ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Νοέμβρη 2013
Σελ. /24
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ
Συνεχίζουν με πολύμορφες κινητοποιήσεις

Συνεχίζονται μέχρι και αύριο οι κινητοποιήσεις των διοικητικών υπαλλήλων πανεπιστημίων. Στο ΕΜ Πολυτεχνείο οι εργαζόμενοι έχουν πάρει αποφάσεις για 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες. Μέχρι και την Παρασκευή απεργούν οι εργαζόμενοι στο Πανεπιστήμιο Πάτρας, οι οποίοι έχουν προχωρήσει σε κατάληψη και σήμερα προγραμματίζουν συλλαλητήριο στις 5.30 μ.μ. στην πλατεία Γεωργίου. Με τετράωρες στάσεις εργασίας (9 π.μ. - 1μ.μ.) μέχρι αύριο συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους και οι διοικητικοί του ΑΠΘ. Σήμερα, στο ΕΚΠΑ θα γίνει ΓΣ για να αποφασίσουν οι εργαζόμενοι το μέλλον των κινητοποιήσεών τους. Χθες, προηγήθηκε συνάντηση του υπουργού Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλου με εκπροσώπους των διοικητικών του Πανεπιστημίου Αθηνών και του ΕΜΠ και των πρυτάνεων των Ιδρυμάτων όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Παιδείας επανέλαβε ότι όσοι δεν αυτοαπογράφηκαν θα τεθούν σε διαθεσιμότητα και μάλιστα με αρνητικό πρόσημο (ένδειξη πειθαρχικού αδικήματος).

Μετά τις συναντήσεις ο υπουργός Παιδείας επανέλαβε ότι από τους 1.349 εργαζόμενους οι 650 θα τεθούν σε κινητικότητα και το Ειδικό Τριμελές Υπηρεσιακό Συμβούλιο θα εξετάσει εντός των προσεχών ημερών, όλες τις ενστάσεις που θα υποβληθούν.

Την ίδια ώρα ο υπουργός Παιδείας συνεχίζει να στήνει αποπροσανατολιστικές παγίδες, όπως ακόμη και η δια - ιδρυματική κινητικότητα που επικαλείται. Χαρακτηριστικό παράδειγμα εμπαιγμού είναι η «υπόσχεση» που έδωσε για κινητικότητα των εργαζομένων από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στο ΤΕΙ του νομού. «Στο ΤΕΙ Θεσσαλίας χρειάζονται ειδικότητες που δεν υπάρχουν στο Πανεπιστήμιο, πώς θα τις καλύψουμε; Χρειάζονται 5 βρεφονηπιοκόμους, εμείς τι θα πάμε να κάνουμε; Πρόκειται για κοροϊδία», είπε στον «Ρ» ο Δημήτρης Μαριετάκης από το Σύλλογο Διοικητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Υπενθυμίζεται ότι ο προσχηματικός «διάλογος» της κυβέρνησης γίνεται έχοντας ως δεδομένο τη διαθεσιμότητα 1.349 εργαζομένων και αναλώνεται στην αναδιάταξη των αποψιλωμένων διοικητικών υπηρεσιών που καθιστούν αδύνατη τη λειτουργία των ιδρυμάτων. Τα οχτώ πανεπιστήμια που πλήττονται από τη διαθεσιμότητα έχουν προσφύγει στο ΣτΕ, ζητώντας την ακύρωση της ΚΥΑ, η εκδίκαση της οποίας αναμένεται να γίνει στις 14 Ιανουαρίου.

Η Σύγκλητος του ΑΠΘ, κατά την διάρκεια της χτεσινής έκτακτης συνεδρίασής της, διατυπώνει ομόφωνα την εκτίμηση ότι οι προτάσεις του υπουργού Παιδείας «όπως είναι διατυπωμένες, δεν επιλύουν κανένα από τα προβλήματα που δημιουργεί η διαθεσιμότητα και για το λόγο αυτό κρίνεται αναγκαία η εκ νέου συνάντηση επιτροπής της Συγκλήτου με τον υπουργό Παιδείας».

Αντιφατική είναι και η ανακοίνωση της Συνόδου των Πρυτάνεων, ύστερα από τη συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου της Συνόδου και τη συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας, όπου από τη μια αναφέρονται οι ολέθριες συνέπειες της διαθεσιμότητας για τα πανεπιστήμια και από την άλλη ζητά την τροποποίηση των διαπιστωτικών πράξεων, τον επανέλεγχο των στοιχείων και την εξέταση των ενστάσεων των διοικητικών υπαλλήλων.


ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας

Στιγμιότυπο από την προσυγκέντρωση στο σταθμό Νερατζιώτισσα
Στιγμιότυπο από την προσυγκέντρωση στο σταθμό Νερατζιώτισσα
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας πραγματοποίησαν χτες οι φοιτητικοί σύλλογοι Νοσηλευτικής και Νηπιαγωγών και Επιτροπές Αγώνα του ΜΑΣ, διαμαρτυρόμενοι για την αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ, η οποία βάζει όλο και περισσότερα εμπόδια στις σπουδές και στη λειτουργία των Πανεπιστημίων. Η ανεπαρκής χρηματοδότηση των πανεπιστημίων, τα εκρηκτικά προβλήματα σε σίτιση, στέγαση, μετακίνηση, βιβλία, αναλώσιμα, οι ελλείψεις καθηγητών είναι μόνο μερικά από τα προβλήματα που «γέννησαν» τη χτεσινή κινητοποίηση. Ταυτόχρονα, οι δυνάμεις του ΜΑΣ προγραμματίζουν:

- Σήμερα μπλοκάρισμα των ακυρωτικών μηχανημάτων στα λεωφορεία, διεκδικώντας δωρεάν μετακινήσεις για όλους.

- Αύριο, Παρασκευή συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στο σταθμό Αγ. Ελευθερίου και κινητοποίηση στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ (το φορέα που διαχειρίζεται τις Εστίες) για τα οξυμένα προβλήματα των Εστιών, διεκδικώντας να γίνει το ξενοδοχείο «La Mirage» Φοιτητική Εστία.

Παρά τις προσπάθειες των συγκεντρωμένων να συναντηθούν χτες με εκπρόσωπο του υπουργείου κάτι τέτοιο δεν έγινε εφικτό. Σε κλιμάκωση του αγώνα κάλεσε τους φοιτητές ο Νίκος Αξυπολιτίδης, μέλος της Γραμματείας του ΜΑΣ, ενώ αναφερόμενος στη συνάντηση που είχαν νωρίτερα διοικητικοί υπάλληλοι με τον υπουργό Παιδείας υπογράμμισε ότι ο διάλογος είναι προσχηματικός, οι απολύσεις προαποφασισμένες.

και στο υπουργείο Παιδείας
και στο υπουργείο Παιδείας
«Τα προβλήματα στην εκπαίδευση είναι εκρηκτικά. Οι φοιτητές αναγκάζονται να πληρώνουν για σίτιση, στέγαση, βιβλία, αναλώσιμα, μετακινήσεις, ενώ η κατάσταση χειροτερεύει καθώς 150.000 φοιτητές μένουν χωρίς επίδομα θέρμανσης, οι Εστίες βάζουν νοίκια, αφήνονται να ρημάζουν, τα δωμάτια δεν αρκούν "ούτε για ζήτω", λέσχες σίτισης ιδιωτικοποιούνται ή κλείνουν. Οι δαπάνες για την Παιδεία μειώνονται περαιτέρω, πολλές σχολές αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε καθηγητές και βιβλία, χαρακτηριστικό παράδειγμα το Πανεπιστήμιο Αιγαίου όπου 42 μαθήματα δε διδάσκονται, με αποτέλεσμα οι φοιτητές να χάνουν το εξάμηνό τους. Η πολιτική που ακολουθείται μετατρέπει τις σχολές σε επιχειρήσεις και τους φοιτητές σε πελάτες που θα αποκτήσουν πτυχία χωρίς αντίκρισμα και θα κυνηγάνε μια ζωή πιστοποιητικά και καταρτίσεις», αναφέρεται, μεταξύ άλλων, σε σχετικό κάλεσμα.


ΔΗΠΑΚ ΑΕΙ
Διαμαρτυρία για τη δίωξη του Κ. Κάππα

Αντιπροσωπεία της Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης (ΔΗΠΑΚ) ΑΕΙ θα κάνει παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας, αύριο Παρασκευή, στις 12 το μεσημέρι, προκειμένου να επιδώσει τις υπογραφές διαμαρτυρίας που έχουν συγκεντρωθεί ενάντια στη δίωξη του πανεπιστημιακού Κωνσταντίνου Κάππα.

Θυμίζουμε ότι με απόφαση του υπουργού Παιδείας ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Κ. Κάππας, παύθηκε από τα καθήκοντά του, μετά από μια εντελώς άδικη καταδικαστική απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Λάρισας. Ο πανεπιστημιακός βρέθηκε στα δικαστήρια ως κατηγορούμενος, γιατί διατύπωσε την επιστημονική του άποψη σε εισήγηση για πλήρωση θέσης συμβασιούχου επιστημονικού συνεργάτη για διδασκαλία στο ίδρυμα. Ενώ πρωτοδίκως αθωώθηκε ομόφωνα από το δικαστήριο, καταδικάσθηκε μετά από εισαγγελική έφεση. Μετά από αυτά ο υπουργός Παιδείας έπαυσε τον Κ. Κάππα από τα καθήκοντά του στο πανεπιστήμιο μέχρι να υπάρξει αθωωτική απόφαση ανώτερου δικαστηρίου.

Ανάμεσα στο πλήθος των αντιδράσεων που ξεσήκωσε η συγκεκριμένη απόφαση, η ΔΗΠΑΚ πήρε την πρωτοβουλία για συγκέντρωση υπογραφών με αίτημα την ακύρωση της υπουργικής απόφασης που θέτει σε αργία τον διακεκριμένο πανεπιστημιακό. Στο πλαίσιο αυτό, συγκεντρώθηκαν περίπου 1.560 υπογραφές κυρίως πανεπιστημιακών και εργαζομένων στα ανώτατα ιδρύματα που μεταξύ άλλων τονίζουν ότι με τη συγκεκριμένη πράξη «το υπουργείο στοχοποιεί και όλα τα μέλη ΔΕΠ, συμβάλλει στην ποινικοποίηση της επιστημονικής κρίσης και άποψης, στην περιστολή της ακαδημαϊκής ελευθερίας». Πέρα από την απαίτηση ακύρωσης της υπουργικής απόφασης, οι υπογράφοντες καταγγέλλουν την αδιανόητη προσπάθεια ποινικοποίησης της επιστημονικής άποψης που επιχειρεί η πρωτοφανής απόφαση του Εφετείου Λάρισας και απαιτούν την αλλαγή της σχετικής νομοθεσίας, ώστε να μην επιτρέπεται η ποινικοποίηση της επιστημονικής κρίσης.


ΒΟΛΟΣ
Φοιτητές κι εργάτες από κοινού για το δικαίωμα σε σίτιση - στέγαση

Να αξιοποιηθεί το κλειστό ξενοδοχείο «ΓΑΛΑΞΙΑΣ» στο Βόλο ως φοιτητική εστία, απαίτησαν φοιτητές και εργαζόμενοι που συγκεντρώθηκαν προχτές το βράδυ έξω από το ξενοδοχείο, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των Γραμματειών Μαγνησίας του ΜΑΣ και του ΠΑΜΕ και των ΔΣ των Φοιτητικών Συλλόγων Νηπιαγωγών, Δασκάλων, Δικτύων, Ειδικής Αγωγής, ΙΑΚΑ, Φυτικής Παραγωγής και Οικονομικών.

Μιλώντας στη συγκέντρωση η Στέλλα Ιωαννίδου, πρόεδρος του συλλόγου φοιτητών Νηπιαγωγών, επεσήμανε ότι στο Βόλο οι ανάγκες των φοιτητών και των οικογενειών τους για δωρεάν σίτιση και στέγαση μεγαλώνει και η μέριμνα για την κάλυψή τους είναι ανύπαρκτη.

Για σχεδόν 7.000 φοιτητές υπάρχουν μόνο 35 κλίνες, τα δωμάτια παρέχονται μόνο για το πρώτο έτος σπουδών και απαιτείται πληρωμή 60 ευρώ το μήνα για τυχόν ζημιές που ίσως δημιουργηθούν. Σε ό,τι αφορά στη σίτιση σημείωσε ότι φέτος η κατάσταση έχει φθάσει στο απροχώρητο. Εγινε μείωση του ορίου για την έκδοση κάρτας από τις 45.000 ευρώ στα 25.000 ευρώ, που στην πραγματικότητα σημαίνει στέρηση του δικαιώματος δωρεάν σίτισης χιλιάδων φοιτητών. Αναφερόμενη στη στάση των άλλων παρατάξεων είπε ότι «μέσα στις σχολές οι πολιτικές δυνάμεις της κυβέρνησης όπως η ΔΑΠ, η ΑΦΡ, (πρώην ΠΑΣΠ), η ΑΡΕΝ του ΣΥΡΙΖΑ, η ΕΑΑΚ, σύσσωμες προωθούν τον εφησυχασμό, την αδιαφορία και προσπαθούν να μετατρέψουν τις σχολές σε νεκροταφεία».

Αφού σημείωσε ότι 700 φοιτητές έχουν υπογράψει το υπόμνημα για τη δωρεάν σίτιση και στέγαση κάλεσε τους φοιτητές να γίνουν πρωταγωνιστές του αγώνα μέσα στις σχολές, να συμμετάσχουν στην προγραμματισμένη συνδιάσκεψη του ΜΑΣ που θα γίνει το Σάββατο 30 Νοέμβρη, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στις 12 το μεσημέρι στο Βόλο, καθώς και στο συλλαλητήριο, στις 5 του Δεκέμβρη.

Στις ομιλίες τους στη συγκέντρωση, οι Κ. Στεργίου, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας», Λ. Τσελεπής, πρόεδρος του σωματείου της «Κόκα Κόλα» και Θ. Τσαλούχας, μέλος της διοίκησης του σωματείου των ΟΤΑ Μαγνησίας, επισήμαναν ότι τα ταξικά συνδικάτα στηρίζουν τον αγώνα των φοιτητών για την αξιοποίηση του κλειστού ξενοδοχείου «ΓΑΛΑΞΙΑΣ» που θα δώσει στέγη σε 300 περίπου φοιτητές και τόνισαν την ανάγκη να χτιστεί η λαϊκή συμμαχία εργαζομένων, αυτοαπασχολουμένων, αγροτών, νεολαίας και γυναικών των λαϊκών οικογενειών.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ