ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Γενάρη 2011
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
Κινητοποιήσεις σε Θεσσαλονίκη και Πειραιά

Με νέα κινητοποίηση στους τερματικούς σταθμούς του ΟΑΣΘ στο Σιδηροδρομικό Σταθμό και στην Αριστοτέλους, τόσο το πρωί όσο και το μεσημέρι, ολοκληρώθηκε χτες το διήμερο δράσης των ταξικών αγωνιστικών συσπειρώσεων στη Θεσσαλονίκη, ενάντια στις αυξήσεις που επέβαλαν κυβέρνηση και ΟΑΣΘ στα εισιτήρια. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΥ, της ΠΑΣΕΒΕ, του ΜΑΣ και της ΟΓΕ, έμπαιναν στα λεωφορεία των γραμμών 51 και 52 για Σίνδο και αντίστοιχα των γραμμών 29 και 32 για Πολίχνη και Σταυρούπολη, στέκονταν μπροστά στα ακυρωτικά και εκδοτικά μηχανήματα και καλούσαν τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και τους σπουδαστές, να μην πληρώσουν εισιτήριο. Οργανωμένα να δείξουν ανυπακοή και να περάσουν στην αντεπίθεση ενάντια στη γενικευμένη επιδρομή στο εισόδημα, στα εργασιακά και κοινωνικά τους δικαιώματα, από την κυβέρνηση και το κεφάλαιο. Να απαιτήσουν καμία αύξηση στα εισιτήρια του ΟΑΣΘ, δωρεάν μετακίνηση για όλους τους εργαζόμενους το πρωί και για όλες τις ώρες για άνεργους, φοιτητές και μαθητές. Να δυναμώσουν τον αγώνα για ασφαλή, φθηνά, δημόσια και αξιόπιστα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Με την ντουντούκα στο χέρι, οι νεολαίοι του ΜΑΣ σάλπιζαν την αντίσταση: «Φτάνουν πια τα χαράτσια και η ληστεία στους εργαζόμενους, στα λαϊκά στρώματα. Στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, την ΕΕ, το ΔΝΤ που με τη στήριξη της ΝΔ και του ΛΑ.Ο.Σ. μας έχουν κηρύξει τον πόλεμο δίνουμε οργανωμένη απάντηση. Με το ΠΑΜΕ και τις άλλες αγωνιστικές συσπειρώσεις, δυναμώνουμε τον αγώνα ενάντια στην εξουσία των μονοπωλίων».

Παράλληλα, με την προκήρυξη στο χέρι, με τις συζητήσεις μέσα στα λεωφορεία, αλλά και έξω από αυτά, στη διάρκεια της αναμονής, μετέφεραν το κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στις 10 του Φλεβάρη στις 6.30 το απόγευμα στο Αγαλμα του Βενιζέλου και στην απεργία στις 23 Φλεβάρη, μαζί με το ΠΑΜΕ.

Στον Πειραιά

Συνεχίζουν τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις ενάντια στη ληστρική αύξηση των εισιτηρίων οι ταξικές δυνάμεις και στον Πειραιά. Χτες, μέλη της Επιτροπής Αγώνα του ΜΑΣ από το Πανεπιστήμιο Πειραιά απέκλεισαν τα ακυρωτικά μηχανήματα στη λεωφορειακή γραμμή 040 (Πειραιάς - Σύνταγμα), ώστε οι επιβάτες να μην πληρώνουν εισιτήριο. Στην ίδια ενέργεια προχώρησαν προχτές το πρωί και οι μεταλλεργάτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος στη λεωφορειακή γραμμή Β18 (Πέραμα - Αθήνα) εμποδίζοντας την ακύρωση των εισιτηρίων.

Αντίστοιχες ενέργειες προγραμματίζονται για τις επόμενες μέρες και σε άλλα σημεία του Πειραιά.

Την απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει κατά 40% τα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών καταγγέλλει με ανακοίνωσή της και η Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Πειραιά. «Δε θα πληρώνουμε εμείς, τονίζουν, για να καρπώνονται τα μονοπώλια. Φτάνουν πια τα χαράτσια και οι ληστείες σε βάρος μας. Η ανεξέλεγκτη ακρίβεια, η ανεργία και οι χαμηλές συντάξεις, δεν μας επιτρέπουν άλλα βάρη, γι' αυτό δηλώνουμε απειθαρχία».

ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ
Επανασυνδέθηκε το ρεύμα σε άνεργο

Την επανασύνδεση του ρεύματος στο σπίτι άνεργου νέου που ζει στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης, κατάφεραν χθες οι ταξικές δυνάμεις μέσα από δυναμική παρέμβαση που πραγματοποίησαν στο τοπικό κατάστημα της ΔΕΗ. Τους τελευταίους 10 μήνες, ο νέος εργαζόμενος είναι άνεργος. Δούλευε στον κλάδο των Χημικών Βιομηχανιών και απολύθηκε όταν ο εργοδότης του έκανε μείωση προσωπικού και μετακόμισε μέρος των δραστηριοτήτων του στην Τουρκία όπου εξασφάλισε φτηνή εργατική δύναμη.

Η ΔΕΗ και τον Οκτώβρη είχε διακόψει την παροχή ρεύματος, καθώς ο άνεργος νέος δεν μπορούσε να πληρώσει τους λογαριασμούς. Και τότε επανασύνδεσε το ρεύμα μετά από κινητοποίηση του ΠΑΜΕ και των ταξικών συνδικάτων. Προχθές, συνεργείο της επιχείρησης αφαίρεσε και το ρολόι της ΔΕΗ από το σπίτι του στέλνοντας μήνυμα σκλήρυνσης της στάσης της ΑΕ απέναντι στους άνεργους και τους χαμηλόμισθους που δεν μπορούν να πληρώσουν τα τιμολόγιά της.

Με τη δυναμική κινητοποίηση του ΠΑΜΕ και των ταξικών συνδικάτων, η διεύθυνση της ΔΕΗ προχώρησε στην επανατοποθέτηση του ρολογιού και στην επανασύνδεση του ρεύματος.

Τα στελέχη του ΠΑΜΕ καλούν τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους να αντιδράσουν συλλογικά απέναντι σε κάθε επίθεση που δέχονται στα δικαιώματά τους. Να απαιτήσουν αγωνιστικά να μη μείνει κανένας χωρίς νερό, ρεύμα, τηλέφωνο, χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Στην Πάτρα

Την απαίτηση να μην κόψουν το νερό σε καμία άνεργη οικογένεια στην Πάτρα επισήμανε εκ νέου χθες η Γραμματεία Πάτρας του ΠΑΜΕ, κατά τη διάρκεια παράστασης διαμαρτυρίας στην ΔΕΥΑ Πάτρας. Η δυναμική παρέμβαση έγινε μετά από καταγγελία άνεργου οικοδόμου με τρία παιδιά, όταν νωρίς το πρωί συνεργείο της ΔΕΥΑΠ επιχείρησε, χωρίς αποτέλεσμα εξαιτίας της παρέμβασης του ίδιου του οικοδόμου, τη διακοπή της παροχής του νερού επειδή δεν κατάφερε να πληρώσει το σχετικό λογαριασμό.

Είχε προηγηθεί την περασμένη Τρίτη παράσταση διαμαρτυρίας από αντιπροσωπείες του ΠΑΜΕ και της ΠΑΣΕΒΕ στον ίδιο τον δήμαρχο Γιάννη Δημαρά (ΠΑΣΟΚ), ο οποίος υποσχέθηκε πως δε θα επιτρέψει κάτι τέτοιο και ότι οι άνεργες οικογένειες θα προστατευθούν.

Οπως σημειώνει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή της η Γραμματεία Πάτρας του ΠΑΜΕ, «ο κύριος Δημαράς αποδείχθηκε ότι, εκτός από ανάλγητος, είναι και κοινός ψεύτης, καθώς μόλις δυο μέρες πριν, μπροστά στις αντιπροσωπείες του ΠΑΜΕ και της ΠΑΣΕΒΕ που οργάνωσαν διαμαρτυρία στο Δημαρχείο, "ορκιζόταν" ότι δεν πρόκειται να κόψει το νερό σε ανέργους!! Ούτε δύο μέρες δεν πέρασαν!!

Ο δήμαρχος ήταν μέλος της επιτροπής εκλογικού αγώνα του ΠΑΣΟΚ, και ως τέτοιος είχε δώσει "σκληρές μάχες" για να εφαρμόσει το ΠΑΣΟΚ το πρόγραμμά του από κυβερνητικές θέσεις. Στο πρόγραμμά του περιέχονταν με σαφήνεια οι κατευθύνσεις για την περικοπή μισθών και συντάξεων, για την εμπορευματοποίηση κοινωνικών αγαθών, όπως και το νερό.

Καλούμε σε όσους συνάδελφους κόβεται το νερό από τη ΔΕΥΑΠ, να ενημερώσουν το ΠΑΜΕ. Τις επόμενες μέρες θα οργανώσουμε κινητοποιήσεις και θα επιβάλουμε στην πράξη την απαγόρευση της διακοπής παροχής νερού, σε ανέργους, απλήρωτους εργαζόμενους και χαμηλοσυνταξιούχους».

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΕΑΔΥ
Θέλει να δώσει σε ιδιώτη το αρχείο συνταξιούχων

Να αναθέσει σε ιδιωτική εταιρεία τη διαχείριση και λειτουργία του αρχείου συνταξιούχων σχεδιάζει η διοίκηση του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων, σύμφωνα με τις προτάσεις που έχει καταθέσει στο διοικητικό συμβούλιο. Το σχέδιο αυτό κινείται στο πλαίσιο των πολιτικών σύμπραξης του κράτους με τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, ανάθεσης έργου σε αυτές, ακόμα και ιδιωτικοποίησης τομέων και υπηρεσιών. Είναι μια πολιτική, από την άλλη, που στη συγκεκριμένη περίπτωση γεννά πολλά ερωτήματα ως προς τους πιθανούς τρόπους εκμετάλλευσης τέτοιων αρχείων από ιδιώτες, όχι βέβαια σε όφελος των συνταξιούχων.

Το πρόσχημα για να δοθεί το αρχείο σε ιδιωτική επιχείρηση είναι ότι το ΤΕΑΔΥ δε διαθέτει το ίδιο τους κατάλληλους χώρους για να στεγάσει το σύνολο του αρχείου. Ομως όπως επισήμανε στο Διοικητικό Συμβούλιο η Χρυσούλα Λαμπούδη, στέλεχος του ΠΑΜΕ και η οποία μετέχει στο ΔΣ ως εκπρόσωπος των εργαζομένων στο Δημόσιο, το ΤΕΑΔΥ διαθέτει δικά του κτίρια τα οποία δε χρησιμοποιούνται και θα μπορούσε σε κάποιο από αυτά να στεγαστεί το αρχείο. Οι ισχυρισμοί ότι δε χωράνε τα αρχεία σε αυτά τα κτίρια και ότι τα κτίρια δεν είναι κοντά στο κυρίως κτίριο του ΤΕΑΔΥ δεν είναι πειστικοί καθώς δεν αποδεικνύονται από συγκεκριμένα στοιχεία. Δεν αναφέρεται για παράδειγμα τι ακριβώς χώρος απαιτείται για τη στέγαση του συνόλου των αρχείων.

Ουσιαστικά οι ισχυρισμοί αυτοί εμφανίζουν ως δήθεν ιδανική λύση την ανάθεση του αρχείου σε ιδιωτική επιχείρηση, για την οποία έχει γίνει ήδη έρευνα αγοράς και όπως σημειώνεται θα στοιχίζει 4.000 ευρώ μηνιαίως στο ΤΕΑΔΥ. Τέλος, πρέπει να σημειώσουμε ότι απέναντι σε αυτή τη «λύση» οι εκπρόσωποι των εργαζομένων που πρόσκεινται στην ΠΑΣΚΕ διατυπώνουν μόνο κάποιες επιφυλάξεις.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΥΠΟΥ - ΧΑΡΤΟΥ
Αγωνιστικό κάλεσμα ενάντια στην εργοδοτική επίθεση

Στη δικαστική απόφαση, που χαρακτήρισε παράνομη και καταχρηστική την απεργία των εργαζομένων στη ΜΕΛ ΑΕ (Μακεδονική Εταιρεία Χάρτου), αναφέρεται σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Τύπου και Χάρτου, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «είναι εναρμονισμένη στο γενικότερο αντεργατικό κλίμα που έχει καλλιεργήσει η πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και όλου του αντιδραστικού μπλοκ (ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ., ΕΕ, ΔΝΤ)». Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση για απεργία είχε αποφασιστεί σε γενική συνέλευση και ήταν να γίνει σήμερα, απαιτώντας την ανάκληση της απόλυσης του συνδικαλιστή και πρώην προέδρου του σωματείου Κ. Βέλιου.

Η Ομοσπονδία καλεί τους εργαζόμενους να μην υποκύψουν «στις πιέσεις και τις απειλές της εργοδοσίας, στις συκοφαντίες και τη σκευωρία που έστησε στο συνδικαλιστή». Πίσω από την επίθεση «βρίσκονται τα σχέδια της εργοδοσίας να τσακίσει τα δικαιώματα των εργαζομένων και το σωματείο». Στη συνέχεια ανακοινώνει την απόφαση του ΔΣ της Ομοσπονδίας «να προχωρήσει στην κήρυξη απεργιακών κινητοποιήσεων, όσο χρειαστεί, σε συνεννόηση πάντα μαζί με το σωματείο σας, ενάντια στα αντεργατικά σχέδια της εργοδοσίας της ΜΕΛ (...) Σας καλούμε όλοι μαζί, σωματείο, εργαζόμενοι, ενωτικά, ταξικά, αγωνιστικά, να απαιτήσουμε να πάρει τώρα πίσω τα αντεργατικά σχέδια, να γυρίσει τώρα πίσω ο απολυμένος».

Συναλλαγές ΣΥΝ - ΠΑΣΟΚ

Η «Αυγή», στο ρεπορτάζ για την απεργία που κήρυξε η ΓΣΕΕ στις 23 Φλεβάρη, έγραφε και το εξής: «Να σημειωθεί ότι 24ωρη απεργία στις 10 Φλεβάρη έχει ήδη εξαγγείλει η ΑΔΕΔΥ και ίσως υπάρξει τις επόμενες μέρες διαβούλευση για κοινή ημερομηνία εκδήλωσης γενικής απεργίας». Αλλά τέτοιο ζήτημα δεν είχε προκύψει. Από πού βγήκε το ρεπορτάζ; Αυτό αποκαλύφθηκε στην προχτεσινή συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, όπου ο Ηλίας Βρεττάκος, αναπληρωτής πρόεδρος της και στέλεχος του ΣΥΝ, ομολόγησε ότι ο Γ. Παναγόπουλος της ΓΣΕΕ, όταν συζητούσαν και αποφάσιζαν για απεργία στις 23 Φλεβάρη, τηλεφώνησε στον Ηλία Βρεττάκο και του είπε να επιμείνει στην αλλαγή της απόφασης της ΑΔΕΔΥ, όπως και έκανε ο Βρεττάκος και άλλο που δεν ήθελε η ΠΑΣΚΕ από το να βρει άλλοθι που της έδωσε ο ΣΥΝ για να μην απεργήσουν οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο στις 10 Φλεβάρη και στις 23 βεβαίως. Τακίμια λοιπόν οι δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ στα συνδικάτα, νύχι - κρέας. Και ύστερα μιλούν για πάλη ενάντια σε κυβέρνηση - τρόικα με το ΠΑΣΟΚ. Αλλά και τη ΝΔ. Να γιατί οι εργαζόμενοι πρέπει να τους γυρίσουν την πλάτη, όπως και στις ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ. Είναι αφερέγγυοι όταν λένε πως αποχώρησαν από το προεδρείο της ΓΣΕΕ γιατί διαφώνησαν με τις δυνάμεις του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού. Στόχος τους είναι να σύρουν τους εργαζόμενους στην εργοδοτική - κυβερνητική πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, είναι ουρά τους και δούρειος ίππος χειραγώγησης και υποταγής των εργαζομένων στη γραμμή της υποταγής στο κεφάλαιο.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ