ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 27 Ιούνη 2004
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μεγάλες διαδηλώσεις
  • Στην Κωνσταντινούπολη σήμερα και αύριο
  • Η ΕΕΔΥΕ καλεί στην Αθήνα την Τρίτη 8 μ.μ. στα Προπύλαια

Οι διαδηλωτές αναμένεται να δώσουν δυναμικό αντιιμπεριαλιστικόπαρών στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ

Associated Press

Οι διαδηλωτές αναμένεται να δώσουν δυναμικό αντιιμπεριαλιστικόπαρών στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ
Παρά το κλίμα μιας «άνευ προηγουμένου» - τουλάχιστον σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ - αστυνομοκρατίας, να οι κινητοποιήσεις εναντίον της Συνόδου του ΝΑΤΟ στην Κωνσταντινούπολη, με τη συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων διαδηλωτών από την Τουρκία καθώς και άλλες χώρες, ανάμεσά τους και αρκετούς από την Ελλάδα, θα αναμένεται να ενταθούν και να αποκορυφωθούν, σήμερα και αύριο.

Σιδηρούς κλοιός που έχει επιβληθεί σε απόσταση δεκάδων χιλιομέτρων γύρω από την περιοχή όπου θα γίνουν οι εργασίες της Συνόδου του ΝΑΤΟ, αλλά και θα διαμείνουν τα «γεράκια» του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, που αναμένεται να συζητήσουν νέες «αποστολές», όπως η πιθανολογούμενη εκπαίδευση του στρατού της δοτής κυβέρνησης του Ιράκ και η επέκταση της κατοχής στο Αφγανιστάν. Την ίδια ώρα, από τον Τύπο καλλιεργείται κλίμα «μηδενικής ανοχής» των διαδηλώσεων και των αντινατοϊκών αισθημάτων, που έχουν εκδηλωθεί με καθημερινές διαδηλώσεις εδώ και δύο βδομάδες, που αντιμετωπίστηκαν με αστυνομική βία και συλλήψεις, αλλά συνεχίστηκαν αδιάκοπα.

Το ΚΚ Τουρκίας σε ανακοίνωσή του την Πέμπτη τόνιζε ότι «οι προετοιμασίες τέλειωσαν, είναι ώρα για δράση». Διοργανώνει, μαζί με άλλα κόμματα της αριστεράς - ΕΜΕΡ, SHP, SDP - συνδικαλιστικούς φορείς (KESK, Turk-IS, κ.ά.), τις Επιτροπές Ενάντια Στην Κατοχή, φοιτητικές και αντιπολεμικές οργανώσεις, σειρά εκδηλώσεων και διαδηλώσεων κατά της Συνόδου του ΝΑΤΟ, η οποία χαρακτηρίζεται ως εξαιρετικά σημαντική για το μέλλον του επιθετικού αυτού στρατιωτικού συνασπισμού. Στις εκδηλώσεις της Αντισυνόδου από πλευράς ΚΚΕ αναμένεται να μετάσχει ο Στρατής Κόρακας, μέλος της ΚΕ - είναι προγραμματισμένο να μιλήσει και στην 28η Αντισύνοδο - αλλά και εκατοντάδες μέλη του Κόμματος που αναχωρούν αυτές τις μέρες για την Τουρκία, σε πείσμα του κλίματος κατατρομοκράτησης του λαού που καλλιεργείται.

Ο κατασταλτικός μηχανισμός που έχει στηθεί ενόψει της Συνόδου είναι τεράστιος, με 23.000 αστυνομικούς, αεροσκάφη - ραντάρ «AWACS» και «F-16», πράκτορες της Μοσάντ, της CIA και της ΜΙΤ να επιχειρούν ήδη εδώ και βδομάδες, το διαβόητο τσέχικο λόχο αντιμετώπισης βιολογικού και χημικού πολέμου του ΝΑΤΟ που θα επιχειρήσει και στην Αθήνα ενόψει Ολυμπιακών Αγώνων, και πάει λέγοντας. Η προσπάθεια της κυβέρνησης Ερντογάν να δείξει στους «υψηλούς προσκεκλημένους» της Μπους, Μπλερ, Σρέντερ και Σιράκ - ανάμεσα σε πολλούς άλλους - «καλή διαγωγή» είναι έντονη, ωστόσο οι διαδηλωτές τούς περιμένουν παρ' όλο το κλίμα ταύτισης των διαδηλωτών με «τρομοκράτες» που θρασύτατα αποτόλμησαν διατεταγμένοι Τούρκοι σχολιογράφοι και τις δηλώσεις Ερντογάν περί «αναχρονισμού» (!) των αντιιμπεριαλιστικών διαδηλώσεων.

Χιλιάδες διαδηλωτές αναμενόταν να συγκεντρωθούν σήμερα στην Ακσαράι της Κωνσταντινούπολης στις 10 το πρωί, όπου αναμένεται να γίνει η πρώτη μαζική συγκέντρωση και διαδήλωση, ενώ αύριο Δευτέρα, στις 9 το πρωί, το ΚΚ Τουρκίας και εκπρόσωποι από κομμουνιστικά κόμματα άλλων χωρών, περιλαμβανομένου του ΚΚΕ, και οργανώσεις ειρήνης, περιλαμβανομένης της ΕΕΔΥΕ, θα δώσουν συνέντευξη Τύπου για να εκθέσουν τις απόψεις τους για τις εξελίξεις που σηματοδοτεί η ΝΑΤΟική Σύνοδος και στη 1 το μεσημέρι θα συγκεντρωθούν στην Μπέγιογλου, κοντά στην πλατεία Ταξίμ, δηλώνοντας ένα δυναμικό παρών...

Στην Αθήνα

Αγωνιστική απάντηση στα γεράκια του ΝΑΤΟ που συγκεντρώνονται στην Κωνσταντινούπολη, για να αποφασίσουν νέες επεμβάσεις και ιμπεριαλιστικά δεσμά για τους λαούς όλου του κόσμου, ετοιμάζεται να δώσει το αντιπολεμικό κίνημα στη χώρα μας. Στην Αθήνα, το αγωνιστικό ραντεβού έχει οριστεί για την ερχόμενη Τρίτη, 29 Ιούνη, στις 8 μ.μ., στα Προπύλαια, μετά από κάλεσμα της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ).

Η ΕΕΔΥΕ με κεντρικό σύνθημα «ΕΞΩ TO NATO ΑΠΟ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ! ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΦΑΝΤΑΡΟΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ! ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ ΤΩΡΑ ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ! Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΤΕΚΤΟΡΑΤΟ!», πρωτοστατεί και στη μαζική συμμετοχή και Ελλήνων αγωνιστών της ειρήνης στη λαϊκή διαδήλωση ενάντια στο NATO στην Κωνσταντινούπολη και στη διοργάνωση εκδηλώσεων καταγγελίας των ΝΑΤΟικών εγκληματικών σχεδίων σε όλη την Ελλάδα.

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη σε σχετική ανακοίνωση - κάλεσμα που εξέδωσε επισημαίνει: «Το ΝΑΤΟ, πιστό στο νέο και άκρως επιθετικό του δόγμα, απεργάζεται, ως παγκόσμιας εμβέλειας κατασταλτικός και πολεμικός οργανισμός, τα νέα του σχέδια στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Και ενώ συνεχίζεται η σφαγή του παλαιστινιακού λαού και η αιματηρή κατοχή του Ιράκ με τα θηριώδη βασανιστήρια του λαού του από τους κατακτητές, οι ΗΠΑ προσπαθούν να οργανώσουν τη διαιώνιση της επικυριαρχίας τους στο Ιράκ και στα πετρέλαιά του, με παρουσία ΝΑΤΟικών στρατευμάτων κατοχής και τη συμμετοχή ακόμη και Ελλήνων στρατιωτών».

Η ΕΕΔΥΕ υπενθυμίζει: «Οσο και αν το προσπαθούν οι κάθε λογής απολογητές του "Βορειοατλαντικού Συμφώνου" να ντύσουν και να κρύψουν το σημερινό του ρόλο, δεν ξεπλένεται το αίμα των χιλιάδων αθώων από τα ΝΑΤΟικά χέρια, δεν αλλάζει η γνώμη του λαού μας για τον αντιδραστικό και επεμβατικό ρόλο του NATO. Αντίθετα, η "πρόσκληση" των ελληνικών κυβερνήσεων να εγγυηθεί δήθεν το NATO την ασφάλεια στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, αποτελεί πρόκληση για τα δημοκρατικά αισθήματα του λαού μας».

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) καλεί τους εργαζόμενους και όλο τον ελληνικό λαό «να μπουν εμπόδιο στα σχέδια για εμπλοκή του NATO στο Ιράκ και σε οποιαδήποτε συμμετοχή Ελλήνων στρατιωτών». Η ΕΕΔΥΕ, τονίζεται στην ανακοίνωση, «συμπαραστέκεται ενεργά στο τουρκικό λαϊκό και φιλειρηνικό κίνημα, το οποίο κινητοποιείται εδώ και μήνες ενάντια στη διεξαγωγή της Συνόδου Κορυφής του NATO στη χώρα τους και το οποίο θα οργανώσει μεγάλη αντιιμπεριαλιστική αντιΝΑΤΟική κινητοποίηση στην Κωνσταντινούπολη».

Στην υπόλοιπη Ελλάδα

Πικετοφορία διαμαρτυρίας για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ διοργανώνει η Επιτροπή Ειρήνης Λάρισας τη Δευτέρα, στις 8 μ.μ., η οποία θα ξεκινήσει από την πλατεία Ταχυδρομείου. Η Επιτροπή Ειρήνης καλεί τους Λαρισαίους και τις Λαρισαίες να συμμετάσχουν μαζικά στην πικετοφορία για να διαδηλώσουν κατά του ΝΑΤΟ και των εγκλημάτων του, καθώς και των περαιτέρω ιμπεριαλιστικών του σχεδίων σε βάρος χωρών και λαών.

Η Επιτροπή Ειρήνης Λαμίας και η Νεανική Δράση για την Ειρήνη διοργανώνουν την Τρίτη 29 Ιούνη, στις 8.30 μ.μ., στην Πλατεία Πάρκου της Λαμίας, αντιΝΑΤΟική συγκέντρωση διαμαρτυρίας, με αφορμή τη ΝΑΤΟσύναξη των γερακιών του πολέμου, στην Κωνσταντινούπολη.

Λαμπαδηδρομία Ειρήνης ενάντια στα γεράκια του ΝΑΤΟ και τη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη, οργανώνει η Επιτροπή Ειρήνης Χανίων την Τρίτη 29 Ιούνη. Η Λαμπαδηδρομία θα ξεκινήσει από την πλατεία της Δημοτικής Αγοράς με κατάληξη το ενετικό λιμάνι, στις 9 μ.μ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ