ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Γενάρη 2014
Σελ. /24
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΜΠΛΟΚΩΝ
Να μη λείψει κανείς από το συλλαλητήριο στην «Agrotica»

Θα γίνει το Σάββατο 1 Φλεβάρη, στις 12 μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη

Από παλιότερη κινητοποίηση των αγροτών
Από παλιότερη κινητοποίηση των αγροτών
Κάλεσμα στους μικρομεσαίους αγρότες για ακόμα πιο μαζική συμμετοχή με τρακτέρ στις πλατείες των χωριών και στο συλλαλητήριο που οργανώνει, το Σάββατο 1η Φλεβάρη, στις 12 το μεσημέρι, στην «Agrotica» («Αγρότικα») στη Θεσσαλονίκη, απευθύνει η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των αγροτικών Μπλόκων. Στην ανακοίνωση - κάλεσμα, αναφέρει:

«Η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των αγροτικών Μπλόκων χαιρετίζει τους χιλιάδες αγρότες της χώρας που έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους σε πλατείες των χωριών σε πολλούς νομούς. Χαιρετίζει τους χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφους που συμμετείχαν στην πανελλαδική κινητοποίηση την Παρασκευή 24 Ιανουαρίου στις Εφορίες σε δεκάδες νομούς, υλοποιώντας την απόφαση της πανελλαδικής σύσκεψης των μπλόκων στη Λάρισα, την Κυριακή 19 Ιανουαρίου.

Η μαζική ανταπόκριση δείχνει το μέγεθος του προβλήματος που αντιμετωπίζουν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι, αλλά και την αποφασιστικότητά τους να αντιπαλέψουν τις πολιτικές της ΕΕ και της ελληνικής κυβέρνησης, που τους οδηγούν στη φτώχεια, την εξαθλίωση και το ξεκλήρισμα.

Το μεγάλο κόστος παραγωγής, σε συνάρτηση με τις χαμηλές τιμές στα προϊόντα και τους απλήρωτους παραγωγούς από εμπόρους και βιομηχανίες, τα κάθε είδους χαράτσια σε σπίτια, αγροκτήματα, ασφάλιστρα ΕΛΓΑ, χωρίς να καλύπτονται οι ζημιές και να αποζημιώνονται, η αύξηση των εισφορών στον ΟΓΑ, χωρίς να εξασφαλίζεται ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ενώ δίνονται συντάξεις πείνας, οι τεράστιες αυξήσεις στο πετρέλαιο και το αγροτικό ρεύμα φέρνουν απόγνωση σε αγρότες και κτηνοτρόφους, μειώνουν δραστικά το εισόδημά τους.

Η άγρια φορολόγηση που αποφάσισε η κυβέρνηση με το κράτημα λογιστικών βιβλίων και τη φορολογία με 13% από το πρώτο ευρώ, που θα αυξηθεί γρήγορα στο 26%, είναι η χαριστική βολή.

Συνάδελφοι αγρότες - κτηνοτρόφοι,

Παλεύουμε για την επιβίωσή μας! Είναι ώρα ευθύνης για κάθε μικρομεσαίο αγρότη και κτηνοτρόφο που βλέπει να οδηγείται στη φτώχεια και να ξεκληρίζεται. Αποτελούν χρέος και μονόδρομο οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις, ώστε να σταματήσει η βάρβαρη επίθεση στο εισόδημα, να υπάρξει ικανοποίηση των βασικών αιτημάτων που διεκδικεί η αγροτιά με το πλαίσιο πάλης της Συντονιστικής των Μπλόκων.

Ο,τι κατακτήθηκε ως τώρα, ήταν αποτέλεσμα σκληρών αγώνων, πολυήμερων ηρωικών μπλόκων, μαζικής συμμετοχής της αγροτιάς. Τίποτα δεν μας χαρίστηκε! Ο δρόμος είναι γνώριμος για μας, τα χιλιάδες τρακτέρ στις πλατείες ζεσταίνουν τις μηχανές τους και θα δώσουν αποστομωτική απάντηση στα μπλόκα της μικρομεσαίας αγροτιάς σε όσους σπέρνουν απογοήτευση, ηττοπάθεια, μοιρολατρία.

Επόμενος αγωνιστικός σταθμός για τις Ομοσπονδίες, τους Αγροτικούς Συλλόγους, τις Επιτροπές Αγώνα είναι η "Agrotica" στη Θεσσαλονίκη, το Σάββατο 1 Φεβρουαρίου, στις 12 το μεσημέρι, στο άγαλμα του Βενιζέλου, στο μεγάλο αγροτικό συλλαλητήριο που διοργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων. Να μην λείψει κανείς!

Ενισχύουμε τις επόμενες μέρες τα τρακτέρ στις πλατείες των χωριών, βγάζουμε τρακτέρ σε νέα χωριά, σε περισσότερες περιοχές. Ενημερώνουμε τους αγρότες για τα μέτρα που έρχονται. Φτάνουμε παντού με το κάλεσμα της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων για τη συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη. Δυναμώνουμε την κοινή δράση με τους εργαζόμενους, τους εμπόρους και βιοτέχνες, όλο το λαό, αφού έχουμε κοινό αντίπαλο, κοινά συμφέροντα και αιτήματα.

Ολοι στους δρόμους του αγώνα. Στα μπλόκα της αγροτιάς θα κριθεί το δίκιο».

Πληθαίνουν τα τρακτέρ στις πλατείες των χωριών

Με κατά τόπους συσκέψεις προετοιμάζεται η κλιμάκωση της πανελλαδικής αγροτικής κινητοποίησης

Με τα τρακτέρ να αυξάνονται στις πλατείες των χωριών της Θεσσαλίας και με τις αγωνιστικές κινήσεις και εκδηλώσεις να πολλαπλασιάζονται σε άλλες αγροτικές περιοχές, οι μικρομεσαίοι αγρότες όλης τη χώρας ετοιμάζονται να κλιμακώσουν τον αγώνα τους με στήσιμο μπλόκων στους δρόμους. Μεσολαβεί το μεγάλο αγροτικό συλλαλητήριο, το Σάββατο 1η Φλεβάρη, στην «Αγρότικα», στη Θεσσαλονίκη.

Πάνω από 1.000 τρακτέρ έχουν συγκεντρωθεί, μέχρι στιγμής, στις πλατείες 50 περίπου χωριών του νομού Καρδίτσας. Ο αριθμός των χωριών και των αγροτικών μηχανημάτων θα αυξηθεί τις επόμενες μέρες, καθώς, καθημερινά, γίνονται συσκέψεις σε χωριά και επαρχίες, όπου εκφράζεται η αγωνιστική διάθεση του αγροτικού κόσμου της περιοχής. Η πορεία της κινητοποίησης θα συζητηθεί στην πανκαρδιτσιώτικη σύσκεψη αγροτικών συλλόγων και επιτροπών αγώνα, που οργανώνει, μεθαύριο Πέμπτη, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας.

Στο νομό Λάρισας, ο αριθμός των τρακτέρ που έχουν βγει στην επαρχία Φαρσάλων και στην περιοχή Πλατυκάμπου αγγίζει τα 400 και θα αυξηθεί τις επόμενες μέρες, ενώ αγροτικά μηχανήματα βγαίνουν, άμεσα, και στις επαρχίες Τυρνάβου και Ελασσόνας. Σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, πραγματοποιείται συλλαλητήριο, με τρακτέρ, στην κεντρική πλατεία της Αγιάς.

Στο νομό Τρικάλων τρακτέρ βγήκαν και σ' άλλα χωριά, όπως και στο νομό Μαγνησίας.

Αναβρασμός επικρατεί επίσης σε Πέλλα, Πιερία και αλλού, όπου οι αγρότες ετοιμάζουν τη μαζική συμμετοχή τους στο αγροτικό συλλαλητήριο στην «Agrotica». Στον Εβρο, σε μαζική σύσκεψη που έγινε την Παρασκευή στην Ορεστιάδα, οι αγρότες αποφάσισαν να στήσουν το πρώτο μπλόκο, αύριο Τετάρτη στις 12 το μεσημέρι, στο ύψος του εργοστασίου της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης στην Ορεστιάδα.

Στην Πέλλα, οι αγρότες έχουν παρατάξει τα τρακτέρ στα χωριά στην περιοχή της Σκύδρας. Στην Πιερία, αγρότες και κτηνοτρόφοι έχουν παρατάξει τα αγροτικά τους μηχανήματα στις πλατείες της Βροντούς, του Αγίου Σπυρίδωνα και της Κονταριώτισσας.

Ταυτόχρονα, δυναμώνει το κύμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης στους αγωνιζόμενους αγρότες. Ανακοινώσεις συμπαράστασης έχουν εκδώσει οι Πανελλαδικές Γραμματείες του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, της ΟΓΕ και ανάλογες έχουν βγει από συνδικάτα, συλλόγους ΕΒΕ και γυναικών σε τοπικό επίπεδο. Ανακοίνωση, με την οποία χαιρετίζει τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των αγροτών του νομού, εξέδωσε η Τομεακή Επιτροπή Υπαίθρου Μαγνησίας του ΚΚΕ.

Απάντηση σε τρομοκρατία και συκοφαντίες

Η συνεχώς διευρυνόμενη συμμετοχή των μικρομεσαίων αγροτών στη μάχη που ξεκίνησε εδώ και μια βδομάδα, δίνει απάντηση και στην επιχείρηση τρομοκράτησης που οργάνωσε από την πρώτη μέρα η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, με στόχο να σταματήσει την κινητοποίηση «εν τη γενέσει» της. Οι προκλητικές αστυνομικές περιπολίες στα χωριά, αντί να φοβίσουν, πεισμώνουν περισσότερο τους ξωμάχους, που απαντούν με την έξοδο κι άλλων τρακτέρ στις πλατείες και με ένταση των προσπαθειών, για να μπουν κι άλλοι στον αγώνα. Η κυβέρνηση στέλνει αστυνομικούς να γράφουν αριθμούς κυκλοφορίας από τρακτέρ που είναι σταθμευμένα στις πλατείες, αλλά και από τρακτέρ που κινούνται προς τα χωράφια για αγροτικές δουλειές, όπως έγινε σε περιοχή του Τυρνάβου!

Η μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση αποτελεί, επίσης, απάντηση στη συκοφαντική επίθεση που εξαπέλυσαν εναντίον των φτωχών και μεσαίων αγροτών τα διάφορα κυβερνητικά και ευρωενωσιακά «παπαγαλάκια», κατηγορώντας τους ότι βγαίνουν στους δρόμους μόνο και μόνο «για να μην πληρώνουν φόρο». Λες και δεν είναι αλήθεια ότι η μεγάλη πλειοψηφία των μικρομεσαίων αγροτών δεν μπορεί - γιατί δεν έχει - να πληρώσει ούτε ένα ευρώ στην εφορία, αφού, σύμφωνα και με τα επίσημα στοιχεία, το εισόδημά τους έχει συρρικνωθεί και αντί για κέρδος από τη δουλειά τους, «μπαίνουν μέσα».

Και δε συρρικνώθηκε, επειδή είναι τεμπέληδες και δε δουλεύουν, ούτε, προφανώς, επειδή είναι άσχετοι και «πέφτουν έξω» στις επιλογές τους. Αποδεκατίστηκε λόγω των χαμηλών τιμών παραγωγού στα αγροτικά προϊόντα, των μεγάλων περικοπών στις επιδοτήσεις και τις ενισχύσεις, της τεράστιας αύξησης του κόστους παραγωγής, της μη αποζημίωσης για τις καταστροφές από αντίξοες καιρικές συνθήκες και αρρώστιες, των απανωτών χαρατσιών και άλλων πολλών αντιαγροτικών μέτρων που επιβάλλει η ΚΑΠ και, γενικότερα, η αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων.

Αλλωστε, το αγωνιστικό αγροτικό κίνημα δε λέει «να μην πληρώνει φόρο κανείς αγρότης», όπως συκοφαντικά ισχυρίζονται τα «παπαγαλάκια». Το αίτημα που προβάλλεται στην αγωνιστική κινητοποίηση είναι συγκεκριμένο και δίκαιο: «Οχι στην καθιέρωση λογιστικών βιβλίων στους φτωχούς αγρότες με ετήσιο τζίρο μέχρι 40.000 ευρώ, που θα προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί - Αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα 40.000 ευρώ, που θα προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Φορολόγηση των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων στο 45%».


Π. Ρ.

Συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη

Τα αιτήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς στις αγροτικές κινητοποιήσεις, που οργανώνονται σε πανελλαδικό αγωνιστικό συντονισμό σε όλη τη χώρα, θα παρουσιάσει η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των αγροτικών Μπλόκων, σε συνέντευξη Τύπου που θα δώσει την Πέμπτη 30 Γενάρη, στις 12 το μεσημέρι, στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ