ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Ιούνη 2007
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΑΡΧΑΙΟΦΥΛΑΚΕΣ
Και λίγοι και στο ... «καμίνι»!

Εξαιρέθηκαν από τα έκτακτα μέτρα για τον καύσωνα

Η φωτογραφία είναι χθεσινή και δύσκολα αποτυπώνει το συνδυασμό καύσωνα και νέφους. Οι αρχαιοφύλακες όμως κάτι έχουν να πουν πάνω σ' αυτό...

Eurokinissi

Η φωτογραφία είναι χθεσινή και δύσκολα αποτυπώνει το συνδυασμό καύσωνα και νέφους. Οι αρχαιοφύλακες όμως κάτι έχουν να πουν πάνω σ' αυτό...
«Ψήνονται» οι αρχαιοφύλακες στους αρχαιολογικούς χώρους λόγω της προκλητικής αδιαφορίας των υπουργείων Εσωτερικών και Πολιτισμού να τους εξαιρέσουν από τα μέτρα για τον καύσωνα!

Χτες, το ΥΠΠΟ ξεκαθάρισε ότι «οι αρχαιολογικοί χώροι, τα μουσεία και τα μνημεία στην επικράτεια στις 26 και 27/6 θα είναι κανονικά επισκέψιμα για το κοινό», ενώ για όλο το δημόσιο και τις ΔΕΚΟ ισχύει ωράριο μέχρι τις 12 το μεσημέρι!

Η Πανελλήνια Ενωση Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων απάντησε με στάσεις εργασίας - χτες και σήμερα, από τις 12 μ. μέχρι τη λήξη της βάρδιας, «ως μόνο και ύστατο μέτρο προστασίας των συναδέλφων» από τον καύσωνα. Καταγγέλλει ως προκλητική την εξαίρεσή τους από τα έκτακτα μέτρα, με την οποία «υποχρεώνουν τους αρχαιοφύλακες να εργάζονται σε απαράδεκτες συνθήκες, με κίνδυνο και για την υγεία τους».

Σημειώνουμε ότι σύμφωνα με το ισχύον θερινό ωράριο, επιλεγμένοι αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία λειτουργούν μέχρι τις 7.30μ.μ! Οσο για την ανακοίνωση του ΥΠΠΟ (22/6) για τα μέτρα για τον καύσωνα, στους αρχαιοφύλακες αυτά περιορίζονται... σε προτροπές να φορούν καπέλα και γυαλιά...

Ολα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που οι αρχαιοφύλακες ανέστειλαν προσωρινά τις κινητοποιήσεις για τα χρονίως άλυτα προβλήματά τους, δίνοντας ολιγοήμερο «περιθώριο» στον υπουργό Πολιτισμού να «προωθήσει» έστω τα αιτήματα που είδε «θετικά» στην τελευταία συνάντησή τους. Από την ερχόμενη βδομάδα αυτό το «περιθώριο» δε θα υπάρχει και οι εργαζόμενοι προσανατολίζονται σε νέες κινητοποιήσεις.

Η γενικότερη κατάσταση με το εργασιακό καθεστώς των υπαλλήλων της φύλαξης αρχαιοτήτων είναι επιεικώς απαράδεκτη, με μοναδικούς υπαίτιους όλες τις κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΕΥΦΑ, Κ. Οικονόμου, το 60% - 70% της αρχαιολογικής φύλαξης γίνεται με έκτακτο προσωπικό διαφόρων εργασιακών μορφών (ωρομίσθιοι, πρόγραμμα «stage» κ.λπ.). Παραμένουν ακάλυπτες 1.200 οργανικές θέσεις φύλαξης που προβλέπει ο ισχύων Οργανισμός του ΥΠΠΟ. Οι μόλις 180 φύλακες, των οποίων οι συμβάσεις μετατράπηκαν σε αορίστου χρόνου μέσω του ΠΔ - «Παυλόπουλου», καθώς είναι σταγόνα στον ωκεανό, δεν επέφεραν καμιά διαφορά, αφού σχεδόν ισοσκελίζονται με τους υπαλλήλους που συνταξιοδοτούνται τα 4 τελευταία χρόνια βάσει του Οργανισμού. Και το ΥΠΠΟ... περί άλλα «τυρβάζει».

Το «αύριο» του ΕΛΙΑ

Το Ελληνικό Λογοτεχνικό -Ιστορικό Αρχείο (ΕΛΙΑ), που δημιούργησε ο Μάνος Χαριτάτος, τον προσεχή Γενάρη θα έχει ενταχθεί πλήρως στο Μορφωτικό Ιδρυμα Εθνικής Τράπεζας (ΜΙΕΤ). Η ένταξή του, λόγω οξυμένων οικονομικών προβλημάτων, ήταν αναγκαία για τη συνέχιση της προσφοράς του (συντήρηση, μελέτη, έκδοση των πλούσιων και πολύτιμων αρχείων, βιβλίων και εντύπων του). Για την ένταξη του φορέα (και των εργαζομένων του) στο ΜΙΕΤ μίλησαν σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο διευθυντής του ΜΙΕΤ, Διονύσης Καψάλης, και ο Μάνος Χαριτάτος.

«Πέρασαν τριάντα χρόνια από την ίδρυση του ΕΛΙΑ ως μη κερδοσκοπικού σωματείου. Ωστόσο, η συλλογή αρχείων και βιβλίων ξεκινάει από το 1964, σα νεανική πρωτοβουλία, με τον φίλο μου, ιστορικό Δημήτρη Πόρτολο. Ο νεανικός ενθουσιασμός χαρακτηρίζει μέχρι σήμερα τη φυσιογνωμία του Αρχείου, που εμπλουτίστηκε και δραστηριοποιήθηκε ασύμμετρα προς τις οικονομικές δυνατότητές του, με απαρέγκλιτους στόχους τη διάσωση των αρχειακών και έντυπων πηγών και την ελεύθερη παροχή τους στην έρευνα», τόνισε ο Μ. Χαριτάτος.

Το ΕΛΙΑ διαθέτει 900 ιδιωτικά αρχεία, 100.000 τόμους βιβλίων, φυλλαδίων, περιοδικών, ημερολογίων και εφημερίδων του 19ου και 20ού αιώνα, 500.000 φωτογραφίες και καρτ ποστάλ, 2.300 χάρτες. Πλούσια συλλογή εφήμερων τεκμηρίων. Μεταξύ των ιστορικών αρχείων συγκαταλέγονται των οικογενειών Κολοκοτρώνη, Βαλαωρίτη, των Γεωργίου Σαχτούρη, Χαρίλαου Τρικούπη και Ελευθερίου Βενιζέλου. Στα 200 και πλέον αρχεία λογοτεχνών, κριτικών, εκδοτών περιοδικών και εφημερίδων, περιλαμβάνονται τα αρχεία των Στρατή Τσίρκα, Κωνσταντίνου Χατζόπουλου, Δημοσθένη Βουτυρά, των δημοτικιστών Αλέξανδρου Πάλλη και Πέτρου Βλαστού, που συνιστούν βασική «πηγή» έρευνας για τη νεοελληνική λογοτεχνία. Εξαιρετικής σημασίας για τον αιγυπτιακό ελληνισμό είναι τα αρχεία ελληνικών κοινοτήτων και του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

Η Βιβλιοθήκη του ΕΛΙΑ είναι η πλουσιότερη σε ελληνικά βιβλία του 19ου αιώνα και σε ημερολόγια του 19ου και 20ού. Σημαντικές είναι οι συλλογές ημερήσιου και περιοδικού Τύπου (8.000 τίτλοι) και φωτογραφιών του 19ου και του 20ού αιώνα. Η συλλογή χαρτών (1837-1960) αντιπροσωπεύει όλη τη χαρτογραφία στο ελληνικό κράτος και τις αποτυπώσεις των συνόρων του.

«Επιλογή του ΕΛΙΑ είναι η ελεύθερη πρόσβαση της επιστημονικής κοινότητας και κάθε ενδιαφερόμενου στις συλλογές. Τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια είχαν πρόσβαση στις συλλογές τουλάχιστον 18.000 ερευνητές», επισήμανε ο Μ. Χαριτάτος. Την πρόσβαση διευκολύνουν οι υπολογιστές, η ιστοσελίδα του ΕΛΙΑ, η ηλεκτρονική καταλογογράφηση και ψηφιοποίηση μεγάλου μέρους των συλλογών. Το ΕΛΙΑ εξέδωσε περισσότερους από 200 τίτλους βιβλίων και λευκωμάτων (νεοελληνική λογοτεχνία, γλώσσα, ιστορία, καλές τέχνες, θέατρο, κ.ά.), βιβλιογραφίες και ανατυπώσεις περιοδικών και βιβλίων. Προσεχώς το ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ θα ψηφιοποιήσει βιβλία και περιοδικά του 19ου αιώνα, με συνεργασία με το βιβλιολογικό εργαστήριο του Μουσείου Μπενάκη.

Ερωτα εσύ...

Τα διαφορετικά μουσικά πρόσωπα του έρωτα τραγουδούν ο Μίλτος Πασχαλίδης και η Πέμη Ζούνη, στο Δημοτικό Θέατρο Παπάγου, (29/6, 9μμ). Ποικίλες μουσικές για τον έρωτα, από όπερα, ροκ μπαλάντα, ζεϊμπέκικο, έως καντάδα. Κουρτ Βάιλ, Νίνο Ρότα, Λέοναρντ Κοέν, Λοΐζος, Κραουνάκης... Ο Μίλτος Πασχαλίδης με την κιθάρα του, ερμηνεύει «Pink Floyd», Ερικ Κλάπτον, Τσιτσάνη και Καλδάρα... Η Πέμη Ζούνη ερμηνεύει τη γυναικεία φύση: την τρυφερή μητέρα που σιγοψιθυρίζει νανουρίσματα, την ερωμένη ή το αθώο κορίτσι που μουρμουρίζει κάποιο παλιό αγαπημένο ρεφρέν... Δύο καλλιτέχνες σε μια μουσική περιπλάνηση με θεατρικότητα.

Σύμβαση για το μουσείο

Η σύμβαση κατασκευής του κτιρίου του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, στο ΦΙΞ (Συγγρού) υπογράφηκε χτες μεταξύ του προέδρου του ΔΣ του ΕΜΣΤ, Κυριάκου Γριβέα και του προέδρου της αναδόχου εταιρείας BIOTER Α.Ε., Γ. Κωνσταντινόπουλου, παρουσία του υπουργού Πολιτισμού, Γ. Βουλγαράκη.

Ο υπουργός χαρακτήρισε το έργο ως «ανακατασκευή του κτιρίου ΦΙΞ, ενός ιστορικού βιομηχανικού κτιρίου, με την υπογραφή του πρωτοπόρου Ελληνα αρχιτέκτονα Τάκη Ζενέτου», προσθέτοντας ότι οι εργασίες θα ξεκινήσουν «άμεσα» και «θα» ολοκληρωθούν σε δύο χρόνια.

Το ΕΜΣΤ είναι ΝΠΙΔ, γεγονός που, ως γνωστόν, αποτελεί επιλογή του δικομματισμού, στο πλαίσιο της περίφημης «ευελιξίας», η οποία νοείται ως χρηματοοικονομική. Αλλωστε, οι προθέσεις της κυβέρνησης για το Μουσείο έγιναν γνωστές από το 2004, όταν ο τότε υφυπουργός Πολιτισμού, Π. Τατούλης, ζήτησε από το ΔΣ «να δημιουργηθεί τμήμα δημόσιας προβολής, που θα αναλάβει και το θέμα των χορηγιών».

Προβολές για το λαό

Στον κινηματογράφο και τη μουσική αφιερώθηκαν οι προβολές της Κινηματογραφικής Λέσχης Ζακύνθου τον Ιούνη. Το αφιέρωμα λήγει στις 28 και 29/6 με την ταινία «Ζωή σαν τριαντάφυλλο» για την Εντιθ Πιάφ. Προβλήθηκαν, επίσης, «Ο ήχος της πόλης» (Τουρκία), «Ολα τα πρωινά του κόσμου» και ταινία για τον Λέοναρντ Κοέν. Η Λέσχη, εκτός από το να προσφέρει κρασί στις προβολές της, δραστηριοποιείται με εξωστρέφεια προς το λαό του νησιού. Κάνει προβολές στα χωριά, ειδικές προβολές για τους μετανάστες (λ.χ., προβλήθηκε η ταινία «Αντρέι Ρουμπλιόφ» για τους ρωσσόφωνους), έχει δωρεάν είσοδο για τα παιδιά μέχρι το Γυμνάσιο και μειωμένο για το Λύκειο και τους φοιτητές κ.ά. Ξεχωριστή στιγμή για την πολιτιστική ζωή του νησιού ήταν η κοινή απόφαση για συνεργασία με το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου, που χορηγεί στους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους δωρεάν κάρτες εισόδου στις προβολές (το κόστος το αναλαμβάνει το ίδιο ΕΚΖ). Η συνεργασία ξεκίνησε το Γενάρη του 2006 και συνεχίζεται, επιτυχώς, μέχρι σήμερα.

Ο Ντομίνγκο στο Καλλιμάρμαρο

Ο διάσημος Πλάσιντο Ντομίνγκο, δίνει συναυλία σήμερα (9μμ), στο Καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό Στάδιο, αφιερωμένη στα προγράμματα των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα», για τα παιδιά - θύματα της βίας και του υποσιτισμού στο Νταρφούρ. Μαζί του, η μέτζο σοπράνο Κάθριν Τζέκινς. Τους συνοδεύει η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, με διεύθυνση του E. Kohn.

Η Δήμητρα Γαλάνη στο Λυκαβηττό

Η Δήμητρα Γαλάνη δίνει στο Λυκαβηττό (28/6, 9.30μμ) μεγάλη συναυλία, με προσκεκλημένο τον Ιταλό τραγουδοποιό Vinicio Capossela. Θα παρουσιάσει τραγούδια ξεχωριστά, σημαντικών δημιουργών, από την 30χρονη μουσική πορεία της και το νέο της άλμπουμ «Ντάμα Κούπα» (ο Capossela υπογράφει τη μουσική δύο τραγουδιών). Συμμετέχει ο νέος τραγουδιστής Γιώργος Καραδήμος. Επιμέλεια προγράμματος: Λίνα Νικολακοπούλου.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ