ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Ιούλη 2021
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στο «ψυγείο» και για φέτος ο κατώτατος μισθός, «αύξηση» - παρωδία το 2022

Στα 13 ευρώ μεικτά η ...αύξηση από του χρόνου, κατ' εφαρμογή του νόμου Βρούτση - Αχτσιόγλου

Μερικά ψίχουλα - κι αυτά από τον Γενάρη του 2022 - ως «αύξηση» στον κατώτατο μισθό αποφάσισε η κυβέρνηση, θέτοντας σε πλήρη εφαρμογή τον μηχανισμό μόνιμης συμπίεσης των κατώτερων μισθών που προβλέπει ο νόμος Βρούτση - Αχτσιόγλου (ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ). Αυτό ήταν το αποτέλεσμα της χτεσινής συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, το οποίο, εγκρίνοντας τη σχετική εισήγηση του αρμόδιου υπουργού Εργασίας Κ. Χατζηδάκη, κράτησε τον κατώτατο μισθό και για φέτος, δεύτερη χρονιά, «παγωμένο» στα 650 ευρώ μεικτά, ενώ με την «αύξηση» - παρωδία θα διαμορφωθεί στα 663 ευρώ μεικτά το 2022! Αντίστοιχα, το ημερομίσθιο εργατοτεχνίτη παραμένει και φέτος στα 29,04 ευρώ μεικτά, για να ...εκτοξευθεί στο ποσό των 29,62 ευρώ μεικτά του χρόνου!

Την προκλητική αυτή για τους εργαζόμενους απόφαση έσπευσε να παρουσιάσει ως ...μεγάλο δώρο ο ίδιος ο πρωθυπουργός, καταφεύγοντας μάλιστα και σε λαθροχειρίες. Ετσι, διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα, ισχυρίστηκε ότι «παρά την αντίθετη εισήγηση των εκπροσώπων των επιχειρήσεων, η κυβέρνηση αποφάσισε για φέτος την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 2%»! Γίνεται όμως φανερό ότι «για φέτος» οι εργαζόμενοι και ειδικά οι χαμηλόμισθοι που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό δεν θα λάβουν ούτε ένα λεπτό αύξηση, ενώ η αντίθεση στις εισηγήσεις εργοδοτικών φορέων είναι μόνο στη φαντασία του πρωθυπουργού. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο ενημερωτικό σημείωμα του ίδιου του υπουργείου Εργασίας: «Το σύνολο των εργοδοτικών φορέων, συμπεριλαμβανομένων των μικρομεσαίων, τάχθηκαν υπέρ του παγώματος του κατώτατου μισθού. Υπέρ του παγώματος επίσης, ή πολύ περιορισμένης αύξησης, τάχθηκαν οι επιστημονικοί φορείς, μεταξύ των οποίων η Τράπεζα της Ελλάδος».

Στην πραγματικότητα, η απόφαση της κυβέρνησης αποτελεί υλοποίηση του νόμου 4172/2013 και των μετέπειτα προσαρμογών του, με τον οποίο η υπόθεση του κατώτατου μισθού και γενικά της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης έγινε κυβερνητική αρμοδιότητα, αφαιρώντας οποιοδήποτε δικαίωμα από τα συνδικάτα να έχουν λόγο στον καθορισμό του, ενώ το ύψος του μισθού ρίχτηκε στις μυλόπετρες της «ανταγωνιστικότητας» και της κερδοφορίας των επιχειρήσεων.

Ετσι, δέκα ολόκληρα χρόνια μετά την περίφημη ΠΥΣ αρ. 6 του 2012, με την οποία επιβλήθηκε δραστική μείωση του κατώτατου μισθού κατά 22% και στους νέους εργαζόμενους κατά 32% (μείωση από τα 751 ευρώ στα 586 και 511 ευρώ αντίστοιχα), ο κατώτατος μισθός συνεχίζει να βρίσκεται καθηλωμένος και μάλιστα να είναι μικρότερος κατά 101 ευρώ σήμερα σε σχέση με τότε! Ακόμα και του χρόνου, μετά την «αύξηση» - κοροϊδία, ο κατώτατος μισθός θα είναι μικρότερος κατά 88 ευρώ, συμπαρασύροντας προς τα κάτω το σύνολο των εργατικών μισθών και εξασφαλίζοντας τεράστια περιθώρια κέρδους στις καπιταλιστικές επιχειρήσεις. Και, βέβαια, γι' αυτήν την αθλιότητα σε βάρος της εργατικής τάξης, και σε νομοθετικό επίπεδο και σε επίπεδο εφαρμογής της, έχουν βάλει το χέρι τους και είναι συνυπεύθυνες οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, αλλά και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Η κατρακύλα αυτή του κατώτατου μισθού σύμφωνα και με στοιχεία των ίδιων των ιμπεριαλιστικών οργανισμών (ΟΟΣΑ) έχει οδηγήσει σε σημείο να μην προστατεύει τους εργαζόμενους ούτε από τη φτώχεια. Συγκεκριμένα, ο κατώτατος μισθός στη χώρα μας αντιστοιχεί μόλις στο 48,2% του διάμεσου μισθού και συνεχίζει να παραμένει κάτω από το όριο της σχετικής και της απόλυτης φτώχειας.

Το 2% «δεν βάζει εμπόδια» στην ανάπτυξη

Στις δηλώσεις τους τα κυβερνητικά στελέχη και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, για να δικαιολογήσουν το νέο έγκλημα σε βάρος των εργαζομένων, επικαλέστηκαν τη «βαθιά ύφεση εξαιτίας των επιπτώσεων της πανδημίας». Ομως οι μισθωτοί ήδη έχουν πληρώσει ακριβά την πανδημία, με τεράστιες απώλειες εισοδήματος, με ανεργία, μαζικές αναστολές συμβάσεων, όταν αντί για μισθό φυτοζωούσαν με τα 534 ευρώ, ενώ την ίδια ώρα το καθημερινό κόστος ζωής και οι τιμές στα βασικά είδη αυξάνονταν, με την ακρίβεια και τις ανατιμήσεις να κλιμακώνονται. Επιπλέον, είναι η ίδια η κυβέρνηση που διαφημίζει την ανάκαμψη και την αναμενόμενη αύξηση κατά 4,3% του ΑΕΠ για φέτος και ακόμα περισσότερο (5% - 6%) αύξηση το 2022. Αυτή η καπιταλιστική ανάπτυξη για τους εργαζόμενους όχι απλά δεν συνδέεται με αυξήσεις, αλλά με ένταση της επίθεσης, με πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα τον αντεργατικό νόμο - έκτρωμα και τη νέα μεταρρύθμιση ιδιωτικοποίησης της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Εξ ου και ο υπουργός Εργασίας σημείωσε ότι πρόκειται για μια «συνετή αύξηση, που δεν βάζει εμπόδια στην ανοδική τροχιά της οικονομίας»! Καταδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι η καπιταλιστική ανάκαμψη έχει ως προϋπόθεση την ένταση της εκμετάλλευσης, με τις ανάγκες των εργαζομένων να λογίζονται ως «εμπόδιο» για τα κέρδη των ομίλων.

Τέλος, είναι φανερό ότι το φετινό πάγωμα του κατώτατου μισθού αλλά και η καθήλωσή του στα εξευτελιστικά επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας επιδρούν στο σύνολο των εργατικών μισθών σχεδόν σε όλες τις μισθολογικές κλίμακες, και άρα δεν αφορούν μόνο αυτούς που αμείβονται με τον κατώτατο, αλλά το σύνολο των μισθωτών. Παράλληλα, το πάγωμα επιδρά και στη διαμόρφωση μιας σειράς επιδομάτων, όπως είναι τα επιδόματα ανεργίας, οι παροχές μητρότητας κ.λπ., και το ύψος τους εξαρτάται από το ύψος του κατώτατου μισθού.

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Οργανώνουμε τον αγώνα για ουσιαστικές αυξήσεις σε μισθούς και μεροκάματα

Σχόλιο για την κοροϊδία της κυβέρνησης με τον κατώτατο μισθό

Κάλεσμα στους εργαζόμενους να παλέψουν μαζί με τα συνδικάτα για ουσιαστικές αυξήσεις σε μισθούς και μεροκάματα μέσα σε κάθε χώρο δουλειάς και να οργανώσουν τον αγώνα τους με επίκεντρο τις ανάγκες τους απευθύνει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, μετά και την πρόκληση της κυβέρνησης να παγώσει και για φέτος τον κατώτατο μισθό, δίνοντας μερικά ψίχουλα μόνο από το επόμενο έτος.

Στην ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ σημειώνει:

«Η "αύξηση" - παρωδία κατά 0,52 ευρώ τη μέρα του κατώτατου μισθού που ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση είναι μια μεγάλη κοροϊδία απέναντι στους εργαζόμενους.

Δεν φτάνει ούτε για ένα κουλούρι.

Στην πραγματικότητα, είναι διατήρηση του ήδη πετσοκομμένου κατώτατου μισθού που έχει επιβληθεί εδώ και μια δεκαετία με τον νόμο Βρούτση - Αχτσιόγλου, με τον οποίο έχει καταργηθεί η διαδικασία της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Η κυβέρνηση, υλοποιώντας τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές, χωρίς καμιά ντροπή, ανακοινώνει ψίχουλα για τους εργαζόμενους που θα εξανεμιστούν πριν καν τα δουν στους λογαριασμούς μισθοδοσίας, από την εφαρμογή όλων των αντεργατικών μέτρων που έχουν ψηφιστεί, με πιο πρόσφατο τον νόμο - έκτρωμα για τα Εργασιακά που υποχρεώνει τους εργαζόμενους να δουλεύουν απλήρωτες υπερωρίες.

Η εργοδοσία, με τη συνδρομή της ΝΔ αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, έχει στα χέρια της όλα τα όπλα για να πληρώνει λιγότερα σε μισθούς και μεροκάματα ακόμη και από αυτά που ισχύουν έως σήμερα.

Η ζωή των εργαζομένων δεν θα βελτιωθεί με ψίχουλα και υποσχέσεις που μοιράζουν απλόχερα οι κυβερνήσεις για να καλλιεργήσουν αυταπάτες και να θωρακίσουν τον καπιταλιστικό μονόδρομο.

Το περιβόητο Ταμείο Ανάκαμψης που "λιβανίζουν" από το πρωί έως το βράδυ θα κατευθυνθεί στις τσέπες των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και όχι για τις ανάγκες των εργαζομένων. Είναι ένα νέο υπερμνημόνιο που προϋποθέτει τσακισμένα δικαιώματα και τους ίδιους και ακόμη χαμηλότερους μισθούς για τους εργαζόμενους.

Οι εργαζόμενοι, δίπλα στα συνδικάτα, στο ταξικό εργατικό κίνημα, πρέπει να παλέψουν για ουσιαστικές αυξήσεις σε μισθούς και μεροκάματα μέσα σε κάθε χώρο δουλειάς.

Να οργανώσουν τον αγώνα τους με επίκεντρο τις ανάγκες τους.

Μόνο σε αυτόν τον δρόμο είναι δυνατό να καταγραφούν νικηφόρα αποτελέσματα για το σήμερα και για το αύριο που έχουν ανάγκη οι εργαζόμενοι».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Εδώ και τώρα να επανέλθει ο κατώτατος μισθός στα 751 ευρώ ως βάση για αυξήσεις

Σε σχόλιό του για την αύξηση - παρωδία του κατώτατου μισθού, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Η αύξηση - παρωδία του κατώτατου μισθού αποτελεί "πάγωμα" - για έναν ακόμα χρόνο - στα άθλια επίπεδα όπου τον κατέβασαν με κυβερνητική απόφαση εδώ και μία δεκαετία, καταργώντας την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Η ανακοίνωση της κυβέρνησης συνιστά πρόκληση προς τους εργαζόμενους, αφού και αυτά τα ψίχουλα έχουν εξανεμιστεί και με το παραπάνω από την ακρίβεια και τις ανατιμήσεις σε είδη λαϊκής κατανάλωσης, αλλά και από τον πρόσφατο αντεργατικό νόμο της κυβέρνησης, που κάνει τους εργαζόμενους ακόμα πιο "φτηνούς" και "ευέλικτους".

Με ευθύνη των κυβερνήσεων της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, ο κατώτατος μισθός δεν καθορίζεται από τις συλλογικές διαπραγματεύσεις των εργαζομένων αλλά από τον εκάστοτε υπουργό Εργασίας, με βάση τις λεγόμενες αντοχές της οικονομίας, δηλαδή την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία του κεφαλαίου, και με στημένους "κοινωνικούς διαλόγους".

Εδώ και τώρα να επαναφέρουν τον κατώτατο μισθό στο ύψος από το οποίο τον "κούρεψαν", στα 751 ευρώ, ως βάση για αυξήσεις. Να καταργήσουν τον νόμο Βρούτση - Αχτσιόγλου, τον οποίο ψήφισαν και εφάρμοσαν από κοινού ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, και καταργεί τις συλλογικές διαπραγματεύσεις για τον βασικό μισθό και τις κλαδικές συμβάσεις εργασίας».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ