ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Ιούλη 2019 - Κυριακή 28 Ιούλη 2019
Σελ. /32
ΝΕΟΛΑΙΑ
45ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα στην Αθήνα

Με σύνθημα «Με τους αγώνες, τα όνειρα, τη δύναμή μας... "θα χτίσουμε έναν κόσμο λέφτερο, ανοιχτό, γεμάτο ελπίδα..." τον Σοσιαλισμό», το 45ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» θα κορυφωθεί στην Αθήνα, στον γνώριμο χώρο του Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης», στο Ιλιον, στις 19, 20 και 21 Σεπτέμβρη. Το Σάββατο 21 Σεπτέμβρη θα πραγματοποιηθεί η μεγάλη πολιτική συγκέντρωση στο χώρο του Φεστιβάλ. Στις 20.30 χαιρετισμό θα απευθύνει ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκος Αμπατιέλος, και στη συνέχεια θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Ο «Ριζοσπάστης» δημοσιεύει σήμερα το καλλιτεχνικό πρόγραμμα που θα έχουν οι σκηνές του Φεστιβάλ και διαρκώς εμπλουτίζεται (Κεντρική, Λαϊκή Σκηνή, Μαθητική Σκηνή, Σκηνή Φοιτητών και Στέκι Πολιτισμού). Εχει ήδη ξεκινήσει η δημοσίευση - και θα συνεχιστεί και σε επόμενα φύλλα - του αναλυτικού προγράμματος των χώρων του Φεστιβάλ, οι πλούσιες δραστηριότητες, εκδηλώσεις και συζητήσεις τους.

Πέμπτη 19 Σεπτέμβρη
 • ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

«Στ' όνομά σου Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα...»

Ενορχήστρωση Γιάννης Παπαζαχαριάκης

Τραγουδούν: Ρίτα Αντωνοπούλου, Μανώλης Μητσιάς κ.ά.

Αφήγηση: Γιάννης Στάνκογλου.

«Εχω την αγάπη πρίμα...»

Ενορχήστρωση Μανόλης Ανδρουλιδάκης

Τραγουδούν: Βασίλης Γισδάκης, Βιολέτα Ικαρη, Δημήτρης Μπάσης, Γιώτα Νέγκα.

 • ΛΑΪΚΗ ΣΚΗΝΗ

Αφιέρωμα στον Αλκη Αλκαίο από τον Παντελή Θαλασσινό.

Ρεμπέτικο με τους ΠλανΩδειους και την Εύα Ξένου.

Λαϊκό γλέντι με τον Γιώργο Μαργαρίτη.

 • ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

Μαθητικά συγκροτήματα.

Συναυλία με τους Οnirama.

 • ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

Συναυλία με το συγκρότημα «Υπεραστικοί».

Ο Αποστόλης Μπαρμπαγιάννης παρουσιάζει τον Τσολιά εν δε Τσόλια Μπαντ.

Συναυλία με τον Σπύρο Γραμμένο.

 • ΣΤΕΚΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

«Το Στέκι μας συστήνεται». Παρουσίαση μουσικών και χορευτικών συνόλων του Στεκιού Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ.

Παράσταση από τη θεατρική ομάδα της ΚΝΕ, «Τα τουφέκια της κυρά - Καράρ» του Μπέρτολτ Μπρεχτ.

Παρασκευή 20 Σεπτέμβρη

«Η δύναμη βγαίνει από τις γροθιές...», αφιέρωμα σε πολιτικά τραγούδια του Θάνου Μικρούτσικου καθώς και σε επαναστατικά τραγούδια όλου του κόσμου.

Καλλιτεχνική επιμέλεια - ενορχήστρωση: Θάνος Μικρούτσικος - Θύμιος Παπαδόπουλος.

Συμμετέχουν: Κώστας Θωμαΐδης, Πολυξένη Καράκογλου, Γιώργος Κιμούλης, Γιώργος Μεράντζας, Μαριάννα Πολυχρονίδη, Διονύσης Τσακνής.

Συναυλία με τον Μίλτο Πασχαλίδη.

 • ΛΑΪΚΗ ΣΚΗΝΗ

Κεντρική συζήτηση.

Συναυλία με το συγκρότημα «Ρωμιοσύνη».

«Τραγούδια σε γκρο πλαν», αφιέρωμα στα τραγούδια του ελληνικού κινηματογράφου. Καλλιτεχνική επιμέλεια Κίρκη Καραλή.

Ικαριώτικο γλέντι με τον Νίκο Φάκαρο.

 • ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

Stand up comedy με τους Α. Μαλλιάτση και Σ. Φλώρο.

Ροκ συναυλία με τους Sober, KollektivA.

Πάρτι με τον dj Tyler.

 • ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

Συναυλία με το συγκρότημα της «Στροφής».

Συναυλία με την Πένυ Μπαλτατζή.

Μεγάλη συναυλία.

 • ΣΤΕΚΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Συναυλία με έργα του Χανς Αϊσλερ από νέους μουσικούς.

Σάββατο 21 Σεπτέμβρη

Χαιρετισμός από τον Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκο Αμπατιέλο.

Ομιλία από τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Συναυλία - αφιέρωμα στον Μάνο Ελευθερίου με τον Γιώργο Νταλάρα και τον Μίλτο Πασχαλίδη.

Συναυλία με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου.

 • ΛΑΪΚΗ ΣΚΗΝΗ

Συναυλία με την Φωτεινή Βελεσιώτου και τον Σωτήρη Μπαλλά.

Αφιέρωμα στο εργατικό τραγούδι από τον Γρηγόρη Βασίλα.

Παραδοσιακό γλέντι με τον Γιώργο Μάγγα.

Παραδοσιακό γλέντι με την Γιώτα Βέη.

 • ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

Συζήτηση για το hip hop.

Stand up comedy με τον Χριστόφορο Ζαραλίκο.

Συναυλία hip hop με τους Frank, Σφάλμα, Rebellion Connexion, Κοινοί Θνητοί.

 • ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

Συναυλία με τα «Κίτρινα Ποδήλατα».

Συναυλία με τον Φοίβο Δεληβοριά.

Συναυλία με τον Στάθη Δρογώση και τον Μανώλη Φάμελλο.

 • ΣΤΕΚΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Κουαρτέτο εγχόρδων σε έργα του Μότσαρτ.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Με αγώνες σε σύγκρουση με την πολιτική κεφαλαίου - ΕΕ - κυβερνήσεων, θα βάλουμε εμπόδια στις εξαγγελίες της ΝΔ για την Εκπαίδευση

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της Οργάνωσης για τις προγραμματικές δηλώσεις της υπουργού Παιδείας

Τις προγραμματικές δηλώσεις της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως σχολιάζει η ΚΝΕ, με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της Οργάνωσης, η οποία έχει ως εξής:

«Οι "έξι άξονες" για την Εκπαίδευση που παρουσίασε στη Βουλή η υπουργός Παιδείας, κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης ΝΔ, στοχεύουν στη διαμόρφωση ενός σχολείου πιο ακριβού εξεταστικού κέντρου και του Πανεπιστημίου - επιχείρηση. Αποτελούν συνέχεια της πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Ακόμα και ο τρόπος που τους παρουσίασε στη Βουλή ήταν χαρακτηριστικός. Περισσότερο έμοιαζε να "πουλάει εμπόρευμα", παρά να περιγράφει τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για το εκπαιδευτικό σύστημα. Το στίγμα της ομιλίας της υπουργού πως "οι αλλαγές που θα κάνουμε δεν χρειάζονται λεφτά" φανερώνει πως σκοπός της νέας κυβέρνησης είναι να παγιώσει τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, υποδομές, εγκαταστάσεις σε όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης. Φανερώνει επιτάχυνση στον αντιλαϊκό και αντιεκπαιδευτικό δρόμο όπου βάδισαν όλες οι κυβερνήσεις.

Το σχολείο που διαμόρφωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με τον νόμο Γαβρόγλου μένει ως έχει, παρά τις ψεύτικες κραυγές που έβγαζε τότε η ΝΔ. Μένουν, δηλαδή, οι διπλές πανελλαδικές εξετάσεις και οι λιγότερες επιλογές σε σχολές για τους μαθητές. Η όποια γενική μόρφωση σταματά ουσιαστικά στην Α' Λυκείου. Μένουν τα ατελείωτα φροντιστήρια, το μεγαλύτερο άγχος και πίεση στους μαθητές.

Στην προσπάθεια των μαθητών και των οικογενειών τους να τελειώσουν αυτό το σχολείο και να περάσουν σε μια σχολή, η κυβέρνηση της ΝΔ προσθέτει και νέα εμπόδια: Προαγωγικές εξετάσεις από τάξη σε τάξη με επαναφορά της "Τράπεζας Θεμάτων" για την κατάργηση της οποίας αγωνίστηκαν οι μαθητές τα προηγούμενα χρόνια. Ελάχιστη βάση εισαγωγής στα πανεπιστήμια που θα καθορίζει το υπουργείο Παιδείας και ακόμα υψηλότερη βάση που θα μπορούν να καθορίζουν τα ίδια τα Ιδρύματα.

Η ΝΔ δεσμεύεται για ένα σχολείο μακριά από τις πραγματικές ανάγκες των μαθητών για ολόπλευρη μόρφωση. Για ένα σχολείο που προσφέρει λίγες και αποσπασματικές γνώσεις στους μαθητές, που τους διαχωρίζει ανάλογα με την τσέπη τους, με διαφορετικό πρόγραμμα σπουδών από περιοχή σε περιοχή, που αναζητά χορηγούς και απαιτεί από τους γονείς να βάζουν το χέρι στην τσέπη. Αυτές οι δεσμεύσεις αποκαλύπτουν την υποκρισία της ΝΔ που παριστάνει ότι "κόπτεται" για τους μαθητές και δεν θέλει να είναι "πειραματόζωα".

Το ίδιο υποκριτική είναι η ανησυχία της για τη δημιουργία ενός δήθεν "ελεύθερου" πανεπιστήμιου. Ελεύθερο θα είναι μόνο για τις μπίζνες, τα επιχειρηματικά συμφέροντα, μέχρι και για ερευνητικά προγράμματα κατά παραγγελία της δολοφονικής μηχανής του ΝΑΤΟ. "Κλειστό" θα είναι όσον αφορά τα δικαιώματα και τις ανάγκες των φοιτητών από λαϊκές οικογένειες, τη φοιτητική μέριμνα, την επαρκή κρατική χρηματοδότηση, την έρευνα με κριτήριο τις ανάγκες των πολλών.

Κάθε σχολή θα μοιάζει ακόμα περισσότερο με επιχείρηση: Αυτονομία στην εξεύρεση πόρων, "αξιολόγηση" με τα κριτήρια της αγοράς, υποτίμηση και υποβάθμιση της παρεχόμενης γνώσης, γενίκευση των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά και ίδρυση περισσότερων ξενόγλωσσων προπτυχιακών προγραμμάτων με δίδακτρα.

Η θεσμοθέτηση ασφυκτικού ορίου ετών φοίτησης (ν+2) στοχεύει απευθείας στους φοιτητές που αναγκάζονται να δουλεύουν παράλληλα με τις δήθεν δωρεάν σπουδές τους για να τα βγάλουν πέρα, για τους οποίους μάλιστα δεν λαμβάνεται κανένα μέτρο διευκόλυνσης.

Προφανώς σε αυτό το Πανεπιστήμιο - επιχείρηση το μόνο άσυλο που έχει θέση είναι το άσυλο για τα επιχειρηματικά συμφέροντα που λύνουν και δένουν στο περιεχόμενο των σπουδών, στην έρευνα, σε κάθε πλευρά που αφορά τη λειτουργία των Ιδρυμάτων. Γι' αυτό και η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, που στοχεύει στο δικαίωμα των φοιτητών να συζητούν και να οργανώνουν τις διεκδικήσεις και τους αγώνες τους, βρίσκεται στα πρώτα νομοσχέδια της κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση παρουσιάζει όλα τα παραπάνω σαν "αυτονόητα". Αυτονόητο όμως είναι ότι οι μαθητές και οι φοιτητές δεν θα παραιτηθούν από τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους. Θα δυναμώσουν τον αγώνα τους για δημόσια, δωρεάν Παιδεία με βάση τις σύγχρονες ανάγκες και δυνατότητες. Για σχολείο και πανεπιστήμιο που να μορφώνει πραγματικά. Για δουλειά με δικαιώματα στο αντικείμενο που ο κάθε απόφοιτος έχει σπουδάσει.

Καμία κυβέρνηση δεν ξεμπέρδεψε με τους αγώνες και τις διεκδικήσεις της νεολαίας και ούτε η σημερινή θα ξεμπερδέψει. Αυτό που τους ενοχλεί και φοβούνται είναι οι οργανωμένοι αγώνες με γραμμή σύγκρουσης με την πολιτική κεφαλαίου - ΕΕ - κυβερνήσεων. Αυτοί θα βάλουν εμπόδια στην πολιτική που εξήγγειλε η ΝΔ. Μια πρώτη δυναμική απάντηση πήραν με τις μεγάλες κινητοποιήσεις των Φοιτητικών Συλλόγων ενάντια στην κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου που φέρνουν μέσα στο κατακαλόκαιρο. Η συνέχεια θα είναι ακόμα πιο δυναμική!».

Στην Ικαρία και τη Χίο το Φεστιβάλ

Στην Ικαρία, οι εκδηλώσεις του 45ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» θα πραγματοποιηθούν στο Καραβόσταμο (Ρέμα) στις 8 Αυγούστου. Θα μιλήσει ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Λαϊκό γλέντι με τον Βαγγέλη Κορακάκη και την ορχήστρα του.

Στη Χίο, οι εκδηλώσεις του 45ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» θα πραγματοποιηθούν στο Πάρκο Βουνακίου στις 9 Αυγούστου. Θα μιλήσει ο Αρης Πλωμαρίτης, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και επικεφαλής της Ιδεολογικής Επιτροπής του ΚΣ.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org