ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Γενάρη 2011
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΜΙΛΟΥ «ΙΝΤΡΑΚΟΜ»
Απαντούν με 48ωρη στους εργοδοτικούς σχεδιασμούς

Σε μια από τις πιο μαζικές γενικές συνελεύσεις του Σωματείου Εργαζομένων στον Ομιλο της «Ιντρακόμ» η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων αποφάσισε να απαντήσει με 48ωρη απεργία στις 1 και 2 Φλεβάρη στους αντεργατικούς σχεδιασμούς της εργοδοσίας.

Υπενθυμίζεται ότι η εργοδοσία έχει ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει σε νέα μείωση του προσωπικού κατά 100 άτομα και ότι μέσω ατομικών συμβάσεων εργασίας θα μειώσει τους μισθούς των εργαζομένων που θα παραμείνουν στον Ομιλο. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι στιγμής έχουν φύγει τουλάχιστον 20 εργαζόμενοι, ενώ οι μειώσεις που σχεδιάζει η εργοδοσία φθάνουν το 15% για το μέρος του μισθού που είναι πάνω από 1.000 ευρώ.

Απέναντι σε αυτούς τους σχεδιασμούς οι εργαζόμενοι έχουν εκδηλώσει τη διάθεσή τους να απαντήσουν αγωνιστικά. Τούτο μαρτυρά η μεγάλη συμμετοχή τους στη γενική συνέλευση αλλά και ότι κατά τη διάρκειά της σχεδόν 100 εργαζόμενοι έγιναν μέλη του Σωματείου.


Μπλόκο στα χαράτσια

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας με κεντρικό σύνθημα «Η υγεία είναι βασικό δικαίωμα για όλο το λαό. Οχι άλλα βάρη στις πλάτες του λαού», πραγματοποιούν σήμερα στις 9.30 το πρωί στο ΚΑΤ το ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας, το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, η Επιτροπή Αγώνα ΠΑΣΕΒΕ Αμαρουσίου, η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων του Δήμου Αμαρουσίου, το τοπικό Παράρτημα Συνδικάτου Οικοδόμων, το σωματείο Συνταξιούχων, σύλλογοι προοδευτικών Γυναικών Κηφισιάς, Μαρουσίου, Πεύκης, Μελισσίων (ΟΓΕ).

«Να μην επιτρέψουμε να εμποδιστεί κανείς να κάνει εξετάσεις και θεραπείες, να έχει φάρμακα, γιατί δεν έχει να πληρώσει. Να μην αποδεχτούμε την αντίληψη, ότι τα λαϊκά στρώματα πρέπει να πληρώνουν για να έχουν περίθαλψη», αναφέρεται στην ανακοίνωση η οποία καλεί σε γενικό ξεσηκωμό για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης που να υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες και σε συμμετοχή στην απεργία στις 23 Φλεβάρη με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ.

  • Διαμαρτυρία και αποκλεισμό των ταμείων του Βοστάνειου Νοσοκομείου Μυτιλήνης πραγματοποιούν σήμερα Παρασκευή απ' τις 8:30 π.μ. έως τις 11 π.μ. το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΥ, η ΠΑΣΕΒΕ, ο Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών Λέσβου στα πλαίσια των παρεμβάσεων που έχουν προγραμματίσει ενάντια στο χαράτσι των 5 ευρώ τα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, ενάντια στην εμπορευματοποίηση της Υγείας, αλλά και για να αποσυρθεί το νομοσχέδιο - έκτρωμα για την Υγεία.
  • Σε παρέμβαση - ενημέρωση στα ΙΚΑ Αμφιάλης και Περάματος προχώρησαν χτες το πρωί μέλη του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, της ΠΑΣΥ, της ΟΓΕ και του ΜΑΣ και ενημέρωσαν τους εργαζόμενους και τους ασφαλισμένους για τα χειρότερα που έρχονται στην Υγεία μέσα από τα νέα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση. Παράλληλα, κάλεσαν τους εργαζόμενους, τους ασφαλισμένους και τους άνεργους σε κοινή πάλη για να αποτρέψουν αυτή την αντιλαϊκή πολιτική και να διεκδικήσουν αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλους.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΛΙΜΕΝΙΚΟ
Χτυπά ναυτεργάτες και νησιώτες

Η επιτακτική ανάγκη για κοινό αγωνιστικό μέτωπο, ναυτεργατών, νησιωτών και συνολικά των εργαζομένων της χώρας, για την ένταση της πάλης ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, σε αντιμονοπωλιακή, αντιιμπεριαλιστική κατεύθυνση, ήταν αυτό που αναδείχθηκε στη σύσκεψη που διοργανώθηκε χτες το πρωί από τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, Ενωση Μαγείρων (ΠΕΕΜΑΓΕΝ), Ενωση Πληρωμάτων Ρυμουλκών Ναυαγοσωστικών (ΠΕΠΡΝ) και Ενωση Συνταξιούχων ΝΑΤ (ΠΕΣ ΝΑΤ), Επιτροπή ανέργων ναυτεργατών και επιτροπή αγώνα σπουδαστών ΑΕΝ στην αίθουσα συνελεύσεων της Ενωσης Μηχανικών. Αίθουσα που αποδείχτηκε πολύ μικρή για να χωρέσει όλους τους ναυτεργάτες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των σωματείων.

Την ανάγκη αυτή επιβάλλουν οι ίδιες οι εξελίξεις στη ναυτιλία όπως το νομοσχέδιο που κατατέθηκε αιφνιδιαστικά προχτές αργά το βράδυ στη Βουλή από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Χρ. Παπουτσή, με τίτλο: «Σύσταση Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής και άλλες διατάξεις», με το οποίο το Λιμενικό Σώμα μετατρέπεται σε στρατιωτική μηχανή ενάντια στους εργατικούς αγώνες, η οποία θα συμμετέχει - ανάλογα με τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση - και σε επεμβάσεις των ιμπεριαλιστών σε βάρος των λαών. Ενώ σε αυτούς τους σχεδιασμούς εντάσσουν και τα καράβια.

Ετσι αφού στο άρθρο 4 του νομοσχεδίου το Λιμενικό χαρακτηρίζεται πλέον στρατιωτικό σώμα και ότι «το ένστολο προσωπικό του» «έχει την ιδιότητα του στρατιωτικού σύμφωνα με τον Στρατιωτικό Ποινικό Κώδικα (Σ.Π.Κ.)», στο άρθρο 5 του νομοσχεδίου που αφορά την διάρθρωσή του, αναφέρεται ότι συγκροτείται: «H Διεύθυνση Παλλαϊκής Αμυνας Πολιτικής Σχεδίασης Εκτακτης Ανάγκης (Π.ΑΜ. - Π.Σ.Ε.Α)., για θέματα σχεδίασης και χρησιμοποίησης των ελληνόκτητων πλοίων προς εξυπηρέτηση αναγκών διεθνών οργανισμών, Ευρωπαϊκής Ενωσης και ΝΑΤΟ»!

Επιπλέον στο ίδιο νομοσχέδιο στο άρθρο 20 προδιαγράφεται ο μαζικός εκτοπισμός των Ελλήνων ναυτεργατών - δηλαδή των ναυτεργατών με συγκροτημένα δικαιώματα - μετά τα ποντοπόρα και τα κρουαζιερόπλοια τώρα και από τα ακτοπλοϊκά πλοία και η αντικατάστασή τους από χαμηλόμισθους ανασφάλιστους ναυτεργάτες. Στο ίδιο άρθρο προαναγγέλλεται η εξάρθρωση του ακτοπλοϊκού δικτύου καθώς έμμεσα καταργεί την υποχρεωτική δεκάμηνη δρομολόγηση των ακτοπλοϊκών πλοίων.

Στην εισηγητική έκθεση του εν λόγω άρθρου αναφέρεται ξεκάθαρα ότι «επιχειρείται ο εναρμονισμός της ισχύουσας νομοθεσίας με τον κανονισμό 3577/92/ΕΚ (Θαλάσσιες Ενδομεταφορές - Καμποτάζ)» δηλαδή την πλήρη απελευθέρωση της ασύδοτης δράσης του εφοπλιστικού κεφαλαίου στις εσωτερικές θαλάσσιες μεταφορές. Με βάση αυτό, στο άρθρο 20 προβλέπεται ότι οι εφοπλιστές μπορούν να δρομολογούν και να αποδρομολογούν πλοία από τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες όποτε θέλουν που σημαίνει τέλος στην υποχρεωτική 10μηνη δρομολόγηση, ενώ σε ό,τι αφορά τα πληρώματα αναφέρεται: «Οσοι από το προσωπικό δεν είναι Ελληνες και τα καθήκοντά τους σχετίζονται με θέματα ασφαλείας, πρέπει να κατέχουν πιστοποιητικό ελληνομάθειας, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις». Με δεδομένο ότι οι οργανικές συνθέσεις των ακτοπλοϊκών πλοίων αποτελούνται από ελληνικά πληρώματα, η διάταξη αυτή σημαίνει τον μαζικό διωγμό τους.

Υπόθεση όλου του λαού ο αγώνας των ναυτεργατών

Στη διάρκεια της ναυτεργατικής σύσκεψης βασικός ομιλητής ήταν ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ Σ. Τσιμπόγλου ο οποίος έκανε σαφές ότι οι ναυτεργάτες δεν πρόκειται να δεχθούν το διωγμό τους από τα καράβια και ότι ο αγώνας τους πρέπει να γίνει υπόθεση των νησιωτών, όλου του λαού. Επισήμανε ότι τα όσα προωθούνται συντρίβουν το σύνολο των ναυτεργατικών δικαιωμάτων διογκώνοντας την ανεργία, διαλύουν το ακτοπλοϊκό δίκτυο, ενσωματώνουν το Λιμενικό Σώμα στα τυχοδιωκτικά σχέδια του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και αποκαλύπτεται ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ένα ολοκληρωμένο σχέδιο «με εφιαλτικές επιπτώσεις» ακόμα και σε ό,τι αφορά «τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας». Αποφάσισαν την κλιμάκωση των αγώνων. Αμέσως μετά τη σύσκεψη έγινε μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο Γραφείο Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας, το οποίο έχει «βαρέσει διάλυση» καθώς η διοίκησή του δεν έχει συνεδριάσει από τις 19 Νοέμβρη, με αποτέλεσμα να μην ελέγχονται οι ελλείψεις στις λίστες των πληρωμάτων (κρου λιστ) και να μη ναυτολογούνται άνεργοι ναυτεργάτες.


ΑΚΚΑΣ
Επιβάλλει εκ περιτροπής εργασία

Σε παγίωση της 4ήμερης εκ περιτροπής εργασίας στους εργαζόμενους της «Ελληνικής Υφαντουργίας ΑΕ» στα Γιαννιτσά και σε μονομερή επιβολή του μέτρου στους εργαζόμενους των «Κλωστηρίων Κιλκίς ΑΕ» προχωρά ο όμιλος Ακκά, κλιμακώνοντας την αντεργατική επίθεση που ξεκίνησε και εξελίσσεται τα τελευταία δύο χρόνια, με τις πλάτες του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού.

Η 4ήμερη εκ περιτροπής εργασία στην «Ελληνική Υφαντουργία» ξεκίνησε από το Νοέμβρη του 2008, συνεχίστηκε το 2009 με παράλληλη επιβολή τριών εβδομάδων εργασίας για τους μήνες Ιούνη, Οκτώβρη και Δεκέμβρη, αλλά και το 2010, ανάλογα με τις ανάγκες της.

Η κατάσταση αυτή παγιώθηκε και επεκτείνεται με την εφαρμογή εκ περιτροπής εργασίας τριών εβδομάδων. Αυτό το μέτρο επέβαλε μονομερώς η εργοδοσία και στους εργαζόμενους στα «Κλωστήρια Κιλκίς» για το πρώτο τρίμηνο του 2011, με πρόσχημα την κρίση και την έλλειψη πρώτων υλών.

Ηδη τον προηγούμενο χρόνο επέβαλε στους εργαζόμενους αναγκαστική άδεια άνευ αποδοχών 3 εβδομάδων, αναστολή πάγιων μισθολογικών αποδοχών όπως το επίδομα βάρδιας (για 6 μήνες) και το πριμ παραγωγής (για 18 μήνες).

Με ανακοίνωσή της η Γραμματεία Πέλλας του ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους να απαντήσουν αγωνιστικά και να απαιτήσουν καμία αλλαγή στις εργασιακές σχέσεις, καμία μείωση μισθών, καμία απόλυση. Να συσπειρωθούν στο ταξικό κίνημα και να συμμετάσχουν μαζικά στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ στις 10 του Φλεβάρη και στην απεργία στις 23, μαζί με τις ταξικές δυνάμεις. «Δεν υπάρχει άλλος δρόμος για την απόκρουση της βαρβαρότητας, για να αντιστοιχηθεί η απάντησή μας με το μέγεθος της επίθεσης που δεχόμαστε και να περάσουμε στην αντεπίθεση, από την αποφασιστική οργάνωση της πάλης και τη διεκδίκηση, με βάση τις δικές μας ανάγκες, τη σύγκρουση με τα μονοπώλια και τους πολιτικούς και συνδικαλιστικούς τους υπηρέτες. Κόντρα στο συμβιβασμό και την υποταγή, τη μοιρολατρία και την ηττοπάθεια που καλλιεργεί ο κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός (ΓΣΕΕ, ΕΚ Γιαννιτσών, Εργοστασιακό Σωματείο) που βάζει πλάτη για να περάσουν τα μέτρα», σημειώνει.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ