ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Ιούνη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Πολιτικό - Πολιτιστικό Διήμερο για Ελληνες, μετανάστες και πρόσφυγες εργάτες

  • Την Παρασκευή 30 Ιούνη και το Σάββατο 1 Ιούλη, στο πάρκο ΦΙΞ στα Πατήσια
  • Το Σάββατο θα μιλήσει ο Θοδωρής Χιώνης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

«Ελληνες, μετανάστες και πρόσφυγες εργάτες αγωνιζόμαστε οργανωμένα και ενωμένα ενάντια στον καπιταλισμό - Παλεύουμε για την εργατική εξουσία, το σοσιαλισμό»: Με το σύνθημα αυτό η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ διοργανώνει, την Παρασκευή 30 Ιούνη και το Σάββατο 1 Ιούλη, το 17ο Πολιτικό - Πολιτιστικό Διήμερο για Ελληνες, μετανάστες και πρόσφυγες εργάτες, στο πάρκο ΦΙΞ στα Πατήσια (Πατησίων 307), με ώρα έναρξης των εκδηλώσεων 8 μ.μ.

Το Σάββατο 1 Ιούλη, στις 8.30 μ.μ., θα μιλήσει ο Θοδωρής Χιώνης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Για την επιτυχία του Διημέρου, οι Οργανώσεις της ΚΟ Αττικής απευθύνουν κάλεσμα μαζικής συμμετοχής, ώστε οι εκδηλώσεις στο ΦΙΞ να δώσουν ώθηση στην κοινή πάλη όλων των εργαζομένων, ανεξάρτητα από χρώμα, θρησκεία, φυλή και γλώσσα που μιλούν.

Στο πλαίσιο αυτό, μετά τη συγκέντρωση με μετανάστες στο Κορωπί την προηγούμενη βδομάδα, σύσκεψη με μετανάστες εργάτες πραγματοποίησε το απόγευμα της Κυριακής και η ΤΟ Βιομηχανίας. Εργάτες από τον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας, του μετάλλου, της χημικής βιομηχανίας, της ανακύκλωσης κ.ά. συγκεντρώθηκαν και συζήτησαν για τις εξελίξεις στην Ελλάδα και διεθνώς, αλλά και για την πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ.

Ελληνες και μετανάστες εργάτες σε κοινή πάλη ενάντια στον κοινό εχθρό

Η συζήτηση στη σύσκεψη επιβεβαίωσε ακόμα μια φορά ότι οι μετανάστες αποτελούν τμήμα της εργατικής τάξης, που υφίσταται άγρια εκμετάλλευση από την εργοδοσία, βιώνοντας τη φτώχεια, την εξαθλίωση και την ανασφάλεια. Κάθε μετανάστης και μια ξεχωριστή ιστορία: Από εκείνον που εργαζόταν για 10 χρόνια, κάθε μέρα για 13 ώρες τη μέρα, ώσπου σακατεύτηκε και παραμένει απλήρωτος από τη δουλειά του, μέχρι εκείνον που πήγε να ζητήσει τα δεδουλευμένα του και το αφεντικό τον απείλησε ότι «θα του σπάσει τα πόδια» και να μην ξαναπατήσει γιατί «θα φωνάξει τη Χρυσή Αυγή...». Με παρόμοια παραδείγματα είναι γεμάτη η ζωή όλων των εργαζομένων από άλλες χώρες στην Ελλάδα. Οι περισσότεροι ζουν με το άγχος της νόμιμης παραμονής, των «χαρτιών» που πρέπει να αποκτήσουν, ένα πρόβλημα που επίσης αξιοποιείται από τους εργοδότες για να εντείνουν την εκμετάλλευση και τις απειλές.

Ανάμεσα στους μετανάστες, πολλοί είναι εκείνοι που έχουν σταθερή επαφή με το ΚΚΕ, που γνωρίζουν τους κομμουνιστές μέσα από τη δράση τους στους τόπους δουλειάς και στα σωματεία, για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων, σε σύγκρουση με τα αφεντικά. Η εμπιστοσύνη στο ΚΚΕ, η «περηφάνια και η χαρά» που είπε ότι νιώθει για τη συναναστροφή με τα μέλη του Κόμματος ένας Σουδανός εργάτης, είναι αποδείξεις ότι μέσα στους τόπους δουλειάς, με την καθημερινή ακούραστη πάλη, οικοδομούνται οι δεσμοί του Κόμματος με όλους τους εργαζόμενους, όπως και με τους μετανάστες.

Στη σύσκεψη μίλησε ο Γιάννης Μερεντίτης, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, που κάλεσε τους συγκεντρωμένους να κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να φτάσει παντού το κάλεσμα συμμετοχής στο Διήμερο στο ΦΙΞ. Ανέδειξε ότι με πρωτοβουλίες όπως το Διήμερο, το Κόμμα θέλει να περάσει στο λαό ότι οι Ελληνες και οι μετανάστες εργάτες δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν. Οτι έχουν τον ίδιο αντίπαλο, τον καπιταλισμό, το σύστημα που τους έδιωξε από τις πατρίδες τους και που στην Ελλάδα, όπως και στις άλλες χώρες που μετανάστευσαν, τους καθιστά άγρια εκμεταλλευόμενους, δεύτερης κατηγορίας εργαζόμενους.

Στη σύσκεψη αναδείχθηκε ότι όχι τυχαία, το φετινό Διήμερο εκδηλώσεων είναι αφιερωμένο στην πάλη ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Σκοπός είναι να συζητηθούν με πλήθος εργαζομένων οι αιτίες του ιμπεριαλιστικού πολέμου και η στάση του εργατικού κινήματος απέναντί του. «Ο πόλεμος με τα όπλα γίνεται για τους ίδιους λόγους που μαίνεται καθημερινά ο πόλεμος των καπιταλιστών ενάντια στην εργατική τάξη μέσα στους τόπους δουλειάς. Για τα κέρδη...», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γ. Μερεντίτης.

Ενώ, ειδικά για τους μετανάστες, σημείωσε ότι «έχουν παραπάνω λόγους για να παλέψουν ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, πριν απ' όλα γιατί πολλούς τους έδιωξε ο πόλεμος από την πατρίδα τους. Επίσης γιατί η ιστορία έχει δείξει ότι όταν μια χώρα εμπλέκεται σε πόλεμο, αυτοί που την πληρώνουν περισσότερο είναι οι μετανάστες, καθώς αυξάνεται ο εθνικισμός και το κυνήγι ενάντια στους μετανάστες».

Ο ομιλητής, τέλος, κάλεσε τους μετανάστες που έδωσαν το «παρών» στη σύσκεψη να μελετήσουν την πείρα από το σοσιαλισμό που οικοδομήθηκε με αφορμή τα 100 χρόνια από την Οχτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση, να διαβάσουν τη Διακήρυξη της ΚΕ. Σημείωσε ότι «στα 70 χρόνια που κράτησε ο σοσιαλισμός, κατόρθωσε να αποδείξει ότι αυτό είναι το ανώτερο σύστημα, το μέλλον. Εξασφάλισε δουλειά σε όλους, κατάργησε την εκμετάλλευση, κατάργησε τις διακρίσεις και ένωσε δεκάδες εθνότητες με διαφορετικές γλώσσες και πολιτισμούς. Κατόρθωσε να εξασφαλίσει δωρεάν Παιδεία και Υγεία για όλους». Κυρίως απέδειξε ότι ο καπιταλισμός δεν είναι ανίκητος, ότι οι εργάτες μπορούν να τον ανατρέψουν και να πάρουν την εξουσία στα χέρια τους.

ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΧΑΛΚΙΔΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΝΕ
Εργατικό Φεστιβάλ την 1η Ιούλη

Οι Οργανώσεις Χαλκίδας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ διοργανώνουν Εργατικό Φεστιβάλ το Σάββατο 1 Ιούλη, στις 8 μ.μ., στο πάρκο Δέλτα (Νεάπολη Χαλκίδας) με σύνθημα «Οταν ο πόλεμος γκρεμίζει ό,τι αφήνει όρθιο η ειρήνη τους... Ελληνες - μετανάστες - πρόσφυγες εργάτες ενωμένοι ενάντια στον καπιταλισμό. Η λύση στον αγώνα για την εργατική εξουσία, το σοσιαλισμό!».

Θα μιλήσει ο Κώστας Παρασκευάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ
  • Εναρξη στις 8 μ.μ. με χορευτικά από την Ινδία και τραγούδια από το Πακιστάν.
  • Στις 9 μ.μ. ομιλία από τον Κώστα Παρασκευά.
  • Θα ακολουθήσουν μουσικό αφιέρωμα στα τραγούδια της ξενιτιάς και λαϊκό γλέντι.

Πρόγραμμα παιδότοπου: Στις 7.30 μ.μ. χειροτεχνίες, στις 8.30 μ.μ. «παιχνιδομπερδέματα», στις 9.15 μ.μ. εργαστήρι κούκλας και στις 10 μ.μ. ομαδική δημιουργία.

Στο χώρο του Φεστιβάλ θα λειτουργεί βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής».

Σε εξέλιξη οι εκθέσεις βιβλίου στην Αττική

Συνεχίζεται η Γιορτή Βιβλίου της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, που περιλαμβάνει εκθέσεις με εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής», βιβλιοπαρουσιάσεις, προβολές και άλλες πρωτοβουλίες, στα γραφεία του Κόμματος σε όλη την Αττική. Το πρόγραμμα των εκθέσεων έχει ως εξής:

-- Στα γραφεία της Ομόνοιας (Βερανζέρου & Κοτοπούλη), η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι την Πέμπτη 29 Ιούνη. Το ωράριο λειτουργίας είναι Δευτέρα έως Πέμπτη 6 μ.μ. - 9 μ.μ.

-- Στο Περιστέρι, στις 3, 4 και 5 Ιούλη, ώρες 10 π.μ. - 1 μ.μ. και 6 μ.μ. - 9 μ.μ., στο Μουσείο Εθν. Αντίστασης (Εθν. Αντίστασης 33). Στις 9 μ.μ. θα προβάλλονται ταινίες για την Οχτωβριανή Επανάσταση: Στις 3/7 «Πώς δενότανε τ' ατσάλι», στις 4/7 «Τσαπάγιεφ» και στις 5/7 «Ο δρόμος προς τη ζωή».

-- Στο Κερατσίνι, από τις 3 μέχρι τις 7 Ιούλη και ώρες 6 μ.μ. - 9 μ.μ., στα γραφεία του Κόμματος στην Αμφιάλη.

-- Στο Πέραμα, στις 5, 6 και 7 Ιούλη, στον «Αρμό» (δίπλα στα γηπεδάκια 5x5). Στις 5/7, στις 8 μ.μ., θα παρουσιαστεί η έκδοση της «Σύγχρονης Εποχής» «Από τη μαχητική πείρα των μπολσεβίκων». Στις 6/7, στις 8 μ.μ., θα προβληθεί η ταινία «Η μάνα» και στις 7/7, στις 8 μ.μ., η ταινία «Πώς δενότανε τ' ατσάλι».

Στο πλαίσιο της Γιορτής Βιβλίου, η ΤΟ ΕΒΕ, αύριο Τετάρτη, στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα της Καποδιστρίου 24 (3ος όροφος), καλεί σε εκδήλωση με θέμα «Το πολιτικό βιβλίο όπλο στην πάλη των ιδεών». Θα μιλήσει η Βαγγελιώ Σεφέρη, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής. Θα ακολουθήσει επίσκεψη στην έκθεση βιβλίου στην Ομόνοια.

ΤΟ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ποιος κερδίζει και ποιος χάνει από την ανάπτυξη στον τουρισμό;

Αύριο Τετάρτη, στις 6 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου Αθήνας, στο αμφιθέατρο «Αντώνης Τρίτσης» (Ακαδημίας 50 - πλησίον μετρό «Πανεπιστήμιο»), η ΤΟ Επισιτισμού - Τουρισμού καλεί σε εκδήλωση με θέμα «Ποιος κερδίζει και ποιος χάνει από την ανάπτυξη στον τουρισμό - επισιτισμό; Η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ και η απάντηση που πρέπει να δώσει το εργατικό κίνημα». Θα μιλήσει ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Περιοδεία στην Ημαθία

Στην Ημαθία θα περιοδεύσει ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος, την Πέμπτη 29 και την Παρασκευή 30 Ιούνη.

Την Πέμπτη 29 Ιούνη το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

-- Στις 6.30 μ.μ., σύσκεψη - συζήτηση στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Νάουσας, με θέμα «Οι εξελίξεις στην ΕΝΚΛΩ και οι θέσεις του ΚΚΕ».

-- Στις 8 μ.μ., συνάντηση με το ΔΣ του Αγροτικού Συλλόγου «Μαρίνος Αντύπας».

-- Στις 8.30 μ.μ., ομιλία σε πολιτική συγκέντρωση στην πλατεία Επισκοπής Νάουσας.

Την Παρασκευή 30 Ιούνη το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

-- Στις 8.30 π.μ., περιοδεία στους εργαζόμενους στα διαλογητήρια του Αγροτικού Συνεταιρισμού ΜΙΕΖΑ, στον Στενήμαχο Νάουσας.

-- Στις 10 π.μ., περιοδεία στην ΑΛΜΕ στη Βέροια.

-- Στις 11.30 π.μ., συνέντευξη Τύπου στην Ελιά στη Βέροια.

Εκδήλωση στις Φυλακές της Αίγινας

Οι ΚΟ Αίγινας και Α' Πειραιά της ΤΟ Πειραιά του ΚΚΕ και τα παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Πειραιά, Κερατσινίου, Κοκκινιάς και Κορυδαλλού συνδιοργανώνουν, την Κυριακή 2 Ιούλη, στις Φυλακές της Αίγινας, εκδήλωση μνήμης και τιμής στους εκατοντάδες κομμουνιστές και λαϊκούς αγωνιστές που κρατήθηκαν, βασανίστηκαν και εκτελέστηκαν εκεί.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει στις 10.30 π.μ. πορεία προς το κοινοτάφιο, όπου θα αποδοθεί φόρος τιμής και θα γίνει κατάθεση στεφανιών, ενώ στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί ομιλία έξω από το κτίριο των φυλακών.

Το ραντεβού έχει δοθεί για τις 7.15 π.μ. στο λιμάνι του Πειραιά, όπου οι μετέχοντες στην εκδήλωση θα προμηθευτούν εισιτήρια.

Για την οργάνωση του χρόνου εργασίας των γιατρών

Η ΤΟ Υγείας - Πρόνοιας της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «Η οργάνωση του χρόνου εργασίας με αφορμή το νομοσχέδιο για τους γιατρούς», αύριο Τετάρτη, στις 7 μ.μ., στο Νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» (αμφιθέατρο Ανατολικού Κτιρίου). Θα μιλήσει η Αφροδίτη Ρέτζιου, μέλος της ΤΕ Υγείας - Πρόνοιας και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας.

Το πρόγραμμα του Διημέρου
Την Παρασκευή 30 Ιούνη

-- Συζήτηση για τα προβλήματα των νέων μεταναστών και προσφύγων

-- Μουσικοθεατρική παράσταση για την προσφυγιά από το συγκρότημα της ΤΟ Δυτικής Αθήνας του ΚΚΕ

-- Παραδοσιακοί χοροί από τη Σρι Λάνκα

-- Λαϊκό γλέντι

Το Σάββατο 1 Ιούλη

-- Ομιλία του Θοδωρή Χιώνη, μέλους του ΠΓ της ΚΕ

-- Γλέντι με παραδοσιακά τραγούδια

Επίσης, στο Διήμερο θα παρουσιαστεί χορευτική παράσταση με τίτλο «Από το Δούναβη στον Εβρο», από το Ελληνικό Κέντρο Λαογραφικών Μελετών.

Στο ΦΙΞ θα λειτουργήσει παιδότοπος με παιδικές δραστηριότητες, παιχνίδια, παραστάσεις Καραγκιόζη κ.λπ.

  • Οι εκδηλώσεις και τις δύο μέρες ξεκινούν στις 8 μ.μ.


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ