ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 27 Αυγούστου 2000
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ
Μεθοδεύσεις για ολική απαγόρευση

Τη μέθοδο του «ψαλιδίσματος» έχει επιλέξει η κυβέρνηση για να περιορίσει σημαντικά το δικαίωμα κάθε Ελληνα πολίτη να διαδηλώνει. Χρόνια τώρα το επιχείρημα της παρακώλυσης των συγκοινωνιών χρησιμοποιείται κατά κόρον. Ετσι χιλιάδες αγρότες οδηγήθηκαν στα δικαστήρια επειδή διαδήλωναν κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης.

Γι' αυτό η τελευταία ετοιμάζει το αντίστοιχο θεσμικό πλαίσιο που θα δημιουργήσει μια ασφυκτική κατάσταση για τον πολίτη που θέλει να βγει στο δρόμο και να διαμαρτυρηθεί γιατί η κυβέρνηση διαλύει το ασφαλιστικό, εξαρθρώνει τις εργασιακές σχέσεις, εφαρμόζει ασφυκτικές λαβές στην παιδεία. Ετσι ετοιμάζει αλλαγές και τη διαμόρφωση νέου κανονισμού διαδηλώσεων. Το «πνεύμα» του θα είναι στην κατεύθυνση του περιορισμού, ακόμα και της απαγόρευσης, που σε ορισμένες περιπτώσεις θα είναι και προληπτική. Ολα θα γίνονται στο όνομα της δημόσιας ασφάλειας και της διατάραξης της οικονομικής και κοινωνικής ζωής της χώρας.

Η μεθόδευση

Πριν λίγα χρόνια οι κλούβες των ΜΑΤ απέκλειαν το Μέγαρο Μαξίμου, για να μην πλησιάσουν οι συνταξιούχοι την πρωθυπουργική κατοικία. Στη συνέχεια κατέβηκαν πιο κάτω εμποδίζοντας και την προσέγγιση των διαδηλωτών στη Βουλή, σε υπουργεία και άλλα δημόσια κτίρια. Πέρσι τη μέρα της επίσκεψης Κλίντον απαγορεύτηκαν οι δημόσιες συναθροίσεις, ενώ σημαντικό τμήμα της Αθήνας αστυνομοκρατούνταν.

Την περασμένη Τρίτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε ότι «το φαινόμενο αυτό θα αντιμετωπιστεί... Είναι κάτι που πρέπει να απασχολήσει και απασχολεί τα κυβερνητικά όργανα». Και τα απασχολεί αφού η κυβέρνηση ενισχύει σε έμψυχο δυναμικό και θα ενισχύσει με υλικά μέσα τις υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ., που επιλαμβάνονται το έργο της καταστολής των λαϊκών κινητοποιήσεων. Συγκεκριμένα, το προσωπικό της Διεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων στην Αττική φέτος ενισχύθηκε με 380 αστυνομικούς. Σε αυτήν υπηρετούν: 780 άτομα στην Υποδιεύθυνση Αποκατάστασης Τάξης, 1.420 άτομα στην Υποδιεύθυνση Μέτρων Τάξης και οι υπόλοιποι στις Ειδικές Κατασταλτικές Αντιτρομοκρατικές Μονάδες. Συνολικά είναι πάνω από 2.200 άτομα. Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλές φορές δε χωράνε στις κλούβες. Οι τελευταίες διαθέτουν 30 θέσεις, ενώ τώρα έχουν και... όρθιους, αφού υπάρχουν περιπτώσεις που μεταφέρουν μέχρι και 40 άτομα. Ο συνολικός τους αριθμός είναι 45 οχήματα.

Η αντίστοιχη υπηρεσία της Θεσσαλονίκης απαρτίζεται από 720 άτομα. Στην επαρχία υπάρχουν τέσσερις διμοιρίες στη Λάρισα και δυο στην Πάτρα (σ.σ. κάθε διμοιρία αποτελείται από 25-30 άτομα). Στην υπόλοιπη επαρχία υπάρχουν ομάδες από εκπαιδευμένους αστυνομικούς που υπηρετούν σε άλλες υπηρεσίες και καλούνται στο έργο της καταστολής ανάλογα με τις συνθήκες. Ομως με την καινούρια οργάνωση της ΕΛ.ΑΣ., όπου κάθε περιφέρεια θα αποτελέσει Γενική Αστυνομική Διεύθυνση, σε καθεμιά από τις εφτά που θα υπάρχουν στην επαρχία, θα συγκροτηθεί και η αντίστοιχη διεύθυνση.

Παράλληλα αναμένεται η αντικατάσταση των παλιών θωρακισμένων οχημάτων («αύρες») με 30 καινούριες, που θα αγοραστούν από τη Γερμανία. Θα έχουν τη δυνατότητα ρίψης νερού και χημικών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ. ξεπερνάει τα 45.000 άτομα. Μόνο τα τελευταία δυο χρόνια έχουν προσληφθεί 5.600 άνδρες και γυναίκες, κύρια στα σώματα συνοριακών φυλάκων και ειδικών φρουρών. Ομως με νομοθετική ρύθμιση που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή, δίνεται η δυνατότητα διάθεσής τους σε υπηρεσίες περιπολιών, ενώ δύνανται να διατίθενται για τη στελέχωση των ειδικών αστυνομικών υπηρεσιών ή τη συγκρότηση ειδικών μονάδων και μεταβατικών αποσπασμάτων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Μετά από αυτά ηχεί περίεργα η άποψη του Δ. Ρέππα για αντιμετώπιση των ολιγομελών συγκεντρώσεων. Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, δε διευκρίνισε ποιος θα κρίνει αν μια συγκέντρωση είναι ολιγομελής. Είπε συγκεκριμένα ότι «πρώτα απ' όλα, αυτήν την ώρα, μιλούμε για ένα θέμα που συζητείται και έτσι δεν είμαι σε θέση να προβώ σε ανακοινώσεις. Είναι κάτι που πρέπει να απασχολήσει και απασχολεί την κυβέρνηση και τα κυβερνητικά όργανα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 1999 η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, απαντώντας σε αίτημα του υπουργείου Δημόσιας Τάξης για το θέμα των συλλαλητηρίων, γνωμάτευσε ότι οι αστυνομικές αρχές θα μπορούν να απαγορεύουν, ακόμα και προληπτικά, δημόσιες συναθροίσεις για λόγους δημόσιας ασφάλειας και διατάραξης της οικονομικής και κοινωνικής ζωής. Επίσης θα έχουν τη δυνατότητα να απαγορεύουν ή να θέτουν περιορισμούς σε προγραμματισμένες συγκεντρώσεις έξω από συγκεκριμένους χώρους. Ως παράδειγμα, μάλιστα, ανέφερε τις συγκεντρώσεις και τις πορείες έξω από τις πρεσβείες των ξένων χωρών, αλλά και των κατοικιών των μελών της κυβέρνησης.


Γιώργος ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΣ

Πατριδογνωμόνιο
Ψήφισα, γέρασα, κάηκα!

Σου ραγίζει η καρδιά βλέποντας γέρους με χαρακωμένα απ' το χρόνο και τη σκληρή ζωή πρόσωπα, γερμένους αλλά με το κεφάλι περήφανα ψηλά και μάτια ασυγκράτητα βουρκωμένα. Κι οργισμένα, να σέρνονται αγωνιωδώς σε λεωφορεία και φορτηγά ξεριζωμένοι από την ανεξέλεγκτη πυρκαγιά.

Είναι αυτοί οι ακρίτες, άνδρες και γυναίκες αγρότες και κτηνοτρόφοι που άφησαν πίσω τους φίλους και συντοπίτες γέρους και γριούλες νεκρούς. Απανθρακωμένα γηρατειά που ήρθαν ν' αντικαταστήσουν εκείνα τα φραστικά πυροτεχνήματα του πρώιμου ΠΑΣΟΚ περί «περήφανων γηρατειών».

Οι πυρκαγιές στα Γιάννενα και τη Θεσπρωτία, όπως και στη Σκιάθο και τη Σάμο κι άλλα διακόσια σημεία οξυγόνου και ζωής στη χώρα, που γρήγορα θα περάσουν σκόπιμα στη λήθη - όπως έγινε με τον Ταΰγετο, έτσι θα γίνει και με το Παγγαίο και τη Δράμα - ήρθαν να καταδείξουν για μια ακόμα φορά την απεχθή όψη της κυρίαρχης πολιτικής.

Οι γέροι είναι αναλώσιμοι. Φυτεμένοι στη μεθόριο και στις βουνοκορφές, χρήσιμοι μόνο όσο βαστάνε καραμπίνες, βόσκουν μερικά πρόβατα και ψηφίζουν ΠΑΣΟΚ έτσι ώστε να δικαιολογούνται μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια για δρόμους και έργα στα χωριά που φυλάνε.

Τα έργα δε γίνονται βέβαια. Υπάρχουν προτεραιότητες. Κι όταν εμφανιστεί η φωτιά, σαν από μηχανής θεός τρομερός, τότε οι γέροι γίνονται κάρβουνο, το χωριό φάντασμα γεμάτο αποκαΐδια και η εξουσία γλιτώνει από τον έλεγχο των χρημάτων που τάζει, παίρνει και χάνονται στη χοάνη των δραματικών εξελίξεων και των «ακραίων καιρικών συνθηκών».

Ομως η αλαζονεία και το ψέμα περίσσεψαν φέτος και είναι ορατά ακόμη και στα προπαγανδιστικά ΜΜΕ που προβάλλουν την κυρία Παπανδρέου ιδρωμένη κι αγχωμένη να έχει αφήσει το θεάρεστο εκσυγχρονιστικό της νομοσχέδιο - σκούπα που σαρώνει κάθε αντίσταση λαού στο δημόσιο τομέα και να καταδέχεται να φτάσει για... σύσκεψη στη μαρτυρική Ηπειρο την 21η μέρα της φονικής πυρκαγιάς!.. Το συμπέρασμα απλό ή έτσι νομίζουν. Για τον πύρινο κλοιό η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί. Αλλά δε γίνεται να τα βάλει ούτε με τον... καιρό ούτε με τον... Αλβανό. Ως τη σωτήρια εμφάνιση της Βάσως οι επικοινωνιολόγοι έχουν φροντίσει:

α. Να κρύψουν το μέγεθος της πυρκαγιάς ή και την ύπαρξή της στην έτσι κι αλλιώς φτωχότερη περιοχή όλης της Ευρώπης που είναι κατά τις ίδιες τις Βρυξέλλες η Ηπειρος.

β. Με την υποψία των πρώτων νεκρών να μιλούν για «εισαγόμενη» φωτιά. Λες και οι δυστυχείς λαθρομετανάστες ή και οι λαθρέμποροι ακόμη να βολεύονται να διασχίζουν τα σύνορα όταν αποψιλώνονται τα βουνά κι είναι ορατοί με γυμνό μάτι από χιλιόμετρα.

γ. Να μην υπάρχει πυρκαγιά στα Βαλκάνια κι όλη τη Μεσόγειο που να μην έχει παρουσιαστεί ως χειρότερη από τις δικές μας και μάλιστα αντιμετωπιζόμενη από λιγότερο δυναμικό πρωθυπουργό κι επιτελείο κυβέρνησης.

Στο καλά στημένο σκηνικό, για να αποκρυβεί όχι μόνο η καταστροφή, αλλά και το ποιοι θα την εκμεταλλευτούν και θα πλουτίσουν απ' αυτήν, έρχονται οι άνθρωποι, νεκροί ή ζωντανοί και τραβάνε την κουρτίνα και δείχνουν την ωμή αλήθεια.

Ο πυροσβέστης που κλαίει τσακισμένος και αναφωνεί «πείνασα, δίψασα, αφυδατώθηκα, δεν είμαι ο σούπερμαν, άνθρωπος είμαι...».

Ο γέρος που μουγκρίζει «αφήστε με εδώ να καώ με το βιος μου, καμένος είμαι έτσι κι αλλιώς με τόσο αίμα που ξόδεψα να φτιάξω ένα σπίτι κι ένα αμπέλι...».

Ο πρόεδρος του χωριού που λέει με λυγμούς, «δεν τον θέλουμε το δρόμο που μας τάζουν εδώ και δέκα χρόνια πια και πήραν 350 εκατομμύρια για να τον φτιάξουν.

Δεν υπάρχει χωριό πια για να 'ρθει ο δρόμος κι ας ψήφιζαν το κυβερνών κόμμα οι χωριανοί μου τόσα χρόνια πια...».

Ομως, σύντροφοι, η άρνηση της κυβέρνησης να δώσει μια προβλεπόμενη από τον κανονισμό συζήτηση στη Βουλή για τις φονικές πυρκαγιές, όπως ζήτησε η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ, αποκαλύπτει πλήρως τη μέθοδο και την πολιτική των επικυρίαρχων που κρύβονται πίσω από πλανημένους ψηφοφόρους. Δε χρειάζεται λέει η συζήτηση, αφού οι πολιτικοί αρχηγοί έχουν άλλο τρόπο να ενημερωθούν για τα μεγάλα πυροσβεστικά επιτεύγματα της κυβέρνησης. Δηλαδή, σύντροφοι, ανοίξτε την τηλεόραση, παραγγείλτε πίτσα, μετρήστε νεκρούς και ησυχάστε. Δεν τρέχει τίποτα. Μερικοί γέροντες κάηκαν κάπου στα σύνορα. Εδώ στην πρωτεύουσα κάηκε κοτζάμ Αρης, μ' αυτούς θ' ασχολείσθε;

Νερό. Με τα μπουγέλα. Να σβήσουμε τη λογική του εξουσιαστή πριν καούμε όλοι μας.


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ

ΠΕΔΥΕ
Εκδρομή - εκδήλωση στην Κύπρο

Η Παναθηναϊκή Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΠΕΔΥΕ) σε συνεργασία με το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης, οργανώνει εκδρομή - εκδήλωση στη μαρτυρική Κύπρο. Διαρκεί από 1 έως 7 του Οκτώβρη με πλούσιο πρόγραμμα. Δηλώσεις συμμετοχής θα γίνονται δεκτές ως τις 15 του Σεπτέμβρη, στα τηλέφωνα 3827.303 - 3843.444.

Συγκεντρώσεις του ΚΚΕ
  • Πολιτική συγκέντρωση διοργανώνει η Νομαρχιακή Επιτροπή Εύβοιας του ΚΚΕ σήμερα Κυριακή, στα Λουτρά Αιδηψού, στις 8.30 μ.μ. Ομιλητής θα είναι ο Ορέστης Κολοζώφ, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος.
  • Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της αντεργατικής πολιτικής της κυβέρνησης οργανώνει η Αχτίδα Πολίχνης - Σταυρούπολης του ΚΚΕ. Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί αύριο Δευτέρα 28 Αυγούστου, στις 8 το βράδυ, στην πλατεία Δημαρχείου Σταυρούπολης. Ομιλητής θα είναι ο Χρήστος Κόφφας, γραμματέας της ΚΟΘ και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Η Αχτίδα Πολίχνης - Σταυρούπολης του ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν μαζικά μέρος, να απαιτήσουν την απόσυρση των αντεργατικών μέτρων και να βάλουν φραγμό στον αντιδημοκρατικό κατήφορο της κυβέρνησης.
Αύριο στον «902» TV

Παρακολουθήστε στην τηλεόραση του «902» αύριο Δευτέρα:

  • Στις 22.00 «Προεκτάσεις», με θέμα: «Εξαγγελίες της ελληνικής κυβέρνησης για την παιδεία». Επιμέλεια - παρουσίαση Κώστας Καραχάλιος.
  • Στις 00.15 θα μεταδοθεί ο ποδοσφαιρικός αγώνας Κυπέλλου, Πανιώνιος - Σκόντα Ξάνθης.


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ