στην «αταξική» νεολαία που εξεγείρεται με ηλικιακό κίνητρο. Ετσι στήνουν και «βουλή πολιτών» απότοκο των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.

Ηδη στρώνεται χαλί στην ενίσχυση κάθε λογής λουμπενοποιημένης μάζας και χειραγώγηση εξαθλιωμένων μεταναστών απ' τη μια. Από την άλλη, η κατατρομοκράτηση των εργαζομένων με καλάσνικοφ, μολότοφ και βιτριόλια έχει μια βόμβα κρότου - λάμψης, τη σύγχυση. Ετσι ώστε ο ήρωας να μην είναι αυτός που δίνει τη ζωή του, τη θυσιάζει για τους άλλους αλλά επιλεγμένα θύματα που φορτίζουν συναισθηματικά όλη την κοινωνία, τόσο ώστε να εξατομικεύει τον τρόμο της, να αποσύρεται στο καταφύγιο του ιδιωτικού χώρου και εν τέλει ως οργανωμένη δύναμη τάξης να ηττάται.

Το κομμένο απ' το Μάαστριχτ κιόλας και σφραγισμένο με την 11/9 τιμολόγιο των ηττημένων, πρέπει το 2009 ν' ακυρωθεί. Επιστρέφεται στους εκδότες. Καλή αγωνιστική χρονιά!


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org