ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Ιούνη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΚΚΕ - ΚΝΕ ΣΤΟ ΧΑΪΔΑΡΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ
«Τρίποντο» ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά

Μεγάλη επιτυχία και μαζικό «παρών» στο χτεσινό τουρνουά μπάσκετ 3x3

Πληθώρα συμμετοχών στο τουρνουά μπάσκετ 3x3
Πληθώρα συμμετοχών στο τουρνουά μπάσκετ 3x3
Με μεγάλη επιτυχία και μαζική παρουσία αθλούμενων και θεατών όλων των ηλικιών διοργανώθηκε από το Τμήμα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της ΚΕ του ΚΚΕ και το ΚΣ της ΚΝΕ η χτεσινή σπουδαία αθλητική εκδήλωση με τουρνουά μπάσκετ 3x3 στην πλατεία Καραϊσκάκη (δημαρχείο Χαϊδαρίου), με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας με κεντρικό σύνθημα «Μη φτιάχνεσαι στα μέτρα τους - Πάλεψε για να φτιάξουμε το μέλλον που μας αξίζει». Στο τουρνουά συμμετείχαν 27 ομάδες, εκ των οποίων οι 17 αποτελούνταν από μαθητές, οι οποίες αγωνίστηκαν ξεχωριστά στο μαθητικό τουρνουά. Στην πρώτη ομάδα του μαθητικού τουρνουά και στις δυο πρώτες της γενικής κατάταξης δόθηκαν από τους διοργανωτές τιμητικά κύπελλα.

Ιδιαίτερη στιγμή, μάλιστα, της εκδήλωσης αποτέλεσε ο αγώνας επίδειξης αθλητών του μπάσκετ με αμαξίδιο μεταξύ μελών της ομάδας «Ατλας», πρόσφατης πρωταθλήτριας στο συγκεκριμένο πρωτάθλημα, και αντίστοιχων της Ομοσπονδίας Ελλήνων Καλαθοσφαιριστών με Αμαξίδιο (ΟΣΕΚΑ).

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον ΓΓ, Δημήτρη Κουτσούμπα, και του ΚΣ της ΚΝΕ με επικεφαλής τον Γραμματέα, Νίκο Αμπατιέλο. Ο Δημήτρης Κουτσούμπας, μάλιστα, πραγματοποίησε το τζάμπολ στον αγώνα των αθλητών με αμαξίδιο, παρακολουθώντας και χειροκροτώντας στη συνέχεια τις προσπάθειες των συγκεκριμένων αθλητών, με τους οποίους φωτογραφήθηκε μετά το τέλος του παιχνιδιού.

Μαζική ήταν η προσέλευση αθλούμενων και θεατών
Μαζική ήταν η προσέλευση αθλούμενων και θεατών
Από νωρίς το απόγευμα, η πλατεία μπροστά στο Δημαρχείο Χαϊδαρίου είχε αρχίσει να γεμίζει με κόσμο, είτε με τα μέλη των ομάδων που επρόκειτο να λάβουν μέρος στο τουρνουά μπάσκετ είτε με θεατές που ήθελαν να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις. Είναι χαρακτηριστικό, μάλιστα, ότι παρά το πολύωρο του προγράμματος εξαιτίας της πληθώρας των ομάδων που θα συμμετείχαν, ο κόσμος συνέχιζε μέχρι που βράδιασε να παραβρίσκεται στο χώρο της εκδήλωσης, παρακολουθώντας και χειροκροτώντας τις προσπάθειες όσων έπαιζαν. Κατά τη διάρκεια των αγώνων, από τα μεγάφωνα ακούγονταν συνθήματα κατά των ναρκωτικών όπως «Οχι σε όλα τα ναρκωτικά», «Μη φτιάχνεσαι στα μέτρα τους - Παλεύουμε για να φτιάξουμε ένα μέλλον που μας αξίζει», «Παλεύουμε για μια κοινωνία ελεύθερη από ναρκωτικά και όχι με ελεύθερα τα ναρκωτικά», «Για μια ζωή ολόκληρη και όχι με δόσεις».

Την κεντρική ομιλία της εκδήλωσης πραγματοποίησε η Ελένη Μητικάρη, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, η οποία ευχαρίστησε αθλούμενους και θεατές για την παρουσία τους στο χώρο, ιδιαίτερα την Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης (ΕΟΚ) που παραχώρησε τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό για τη διεξαγωγή του τουρνουά 3x3, και τον δήμο Χαϊδαρίου για τη φιλοξενία της εκδήλωσης. Οπως είπε μεταξύ άλλων, «μέσω των δεκάδων αντίστοιχων πρωτοβουλιών που διοργανώνει η ΚΝΕ, στέλνει ηχηρό μήνυμα ότι είμαστε αποφασισμένοι να πολεμήσουμε κάθε απόπειρα συμβιβασμού με τη νάρκωση των συνειδήσεων».

Ο Δ. Κουτσούμπας πραγματοποίησε το τζάμπολ στον αγώνα των αθλητών του μπάσκετ με αμαξίδιο
Ο Δ. Κουτσούμπας πραγματοποίησε το τζάμπολ στον αγώνα των αθλητών του μπάσκετ με αμαξίδιο
Επίσης το «παρών» έδωσαν και αρκετοί άνθρωποι του αθλητισμού και ειδικότερα του μπάσκετ, ανάμεσά τους ο ομοσπονδιακός τεχνικός Κώστας Μίσσας, οι προπονητές του μπάσκετ Αργύρης Πεδουλάκης και Θανάσης Σκουρτόπουλος, ο παίκτης του Πανιώνιου Βαγγέλης Σακελλαρίου. Παραβρέθηκαν, επίσης, οι αθλητικογράφοι Μιχάλης Λεάνης, Μπάμπης Χριστόγλου, Γιώργος Κογκαλίδης και ο κωμικός και ραδιοφωνικός παραγωγός Χριστόφορος Ζαραλίκος.

Σε δηλώσεις του, ο Κώστας Μίσσας χαρακτήρισε πολύ σημαντική την εκδήλωση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, με ουσία και νόημα που δίνει πολύ βασικά μηνύματα. Οπως είπε, τέτοιου είδους εκδηλώσεις είναι πολύ σημαντικές για να επηρεάσουν τα παιδιά προς τη θετική κατεύθυνση που είναι ο αθλητισμός. «Μέσα από το αγωνιστικό κομμάτι και της διασκέδασης στο μπάσκετ, βγαίνει ένα σημαντικό μήνυμα εναντίον των ναρκωτικών, μιας μάστιγας που αλλάζει το μυαλό, τη σκέψη και γενικότερα αποπροσανατολίζει ουσιαστικά και πραγματικά την ολοκλήρωση των προσωπικοτήτων των ανθρώπων και ιδιαίτερα των νέων παιδιών», τόνισε ο Κ. Μίσσας.

Από την πλευρά του, ο Αργ. Πεδουλάκης χαρακτήρισε επιβεβλημένη την παρουσία σε μια τόσο σημαντική εκδήλωση κατά των ναρκωτικών, μιας μάστιγας που στις μέρες μας είναι πολύ έντονη. Ο ίδιος χαρακτήρισε τον αθλητισμό όχι μόνο όπλο κατά των ναρκωτικών, αλλά και σημαντικό για μια σειρά άλλους τομείς, όπως η κοινωνικοποίηση, η ωρίμανση στην απόκτηση περισσοτέρων εφοδίων που βοηθούν έναν άνθρωπο να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες.

  • Τις επόμενες μέρες, ο «Ριζοσπάστης» θα δημοσιεύσει εκτενές ρεπορτάζ από την εκδήλωση.
Συνέδριο για την πρόληψη χρήσης ναρκωτικών

Αφήνοντας στο απυρόβλητο τις σχέσεις παραγωγής και προσεγγίζοντας όσο πιο αταξικά γίνεται το πολυσύνθετο πρόβλημα της τοξικοεξάρτησης, συσκοτίζοντας με αυτό τον τρόπο τις πραγματικές αιτίες που τη γεννούν και την αναπαράγουν, κινήθηκαν στην πλειοψηφία τους οι παρεμβάσεις που έγιναν χτες στο συνέδριο με θέμα «Η συμβολή της Κοινωνικής Συνοχής και Αλληλεγγύης στην πρόληψη χρήσης ναρκωτικών», που έγινε με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα, με πρωτοβουλία της εθνικής συντονίστριας για τα ναρκωτικά Χριστίνας Παπουτσοπούλου - Διαμαντοπούλου, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Στοιχεία για το πρόβλημα των ναρκωτικών παρουσίασε η Χρ. Παπουτσοπούλου. Παρεμβάσεις έκαναν ακόμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος, ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο Ευρωπαίος επίτροπος Δ. Αβραμόπουλος, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Ν. Μανιός, της ΝΔ ο Β. Οικονόμου, του ΠΑΣΟΚ ο Μ. Κατρίνης και του Ποταμιού η Φ. Λεομπίλα, με τους δύο τελευταίους να υπεραμύνονται των «χώρων εποπτευόμενης χρήσης».

«Το φαινόμενο των ναρκωτικών και η εξάρτηση δυστυχώς δεν αποτελεί προτεραιότητα στην πολιτική ατζέντα. (...) Η πολιτεία οφείλει να καταβάλλει οποιαδήποτε προσπάθεια για πρόληψη και θεραπεία και να μη διευκολύνει με όποιον τρόπο τη χρήση ναρκωτικών», σημείωσε ο Γιώργος Μπαρδάνης, πρόεδρος του ΔΣ του ΚΕΘΕΑ. Για την ανάγκη να γίνει η πρόληψη υπόθεση όλων μίλησε ο Αλ. Κυρούσης, υπεύθυνος του θεραπευτικού προγράμματος «18 ΑΝΩ».

Ο Χαράλαμπος Πουλόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής Κοινωνικής Εργασίας Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και πρώην διευθυντής του ΚΕΘΕΑ, μιλώντας για τη χρήση κάνναβης σημείωσε ότι «ουσιαστικά στη χώρα μας έχει αποποινικοποιηθεί και από την προηγούμενη περίοδο της ποινικοποίησης, φτάσαμε σε μια περίοδο πανηγυρισμών, κάνοντας γιορτές κάνναβης να γίνονται μάλιστα την ίδια ημερομηνία με την απελευθέρωση της Ελλάδας από τον ναζισμό».

Ζωή ολόκληρη, όχι με δόσεις

«Το ΚΚΕ, έχοντας ως εργαλείο τον διαλεκτικό υλισμό, προσεγγίζει το θέμα ως κοινωνικό φαινόμενο ακραίας αποξένωσης που αντανακλά την καπιταλιστική εκμετάλλευση της εργατικής δύναμης, δηλαδή σαν φαινόμενο με αιτίες κοινωνικές, οικονομικές, πολιτισμικές, ψυχολογικές κ.ά. Οι ψυχοδραστικές ουσίες δεν μπορεί να μελετηθούν σε "κενό αέρος" και μόνο για τις ιδιότητες που έχουν, αλλά εκείνο που είναι προς μελέτη είναι το όλον πρόβλημα, η χρήση και η εξάρτηση μια συγκεκριμένη ιστορική στιγμή και τα αποτελέσματα που επιφέρουν στις κοινωνίες των ανθρώπων», υπογράμμισε η υπεύθυνη του Τμήματος Κατά των Ναρκωτικών της ΚΕ του ΚΚΕ Λούλα Καρατζά, παρουσιάζοντας στη συνέχεια τις θέσεις του Κόμματος για το ζήτημα.

«Το ΚΚΕ λέει καθαρά όχι σε όλα τα ναρκωτικά. Κι έχουμε τη βεβαιότητα ότι τη θέση μας αυτή την ασπάζεται η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Η επικεφαλίδα που βάζουμε στο κεφάλαιο ναρκωτικά είναι "ζωή ολόκληρη, όχι με δόσεις" και η δράση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ είναι για να μπορέσουν αυτοί που παράγουν τον πλούτο να τον χαρούν για να ζήσουμε ολόκληρη ζωή, με δουλειά με δικαιώματα, με πολιτισμό, αθλητισμό, ειρήνη, με δικαίωμα στο όνειρο για μια άλλη ζωή, δημιουργική, χωρίς ανταγωνισμούς και διακρίσεις».

Δραστηριότητες Οργανώσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ

Η Κομματική Οργάνωση Ηρακλείου του ΚΚΕ πραγματοποιεί εκδήλωση για την παρουσίαση των θέσεων του ΚΚΕ στην πάλη κατά των ναρκωτικών, σήμερα Τρίτη, στις 8 μ.μ., στο Πολύκεντρο, με ομιλήτρια την Λούλα Καρατζά, υπεύθυνη του Τμήματος Κατά των Ναρκωτικών της ΚΕ του ΚΚΕ.

Επίσης, αύριο Τετάρτη, γίνεται τουρνουά μπάσκετ 3on3 της ΚΝΕ στο κέντρο των Χανίων, ενώ αντίστοιχη δραστηριότητα αναπτύχθηκε και τις προηγούμενες μέρες με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών, με αθλητικά τουρνουά, περιοδείες και ανάμεσά τους περιοδεία με επικεφαλής τον Στ. Ορφανό, μέλος της ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ και περιφερειακό σύμβουλο, στην κοινότητα του ΚΕΘΕΑ στην Αλικαρνασσό.

Αντίστοιχα στη Θεσσαλία, η ΚΝΕ διοργάνωσε χτες μαθητικό τουρνουά μπάσκετ 3on3 στη Λάρισα, με τη συμμετοχή και τη στήριξη πολλών αθλητικών συλλόγων της περιοχής και του Λαρισαίου μπασκετμπολίστα Σωτήρη Γκιουλέκα. Επίσης, κλιμάκιο της ΤE Λάρισας του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον βουλευτή Γ. Λαμπρούλη, επισκέφτηκε τις εγκαταστάσεις της Θεραπευτικής Κοινότητας ΚΕΘΕΑ - ΕΞΟΔΟΣ, ενώ στον Βόλο εκπρόσωποι της ΤΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ έδωσαν συνέντευξη Τύπου για το θέμα των ναρκωτικών.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Πολεμάμε κάθε προσπάθεια συμβιβασμού με τη νάρκωση των συνειδήσεων της νεολαίας

Από το αθλητικό τουρνουά στο Χαϊδάρι, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Σήμερα, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών, είμαστε εδώ στο αθλητικό τουρνουά της ΚΝΕ, στο Χαϊδάρι, για να δηλώσουμε την απόφασή μας να πολεμήσουμε ενάντια σε κάθε προσπάθεια συμβιβασμού με τη νάρκωση των συνειδήσεων της νεολαίας μας.

Τα ναρκωτικά δεν είναι "γιατρικό", τα ναρκωτικά δεν είναι ελευθερία επιλογής, είναι καταναγκασμός στην εξαθλίωση, αυτή είναι η ουσία. Η διέξοδος βρίσκεται στην πάλη, στον συλλογικό αγώνα όλων μας, ενάντια στις αιτίες που τα δημιουργούν, ενάντια σε αυτό το σάπιο σύστημα και σε όσους δημιουργούν όλα αυτά τα προβλήματα.

Είμαστε εδώ για να βροντοφωνάξουμε για μια ακόμη φορά, όλοι μαζί, ότι δε θέλουμε ζωή με δόσεις, θέλουμε ζωή ολόκληρη. Οχι σε όλα τα ναρκωτικά.

Οι πρωτοβουλίες αυτές της ΚΝΕ, του ΚΚΕ θα συνεχιστούν. Δεν είναι μόνο επετειακές, με αφορμή τη σημερινή μέρα. Κάθε μέρα εργατικά συνδικάτα, σωματεία, σύλλογοι γυναικών, σχολεία, σχολές, μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές, θα πρέπει να συμβάλουν σε αυτό το μεγάλο κίνημα ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ