ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Αυγούστου 2021
Σελ. /20
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΑΝΑΣΤΟΛΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ
Ιδιώτες «ακονίζουν μαχαίρια» για νέες «δουλίτσες» στα νοσοκομεία

Εφιαλτικό το τοπίο που διαμορφώνεται στην Υγεία για τον λαό από την κρατική πολιτική διαχείρισης της πανδημίας

Eurokinissi

Η είσοδος ιδιωτικών εταιρειών, μέσω της αξιοποίησης «υπηρεσιών outsourcing», στα νοσοκομεία, οι προσλήψεις συμβασιούχων με ολιγόμηνες συμβάσεις, που αφού λιώσουν στη δουλειά θα επιστρέψουν στην ανεργία, και η «ανακατανομή» του προσωπικού σε νοσοκομεία και κλινικές με τη γνωστή συνταγή των συχνών μετακινήσεων, για να μπαλώνονται όπως όπως τα κενά, είναι τα μέτρα που θα συνοδεύσουν την έναρξη της ισχύος της αναστολής του προσωπικού που δεν έχει εμβολιαστεί, από την 1η Σεπτέμβρη, με βάση την απάντηση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη, σε σχετικό ερώτημα.

Τα παραπάνω επιβεβαιώνουν τις καταγγελίες Σωματείων για τη μετατροπή του εμβολιασμού σε «όχημα» από την κυβέρνηση για να πατήσουν ακόμα πιο γερά πόδι οι επιχειρήσεις στα δημόσια νοσοκομεία. Οπως ενημέρωσε μάλιστα ο υφυπουργός, όσοι τεθούν σε αναστολή, δεν θα στερηθούν μόνο τον μισθό, αλλά θα κληθούν να επιστρέψουν και το μέρος της μισθοδοσίας του Σεπτέμβρη που προκαταβάλλεται ως «αχρεωστήτως καταβληθέν».

Σε άλλη ερώτηση, αναφορικά με τις αντιδράσεις ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων που βλέπουν ως «ανέφικτη» και «κάτω του κόστους» τη διεξαγωγή τεστ με αντίτιμο 10 ευρώ, ο υφυπουργός έσπευσε να διαβεβαιώσει πως οι μεγάλες ποσότητες των τεστ και η μείωση της τιμής τους θα διασφαλίσει τα κέρδη των επιχειρηματιών, σε βάρος της τσέπης ασφαλώς όσων είναι πλέον αναγκασμένοι να αναζητήσουν τις υπηρεσίες τους.

Στο μεταξύ, την επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολίου προαναγγέλλει, εμμέσως πλην σαφώς, η κυβέρνηση. «Το ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας είναι πάντοτε μια επιλογή και ένα εργαλείο που είναι στο τραπέζι», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου,«ανάλογα με το ρυθμό εξέλιξης των εμβολιασμών».

Τη σκυτάλη πήρε ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, που ανέφερε στο «ΣΚΑΪ» πως μετά τον Σεπτέμβρη οι ειδικοί θα κρίνουν αν θα επεκταθεί η υποχρεωτικότητα σε υπηρεσίες του Δημοσίου, με κριτήριο «το θέμα της επαφής και της διακινδύνευσης από την επαφή αυτή».

Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας, σύμφωνα με τα χτεσινά στοιχεία, το επιδημιολογικό φορτίο αυξήθηκε σημαντικά κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων μηνών του καλοκαιριού, ιδιαίτερα στη νησιωτική Ελλάδα με ενδείξεις μεταφοράς του στην ηπειρωτική χώρα. Η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί τις επόμενες δύο βδομάδες, καθώς η επιστροφή από τις θερινές διακοπές συνεχίζεται.

Αποτέλεσμα της τάσης αυτής είναι η αύξηση του ποσοστού νέων κρουσμάτων στις ηλικίες πάνω από 65 ετών (από 3,9% τον Ιούλη σε 8,3% τον Αύγουστο) και η συνακόλουθη αύξηση στις νοσηλείες και στις εισαγωγές στις ΜΕΘ. Χτες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 3.538 νέα κρούσματα και 28 ακόμα θανάτους, με τους διασωληνωμένους να έχουν σκαρφαλώσει στους 336.

ΣΕ ΑΓΚΥΡΟΒΟΛΗΜΕΝΟ ΦΟΡΤΗΓΟ ΣΤΗ ΧΙΟ
Ενας ναυτεργάτης νεκρός σε πλοίο με συρροή κρουσμάτων

Καταγγελία των ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ

Απεβίωσε ένας ναυτεργάτης, μέλος του πληρώματος του Φ/Γ «SEA BRAVE» (σημαίας Marshall Islands της ναυτιλιακής εταιρείας «GENIMAR SHIPPING & TRADING SA») και ένα ακόμα μέλος του ίδιου πληρώματος νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο της Χίου, αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ και απαιτούν με ευθύνη των υπουργείων Ναυτιλίας και Υγείας να ληφθούν όλα τα μέτρα για την προστασία της υγείας του πληρώματος.

Συγκεκριμένα τα ναυτεργατικά σωματεία αναφέρουν πως «σε εξέλιξη βρίσκεται η καταγραφή κρουσμάτων σε μέλη του πληρώματος του Φ/Γ "SEA BRAVE" (...) που βρίσκεται αγκυροβολημένο στη ράδα της πόλης της Χίου (...) Μετά από έλεγχο και λήψη δειγμάτων με ευθύνη του ΕΟΔΥ, διαπιστώθηκε ότι μέλη του πληρώματος βρέθηκαν θετικά στον COVID-19, ενώ αναμένεται η ιατροδικαστική γνωμάτευση για τον ναυτεργάτη, που απεβίωσε.

Απαιτούμε με ευθύνη του υπουργείου Ναυτιλίας, των υπηρεσιών του, του υπουργείου Υγείας και με βάση τα μέτρα του ΕΟΔΥ, το πλοίο να παραμείνει στο αγκυροβόλιο της Χίου, να είναι σε καραντίνα με συνεχή έλεγχο από ιατρικό κλιμάκιο, λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της υγείας των ναυτεργατών και για την ασφαλή μετακίνηση, σε περίπτωση και άλλου ασθενούς. Να μην γίνει καμία αντικατάσταση μέλους του πληρώματος, μέχρι την πλήρη αποκατάσταση της ασφαλούς διαμονής των ναυτεργατών».

Τα παραπάνω αιτήματα μετέφερε και στον υπουργό Ναυτιλίας ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ Θανάσης Ευαγγελάκης, σε τηλεφωνική επικοινωνία.

Παρέμβαση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Περιφέρεια

Πλήρη ενημέρωση για το θάνατο του ναύτη ζητά η «Λαϊκή Συσπείρωση» Βορείου Αιγαίου, καθώς και για την πορεία και τα αποτελέσματα του ιατρικού ελέγχου από γιατρό της πλοιοκτήτριας εταιρείας και των υπολοίπων ναυτικών, τόσο του συγκεκριμένου πλοίου αλλά και των άλλων δύο εμπορικών («ΚΑΠΤΑΙΝ Ρ ECCLEZOS» και «ENDΕAVOR») που βρίσκονται και αυτά «αρόδο» σε μικρή απόσταση από το λιμάνι της Χίου.

«Η Περιφέρεια να αναλάβει την ευθύνη που της αναλογεί και να απαιτήσει από τους αρμόδιους κυβερνητικούς φορείς και το υπουργείο Υγείας την άμεση αποστολή κλιμακίου του ΕΟΔΥ στα πλοία», αναφέρει.

ΚΟΜΙΣΙΟΝ
Με ευθύνη των κρατών - μελών οι ενισχυτικές δόσεις

Ο ΕΜΑ δεν έχει προχωρήσει σε σχετική σύσταση λόγω ανεπάρκειας δεδομένων

Συνεχίζεται η εξάπλωση του SARS - CoV - 2 και της παραλλαγής «Δέλτα», με τα επίσημα καταγεγραμμένα κρούσματα να προσεγγίζουν τα 215 εκατ. και οι επίσημα καταγεγραμμένοι θάνατοι να ξεπερνούν τα 4,481 εκατ. Παράλληλα υποχωρούν τα όποια προστατευτικά μέτρα και τα δημόσια συστήματα Υγείας είναι στην ίδια και χειρότερη κατάσταση, ενώ όλη η συζήτηση περιστρέφεται αποκλειστικά γύρω από τους εμβολιασμούς και την τρίτη δόση.

Ενδεικτικά, στο Ισραήλ καταγράφονται καθημερινά τις τελευταίες μέρες περισσότερα από 10.000 νέα κρούσματα, για πρώτη φορά από τα μέσα Γενάρη. Την Τρίτη νοσηλεύονταν σε σοβαρή κατάσταση 688 ασθενείς και δηλώθηκαν 25 νέοι θάνατοι. Σχεδόν το 59% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις και περίπου το 19% έχει εμβολιαστεί και με αναμνηστική, η οποία χορηγείται από τα τέλη Ιούλη.

Στην ΕΕ, χώρες που ετοιμάζονται να χορηγήσουν ενισχυτικές δόσεις εμβολίων από τον Σεπτέμβρη, ενδέχεται να αντιμετωπίσουν αυξημένους νομικούς κινδύνους επειδή δεν έχει γίνει ακόμη σύσταση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) για χορήγηση πρόσθετης δόσης, σύμφωνα με την Κομισιόν.

Ο EMA - όπως και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας - έχει δηλώσει πως απαιτούνται περισσότερα δεδομένα προτού εγκρίνει τη χρήση ενισχυτικών δόσεων. Ωστόσο ήδη 8 ευρωπαϊκές χώρες αποφάσισαν να συστήσουν την πρόσθετη δόση και άλλες 13 ετοιμάζονται να προχωρήσουν σύντομα σε παρόμοιες ενέργειες.

Σε περίπτωση μη αναμενόμενων παρενεργειών, που μπορούν να συνδεθούν με τις ενισχυτικές δόσεις, τα κράτη της ΕΕ ενδέχεται να φέρουν πλήρως την ευθύνη για οποιεσδήποτε νομικές συνέπειες και αιτήματα αποζημιώσεων, σύμφωνα με την Κομισιόν.

Στο μεταξύ, στις ΗΠΑ οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές ενδέχεται να εγκρίνουν μία τρίτη δόση εμβολίου για ενήλικους τουλάχιστον έξι μήνες μετά τον πλήρη εμβολιασμό τους, αντί για τουλάχιστον 8 μήνες, όπως έχει ανακοινωθεί, αναφέρει δημοσίευμα της «The Wall Street Journal». Η έγκριση για ενισχυτικές δόσεις των τριών εμβολίων («Pfizer/BioNTech», «Moderna», «Johnson & Johnson») αναμένεται στα μέσα Σεπτέμβρη.

12.000 επιπλέον θάνατοι στη Νέα Υόρκη

Η νέα κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, Κάθι Χότσουλ, ανακοίνωσε χτες ότι 12.000 περισσότεροι άνθρωποι πέθαναν από COVID-19 από ό,τι είχε αναφερθεί κατά τη θητεία του προκατόχου της, Αντριου Κουόμο.

Η Πολιτεία αναφέρει τώρα συνολικά 55.400 θανάτους από την πανδημία, βάσει δεδομένων πιστοποιητικών θανάτων από τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Και μετά την αναθεώρηση η Νέα Υόρκη εξακολουθεί να έχει τον τρίτο μεγαλύτερο συνολικό αριθμό θανάτων στη χώρα, πίσω από την Καλιφόρνια και το Τέξας. Επίσης, η Νέα Υόρκη εξακολουθεί να βρίσκεται στη δεύτερη θέση στους κατά κεφαλήν θανάτους, πίσω από το Νιου Τζέρσεϊ, σύμφωνα με το «Ρόιτερς». Συνολικά στις ΗΠΑ οι θάνατοι προσεγγίζουν τις 649.000, ο βαρύτερος απολογισμός στον κόσμο.

Ο προηγούμενος απολογισμός περιελάμβανε μόνο επιβεβαιωμένους θανάτους και όχι όσους πέθαναν εκτός νοσοκομείου, σε γηροκομεία, σπίτια κ.λπ. Σύμφωνα με την έκθεση του γενικού εισαγγελέα της Νέας Υόρκης τον Γενάρη, είχαν καταγραφεί έως και 50% λιγότεροι θάνατοι σε γηροκομεία.

Η ανισομετρία εμποδίζει την αντιμετώπιση της πανδημίας

Στην άνιση διανομή εμβολίων, που βρίσκονται στα «χέρια» φαρμακευτικών ομίλων και αποτελούν όπλο στους οικονομικούς και γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς, αναφέρθηκε και ο Παναμερικανικός Οργανισμός Υγείας (PAHO), αναφέροντας ότι σε Λατινική Αμερική και Καραϊβική έχει εμβολιαστεί πλήρως μόλις το 23%.

«Η ανισότητα στα εμβόλια παραμένει η "αχίλλειος πτέρνα" της απάντησής μας» στην επιδημία, δήλωσε η διευθύντρια του PAHO. «Εταιρείες που μετριούνται στα δάχτυλα ενός χεριού παράγουν όλα τα αποθέματα εμβολίων κατά της Covid-19 παγκοσμίως» και «καθορίζουν πώς θα διανεμηθούν αυτές οι δόσεις ανάλογα την τιμή και την χώρα προέλευσης και όχι την ανάγκη. Συνεπώς πολλά από τα σημερινά αποθέματα εμβολίων παραμένουν στα χέρια των πλούσιων κρατών ανά τον κόσμο».

Πρόκειται για τα ίδια ισχυρά καπιταλιστικά κράτη που εμφανίζονται στη συνέχεια ως «δωρητές» εμβολίων και τα διανέμουν με όρους «διπλωματίας των εμβολίων». «Δωρεές» σχεδόν 12 εκατ. εμβολίων από ΗΠΑ, Ισπανία, Νορβηγία, Γαλλία, Σουηδία δεν θα είναι αρκετές για την προστασία των εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων που παραμένουν ευάλωτοι, σύμφωνα με τον PAHO.

Εξάλλου, «πολλές χώρες πλήττονται από τις καθυστερήσεις στην παραγωγή, καθώς περιμένουν ακόμη να παραλάβουν δόσεις που αγοράστηκαν πριν από μήνες».

Στο μεταξύ, η ισπανική φαρμακοβιομηχανία «Rovi» ανακοίνωσε ότι ερευνάται η πιθανή μόλυνση κάποιων δόσεων του εμβολίου της «Moderna», στην παραγωγή του οποίου συμμετέχει, και επισήμανε ότι η μόλυνση αυτή δείχνει να περιορίζεται σε ορισμένες παρτίδες για την Ιαπωνία.

ΚΚΕ
Αντιδραστικά σχέδια χέρι χέρι με την εγκληματική διαχείριση της πανδημίας

Σε σχόλιο για τις δηλώσεις Κοντοζαμάνη, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει: «Οι σημερινές εξαγγελίες Κοντοζαμάνη για αξιοποίηση εργολάβων και προσωπικού από "εξωτερικές πηγές", δηλαδή ιδιώτες, αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση όχι απλά αξιοποίησε την υποχρεωτικότητα και τον εμβολιασμό ως όχημα για να διχάσει τους εργαζόμενους και να μετακυλίσει τις ευθύνες της στον λαό, αλλά και για να προχωρήσει το αντιδραστικό σχέδιό της για την παραπέρα εμπορευματοποίηση της Υγείας, που πάει χέρι χέρι με την εγκληματική διαχείριση της πανδημίας».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ