ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Ιούνη 2007
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
Τέρμα τα ... δίφραγκα και για την Ελλάδα

Η περίοδος που εμφάνιζαν την ΕΕ σαν τον Ευρωπαίο θείο Σαμ για τη χώρα μας, φαίνεται ότι παρήλθε ανεπιστρεπτί καθώς από το 2013 η Ελλάδα θα εισφέρει τον οβολό της για την ενίσχυση των νέων χωρών της «διεύρυνσης»...

Σε χώρα δότρια, από χώρα λήπτρια κεφαλαίων από τον Κοινοτικό Προϋπολογισμό, θα μετατραπεί η Ελλάδα στο εγγύς μέλλον, σύμφωνα με όσα είπε στην παρέμβασή του ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Αλογοσκούφης, στη χτεσινή συνεδρίαση της 10ης Επιτροπής Παρακολούθησης του Γ΄ ΚΠΣ. Αναφερόμενος στο Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ) 2007 - 2013, ο υπουργός επισήμανε, μεταξύ άλλων: «Στόχος μας είναι η Ελλάδα μετά την ολοκλήρωση του ΕΣΠΑ να μη χρειάζεται πια τόσους κοινοτικούς πόρους. Να μπορεί να βασίζεται στις δικές της δυνάμεις, όλο και περισσότερο». Ισχυρίστηκε, μάλιστα, πως «η οικονομία έχει σημειώσει μεγάλα βήματα προόδου», κάτι που επιβεβαιώνεται, όπως είπε, από το γεγονός ότι, «σύμφωνα και με τα αναθεωρημένα στοιχεία του ΑΕΠ, βρισκόμαστε στο μέσο όρο εισοδήματος της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Μπορεί, βέβαια, η ελληνική κοινωνία στατιστικώς να έγινε πλουσιότερη κατά 26% μετά την αναθεώρηση του ΑΕΠ, όμως η φτώχεια εξακολουθεί να αγκαλιάζει πάνω από το 20% του πληθυσμού. Οσον αφορά στην ουσία της αναθεώρησης του ΑΕΠ, αυτή φαίνεται ότι είναι το κομβικό σημείο μεταστροφής της Ελλάδας από χώρα λήπτρια του κοινοτικού προϋπολογισμού, σε χώρα δότρια. Η είσοδος στην «ευρωπαϊκή οικογένεια» 12 νέων χωρών, κυρίως από την Ανατολική Ευρώπη, είχε αποτέλεσμα να αναζητηθούν και νέες πηγές χρηματοδότησης των κοινοτικών προγραμμάτων «σύγκλισης» πέραν των παραδοσιακών δυνάμεων (Γερμανία, Γαλλία, Βέλγιο, Ολλανδία κλπ.).

Με έτος ορόσημο το 2013, φαίνεται ότι αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση και για την Ελλάδα, η οποία καλείται να συνεισφέρει τον οβολό της στον «κοινό αγώνα» της ευρωπαϊκής οικονομικής αγοράς, η οποία λειτουργεί σταθερά προς όφελος των ευρωπαϊκών μονοπωλίων. Δεν αποκλείεται όλα αυτά να αποτέλεσαν το αντικείμενο των μυστικών συναντήσεων Ελλήνων και κοινοτικών αξιωματούχων, σε διάφορες «κρίσιμες» περιόδους για τις σχέσεις των δύο πλευρών. Εξάλλου, η ελληνική πλευρά, κάτω από το φόβο της περικοπής κοινοτικών κονδυλίων λόγω χαμηλής απορροφητικότητας, «πέτυχε» να αναθεωρήσει τρεις φορές τα συγχρηματοδοτούμενα από την Κοινότητα προγράμματα, ενώ πολλά ακούστηκαν και για την ευνοϊκή στάση της κοινοτικής γραφειοκρατίας, στην έξοδο της ελληνικής οικονομίας από το καθεστώς της δημοσιονομικής επιτήρησης.

Ετσι, με δεδομένο ότι η συνεισφορά κάθε χώρας στα κοινοτικά ταμεία προσδιορίζεται από το ύψος του εγχώριου ΑΕΠ, εκτιμάται, ήδη, ότι η Ελλάδα θα κληθεί στο τέλος του 2007 να πληρώσει στα κοινοτικά ταμεία γύρω στα 2 δισ. ευρώ, για να καλύψει την αναδρομική αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ κατά 26% από το έτος 2000. Από αυτά, τα 750 εκατ. ευρώ αφορούν στην περίοδο 2000 - 2006 και τα 250 εκατ. ευρώ στην επιπλέον συνεισφορά λόγω αναθεώρησης...

«ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ»
Συμφωνία με ΣΕΒ για τη διαμόρφωσή της

Σε «παραμάγαζο» των μεγαλοβιομηχάνων μετατρέπεται και το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας, με το Μνημόνιο Συνεργασίας που υπέγραψε χτες με την ηγεσία του ΣΕΒ. Στην ουσία, με το μνημόνιο αυτό, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου αναθέτει στην ηγεσία των βιομηχάνων να διαμορφώνουν ένα σημαντικό τμήμα της διπλωματικής πολιτικής της Ελλάδας, που σχετίζεται με την οικονομία. Το μνημόνιο, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΣΕΒ, έχει στόχο «η άσκηση της οικονομικής διπλωματίας να είναι σε πλήρη συντονισμό με τα οράματα, τις ανάγκες και τους σχεδιασμούς για διεθνοποίηση της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας». Προαναγγέλλει μάλιστα «τη θεσμοθέτηση σειράς από συγκεκριμένες κοινές πρωτοβουλίες και δράσεις στη βάση της συγχρηματοδότησης».

Η κυβέρνηση λειτουργούσε ακριβώς με τον ίδιο τρόπο μέχρι τώρα, όπως πρόσφατα είχε επισημάνει ανενδοίαστα ο υφυπουργός Εξωτερικών Ε. Στυλιανίδης, αλλά θέλησε να ενισχύσει και «θεσμικά» την πρακτική της διαμόρφωσης ενός σημαντικού τμήματος της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας από τους βιομηχάνους με εκτελεστές την πολιτική ηγεσία του υπουργείου!

Η συμφωνία (υπογράφτηκε από τον γενικό γραμματέα του ΣΕΒ Θ. Λαβίδα και τον γγ Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του ΥΠΕΞ Θ. Σκυλακάκη) προβλέπει την κατάλληλη ενημέρωση των Πρέσβεων για τα «καθήκοντά» τους και επιμόρφωση των αρμόδιων υπαλλήλων από τους ίδιους τους επιχειρηματίες και ότι θα συντονίζονται συναντήσεις, και αποστολές για να μην «επικαλύπτονται» και να γίνεται εξοικονόμηση πόρων.

Είναι ενδεικτικό ότι ο Ε. Στυλιανίδης είχε κάνει λόγο ακόμη και για αξιολόγηση των διπλωματικών υπαλλήλων από την «αγορά», από τους ίδιους τους επιχειρηματίες, ενώ οδηγίες για τη στήριξή τους έχουν ήδη δοθεί στο προσωπικό των πρεσβειών, «από τον Πρέσβη έως τον θυρωρό»!!!

Η συγκεκριμένη συμφωνία συνδέεται άμεσα και με τους στρατηγικούς στόχους των μεγαλοβιομηχάνων για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους η οποία εξαρτάται από την καινοτομία και την εξωστρέφεια, όπως τονίζεται και σε έρευνα που έγινε για λογαριασμό του ΣΕΒ και παρουσιάστηκε χτες σε ειδική εκδήλωση. Η έρευνα «Hellas 1000» για την οποία συνεργάστηκε και η εταιρεία «Μακ Κίνσεϊ», αναφέρει ότι οι περισσότερες ελληνικές επιχειρήσεις στο εξωτερικό είναι «κορυφαίας καινοτομίας» και η επέκτασή τους έξω από τα σύνορα είναι επιτακτική αφού η εγχώρια αγορά δεν μπορεί να στηρίξει την ανάπτυξή τους.

Οι τάσεις δείχνουν επέκτασή τους στις αγορές της Τουρκίας και της Ασίας. Συγκριτικά με αντίστοιχες γερμανικές εταιρείες, οι ελληνικές εταιρείες έχουν χαμηλές επιδόσεις σε ζητήματα έρευνας και ανάπτυξης, ενώ χρησιμοποιούν πολύ λιγότερο εξωτερικούς πόρους και συνεργασίες. Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος επεσήμανε ότι επιχειρήσεις και κράτος βρίσκονται σε συνεργασία και για τα ζητήματα Ερευνας και Τεχνολογίας, γεγονός που αναδεικνύει ακόμη περισσότερο την ολόπλευρη στήριξη που τους παρέχει η κυβέρνηση.

Στην εκδήλωση συμμετείχε και ο πρώην πρωθυπουργός της Φινλανδίας Ε. Αχο, που μίλησε για θέματα καινοτομίας. Είχε συναντηθεί προηγουμένως με τον υπουργό Ανάπτυξης Δ. Σιούφα και συζήτησαν τρόπους για επίτευξη των στόχων της Λισαβόνας στον τομέα της Ερευνας και Τεχνολογίας.

Λαθραία τσιγάρα

Ποσότητες με λαθραία τσιγάρα που προέρχονταν από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και προορίζονταν για την αγορά της ΠΓΔΜ εντόπισαν οι τελωνειακές αρχές στη Θεσσαλονίκη. Το φορτίο σύμφωνα με τις ρυθμίσεις του νέου τελωνειακού κώδικα δε θα εκπλειστηριαστεί, αλλά θα καταστραφεί επειδή - όπως αναφέρει η ανακοίνωση - θα μπορούσε να καταλήξει και πάλι σε κυκλώματα λαθρεμπόρων.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση οι δασμολογικές επιβαρύνσεις φτάνουν σε 1,6 εκατ. ευρώ.

ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
Μεγαλώνει η λεηλασία των νοικοκυριών

Ωθηση στα ήδη αστρονομικά κέρδη που αποσπά το τραπεζικό κεφάλαιο δίνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η ΕΕ, με τις αλυσιδωτές αυξήσεις στο βασικό επιτόκιο του ευρώ, που γίνονται στο όνομα της αποτροπής των πληθωριστικών πιέσεων. Σε αυτό το πλαίσιο, η Εθνική Τράπεζα, αξιοποιώντας και την 8η στη σειρά αύξηση του βασικού επιτοκίου, ανακοίνωσε την απόφασή της να ανεβάσει κι αυτή τα επιτόκια, διευρύνοντας έτσι το άνοιγμα της ψαλίδας ανάμεσα στα επιτόκια καταθέσεων και δανείων και άρα τη λεηλασία των πελατών της.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα ονομαστικά επιτόκια καταθέσεων στους λογαριασμούς καταθέσεων της ΕΤΕ μισθοδοτικός plus, επαγγελματικός plus και «σπουδάζω» (απευθύνονται σε μισθωτούς -συνταξιούχους, ελευθεροεπαγγελματίες και σπουδαστές) μένουν καθηλωμένα στα προ των αυξήσεων επίπεδα. Δηλαδή, η απόδοσή τους είναι αρνητική, αφού παραμένουν κάτω από τον επίσημο πληθωρισμού που τρέχει με ρυθμό πάνω από 3%. Η μόνη «αλλαγή» σε αυτή την κατηγορία αφορά τα ποσά πάνω από 150.000 (στο 3% από 2,75%) που βέβαια είναι αδιάφορη για τα λαϊκά εισοδήματα. Καθηλωμένα στα προηγούμενα επίπεδα παραμένουν και τα επιτόκια καταθέσεων ταμιευτηρίου (Εθνοταμιευτήριο, στεγαστικό ταμιευτήριο).

Από την άλλη πλευρά, τα κυμαινόμενα στεγαστικά επιτόκια που αποτελούν και τη μεγάλη μάζα των στεγαστικών δανείων αυξάνονται κατά 0,25%, ενώ αντίστοιχες ανατιμήσεις αποφασίστηκαν και για τα νέα στεγαστικά σταθερού επιτοκίου στις συμφωνίες για 3 χρόνια (4,75% από 4,50%) και 5 χρόνια (4,95% από 4,70%).

ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
«Τεχνικά» προβλήματα

Εκτός λειτουργίας για περίπου μια ώρα τέθηκε χτες το ηλεκτρονικό σύστημα διαπραγμάτευσης του Χρηματιστηρίου, ενώ ακυρώθηκαν και συναλλαγές ύψους περίπου 125.000 ευρώ που έγιναν στο διάστημα της αναστολής. Η επίσημη ανακοίνωση του Χρηματιστηρίου επικαλείται «τεχνικό πρόβλημα».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ