ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 28 Δεκέμβρη 2008
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΙΑ
Στους νέους στόχους του ιμπεριαλισμού

Το μακελειό της Βομβάης έδωσε το έναυσμα για παραπέρα ενίσχυση των κατασταλτικών μέτρων στο όνομα της αντιμετώπισης της «τρομοκρατίας»

Associated Press

Το μακελειό της Βομβάης έδωσε το έναυσμα για παραπέρα ενίσχυση των κατασταλτικών μέτρων στο όνομα της αντιμετώπισης της «τρομοκρατίας»
Ινδία. Μια από τις μεγαλύτερες χώρες του πλανήτη που φτάνει τα 1,13 δισεκατομμύρια ανθρώπους. Μια χώρα στρατηγικός σύμμαχος των ΗΠΑ, μετά και την υπογραφή της «πυρηνικής συμφωνίας», μη στρατιωτικού χαρακτήρα κατά την Ουάσιγκτον, που εμφανίζει από τα μεγαλύτερα ποσοστά φτώχειας στον πλανήτη, παρουσιάζει τεράστια ποσοστά παιδικής θνησιμότητας, παιδικής εργασίας, αλλά και αγοραπωλησιών παιδιών. Ενα κράτος με πολλές διαφορετικές γλώσσες, πολυσυλλεκτική κουλτούρα και ζωντανά θρησκευτικά μίση, που κάποιοι φροντίζουν να τα συντηρούν και να αναζωπυρώνουν, όποτε παρουσιάζεται «ανάγκη», ενώ σε ρόλο «μπαλαντέρ» για τους ιμπεριαλιστές λειτουργεί και η διαμάχη που έχει αρκετές φορές εξελιχθεί σε ένοπλη αναμέτρηση, Ινδίας - Πακιστάν.

Πλέον πρόσφατο, αλλά όχι τελευταίο - όπως όλα δείχνουν - «λουτρό αίματος» στην Ινδία, το μακελειό της Βομβάης, με 10 ενόπλους να ανοίγουν πυρ και να πυροβολούν αδιακρίτως, στις 26 Νοέμβρη, σε σταθμούς τρένων, εστιατόρια και πολυτελή ξενοδοχεία - σύμβολα της πόλης, όπως το Ταζ Μαχάλ. Η σφαγή του Νοέμβρη άφησε πίσω, πάνω από 180 νεκρούς και άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου για ενίσχυση της «αντιτρομοκρατικής»- κατασταλτικής νομοθεσίας, αλλά και έδωσε τα απαραίτητα προσχήματα για παραπέρα εμπλοκή στον αμερικανικό ιμπεριαλισμό.

Οι επιθέσεις ενίσχυσαν θρησκευτικές και εθνικές διαφορές

Οι επιθέσεις σχεδιάστηκαν με «χειρουργική ακρίβεια», όλοι οι δράστες - πλην ενός - σκοτώθηκαν, άρα δεν μπορούν να καταδώσουν άμεσα τους ενορχηστρωτές των γεγονότων, που σύμφωνα με το Νέο Δελχί εντοπίζονται στο Πακιστάν και στην οργάνωση Λασκάρ Ε Ταΐμπα που συνδέεται και με επεισόδια αυτονομιστών στο Κασμίρ. Αμεση ήταν η ανάμειξη των ΗΠΑ, μετά τα τραγικά γεγονότα, που ενεπλάκησαν ως διαμεσολαβητές μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν, δήθεν για να αποτρέψουν μία ένοπλη αναμέτρηση των δύο χωρών, που απειλείτο να ξεσπάσει με αφορμή το μακελειό της Βομβάης, με το Νέο Δελχί να κατηγορεί άμεσα το Ισλαμαμπάντ, για ενίσχυση και υπόθαλψη τρομοκρατών.

Το Πακιστάν μετά από «έκκληση» των Αμερικανών να συνεργαστεί, προχωρά σε έρευνες και συλλήψεις από το χώρο της εν λόγω οργάνωσης, ενώ κηρύσσει παράνομα τα παρακλάδια της, ταυτόχρονα δηλώνει ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να αποδοθεί δικαιοσύνη, αλλά και έτοιμο να αντιμετωπίσει την Ινδία σε ενδεχόμενη ένοπλη αναμέτρηση...

Οι απειλές μέχρι στιγμής παραμένουν απειλές, με τα απειλητικά βήματα να γίνονται από την κυβέρνηση της Ινδίας και του Μανμόχαν Σινγκχ προς το λαό της χώρας. Και ενώ λοιπόν το 2004 η νεοεκλεγείσα τότε κυβέρνηση απέσυρε τον αντιτρομοκρατικό νόμο, προς εξομάλυνση των διαφορών μεταξύ ινδουιστών και μουσουλμάνων, επανήλθε ακόμα σκληρότερος, υπό το μανδύα των επιθέσεων της Βομβάης. Μερικά από τα μέτρα που ενέκρινε το κοινοβούλιο της Ινδίας, είναι η κράτηση έως και 180 ημερών των υπόπτων για τρομοκρατία, ενάντια σε κάθε ανθρώπινο δικαίωμα, αλλά και η θέσπιση ενός νέου κατασταλτικού - «ερευνητικού» σώματος σε ρόλο μεταξύ μυστικής υπηρεσίας και αστυνομίας, που θα καλύψει τα κενά της αστυνομίας, στα πλαίσια της Ινδικής Ομοσπονδίας.

Ιμπεριαλιστικά συμφέροντα στην περιοχή

Αμεση και δραστική ήταν όπως προαναφέραμε η ανάμειξη των ΗΠΑ στην όλη υπόθεση, που έσπευσαν να αναλάβουν τον έλεγχο της κατάστασης, εντείνοντας τις υποψίες για το ποιος τελικά θα ωφεληθεί από την ωμή βία της Βομβάης, που είχε στρατιωτική οργάνωση, φαίνεται να πραγματοποιήθηκε από μουσουλμάνους, αναζωπυρώνοντας τις θρησκευτικές και εθνοτικές διαφορές της χώρας και προβληματισμούς για το στόχο, που δεδομένων και των ανταγωνισμών που περικλείονται στην περιοχή, γέννησαν ιδιαίτερη ανησυχία.

Διότι δεν πρέπει κανείς να παραβλέψει τον πλούτο που υπάρχει στην Ινδία, η οποία διαθέτει φυσικούς πόρους διαμαντιών, φυσικού αερίου, πετρελαίου, ενώ και η θέση της αποτελεί στρατηγικό σημείο για τη νοτιοανατολική Ασία και όχι μόνο, κάνοντάς την έναν ιδιαίτερα δελεαστικό στόχο ελέγχου για τους ιμπεριαλιστές. Σε αυτό έρχεται να προστεθεί φυσικά και η τεράστια αγορά της και οι δυνατότητες εκμετάλλευσής της...

Τέτοια γεγονότα επαναβεβαιώνουν την ένταση που επικρατεί μεταξύ των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων που επιζητούν αναδιανομή των σφαιρών επιρροής για τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών, των ενεργειακών οδών και των αγορών σε διάφορες περιοχές της Γης, με επίκεντρο την ονομαζόμενη Ευρασία. Στις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις που προκαλούν ντόμινο εξελίξεων, προστίθεται και η εξέλιξη δυνάμεων όπως η Κίνα και η Ρωσία, που στρέφουν το βλέμμα των ιμπεριαλιστών και στις δυνάμεις που αναπτύσσονται περιφερειακά στις οποίες ανήκουν η Ινδία αλλά και το Πακιστάν. Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η ΕΕ, που επίσης έδειξε έντονο ενδιαφέρον για το λουτρό αίματος στη Βομβάη, οξύνουν το μεταξύ τους ανταγωνισμό για το ποιος θα εδραιωθεί και θα καταλάβει στρατηγικές θέσεις στην Ασιατική ήπειρο.

Χαρακτηριστικός είναι και ο ρόλος που θα διαδραματίσει η Ινδία, στην «Οργάνωση Συνεργασίας της Σαγκάης» (ΟΣΣ), που δραστηριοποιείται στην περιοχή, και μέλη της είναι η Κίνα, η Ρωσία, το Καζαχστάν, η Κιργιζία, το Τατζικιστάν και το Ουζμπεκιστάν, που από το 2005 προστέθηκε ως παρατηρητής μαζί με το Ιράν και το Πακιστάν, με πολλούς αναλυτές να αποκαλούν την ΟΣΣ ως το «ανατολικό ΝΑΤΟ».

Οι ΗΠΑ επιθυμούν διακαώς να προσθέσουν και να εξασφαλίσουν την Ινδία στους δικούς τους συμμάχους καθώς αποτελεί ένα από τα τρία μεγαλύτερα κράτη της περιοχής, μαζί με την Κίνα και τη Ρωσία, των οποίων μία ενδεχόμενη συνεργασία θα διατάρασσε τα σχέδια των ηγετικών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και θα επιδρούσε αποφασιστικά στο συσχετισμό όχι μόνο της συγκεκριμένης περιοχής, αλλά και παγκόσμια.

Σημειώνουμε ότι Κίνα - Ινδία - Ρωσία εμφανίζονται να ενδιαφέρονται για την ανάπτυξη μεταξύ τους σχέσεων ευνοϊκών διακρατικών, εμπορικών και επιχειρηματικών επενδυτικών συμφωνιών και συμπράξεων σε ενεργειακούς και άλλους τομείς.

Το μοίρασμα του κόσμου

Σε αυτά τα πλαίσια οι ΗΠΑ αναπτύσσουν την ιδέα του «μπαμπούλα» της τρομοκρατίας, υπογράφουν συμφωνίες, που δένουν χειροπόδαρα τις χώρες αυτές, όπως η πυρηνική συμφωνία ΗΠΑ - Ινδίας και φροντίζουν να καθιστούν εξαρτώμενες από την Ουάσιγκτον τις χώρες αυτές. Χαρακτηριστικές είναι και οι Θέσεις του ΚΚΕ για το 18ο Συνέδριο αναφορικά με τις διεθνείς εξελίξεις στην περιοχή, που υπογραμμίζουν ότι «η αναβαθμισμένη παρουσία και ισχυροποίηση στο διεθνές προσκήνιο των Ρωσίας, Κίνας, Ινδίας, Βραζιλίας και των περιφερειακών ενώσεων - "Συνεργασία της ομάδας της Σαγκάης", "Ενωση Νοτιοανατολικών Ασιατικών Εθνών" (ΑΣΕΑΝ), "Κοινότητα Νοτιοαμερικανικών Εθνών" (CSN) κ.ά.- τείνει να διαμορφώσει νέα δεδομένα στον ιμπεριαλιστικό ανταγωνισμό για το μοίρασμα των αγορών».

Δεδομένων των παραπάνω αλλά και των αποκαλύψεων ότι η οργάνωση Λασκάρ Ε Ταΐμπα που φαίνεται να ενοχοποιείται για τις πρόσφατες επιθέσεις στη Βομβάη, που αναθέρμαναν θρησκευτικές και εθνικές διαφορές, στην εξέλιξη της οποίας αποδεικνύεται να έχει καθοριστικό ρόλο η CIA όπως και με τους Ταλιμπάν, στα πλαίσια του «ψυχρού πολέμου», δημιουργούνται ανησυχητικά ερωτήματα, με τις κυριότερες πλευρές της υπόθεσης να αναμένεται να αποκαλυφθούν σε βάθος χρόνου, ενώ κάνουν την ευρύτερη περιοχή... «καζάνι που βράζει».


Αλεξάνδρα ΦΩΤΑΚΗ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ