ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Νοέμβρη 2020 - Κυριακή 29 Νοέμβρη 2020
Σελ. /40
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΔΡΑΜΑΣ
Πεθαίνει κόσμος, αλλά το υπουργείο Υγείας τα βλέπει όλα καλά!

Δεν φταίνε οι τεράστιες ελλείψεις στις δομές Υγείας, αλλά η έξαρση της πανδημίας, είναι το «πόρισμα» του Κικίλια

Στο χείλος του γκρεμού παραμένει η κατάσταση στο Γενικό Νοσοκομείο της Δράμας, την ίδια ώρα που ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, δήλωσε προκλητικά πως «δεν έχει πρόβλημα το Νοσοκομείο της Δράμας, έχει πρόβλημα η πόλη της Δράμας με τον κορονοϊό», υποστηρίζοντας μάλιστα πως το νοσηλευτικό προσωπικό είναι επαρκές.

Ο αριθμός των θανάτων από κορονοϊό μέχρι την Παρασκευή στο Νοσοκομείο άγγιζε τους 60, ενώ όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων, Γιάννης Παπαδόπουλος, στο ΓΝ Δράμας εξυπηρετούνται μόνο τα ελαφριά περιστατικά με Covid-19, ενώ τα σοβαρά πάνε στη Θεσσαλονίκη, για να τους παρασχεθεί η απαραίτητη φροντίδα.

Στο ΓΝ Δράμας νοσηλεύονται 136 ασθενείς στις κλινικές COVID, ενώ ασθενείς διασωληνώνονται στα 4 κρεβάτια χειρουργείων που έχουν μετατραπεί σε κλίνες ΜΑΦ. Μετά την αεροδιακομιδή τριών ασθενών από τις συγκεκριμένες κλίνες την Πέμπτη, αυτές καλύφτηκαν με ασθενείς που οι γιατροί εκτιμούσαν ότι χρειάζονται νοσηλεία σε ΜΕΘ, αλλά υπήρξε πολύωρη αναμονή μέχρι να βρεθεί διαθέσιμο κρεβάτι.

Ενας από αυτούς τελικά μεταφέρθηκε στη Θεσσαλονίκη, 2 στη ΜΕΘ του ΓΝ Δράμας, η οποία και πάλι είναι στο 100%, και ένας παραμένει στο κρεβάτι του χειρουργείου. Ασθενείς από τις κλινικές COVID του Νοσοκομείου διακομίζονται συνεχώς κατά δεκάδες τις τελευταίες μέρες σε Σέρρες, Αλεξανδρούπολη και Καβάλα.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις των προέδρων του Σωματείου Εργαζομένων και των Νοσοκομειακών Ιατρών του Νοσοκομείου, την Παρασκευή νοσούσαν 80 νοσηλευτές και παραϊατρικό προσωπικό, αλλά και 25 γιατροί, την ίδια ώρα που από τις 107 θέσεις ιατρών που προβλέπει το οργανόγραμμα του Νοσοκομείου, υπηρετούν 57 μόνιμοι και 14 επικουρικοί.

Από αυτούς μόλις 4 είναι οι ειδικοί παθολόγοι, για ένα Νοσοκομείο με συνολική διαθεσιμότητα 240 κλινών. Σημειώνεται πως την προηγούμενη βδομάδα, στη μάχη είχε απομείνει μονάχα ένας, ενώ μετά την ανάρρωσή του επανήλθε και δεύτερος παθολόγος. Σε 17 έχει φτάσει ο αριθμός των υγειονομικών που έχουν μεταφερθεί από τα αποψιλωμένα ΚΥ της ΠΕ Δράμας, προκειμένου να ενισχυθεί το Νοσοκομείο, ενώ ακόμα ένας λοιμωξιολόγος έχει μεταφερθεί από το ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης στο ΓΝ Δράμας.

Επικίνδυνα τα πράγματα και στην Αλεξανδρούπολη

Σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση βρίσκεται και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, όπως επισημαίνει το Σωματείο Υπαλλήλων Κρατικών Νοσοκομείων Εβρου, καθώς και εκεί οι κλίνες ΜΕΘ - COVID είναι πλήρως καλυμμένες.

Οπως αναφέρει το Σωματείο, «την τελευταία βδομάδα ήδη έχουν καταληφθεί και οι επιπλέον 6 κλίνες που αναπτύχθηκαν στον χώρο της Ανάνηψης και την Πέμπτη δόθηκε εντολή για ανάπτυξη επιπλέον άλλων 6 κλινών στον χώρο των χειρουργείων!».

Η αύξηση των κλινών ΜΕΘ από 9 σε 21 με προγραμματισμό να φτάσουν τις 27 έχει δημιουργήσει ασφυκτική πίεση στους εργαζόμενους. Η ενίσχυση του νοσηλευτικού προσωπικού, από τον Ιούνη, με μόλις 18 εργαζόμενους, χαρακτηρίστηκε από τον πρόεδρο του Σωματείου, Χριστόδουλο Μεντίζη, «απειροελάχιστη».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως δεν υπήρξε η απαραίτητη ενίσχυση του προσωπικού μετά το πρώτο κύμα, και έτσι οι σχεδιασμοί διοίκησης και υπουργείου για αύξηση των κλινών COVID και ΜΕΘ - COVID γίνονται κατά 90% με το υπάρχον προσωπικό, με αποτέλεσμα την εντατικοποίηση της δουλειάς, μέχρι εξάντλησης. Αντίστοιχα, δεν υπάρχει το αναγκαίο βοηθητικό προσωπικό.

Το Σωματείο σημειώνει πως έχει επίσης δημιουργηθεί το «άκρως επικίνδυνο φαινόμενο της παραμονής παθολογικών περιστατικών μέσα στις κλινικές Covid -19», ενώ περίπου 30 εργαζόμενοι του Νοσοκομείου έχουν νοσήσει από κορονοϊό ή βρίσκονται σε καραντίνα. Τέλος, οι αυξημένες ανάγκες για παροχή οξυγόνου προκάλεσαν το βράδυ της Πέμπτης και το πρωί της Παρασκευής μικρής διάρκειας πτώση της πίεσης σε μία από τις κλινικές COVID του Νοσοκομείου.

Εστία υπερμετάδοσης γηροκομείο της Καβάλας

Ενας 86χρονος τρόφιμος του «Προκόπειου» Γηροκομείου της Καβάλας, με υποκείμενα νοσήματα, κατέληξε το βράδυ της Τετάρτης, μετά από μάχη με τον κορονοϊό στο ΓΝ Καβάλας. Ακόμα δύο τρόφιμοι έχουν διακομιστεί για νοσηλεία, μετά τον εντοπισμό τουλάχιστον 30 θετικών κρουσμάτων σε ηλικιωμένους τρόφιμους.

ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΙ ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΤΟΥ ΕΚΑΒ
Nα πληρωθούν και να μονιμοποιηθούν απαιτεί το ΚΚΕ

Ερώτηση στον υπουργό Υγείας από βουλευτές του Κόμματος

Τη λήψη μέτρων για την άμεση πληρωμή των δεδουλευμένων όλων των επικουρικών διασωστών του ΕΚΑΒ και για τη μονιμοποίησή τους απαιτεί το ΚΚΕ, με Ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές του Κόμματος Χρ. Κατσώτης, Γ. Γκιόκας, Λιάνα Κανέλλη, Διαμάντω Μανωλάκου και Θ. Παφίλης προς τον υπουργό Υγείας Β. Κικίλια. Συγκεκριμένα αναφέρουν:

«Την ώρα που το δεύτερο κύμα της πανδημίας της Covid-19 καλπάζει και το δημόσιο σύστημα Υγείας καταρρέει, η κυβέρνηση αφήνει δεκάδες επικουρικούς διασώστες του ΕΚΑΒ απλήρωτους για μήνες. Στην Αττική 58 διασώστες του ΕΚΑΒ, που προσλήφθηκαν ως επικουρικοί το τρέχον έτος με δίχρονες συμβάσεις, είναι απλήρωτοι για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, ενώ τους οφείλονται και δεδουλευμένα προηγούμενων μηνών, για τα οποία έχουν πάρει έναντι. Η ίδια κατάσταση ισχύει σύμφωνα με πληροφορίες και για δεκάδες άλλους επικουρικούς εργαζόμενους του ΕΚΑΒ σε όλη τη χώρα.

Το ΕΚΑΒ, που ήδη πριν την πανδημία ήταν βαριά υποστελεχωμένο, τόσο σε προσωπικό όσο και σε υλικοτεχνική υποδομή, εξακολουθεί ακόμη και τώρα να λειτουργεί με εκατοντάδες κενές οργανικές θέσεις πανελλαδικά. Αντί να γίνουν οι απαραίτητες προσλήψεις με μόνιμο προσωπικό με βάση τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες και έτσι όπως αυτές διαμορφώνονται με βάση και τον γεωγραφικό χάρτη της χώρας, με τα εκατοντάδες νησιά και τη δύσβατη ηπειρωτική περιφέρεια, αντί να μονιμοποιηθούν οι επικουρικοί τώρα χωρίς όρους και προϋποθέσεις, οι προσλήψεις μόνιμων εργαζομένων γίνονται με το σταγονόμετρο.

Οι επικουρικοί διασώστες, αν και καλύπτουν βασικές ανάγκες του συστήματος Υγείας, αντιμετωπίζονται διαχρονικά από τις κυβερνήσεις ως φτηνό ευέλικτο δυναμικό με μειωμένα δικαιώματα. Ενώ λοιπόν έχουν το ίδιο καθηκοντολόγιο, την ίδια επιστημονική επάρκεια με όλους τους διασώστες, η κυβέρνηση τους θεωρεί επιστημονικά ικανούς "να βγάλουν το φίδι από την τρύπα" για δύο χρόνια, αλλά μετά τους πετά στον κάλαθο της ανεργίας και της ανασφάλειας».

Επισημαίνεται ακόμα ότι «η πολιτική, που "μετράει" την υγεία και τη ζωή του λαού με τη μεζούρα του "κόστους", είναι αυτή που έχει αφήσει και το ΕΚΑΒ υποστελεχωμένο και τους εργαζόμενους απλήρωτους. Είναι η ίδια πολιτική που φέρνει έναν προϋπολογισμό, στον οποίο οι δαπάνες για την Υγεία μειώνονται ακόμη περισσότερο, είναι η ίδια πολιτική που υπαγορεύει να δίνονται αφειδώς χρήματα σε μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες, στο όνομα της "σωτηρίας" τους από τις συνέπειες της πανδημίας. Ολα τα παραπάνω επιβεβαιώνουν για άλλη μια φορά τις προτεραιότητες της κυβέρνησης και τον βαθιά αντιλαϊκό χαρακτήρα της πολιτικής της».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον υπουργό Υγείας, τι μέτρα θα πάρει ώστε:

  • Να καταβληθούν άμεσα όλα τα δεδουλευμένα που οφείλονται στους επικουρικούς διασώστες του ΕΚΑΒ.
  • Να μονιμοποιηθούν όλοι οι επικουρικοί και συμβασιούχοι χωρίς όρους και προϋποθέσεις και να μην απολυθεί κανένας τους.
  • Να γίνουν μαζικές προσλήψεις προσωπικού, μόνιμου, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.
Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Σκαρφάλωσε στην 4η θέση ως προς τη θνησιμότητα

101 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους την Παρασκευή, ανεβάζοντας το σύνολο των θανόντων στους 2.102. Οι διασωληνωμένοι είναι 607 και τα νέα κρούσματα 2.013. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 101.287. 538 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται ανέρχεται σε 4.500, το 1/4 από αυτούς στη Θεσσαλονίκη. Η πληρότητα σε ΜΕΘ/ΜΑΦ στην επικράτεια έφτασε το 88% (στις 12-18/11 ήταν 79%, στη Θεσσαλονίκη 95%, στην Αττική 70% - στοιχεία Παρατηρητήριο για Covid-19). Τις επόμενες δύο βδομάδες υπολογίζεται ότι 1.600 άτομα θα χρειαστούν νοσηλεία και 250 άτομα θα εισαχθούν σε ΜΕΘ.

Τη βδομάδα που πέρασε, ο μέσος όρος θανάτων κινήθηκε 85/μέρα (από 54,1/μέρα στις 18/11 και 33,7/μέρα στις 11/11). Σύμφωνα με τα στοιχεία του ECDC, το ποσοστό θνησιμότητας από Covid-19 στην Ελλάδα (1/7-23/11) την κατατάσσει στην 4η θέση στις χώρες της ΕΕ με τα υψηλότερα ποσοστά, μετά τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Ουγγαρία.

Ο δείκτης θετικότητας των τεστ στις 25/11 διαμορφώθηκε στο 9,5% σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ. Τα ενεργά κρούσματα στη χώρα υπολογίζονται πάνω από 25.000.

Από τα 2.013 κρούσματα της Παρασκευής, στη Θεσσαλονίκη εντοπίστηκαν 545, στην Αττική 319, στη Λάρισα 106. Σε 25 συνολικά Περιφερειακές Ενότητες παρατηρείται αναζωπύρωση της πανδημίας, καθώς μετά από 3 βδομάδες lockdown καταγράφουν και πάλι διψήφιο αριθμό κρουσμάτων (Σέρρες, Μαγνησία, Πέλλα, Χαλκιδική, Πιερία, Ημαθία, Καβάλα, Δράμα κ.α.). Αύξηση του ιικού φορτίου παρατηρείται και σε Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία, Ηλεία.

Κατά τη διάρκεια της επίσημης ενημέρωσης την Παρασκευή, η εξήγηση που δόθηκε για την αναζωπύρωση της νόσου σε πολλές περιοχές ήταν η πιθανή συρροή κρουσμάτων σε «κλειστές δομές», με την κυβέρνηση να αποφεύγει και πάλι να δώσει πληροφορίες για πόσες και ποιες. Στο κενό πέφτει και ο ισχυρισμός ότι «όπου υπήρξε συρροή παρεμβήκαμε μέσα στο 24ωρο», καθώς υπάρχουν αμέτρητες καταγγελίες που μαρτυρούν την ολιγωρία παρέμβασης, λόγω των ελλείψεων σε προσωπικό των αντίστοιχων συνεργείων.

Επιβεβαιώνεται επίσης ότι εκτός από το lockdown, δεν υπάρχει άλλο σχέδιο για πραγματική θωράκιση του λαού, με παρεμβάσεις στο σύστημα Υγείας, στις προνοιακές δομές, στους χώρους δουλειάς.

Παράλληλα, μετά από 9 μήνες που με τις ευλογίες της οι ιδιώτες της Υγείας κερδοσκοπούν στην πλάτη του λαού, η κυβέρνηση πανηγύρισε για την επιβολή πλαφόν στη διεξαγωγή τεστ (40 ευρώ ανώτατη τιμή για το μοριακό και 10 για τα τεστ αντιγόνου), συνεχίζοντας όμως ακόμα και τώρα να εξασφαλίζει βέβαιη πελατεία στα διαγνωστικά.

Σε ό,τι αφορά την ανάγκη για καθολικό εμβολιασμό του πληθυσμού, όχι μόνο δεν υπάρχει ως σκέψη, αλλά ακόμη και για τις ευπαθείς ομάδες «δεν είναι σαφές πόσες δόσεις και πότε θα έρθουν»...

Ζοφερό είναι και το τοπίο της αποκατάστασης από τις επιπλοκές του κορονοϊού, με τον υφυπουργό Υγείας να παραπέμπει στο Εθνικό Ιδρυμα Αποκατάστασης Αναπήρων, το μοναδικό εναπομείναν δημόσιο κέντρο, όπου η αναμονή πριν την πανδημία ήταν 3 και 4 μήνες, ενώ τα τελευταία 10 χρόνια έκλεισαν δεκάδες δημόσια κρεβάτια αποκατάστασης και άνοιξαν εκατοντάδες ιδιωτικά.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ