Σάββατο 27 Μάη 2023 - Κυριακή 28 Μάη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παραιτείσαι; Πρόστιμο!

«Παραιτείσαι; Πρόστιμο 5.000 ευρώ!». Αυτά είναι τα «κίνητρα» και οι «καλές δουλειές» που εξασφαλίζει η «βαριά βιομηχανία» του Τουρισμού για τους εργαζόμενους στον κλάδο. Εναν κλάδο που, όπως αποδεικνύεται, όσο περισσότερα ρεκόρ κερδών καταγράφει τόσο πιο άγρια γίνεται και η επίθεση στους ξενοδοχοϋπαλλήλους. Αυτό δείχνει και το αίσχος της «ρήτρας» που επιβάλλουν εργοδότες σε εργαζόμενους στην Κρήτη, σε περίπτωση αποχώρησής τους από τη δουλειά, προφανώς επειδή δεν αντέχουν άλλο την εξάντληση και το ξεζούμισμα από την εργοδοσία. Υπενθυμίζεται ότι το νέο φρούτο της «ρήτρας ομηρίας» έρχεται να προστεθεί σε μια ήδη διαμορφωμένη ζούγκλα, αφού με τις πλάτες όλων των κυβερνήσεων, στα ξενοδοχεία «ευδοκιμούν» 14 διαφορετικές μορφές ευελιξίας. Τα ρεπό και οι πληρωμένες υπερωρίες κατά τη διάρκεια της σεζόν είναι «άγνωστη λέξη», η εντατικοποίηση τσακίζει χιλιάδες εργαζόμενους που μετά την απόλυσή τους ψάχνουν να δουν πώς θα επιβιώσουν μέχρι το επόμενο άνοιγμα. Κι ενώ οι αφίξεις, οι εισπράξεις και οι επενδύσεις έχουν απογειωθεί τα τελευταία χρόνια, οι μισθοί για τους εργαζόμενους είναι λίγο χαμηλότερα από ό,τι το 2011! Τι «δεσμεύσεις» έχει η ΝΔ που θα αναλάβει ξανά τη διακυβέρνηση, και τα άλλα κόμματα, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ; Δεσμεύσεις συνέχισης αυτού του αίσχους, με τους μισθούς ουσιαστικά «παγωμένους» για να παραμένει «ανταγωνιστικό» και «εξωστρεφές» το προϊόν. Τα λένε άλλωστε οι Εκθέσεις τους και οι συμφωνίες με ΕΕ και εργοδότες. Επειδή λοιπόν η «ζούγκλα» δεν πρόκειται να μετατραπεί σε ...«λιβάδι» στις 25 Ιούνη, οι εργαζόμενοι έχουν κάθε λόγο να στείλουν το μήνυμά τους. Ειδικά εκείνοι που δουλεύουν «σεζόν» να μην αφήσουν την ευκαιρία χαμένη: Στις κάλπες με το ΚΚΕ!

Εχεις γράμμα...

Ούτε ώρα χαμένη. Αυτό είναι το «μότο» της αντιλαϊκής επέλασης που βρίσκεται μπροστά, και δεν έχει παρά να δει κανείς την επιστολή που άφησε ο Κυρ. Μητσοτάκης προς τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Σαρμά. Εκεί περιγράφεται όλο το «κουστούμι» που έχουν ράψει για τον λαό τα κόμματα του κεφαλαίου, μέσα από τα μνημόνια διαρκείας. Ούτε 20 μέρες δεν είναι μέχρι τις εκλογές, αλλά η υπηρεσιακή κυβέρνηση έχει «βαριά ατζέντα». Ανάμεσα σε άλλα, έχει να ασχοληθεί με τη συνεδρίαση της Κομισιόν για την «αξιολόγηση του τρίτου αιτήματος της χώρας μας προς το Ταμείο Ανάκαμψης», όπου μάλιστα μπορεί να χρειαστούν και «προσαρμογές» στα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα, όπως γράφει η επιστολή. Εχει ακόμα να συναντηθεί με τα «τεχνικά κλιμάκια» των «θεσμών» για την «3η έκθεση της μετα-προγραμματικής Εποπτείας», επιβεβαιώνοντας ότι τα μνημόνια διαρκείας είναι και θα είναι εδώ. Εχει να συναντηθεί επίσης με κλιμάκια του ΔΝΤ για μερικούς ακόμα αντιλαϊκούς «κάβους» που έρχονται τον επόμενο Σεπτέμβρη. Αυτά τα... ολίγα, σε μια κατά τ' άλλα «υπηρεσιακή» κυβέρνηση, επιβεβαιώνοντας ότι το κράτος και η αντιλαϊκή πολιτική του έχει συνέχεια, πάνω στις αντιλαϊκές ράγες που περιλαμβάνουν όλα τα «μεγάλα». Σε αυτά ομονοούν όλα τα αστικά κόμματα και γι' αυτό είναι ανέκδοτο ότι ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ και οι λοιποί τάχα θα αντιπολιτεύονται όλα όσα έχουν συνυπογράψει. Γι' αυτό και στις 25 Ιούνη από τον φάκελο πρέπει να βγουν ακόμα περισσότερα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ. Για να έχουν όλοι αυτοί και το κεφάλαιο «γράμμα», και μάλιστα συστημένο.

Εταίροι

Οταν οι στρατηγικές συγκλίσεις είναι τόσο εμφανείς... Οταν και στο παρελθόν έχουν συνεργαστεί σε κυβέρνηση... Τότε είναι φυσικό το ερώτημα: Θα δώσει το ΠΑΣΟΚ κυβερνητική στήριξη στη ΝΔ, αν της λείπουν 1 - 2 έδρες; Στο ΠΑΣΟΚ, αφού εξάντλησαν τα «ναι μεν, αλλά», τώρα επικεντρώνουν στο προεκλογικό αφήγημα ότι θα είναι «η αξιόπιστη προγραμματική αντιπολίτευση που έχει ανάγκη η χώρα». Αυτά είπε η Μ. Αποστολάκη σε συνέντευξή της την Παρασκευή και για να δείξει πόσο «υπεύθυνη προγραμματική αντιπολίτευση» θα είναι, επικαλέστηκε το γεγονός ότι «ψηφίζαμε τα νομοσχέδια εκείνα που θεωρούσαμε ότι υπηρετούν το συμφέρον της χώρας». Πόσα ήταν αυτά την τελευταία 4ετία με κυβέρνηση ΝΔ; Το 70%! Αρα, τι να την κάνει την αναζήτηση συγκυβερνήτη η ΝΔ, όταν έχει το ΠΑΣΟΚ να αντιπολιτεύεται... υπερψηφίζοντας την πολιτική της; Εταίροι είναι, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ (και ο ΣΥΡΙΖΑ που υπερψήφισε τα ...μισά νομοσχέδια της ΝΔ!), είτε κάθονται μαζί στα υπουργικά έδρανα είτε όχι.

Να παγώσουν

Με «κρυάδες» αποχώρησε από το υπουργείο Εργασίας ο Κ. Χατζηδάκης: «Από σήμερα σταματάνε οι "καταστροφές"! Φεύγω από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Τέλος πια στα "μαρτύρια" των εργαζομένων, των ανέργων, των συνταξιούχων. Τυχερούληδες!». Δεν ξέρουμε βέβαια αν ο απερχόμενος υπουργός είχε την ίδια διάθεση για χιούμορ όταν οι μεγάλες κινητοποιήσεις των εργαζομένων με αφορμή τα Τέμπη τον ανάγκαζαν να τρέχει από δικαστήριο σε δικαστήριο για να βγάλει παράνομες τις απεργίες, που έκαναν «πουκάμισο αδειανό» τον νόμο για την απαγόρευσή τους. Ούτε όταν το υπουργείο του πολιορκούνταν επί μέρες από τις μεγάλες κινητοποιήσεις στην «e-food», στους οικοδόμους, στη Ζώνη κ.α. Ούτε βέβαια όταν έσπαγαν τα τηλέφωνα στο υπουργείο του - από μέσα και από έξω - να ξεμπερδεύει με τη μεγάλη απεργία στην COSCO, που η μαχητικότητα και η διάρκειά της έγιναν παράδειγμα για χιλιάδες ακόμα εργαζόμενους. Ενα είναι βέβαιο: Οτι όποτε έσκαγε το χειλάκι των εργαζομένων από τη δύναμη, τον ενθουσιασμό και τη μαζικότητα μιας μεγάλης κινητοποίησης, κοβόταν το γελάκι στον υπουργό και στην κυβέρνηση. Κι αυτό πρέπει να το κρατήσουν οι εργαζόμενοι ενόψει και της επόμενης κάλπης. Εκεί που η ψήφος τους πρέπει να είναι κόλαφος, τόσο στην κυβέρνηση που χασκογελάει με τα βάσανά τους, όσο και σε εκείνους που της έβαλαν πλάτη όλη την περασμένη τετραετία. Και η ψήφος αυτή να γράφει ξανά ΚΚΕ!

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Σάββατο 27 Μάη

1840 Πεθαίνει ο Ιταλός συνθέτης και βιρτουόζος του βιολιού Νικολό Παγκανίνι.

1942 Δολοφονείται ο ναζί «προτέκτορας της Τσεχίας» Ράινχαρτ Χάιντριχ. Ο Χάιντριχ, τον οποίο αποκαλούσαν «ξανθό κτήνος» και «χασάπη της Πράγας», ήταν 2ος στην ιεραρχία των SS μετά τον Χ. Χίμλερ.

1958 Πεθαίνει ο Κώστας Θέος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Ο Κ. Θέος ήταν καπνεργάτης από τον Βόλο. Εκλέχθηκε πρώτη φορά στην ΚΕ του ΚΚΕ κατά το 3ο έκτακτο Συνέδριο του Κόμματος (26/11-3/12/1924), ενώ διετέλεσε επίσης Γραμματέας της Ενωτικής ΓΣΕΕ την περίοδο του Μεσοπολέμου, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ (8ο Συνέδριο 1946), Αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Οργάνωσης (ΠΣΟ) το 1953 κ.α.

1963 Γίνονται τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος του Προέδρου των ΗΠΑ, Χάρι Τρούμαν, το οποίο δώρισε στην Ελλάδα η ΑΧΕΠΑ.

1963 Ωρα 1.22 πρωινή. Ο Γρηγόρης Λαμπράκης, μετά από πέντε μέρες άνισου αγώνα στην εντατική, χάνει τη μάχη για τη ζωή.

1985 Σαράντα νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες είναι ο απολογισμός βίαιων επεισοδίων που ξέσπασαν μεταξύ φιλάθλων στο στάδιο «Χέιζελ» των Βρυξελλών, λίγο πριν την έναρξη του τελικού του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης μεταξύ των ομάδων Γιουβέντους και Λίβερπουλ.

Κυριακή 28 Μάη

1738 Γεννιέται ο Γάλλος γιατρός Ιωσήφ Ιγνάτιος Γκιγιοτέν, το όνομα του οποίου πήρε η γκιλοτίνα.

1871 Η Παρισινή Κομμούνα πνίγεται στο αίμα. Η αγριότητα των νικητών ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Σχεδόν 100.000 Παριζιάνοι πλήρωσαν με φυλακή, εξορία, εκτόπιση ή θάνατο.

1926 Στην Πορτογαλία εκδηλώνεται πραξικόπημα και εγκαθιδρύεται δικτατορικό καθεστώς.

1937 Ο Νέβιλ Τσάμπερλεν (Κόμμα των Συντηρητικών) αναλαμβάνει πρωθυπουργός της Βρετανίας. Ο Τσάμπερλεν θα πρωταγωνιστήσει στην πολιτική της Βρετανίας απέναντι στη χιτλερική Γερμανία και την «ενθάρρυνση» της επιθετικότητάς της έναντι της Σοβιετικής Ενωσης.

1941 Με πρωτοβουλία των κομμουνιστών ιδρύεται στην Αθήνα η οργάνωση της Εθνικής Αλληλεγγύης. Η Εθνική Αλληλεγγύη έγινε στα χρόνια της Κατοχής μια από τις μαζικότερες εθνικοαπελευθερωτικές οργανώσεις, προσφέροντας μεγάλες υπηρεσίες στην Αντίσταση.

1987 Ο Ιωάννης Παύλος Β' γίνεται ο πρώτος πάπας που επισκέπτεται τη Βρετανία μετά το σχίσμα του 1531, το οποίο οδήγησε στην ίδρυση της Αγγλικανικής Εκκλησίας.

1997 Η «17 Νοέμβρη» εκτελεί στον Πειραιά τον εφοπλιστή Κωνσταντίνο Περατικό.Εκλογές Ιούνη 2023

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org