ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Μάη 2023 - Κυριακή 28 Μάη 2023
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΛΑΜΙΑ ΚΟΖΑΝΗΣ
Αγρια καταστολή για να προχωρήσουν οι «πράσινες» μπίζνες
  • Με άμεση κινητοποίηση πήρε απάντηση η επιχείρηση τρομοκράτησης με ξύλο, χημικά και συλλήψεις κατοίκων και στελεχών της ΚΝΕ
  • Παρέμβαση από την βουλευτή του ΚΚΕ Τίνα Κουζιάκη

Με καταστολή και αυταρχισμό, με άγριο ξύλο και συλλήψεις προχωρά η υλοποίηση του «κοινού προγράμματος» ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ και των επιχειρηματιών, για τις «πράσινες» μπίζνες στη Δυτ. Μακεδονία. Η κυβέρνηση της ΝΔ απέδειξε για άλλη μια φορά ότι είναι αποφασισμένη με «τόλμη» και με την πυγμή του αστικού κράτους να τρέξει τις «πράσινες» επενδύσεις των ΑΠΕ, με την άναρχη εγκατάσταση αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων.

Αυτό το κράτος βρήκαν απέναντί τους οι κάτοικοι της Καλαμιάς Κοζάνης, που αντιδρούν στην εγκατάσταση γιγάντιου φωτοβολταϊκού πάρκου έκτασης περίπου 750 στρεμμάτων, από την εταιρεία «Kiefer», σε απόσταση αναπνοής από τα σπίτια τους. Στο πλευρό τους βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή σωματεία και φορείς, φοιτητικοί σύλλογοι, στελέχη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

Οι κάτοικοι της Καλαμιάς και όσοι βρέθηκαν στο πλευρό τους το πρωί της Παρασκευής, στην πλαγιά του βουνού, στον χώρο που επιχειρήθηκε να ξεκινήσουν οι εργασίες που είχαν σταματήσει κάτω από τη δυναμική κινητοποίηση, δέχθηκαν την άγρια επίθεση των δυνάμεων των ΜΑΤ.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης τρομοκράτησης και καταστολής, η αστυνομία προχώρησε σε 6 συλλήψεις κατοίκων και στελεχών της ΚΝΕ. Μετά από πολύωρη δυναμική και αποφασιστική κινητοποίηση κατοίκων, σωματείων και φορέων, έξω από το αστυνομικό μέγαρο Κοζάνης, τελικά οι συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι. Σε βάρος τους κατέθεσε μήνυση η εταιρεία. Κατηγορούνται για παράνομη βία, παρακώλυση έργου και αντίσταση κατά της αρχής.

Ετσι ανοίγει ο δρόμος των «πράσινων» μπίζνες: Από τις αθλιότητες των δυνάμεων καταστολής
Ετσι ανοίγει ο δρόμος των «πράσινων» μπίζνες: Από τις αθλιότητες των δυνάμεων καταστολής
Από τη βίαιη επέμβαση των ΜΑΤ, με χημικά, κρότου - λάμψης, αλλά και με την αγριότητα που επιτέθηκαν για να κάνουν τις συλλήψεις, τραυματίστηκε ένας συνταξιούχος, ο οποίος νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Κοζάνης με εξάρθρωση ώμου και κάταγμα στο χέρι.

Μάλιστα οι δυνάμεις της αστυνομίας, στην προσπάθειά τους να απομακρύνουν τους συγκεντρωμένους, απομόνωσαν ορισμένους και τους οδηγούσαν στο χείλος της πλαγιάς, στον γκρεμό! Και μόνο μετά από παρέμβαση και τις έντονες διαμαρτυρίες των υπόλοιπων συγκεντρωμένων κατάφεραν να γλιτώσουν τα χειρότερα. Ανάμεσα σε αυτούς ήταν και ο πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΠΑΣΑΣ ΔΕΗ, καθώς επίσης δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι.

Οι αθλιότητες της αστυνομίας δεν είχαν τέλος: Σύμφωνα με καταγγελίες κατοίκων, η αστυνομία φέρεται να ζήτησε από τον χειριστή του εκσκαφέα να καταθέσει μήνυση ότι δήθεν τον χτύπησαν και πήγαν να προκαλέσουν ζημιά στο μηχάνημά του. Απαιτούσαν από μανάδες που ήταν εκεί με τα παιδιά τους να απομακρυνθούν και τις απειλούσαν ότι αν δεν φύγουν θα τις συλλάβουν και θα ασκήσουν δίωξη σε βάρος τους για έκθεση ανηλίκων σε κίνδυνο.

Η τρομοκρατία δεν θα περάσει

Από την πρώτη στιγμή, αντιπροσωπεία της ΚΟ Δυτικής Μακεδονίας με επικεφαλής την βουλευτή του ΚΚΕ Τίνα Κουζιάκη έκανε παρέμβαση στην Αστυνομική Διεύθυνση Κοζάνης, αντιδρώντας στις άδικες και αναίτιες συλλήψεις, και απαίτησε να αφεθούν ελεύθεροι οι συλληφθέντες και να μην απαγγελθούν κατηγορίες σε βάρος τους.

Κάλεσε παράλληλα τους κατοίκους της Καλαμιάς να συνεχίσουν και να δυναμώσουν τον αγώνα τους και τον λαό της Κοζάνης να εκφράσει μαχητικά και μαζικά την αλληλεγγύη του.

Από την πρώτη στιγμή άλλωστε ο λαός της περιοχής άρχισε να συγκεντρώνεται έξω από το αστυνομικό μέγαρο Κοζάνης, δίνοντας μαζικά χαρακτηριστικά στην κινητοποίηση. «Η τρομοκρατία δεν θα περάσει, του λαού η πάλη θα τη σπάσει», διαδήλωσαν μαχητικά.

Στη διάρκεια της πολύωρης κράτησής τους, δύο από τους συλληφθέντες μετά από κάποια ώρα αισθάνθηκαν αδιαθεσία και αδυναμία, μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο όπου τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες.

Στο πλευρό των κατοίκων, στη διάρκεια της άγριας επίθεσης αλλά και στη συνέχεια έξω από το αστυνομικό μέγαρο, βρέθηκε και ο Μ. Καραμπατζιάς, δημοτικός σύμβουλος δήμου Βοΐου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και συντονιστής της Επιτροπής Αγώνα Σιάτιστας, που δίνει μάχη ενάντια στα σχέδια για εγκατάσταση αιολικού πάρκου στο όρος Μπούρινος και της Επιτροπής Αγώνα Γαλατινής ενάντια στα φωτοβολταϊκά.

Την άγρια επίθεση των δυνάμεων καταστολής κατήγγειλαν με ανακοινώσεις τους το Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ν. Κοζάνης όπως και οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Κοζάνης, καταγγέλλοντας και τη σύλληψη του προέδρου του Φοιτητικού Συλλόγου Σχεδίασης Προϊόντων και ενός ακόμα φοιτητή. Ανακοίνωση εξέδωσε και το Τομεακό Συμβούλιο Κοζάνης της ΚΝΕ.

Στο μεταξύ, σε νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας, ενάντια στην καταστολή και τον αυταρχισμό της κυβέρνησης και των αστυνομικών δυνάμεων, καλεί το Συνδικάτο Οικοδόμων, το Σάββατο 27 Μάη στις 11 π.μ., στην κεντρική πλατεία Κοζάνης.

Να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στην καταστροφή του τόπου για τα κέρδη

Την απαράδεκτη επίθεση των αστυνομικών δυνάμεων καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η ΤΕ Κοζάνης του ΚΚΕ και τονίζει ότι στόχο έχει να φοβίσει τους κατοίκους της Καλαμιάς, αλλά και άλλων περιοχών που αγωνίζονται ενάντια στα μονοπώλια των ΑΠΕ, όπως της Σιάτιστας και της Γαλατινής.

Μεταξύ άλλων αναφέρει: «Ο αγώνας των κατοίκων της Καλαμιάς είναι ένας δίκαιος αγώνας, που έχει ως στόχο την υπεράσπιση της ζωής του, κόντρα στα επιχειρηματικά συμφέροντα, στα αρπακτικά της "πράσινης" καπιταλιστικής ανάπτυξης, που καταστρέφουν τον τόπο του για να βγάλουν ακόμη μεγαλύτερα κέρδη. Είναι ένας αγώνας που συνενώνεται με τον αγώνα του λαού ολόκληρης της Δυτικής Μακεδονίας ενάντια στα σχέδια "απολιγνιτοποίησης" και παράδοσης του φυσικού πλούτου της περιοχής στα μονοπώλια των ΑΠΕ, που διαχρονικά προώθησαν και προωθούν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις (ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ), πιστές στις κατευθύνσεις της ΕΕ, τις οποίες άλλωστε συνδιαμορφώνουν.

Τεράστιες είναι οι ευθύνες της κυβέρνησης, των άλλων αστικών κομμάτων, καθώς και των δυνάμεών τους στην Τοπική Διοίκηση, που με διάφορους τρόπους προσπαθούν να καλλιεργήσουν εφησυχασμό στους κατοίκους, κρυπτόμενοι πίσω από νομικές διαδικασίες, την ώρα που τα "πράσινα αρπακτικά" επελαύνουν.

Ο αγώνας ενάντια στην παράδοση της περιοχής στους μονοπωλιακούς ομίλους πρέπει τώρα να δυναμώσει κι άλλο, να γίνει υπόθεση όλων των μαζικών φορέων του λαού της περιοχής. Πρέπει να στηριχθούν με κάθε τρόπο οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες του επόμενου διαστήματος, να σταλεί το μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση πως οι αγώνες δεν καταστέλλονται, οι αγωνιστές που υπερασπίζονται τη ζωή τους δεν τρομοκρατούνται».

Παρέμβαση του ΚΚΕ στην πρεσβεία της Βενεζουέλας

Από την παρέμβαση στην πρεσβεία
Από την παρέμβαση στην πρεσβεία
Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Λευτέρη Νικολάου - Αλαβάνο, ευρωβουλευτή του Κόμματος, και τον Αρη Ευαγγελίδη, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ, επισκέφτηκε την Παρασκευή 26/5 την πρεσβεία της Βενεζουέλας στην Αθήνα και συναντήθηκε με τον επιτετραμμένο Φρέντι Χεσούς Φερνάντες Τόρες, για να του επιδώσει επιστολή διαμαρτυρίας προς την κυβέρνηση της Βενεζουέλας καταδικάζοντας την εντεινόμενη αντικομμουνιστική επίθεση ενάντια στο ΚΚ Βενεζουέλας.

Η επιστολή του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει:

«Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ελλάδας (ΚΚΕ) παρακολουθεί με προσοχή τις εξελίξεις στη Βενεζουέλα, εκφράζει σταθερά την αλληλεγγύη του στον λαό της Βενεζουέλας και καταδικάζει διαρκώς τις κυρώσεις και την ιμπεριαλιστική επιθετικότητα, καταδίκασε απερίφραστα την απόπειρα πραξικοπήματος από τον αχυράνθρωπο των ιμπεριαλιστών Χουάν Γκουαϊδό. Ταυτόχρονα, τους τελευταίους μήνες παρακολουθούμε με ανησυχία να ξετυλίγεται μια συκοφαντική και αντικομμουνιστική εκστρατεία ενάντια στο Κομμουνιστικό Κόμμα Βενεζουέλας (PCV) από την ηγεσία του κυβερνητικού PSUV, διαδικασία που όλα δείχνουν πως θα κλιμακωθεί το επόμενο διάστημα. Μεθοδεύεται μια απαράδεκτη δικαστική επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις του PCV με στόχο ακόμα και την απαγόρευσή του.

Με αυτήν μας την επιστολή σας καλούμε να μεταφέρετε την έντονη διαμαρτυρία μας προς την κυβέρνηση της Βενεζουέλας και τον Πρόεδρο, Νικολάς Μαδούρο, καθώς και την απαίτησή μας να σταματήσει άμεσα κάθε προσπάθεια ποινικοποίησης και απαγόρευσης του PCV και της εκλεγμένης ηγεσίας του από το πρόσφατο 16ο Συνέδριό του.

Το ΚΚΕ, συντασσόμενο με δεκάδες ακόμα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα διεθνώς, εκφράζει τη διεθνιστική του αλληλεγγύη στο PCV και δηλώνει πως θα εναντιωθεί με όλες του τις δυνάμεις σε κάθε είδους αντικομμουνιστικές διώξεις».

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, μαζί με την επιστολή διαμαρτυρίας, επέδωσε γραπτώς την Κοινή Ανακοίνωση των 53 Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων από όλο τον κόσμο.

Ορκίστηκε η υπηρεσιακή κυβέρνηση

Ορκίστηκε την Παρασκευή η υπηρεσιακή κυβέρνηση, ενώ ακολούθησαν η πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και οι παραδόσεις - παραλαβές των υπουργικών χαρτοφυλακίων. Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Ι. Σαρμάς, μιλώντας στους υπουργούς του, σημείωσε ότι «πρέπει να είμαστε ουδέτεροι, αμερόληπτοι, αντικειμενικοί και κυρίως θα πρέπει να σταθμίζουμε τις πράξεις μας», «ώστε να μη θεωρηθεί ότι στοιχειοθετούν παρέμβαση υπέρ ή κατά κάποιας πολιτικής παράταξης στον εκλογικό αγώνα που ακολουθεί».

Στο μεταξύ, την Κυριακή το απόγευμα συγκαλείται η Α' τακτική Σύνοδος της Βουλής που προέκυψε από τις εκλογές της 21ης Μάη, προκειμένου να διεξαχθεί η ορκωμοσία των βουλευτών και να γίνει η εκλογή του νέου προεδρείου της Βουλής, η οποία όμως θα κλείσει την επόμενη μέρα, ώστε να ξεκινήσει και τυπικά η προεκλογική περίοδος.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ