ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Ιούνη 2002
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΕΚΤΡΩΜΑ
Θα εμπλουτιστεί με νέες αντεργατικές ρυθμίσεις

Ο υπουργός Οικονομίας ομολόγησε χτες σε συνέντευξη στους ξένους ανταποκριτές, ότι ο νόμος για το Ασφαλιστικό που ψηφίστηκε αποτελεί τη βάση πάνω στην οποία θα προστεθούν και άλλες επιλογές...

Τώρα που ψήφισαν το ασφαλιστικό νόμο-έκτρωμα, η κυβέρνηση, διά του υπουργού Οικονομίας, Ν. Χριστοδουλάκη, ομολογεί ότι από τις προωθούμενες ρυθμίσεις υπάρχουν και χαμένοι. Με ωμή ειλικρίνεια ο ίδιος υπουργός -- παρουσία και του απεργοσπάστη προέδρου της ΓΣΕΕ, ο οποίος παρακολουθούσε σιωπηλός -- αποκάλυψε ότι το δεύτερο βήμα (πάντα σε σχέση με το Ασφαλιστικό) είναι η προώθηση του λεγόμενου και τρίτου πυλώνα, της ιδιωτικής δηλαδή ασφάλισης.

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν στη διάρκεια χτεσινής συνέντευξης Τύπου, που οργάνωσε η Ενωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου, όπου είχε κληθεί να μιλήσει ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Ν. Χριστοδουλάκης, για να παρουσιάσει την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Στη συνέντευξη παραβρέθηκαν επίσης διοικητές τραπεζών, αλλά και ...ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ.

Για τους εργαζόμενους της χώρας, τα άσχημα νέα δε σταματούν μόνο στο Ασφαλιστικό. Με αφορμή τις μεγάλες αναταράξεις που σημειώθηκαν χτες στις διεθνείς αγορές, μετά τη χρεοκοπία του αμερικανικού τηλεπικοινωνιακού κολοσσού «world com», ο υπουργός Οικονομίας έκανε λόγο για «την ανάγκη μιας διαρκούς ετοιμότητας και προσαρμοστικότητας απέναντι στις οικονομικές εξελίξεις». «Ετοιμότητα» και «προσαρμοστικότητα», που για τους εργαζόμενους, στο μέτωπο του πληθωρισμού, σημαίνει συμπίεση των εισοδημάτων τους. Κατά τον Ν. Χριστοδουλάκη, «θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους ότι το μεγάλο στόχο του μειωμένου πληθωρισμού θα πρέπει διαρκώς να τον έχουν υπόψη ως κρίσιμο σημείο της εδραίωσης της ευημερίας του μέλλοντος». Οπως ανέφερε και στη συνέχεια, η υπογραφή της διετούς Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας «αποτελεί παράγοντα ωριμότητας, ο οποίος διασφαλίζει από οποιαδήποτε αρνητική πληθωριστική επίδραση τις εξελίξεις». Αν μη τι άλλο, ομολογεί ότι η τιθάσευση του πληθωρισμού περνάει μέσα από την πολιτική συμπίεσης των μισθών, χάρη βέβαια και στον Χρ. Πολυζωγόπουλο και στους συν αυτώ συνδικαλιστές.

Ο υπουργός Οικονομίας επανέλαβε τις κυβερνητικές προθέσεις για την προώθηση των ανατροπών στο χώρο των εργασιακών σχέσεων, προς χάριν της αύξησης της ...απασχόλησης. Στα πλαίσια αυτά μίλησε για «προσαρμοστικότητα η οποία θα πρέπει να υπάρχει σε όλες τις εκφάνσεις της αγοράς εργασίας».

Εκεί όμως που οι εργαζόμενοι εμπαίζονται από τους εκπροσώπους της κυβέρνησης είναι στο Ασφαλιστικό. Ενώ ο πρωθυπουργός, παραμονές εκλογών του 2000, είχε δεσμευτεί ότι από 1/1/2001 οι κατώτερες συντάξεις θα είναι 152.000 δραχμές, ο Ν. Χριστοδουλάκης χτες δήλωσε ότι με τον ασφαλιστικό νόμο η κυβέρνηση «σήκωσε τις χαμηλές συντάξεις από το αξιοθρήνητο επίπεδο των 45.000 δραχμών μηνιαίως και τις πήγε στις 130.000». Μέχρι τις 152.000 έχουμε ακόμα καιρό... Προκλητικά δήλωσε, επίσης, ότι με το νέο ασφαλιστικό νόμο η κυβέρνηση «περιόρισε μια σειρά πολυτελών ρυθμίσεων, προνομιακού χαρακτήρα, κλείνοντας έτσι τη μεγάλη ψαλίδα της αδικίας, την οποία ενείχε το ασφαλιστικό μας σύστημα».

Εδωσε όμως και το έναυσμα για την έφοδο της ιδιωτικής ασφάλισης. Σε σχετική ερώτηση για το αν προτίθεται η κυβέρνηση να κινηθεί στην κατεύθυνση της εφαρμογής φορολογικών κινήτρων για την ασφάλιση των εργαζομένων σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες, ο υπουργός απάντησε ότι «αυτό είναι ένα θέμα το οποίο συζητούμε ήδη με τις ασφαλιστικές εταιρίες και πιστεύω ότι τα περιθώρια είναι αρκετά ενδιαφέροντα». Στη συνέχεια ξεκαθάρισε ότι ο προωθούμενος νόμος αποτελεί τη βάση, πάνω στην οποία «μπορούν να προστεθούν και άλλες επιλογές οι οποίες διευρύνουν τα χαρακτηριστικά και τις δυνατότητες που έχει το σύστημα αυτό».

Ο υπουργός Οικονομίας αναφέρθηκε επίσης και στις πρόσφατες συζητήσεις που γίνονται τελευταία στα ηγετικά κλιμάκια της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για το γράμμα και το πνεύμα του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Θέμα «χαλαρότητας» του προγράμματος τέθηκε ήδη από Γαλλία και Ιταλία. Ο Ν. Χριστοδουλάκης, αφού στην αρχή χαρακτήρισε το «Σύμφωνο» ακρογωνιαίο λίθο για την ευρωζώνη και απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχημένη εισαγωγή και χρήση του ευρώ, στη συνέχεια άφησε να εννοηθεί ότι θα ενδιέφερε την ελληνική κυβέρνηση μια ερμηνεία του «Συμφώνου» που θα της επέτρεπε να μην προσμετρά στα ελλείμματα τα δάνεια για τους πολεμικούς εξοπλισμούς, με δεδομένο ότι η Ελλάδα διατηρεί την πρώτη θέση μεταξύ των «15» σε πολεμικές δαπάνες. Στους δύσκολους καιρούς της ύφεσης πενία τέχνας κατεργάζεται... Επανέλαβε, τέλος, ότι στόχος της κυβέρνησης είναι τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις μέχρι το τέλος του χρόνου να φτάσουν το 3% του ΑΕΠ.

«ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ»
Σε δόσεις η υλοποίηση

Προλειαίνουν το έδαφος, αρχίζοντας με την... απλούστευση των φορολογικών διαδικασιών. Καρατομούνται οι εκπτώσεις δαπανών. Νέες απαλλαγές για το μεγάλο κεφάλαιο

Με δόσεις και αρχής γενομένης από το πλαίσιο της φορολογικής μεταρρύθμισης και την «απλούστευση των φορολογικών διαδικασιών», η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προχωρά άμεσα στην υλοποίηση των σχεδίων της για την αντιλαϊκή φορολογική μεταρρύθμιση. Το θέμα έρχεται σήμερα στην κυβερνητική επιτροπή και σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη θα συζητηθεί «το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα με προοπτική να δημοσιευτούν τα σχετικά νομοθετήματα εντός του Ιουλίου και να αποκρυσταλλωθεί η φορολογική πολιτική νωρίς το φθινόπωρο, όταν κατατεθεί και ο προϋπολογισμός». Είναι φανερό ότι τα κρίσιμα ζητήματα (φορολογική κλίμακα, συντελεστές, ύψος αφορολόγητου) θα ανακοινωθούν σε χρόνο που η κυβέρνηση θα κρίνει «κατάλληλο» και αφού πρώτα έχει προλειάνει το έδαφος με την προπαγάνδα αποπροσανατολισμού, που θα ξεδιπλώσει από τις επόμενες μέρες.

Το πρώτο πεδίο κυβερνητικών ανακοινώσεων, σύμφωνα με τις πληροφορίες, είναι οι ρυθμίσεις για τη λεγόμενη απλούστευση των φορολογικών διαδικασιών, τις οποίες θα διανθίσουν με τη γνωστή προπαγάνδα για λιγότερη (δήθεν) ταλαιπωρία των φορολογουμένων κλπ. Στο πλαίσιο αυτό και σύμφωνα πάντα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, μεταξύ άλλων, θα εξαγγείλουν:

  • Κατάργηση της θεώρησης των βιβλίων και στοιχείων.
  • «Απλούστευση» των διαφόρων φορολογικών εντύπων.
  • «Απλοποίηση» των φορολογικών ελέγχων (προφανώς για μείωση του σχετικού κόστους - 5ετής παραγραφή των φορολογικών αδικημάτων, κάτι που για την ώρα είναι τελείως γενικόλογο και προκειμένου να εφαρμοστεί στην πράξη θα πρέπει να συνοδευτεί από παράλληλες νομοθετικές ρυθμίσεις).
  • Σύντμηση του χρόνου εκκαθάρισης των δηλώσεων, την επέκταση του (προβληματικού) TAXIS σε όλες σχεδόν τις συναλλαγές με την Εφορία κ.ά.

Είναι φανερό ότι η ουσία της επιχειρούμενης μεταρρύθμισης δε βρίσκεται στα παραπάνω σημεία, με τα οποία οι κυβερνώντες θα ξεκινήσουν την υλοποίηση των σχεδίων τους. Σύμφωνα με την πληροφόρηση που παρείχαν επίσημοι κυβερνητικοί παράγοντες στους μεγαλοβιομήχανους του ΣΕΒ, η κυβέρνηση έχει ήδη αποφασίσει να καρατομήσει τις εκπτώσεις δαπανών, επιβαρύνοντας και με αυτόν τον τρόπο τους μισθωτούς και συνταξιούχους. Με το άλλο χέρι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ φοροαπαλλάσσει το μεγάλο κεφάλαιο και τους βιομήχανους, οι οποίοι, σύμφωνα με δημόσια δέσμευση του Ν. Χριστοδουλάκη, δε θα πληρώνουν ούτε ευρωσέντς για φόρο μεταβίβασης ούτε για την κινητή ούτε και για την ακίνητη περιουσία τους. Δρομολογημένη επίσης είναι η κατάργηση των «δαπανών διαβίωσης», από την οποία ωφελημένοι θα βγουν και πάλι οι... «έχοντες και κατέχοντες».

Ακόμα συζητούν για το Β' ΚΠΣ...

Το θέμα του Β' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, συζήτησαν χθες πρωί, σε συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Κ. Σημίτης και ο υπουργός Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκης. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από δηλώσεις του τελευταίου προς τους εκπροσώπους του Τύπου, αμέσως μετά το πέρας της συνάντησης. Ανέφερε συγκεκριμένα ότι τις μέρες αυτές θα αποσταλούν στην Ευρωπαϊκή Ενωση οι φάκελοι, όπου και θα πιστοποιείται το κλείσιμο των έργων του Β' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης. Μετά η κυβέρνηση αναμένει από την κοινότητα να της αποστείλει το Σεπτέμβρη 500 δισ. δραχμές, που σήμερα παρακρατούν οι κοινοτικοί. Το θέμα όμως δεν είναι τόσο απλό όσο θέλει να το παρουσιάσει η κυβέρνηση. Κατ' αρχάς το Β' ΚΠΣ κλείνει με 2,5 χρόνια καθυστέρηση, καθώς αφορούσε το χρονικό ορίζοντα 1994 - 1999. Το σηματικοτερο όμως είναι ότι οι κοινοτικοί, για δικούς τους λόγους, θέτουν σήμερα θέμα υπερβάσεων και ατασθαλιών στα έργα και δηλώνουν ότι όχι μόνο δεν πρoτίθενται να αποστείλουν τα 500 δισ. δρχ. αλλά θα ζητήσουν επιστροφές κονδυλίων λόγω ακριβώς των υπερβάσεων.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ