ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Σεπτέμβρη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να καταγγελθεί τώρα η «Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας», να κλείσουν οι αμερικανοΝΑΤΟικές στρατιωτικές βάσεις

Eurokinissi

Ερώτηση προς τους υπουργούς Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών, με θέμα τον επικίνδυνο χαρακτήρα της ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας για τις στρατιωτικές βάσεις, κατέθεσε χτες σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, καταγγέλλοντας πως η Συμφωνία μετατρέπει ακόμα περισσότερο την Ελλάδα σε ορμητήριο των πολεμικών ιμπεριαλιστικών τυχοδιωκτισμών, εμπλέκει βαθύτερα τη χώρα και το λαό μας σε πολύ μεγάλους κινδύνους.

Ολόκληρη η Ερώτηση της ΚΟ του Κόμματος έχει ως εξής:

«Η κυβέρνηση της ΝΔ, στο πλαίσιο του "Στρατηγικού Διαλόγου" με τις ΗΠΑ, που ξεκίνησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, προχωρά σε πολυετή ή αορίστου χρόνου ανανέωση της ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας για τις στρατιωτικές βάσεις, την ενίσχυση και την επέκτασή της.

Η Συμφωνία αυτή, η "Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας", η οποία έχει ήδη ετοιμαστεί πίσω από τις πλάτες του λαού και προβλέπεται να υπογραφεί με την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Πομπέο στην Αθήνα, μεταξύ άλλων περιλαμβάνει:

  • Την αναβάθμιση της βάσης της Σούδας, που χρησιμοποιεί ο αμερικανοΝΑΤΟικός ιμπεριαλισμός για επιθέσεις κατά χωρών και λαών της περιοχής.
  • Τις βάσεις που δημιούργησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, και συγκεκριμένα τις βάσεις drones στη Λάρισα, Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο και το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, που προορίζεται για τη συγκέντρωση ΝΑΤΟικών δυνάμεων και την προώθησή τους σε ιμπεριαλιστικές αποστολές.

Σε συνδυασμό με τα παραπάνω, καιροφυλακτεί ο κίνδυνος για εγκατάσταση πυρηνικών όπλων στον Αραξο.

Στην πράξη, η Συμφωνία αυτή μετατρέπει ακόμα περισσότερο την Ελλάδα σε ορμητήριο των πολεμικών ιμπεριαλιστικών τυχοδιωκτισμών, εμπλέκει βαθύτερα τη χώρα και το λαό μας σε πολύ μεγάλους κινδύνους και έχει προκαλέσει πανελλαδικά ισχυρές λαϊκές αντιδράσεις.

Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ έχουν κατατάξει την Ελλάδα μεταξύ των "κρατών ανάσχεσης", μαζί με το Ισραήλ, την Πολωνία και τη Ρουμανία, στον ανταγωνισμό με τη Ρωσία.

Η χώρα μας έχει στοχοποιηθεί και είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις Ρώσων και Ιρανών αξιωματούχων πως θα στρέψουν τους πυραύλους τους σε χώρες που φιλοξενούν αμερικανικές βάσεις, σε περίπτωση που απειληθούν οι χώρες τους.

Οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης και των κομμάτων του ευρωατλαντικού τόξου, πως η πρόσδεση της Ελλάδας στο άρμα του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ εξασφαλίζει την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή ή προστατεύει τη χώρα μας από την τουρκική επιθετικότητα, είναι αβάσιμες και ανιστόρητες.

Η Τουρκία ως ΝΑΤΟική δύναμη κλιμακώνει την επιθετικότητα στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, αμφισβητεί και παραβιάζει τα σύνορα.

Με ευρωατλαντική ευθύνη επιβλήθηκαν η στρατιωτική δικτατορία στην Ελλάδα και η τουρκική κατοχή στην Κύπρο, που διαιωνίζεται για 45 χρόνια με ευθύνη των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Το ΚΚΕ υπερασπίζεται αποφασιστικά τα λαϊκά συμφέροντα και δουλεύει για την ανάπτυξη της κοινής πάλης των λαών, για την αμοιβαία, επωφελή συνεργασία, και απαιτεί:

Να καταγγελθεί τώρα η "Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας", να κλείσουν η βάση της Σούδας και οι άλλες αμερικανοΝΑΤΟικές στρατιωτικές βάσεις.

Καμία συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό, αποδέσμευση από τις λυκοσυμμαχίες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Ερωτώνται οι κύριοι υπουργοί πώς τοποθετείται η κυβέρνηση στα παραπάνω και στην αυξανόμενη λαϊκή αντίδραση κατά της επικίνδυνης ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας για τις βάσεις».

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΗΠΑ
Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών!

Συνεχίζεται η συλλογή υπογραφών, ενώ προετοιμάζονται οι αντιιμπεριαλιστικές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα

«Να μην ανανεωθεί η "Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας" ΗΠΑ - Ελλάδας.

Να κλείσει η βάση της Σούδας και οι άλλες αμερικανοΝΑΤΟικές στρατιωτικές βάσεις.

Να αποδεσμευτεί η χώρα μας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Να επιστρέψουν όλοι οι Ελληνες φαντάροι από αποστολές εκτός συνόρων».

Με αυτό το κάλεσμα ξεδιπλώνεται σε όλη τη χώρα η πολύμορφη δραστηριότητα που αναπτύσσουν Επιτροπές Ειρήνης, εργατικά σωματεία, φορείς του εργατικού - λαϊκού κινήματος ενάντια στη δρομολογούμενη ανανέωση της ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας για τις στρατιωτικές βάσεις και τον δεύτερο γύρο του λεγόμενου «Στρατηγικού Διαλόγου» με τις ΗΠΑ, που μετατρέπει ολόκληρη τη χώρα σε ορμητήριο των ΑμερικανοΝΑΤΟικών.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η καμπάνια συλλογής υπογραφών, που μετράει ήδη χιλιάδες και συνεχίζεται σε χώρους δουλειάς, σχολές και γειτονιές, ενώ όποιος το επιθυμεί μπορεί να υπογράψει και ηλεκτρονικά, στη διεύθυνση https://eedye.gr/local_committees/petition-against-greek-usa-agreement.

Παράλληλα, συνεχίζεται η προετοιμασία των συγκεντρώσεων ενάντια στην ανανέωση της Συμφωνίας:

Στην Αθήνα η προγραμματισμένη για τις 2 Οκτώβρη συγκέντρωση στο Πάρκο Ελευθερίας μετατέθηκε λόγω της κήρυξης γενικής απεργίας και, όπως ανακοίνωσε η Επιτροπή Αγώνα ενάντια στην ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις στρατιωτικές βάσεις (εργατικά συνδικάτα - ΕΕΔΥΕ - φοιτητικοί σύλλογοι - ΟΒΣΑ - ΟΓΕ - ΑΣΓΜΕ), θα οριστεί νέα ημερομηνία για τη συγκέντρωση, η οποία θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες, σε συνδυασμό με την επίσκεψη του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Μ. Πομπέο, στην Αθήνα.

Στη Θεσσαλονίκη, η Επιτροπή Αγώνα ενάντια στη στρατιωτική Συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ, που συγκροτήθηκε στην προχτεσινή σύσκεψη με πρωτοβουλία της ΕΔΥΕΘ και τη συμμετοχή συνδικάτων και φορέων, αποφάσισε τη διοργάνωση συλλαλητηρίου ενάντια στη Συμφωνία και την επίσκεψη Πομπέο, την Τρίτη 8 Οκτώβρη, στις 7 μ.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Ομοίως, σε σύσκεψη της Επιτροπής Ειρήνης Λάρισας αποφασίστηκαν η συμμετοχή στην καμπάνια συλλογής υπογραφών και η πραγματοποίηση πικετοφορίας τη Δευτέρα 30 Σεπτέμβρη, στις 7 μ.μ., από το Αρχαίο Θέατρο Λάρισας, και συλλαλητηρίου τις μέρες που θα πραγματοποιείται η επίσκεψη Πομπέο στην Αθήνα.

Στα Χανιά αποφασίστηκε σε σύσκεψη της Επιτροπής Αγώνα (εργατικά συνδικάτα, Επιτροπή Ειρήνης Χανίων, Αγροτικοί Σύλλογοι, Σύλλογος Γυναικών Χανίων) να πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στις 4 Οκτώβρη, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι συσκέψεις για την οργάνωση της δράσης. Για σήμερα, Παρασκευή:

-- H Επιτροπή Ειρήνης Πάτρας - Δυτικής Αχαΐας καλεί σε σύσκεψη στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Πάτρας.

-- Η Επιτροπή Ειρήνης Αλεξανδρούπολης καλεί σε σύσκεψη, στις 7.30 μ.μ., στο Εμπορικό Επιμελητήριο Αλεξανδρούπολης.

ΟΓΕ
Οχι στη μετατροπή της χώρας σε ορμητήριο των φονιάδων

Την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης «να υπογράψει νέα συμφωνία με τις ΗΠΑ που θα "κλειδώνει" την παραμονή των αμερικανοΝΑΤΟικών στρατιωτικών βάσεων στη χώρα μας για απεριόριστη διάρκεια» καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ).

Στην ανακοίνωσή της, ανάμεσα σε άλλα, σημειώνει: «Δεν συμβιβαζόμαστε να μετατρέπουν όλη την Ελλάδα σε ορμητήριο των φονιάδων των λαών.Δεν συμβιβαζόμαστε να απλώνει το ΝΑΤΟ τα πλοκάμια του με τις βάσεις του θανάτου στη Σούδα, στη Λάρισα, στο Στεφανοβίκειο Μαγνησίας, στην Αλεξανδρούπολη. Δεν συμβιβαζόμαστε να ετοιμάζονται υποδομές για να δεχτούν πυρηνικά όπλα στον Αραξο. Δεν δεχόμαστε να μας μετατρέπουν σε στόχο, ενώ κλιμακώνονται οι ανταγωνισμοί για τις πηγές και τους διαύλους της Ενέργειας.

Δεν θα αφήσουμε τα παιδιά μας να συμμετέχουν σε στρατιωτικές αποστολές έξω από τα σύνορα της χώρας. Να πολεμάνε και να χύνουν το αίμα τους για τα συμφέροντα του ενός ή του άλλου τμήματος των βιομηχάνων, των τραπεζιτών ή των εφοπλιστών, που τους υπηρετούν το ένα ή το άλλο κράτος ή ομάδα κρατών ή ιμπεριαλιστικών οργανισμών, όπως το ΝΑΤΟ».

«Οι γυναίκες του καθημερινού μόχθου δεν θα μείνουμε απαθείς όταν η περιοχή μας μυρίζει μπαρούτι. Οι κίνδυνοι δεν απομακρύνονται όσο κυριαρχούην η άγνοια και η παθητικότητα, αλλά όσο πιο πλατιά δυναμώνει η συλλογική δράση», υπογραμμίζει η ΟΓΕ και προσθέτει: «Δυναμώνουμε την αλληλεγγύη μας στις γυναίκες των γειτονικών λαών, στις χιλιάδες πρόσφυγες και τα παιδιά τους, θύματα των πολεμικών επεμβάσεων και συγκρούσεων του ΝΑΤΟ, της ΕΕ. Ξεσηκωνόμαστε ενάντια στο νέο έγκλημα και βγαίνουμε στους δρόμους μαζί με το αντιπολεμικό - αντιιμπεριαλιστικό κίνημα, με τα εργατικά σωματεία, τις ενώσεις αυτοαπασχολούμενων, τους αγροτικούς συλλόγους, τους φοιτητικούς συλλόγους».

Με αντιπροσωπεία του ΚΚ Βιετνάμ συναντήθηκε ο Δ. Κουτσούμπας

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, συναντήθηκε χτες, στην έδρα του Κόμματος, με αντιπροσωπεία του ΚΚ Βιετνάμ και του θεωρητικού του οργάνου «Κομμουνιστική Επιθεώρηση», με επικεφαλής τον Doan Minh Huan, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚ Βιετνάμ και αρχισυντάκτη της «Κομμουνιστικής Επιθεώρησης» του Βιετνάμ.

Στη συνάντηση, επίσης, παραβρέθηκε ο πρέσβης του Βιετνάμ στην Αθήνα, Nguen Manh Cuong, ενώ εκ μέρους του ΚΚΕ συμμετείχαν ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, και ο Νίκος Σερετάκης, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ.

Στη συνάντηση ανταλλάχθηκαν σκέψεις για την παραπέρα ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ των κομμάτων και την προαγωγή των σχέσεων φιλίας και αλληλεγγύης ανάμεσα στους λαούς των δύο χωρών.

ΚΕΘΑ - ΚΙΝΗΣΗ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ
Οι απόστρατοι να συνυπογράψουν την καταγγελία της Συμφωνίας

Την υποστήριξή της στο κίνημα ειρήνης της χώρας, στα εργατικά συνδικάτα, στους φοιτητικούς συλλόγους, στις οργανώσεις γυναικών, που συγκρότησαν την Επιτροπή Αγώνα ενάντια στην ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις στρατιωτικές βάσεις, εκφράζει με ανακοίνωσή της η Κίνηση Απόστρατων Αστυνομικών και καλεί όλους τους απόστρατους να συνυπογράψουν τη μαζική καταγγελία της Συμφωνίας και να συμμετάσχουν στις συγκεντρώσεις ενάντια στην ανανέωσή της.

«Είμαστε αντίθετοι στην ανανέωση της Συμφωνίας για τις βάσεις και στην επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στη χώρα μας, που αποσκοπεί στην προώθηση των στόχων του "Στρατηγικού Διαλόγου"», σημειώνει στην ανακοίνωσή της, προσθέτοντας πως «μας ενοχλούν ιδιαίτερα ως απόστρατους ο ευτελισμός της πατρίδας μας και η υποταγή της στα κελεύσματα των ΗΠΑ» και τονίζοντας: «Ούτε γη, ούτε νερό στον εκπρόσωπο της ιμπεριαλιστικής δύναμης. Οι ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ, όπως και της προηγούμενης του ΣΥΡΙΖΑ, που έστρωσε τον "Στρατηγικό Διάλογο", καθώς και των κομμάτων που στηρίζουν την εμπλοκή της χώρας μας στους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών, είναι τεράστιες».

  • Θυμίζουμε πως αντίστοιχο κάλεσμα στους απόστρατους των Ενόπλων Δυνάμεων έχει απευθύνει ήδη η Κίνηση για την Εθνική Αμυνα (ΚΕΘΑ).


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ