ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Μάη 2005
Σελ. /48
Εκφραση της απέραντης εκτίμησης στο πρόσωπό του

Πλήθος τα τηλεγραφήματα, οι ανακοινώσεις, τα ψηφίσματα, οι δηλώσεις μαζικών φορέων και συνδικάτων, επώνυμων και ανώνυμων πολιτών, που συνεχίζουν να κατακλύζουν την έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό. Με τον τρόπο αυτό εκφράζεται η απέραντη εκτίμηση που έτρεφαν στο πρόσωπο του Χαρίλαου Φλωράκη οι εργαζόμενοι και όλα τα λαϊκά στρώματα, ευρύτερα η ελληνική κοινωνία.

Ξεχωριστή θέση ανάμεσά τους έχουν τα εργατικά σωματεία και συνδικάτα που τον είχαν νιώσει σαν δικό τους άνθρωπο, αλλά και οι προοδευτικοί μαζικοί φορείς του λαού μας που τον έβρισκαν διαρκώς συμπαραστάτη στη δράση τους. Ο «Ρ» συνεχίζει και σήμερα την παράθεση ορισμένων αποσπασμάτων ή και την απλή αναφορά όλων αυτών των τηλεγραφημάτων, δηλώσεων και μηνυμάτων.

ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Υπερασπίστηκε το δίκιο της εργατικής τάξης

Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα, Συνδικάτα, Σωματεία και συνταξιουχικές Οργανώσεις εκφράζουν τα συλλυπητήριά τους για το θάνατο του Χαρίλαου Φλωράκη

Πρωτομαγιά 1992 στο Πεδίον του Αρεως
Πρωτομαγιά 1992 στο Πεδίον του Αρεως
Κατά δεκάδες καταφθάνουν καθημερινά στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό τα συλλυπητήρια μηνύματα Ομοσπονδιών, Συνδικάτων και Σωματείων από κάθε γωνιά της χώρας για το θάνατο του Χαρίλαου Φλωράκη.

Η Ενωση Παλαιστινίων Εργαζομένων στην Ελλάδα αποχαιρετά τον μεγάλο κομμουνιστή ηγέτη «που τον γνωρίσαμε σταθερό υποστηρικτή του δίκαιου αγώνα του λαού μας».

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών σημειώνει ότι «στη δύσκολη και κρίσιμη περίοδο που διανύουμε, οι εργαζόμενοι στερούνται την προσφορά ενός ανιδιοτελούς συμμάχου και συμπαραστάτη τους».

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Νάουσας αποχαιρετά τον Χαρίλαο Φλωράκη, λέγοντας ότι «το συνδικαλιστικό κίνημα και η εργατική τάξη έχασαν έναν αταλάντευτο ηγέτη στην πάλη για την απελευθέρωση από την καπιταλιστική βαρβαρότητα».

Το Νομαρχιακό Τμήμα Χίου της ΑΔΕΔΥ τονίζει ότι «σήμερα που δεχόμαστε την αντιλαϊκή επίθεση της νέας τάξης πραγμάτων, των ιμπεριαλιστών και του μεγάλου κεφαλαίου, τα ιδανικά του Χαρίλαου Φλωράκη αποκτούν ιδιαίτερη επικαιρότητα. Η καλύτερη τιμή στη μνήμη του θα είναι η συστράτευση όλων των εργαζομένων για την ανατροπή αυτής της πολιτικής».

Το Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Περιοχής Πάτρας αποχαιρετά «έναν ηγέτη του ελληνικού και παγκόσμιου Κομμουνιστικού Κινήματος, η πίστη του οποίου στα ιδανικά και τις αξίες της εργατικής τάξης αποτελούν πυξίδα για όλους μας, ότι αυτός ο κόσμος μπορεί να αλλάξει και θα αλλάξει».

Ο Χαρίλαος Φλωράκης με εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας το 1989
Ο Χαρίλαος Φλωράκης με εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας το 1989
Το Σωματείο Οικοδόμων Νομού Ιωαννίνων σημειώνει ότι ο Χαρίλαος Φλωράκης «υπερασπίστηκε σε όλη του τη ζωή χωρίς μεμψιμοιρίες το δίκιο της εργατικής τάξης».

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Νομού Μεσσηνίας στο συλλυπητήριο μήνυμά του τονίζει ότι «το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, οι οικοδόμοι, οι εργαζόμενοι πενθούν και θα θυμούνται για πάντα τον μεγάλο αγωνιστή του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα και τον πρωτεργάτη των αγώνων του λαού που ακολούθησαν».

Συλλυπητήρια τηλεγραφήματα προς την ΚΕ του ΚΚΕ απέστειλαν ακόμα: η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Ιδιωτικού Δικαίου στο Δημόσιο, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Πετρελαιοειδή Διυλιστήρια και Χημική Βιομηχανία, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείο Ταχυδρομικών, η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπαλλήλων Υπ. Εμπορίου (ΟΣΥΠΕΜΠ), το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, το Εργατικό Κέντρο Ξάνθης, το Εργατικό Κέντρο Αρτας, το Εργατικό Κέντρο Θήβας, το Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας - Δυτικής Αττικής, ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων Εφημεριδοπωλών και Υπαλλήλων Πρακτορείων Αθηνών και Περιχώρων, το ΔΣ της Ενωσης Ιπτάμενων Συνοδών και Φροντιστών Ολυμπιακών Αερογραμμών, το Σωματείο εργαζομένων ΕΑΣ Υμηττού (πρώην ΠΥΡΚΑΛ), το Συνδικάτο Οικοδόμων Νομού Ηρακλείου, ο Σύλλογος Μηχανικών ΤΕ ΔΕΗ, το Σωματείο Τεχνικών ΕΘΕΛ-ΟΑΣΑ, ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΙΚΑ Αγρινίου και περιοχής και το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Καλλιθέας.

Με τους εργαζόμενους της «Ολυμπιακής» το Νοέμβρη του 1993
Με τους εργαζόμενους της «Ολυμπιακής» το Νοέμβρη του 1993
ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ
Αντίο πουλί της καταιγίδας

Οποτε σκέφτομαι τον σύντροφο Χαρίλαο Φλωράκη, αντί για λέξεις στο χαρτί, ζωγραφίζω ένα πουλί της καταιγίδας. Αυτή τη φορά το «αντίο» στο θαυμάσιο πουλί παίρνει το ύφος μιας ανεπίδοτης επιστολής:

«

Αγαπημένε μας σύντροφε, η έξοδός σου μας βρήκε προετοιμασμένα απροετοίμαστους. Εγραφα ένα κείμενο με αφορμή τους δύο πουλημένους αριστεριστές Τόνι Νέγκρι και Ντανιέλ Κον Μπεντίτ, απολειφάδια του Γαλλικού Μάη, που οργώνουν τη Γαλλία για την υπερψήφιση του ευρωπαϊκού "συντάγματος". Από την τηλεόραση άκουγα επευφημίες για μια νίκη της πατρίδας μας στο Κίεβο. Μια νέα τραγουδίστρια σήκωνε κάτι σαν βραβείο φωνάζοντας "το φέραμε", ενώ ήταν τυλιγμένη στη γαλανόλευκη του δύσμοιρου έθνους μας. Ολα έμοιαζαν με διαφήμιση σαπουνόπερας, μέχρις ότου εμφανίστηκε στην οθόνη το πρόσωπό σου, σύντροφε, σιωπηλό... και όλα πάγωσαν. Είχες αποφασίσει να ταξιδέψεις, αυτή τη φορά για το κέντρο μας, την καρδιά μας. Η χαρά ότι διάλεξες να ζήσεις μέσα μας δεν μπορεί να μετριάσει τη λύπη της φυσικής απουσίας σου. Ούτε η πίστη σου σ' εμάς, όταν έλεγες ότι, αν χρειαστεί, μπορούμε να φέρουμε σε πέρας κάθε αγώνα, δεν μπορεί να απαλύνει την πίκρα μας. Αυτή τη στιγμή δεν μπορεί κανείς να είναι ψύχραιμος, κυρίως όταν ανήκει σ' αυτή τη γενιά που άλλαξε τον κόσμο, και να μη νιώσει αυτό που περιγράφει ο Μποντλέρ: "Μες στα γιγάντια φτερά τους χάνουν τα βήματά τους". Εστω και για μια μέρα!».


Του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ

ΠΑΝΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ (ΠΑΣΥ)
Πρότυπο Αγωνιστή

Τα θερμά της συλλυπητήρια για το θάνατο του Χ. Φλωράκη εκφράζει με ανακοίνωσή της η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΠΑΣΥ) στην οποία τονίζει χαρακτηριστικά: «Η ΠΑΣΥ εκφράζει στην ΚΕ του ΚΚΕ τα θερμά της συλλυπητήρια για την απώλεια του Χαρίλαου Φλωράκη, ο οποίος με ήθος, λεβεντιά, καθαρή σκέψη και αταλάντευτη προσήλωση στο ΚΚΕ και τη Μαρξιστική - Λενινιστική θεωρία, πάλεψε σε όλη του τη ζωή, μέσα από πολύ δύσκολες συνθήκες, για το δίκιο της εργατικής τάξης, της μικρομεσαίας αγροτιάς και όλων των λαϊκών στρωμάτων, για την εθνική ανεξαρτησία και την κοινωνική προκοπή.

Η ζωή και η δράση του θα αποτελούν πρότυπο αγωνιστή και θα εμπνέουν τους νέους αγωνιστές για τη συνέχιση του αγώνα στον οποίο ο Χαρίλαος Φλωράκης αφιέρωσε ολόκληρη τη ζωή του».

Εκδήλωση προς τιμήν του στην Κοπεγχάγη

H ΚΟ Δανίας του ΚΚΕ, σε συνεργασία με την Ελληνική Κοινότητα Κοπεγχάγης, διοργανώνει πολιτική εκδήλωση, στη μνήμη του λαϊκού ηγέτη Χαρίλαου Φλωράκη, την Τετάρτη 1 Ιούνη και ώρα 19.00, στην αίθουσα της Ελληνικής Κοινότητας.

Στην εκδήλωση θα παραβρεθούν και εκπρόσωποι από τα κομμουνιστικά κόμματα της Δανίας.

Ο λογαριασμός στην Εθνική

Οσοι επιθυμούν να προσφέρουν οικονομική ενίσχυση στο ΚΚΕ, αντί στεφάνων, όπως ήταν η επιθυμία του εκλιπόντος, μπορούν να καταθέτουν το σχετικό ποσό στον παρακάτω λογαριασμό, στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας: 150/624722-93.

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Συμπαραστάτης στα προβλήματά μας

Τη βαθιά συγκίνηση και θλίψη του για το θάνατο του Χαρίλαου Φλωράκη εκφράζει με ψήφισμά του το Δημοτικό Συμβούλιο Καρδίτσας. Το ψήφισμα έχει ως εξής:

«Το Δημοτικό Συμβούλιο Καρδίτσας στη συνεδρίασή του στις 24/5/2005, σε συζήτηση εκτός ημερησίας διάταξης με αφορμή το θάνατο του Χαρίλαου Φλωράκη, επίτιμου Προέδρου του ΚΚΕ, εκφράζει ομόφωνα τη βαθιά συγκίνηση και θλίψη για το θάνατο του Χαρίλαου Φλωράκη, του κομμουνιστή ηγέτη, του πολιτικού και κοινωνικού αγωνιστή, που πήρε αποφασιστικά μέρος σ' όλους τους μεγάλους αγώνες του λαού, που συνέβαλε με τη δράση του στις αρχές του, στη διαμόρφωση της πολιτικής ιστορίας του τόπου μας.

Ο Χαρίλαος Φλωράκης αγάπησε και με κάθε τρόπο βοήθησε αποφασιστικά τον τόπο μας. Στάθηκε συμπαραστάτης στα προβλήματα και τους αγώνες του καρδιτσιώτικου λαού και των φορέων του.

Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφασίζει:

-- Να «υποδεχτεί» και να αποχαιρετήσει για τελευταία φορά τον Χαρίλαο Φλωράκη, την Πέμπτη 25/5/2005 και ώρα 2 μ.μ. στο Ε' Δημοτικό Σχολείο..

-- Να παρακολουθήσει το ΔΣ την κηδεία του.

-- Να δοθεί το όνομά του σε δρόμο της πόλης μας».

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ
Αντίο Καπετάνιε!

Το ΔΣ της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΑΕΑ), αναφορικά με το θάνατο του Χ. Φλωράκη, εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

«Ακριβέ μας σύντροφε και συναγωνιστή Χαρίλαε

Με βαριά καρδιά και με ανείπωτη οδύνη, γύρω από το σεπτό σου φέρετρο, μαζί με όλους τους συντρόφους και τους φίλους σου, στεκόμαστε κι εμείς οι συμπολεμιστές σου, μαχητές και μαχήτριες του ΕΛΑΣ και του Δημοκρατικού Στρατού της Ελλάδας, για να σου πούμε το τελευταίο αντίο.

Πικρή και δύσκολη είναι η ώρα ετούτη του αποχωρισμού, Καπετάνιε, και φτωχά τα λόγια, για να περιγράψουν την οδύνη μας. Περάσαμε μαζί, για πάνω από μισόν αιώνα, χρόνια σκληρά και δίσεκτα, αλλά και χρόνια μεγάλα και δοξασμένα. Τα χρόνια της εποποιίας της Εθνικής Αντίστασης, του ηρωικού και τίμιου αγώνα του ΔΣΕ, και όλα τα κατοπινά χρόνια των λαϊκών αγώνων, στους οποίους εσύ ήσουν πάντα ο μπροστάρης και οδηγός μας...

Καλό σου ταξίδι, καπετάν Γιώτη.

Εμείς που μένουμε πίσω, σύντροφοι, συναγωνιστές και φίλοι σου, θα σε κρατάμε πάντα ζωντανό στη μνήμη μας και στην καρδιά μας. Το τιμημένο όνομά σου, σαν παλιά δοξασμένη σημαία, που πολλές φορές την τρύπησαν τα βόλια του εχθρού, μα ποτέ δεν έπεσε στα χέρια τους, θα κυματίζει πάντα περήφανο, στο πιο ψηλό κοντάρι του αγώνα μας...».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΛΕΥΡΟΜΑΓΕΙΡΟΣ
Διάλεξε το δύσκολο δρόμο του αντάρτη

Ο αντιστράτηγος ε.α. και επίτιμος Γενικός Επιθεωρητής Στρατού, Δημήτριος Αλευρομάγειρος έστειλε στην ΚΕ του ΚΚΕ επιστολή, στην οποία, ανάμεσα στ' άλλα, σημειώνει:

«Παρακαλώ δεχτείτε τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου για τη φυσική απώλεια του Ελληνα Πατριώτη Κομμουνιστή Χαρίλαου Φλωράκη.

Ο Χαρίλαος Φλωράκης στο γήινο πέρασμά του απέδειξε στην πράξη ότι όταν έχεις κλείσει μέσα σου τα υψηλά πανανθρώπινα ιδανικά δε σε εμποδίζουν για την εφαρμογή τους και οι πλέον ακραίες δυσκολίες.

Ελαβε μέρος στην αντίσταση κατά του φασισμού και ναζισμού, την πιο όμορφη αντίσταση της ελευθερίας και έδωσε αθάνατα χτυπήματα Δημοκρατίας - Ελευθερίας - Αλήθειας - Ανθρώπινης Αξιοπρέπειας κατά του σκοταδισμού.

Οταν μας επεβλήθη ο Εμφύλιος από τους τέως "συμμάχους" - και με δικές μας ευθύνες - διάλεξε το δύσκολο δρόμο του αντάρτη γιατί κατάλαβε ότι έπρεπε να προστατέψει το υγιές δημοκρατικό στοιχείο του Λαού μας από την τρομακτική επίθεση εξόντωσής του, από εκείνες τις δυνάμεις που δε μας "συγχώρεσαν" την εκπληκτική μας νίκη κατά του φασισμού - πρώτη στην ανθρωπότητα - το 1940-41.

Πέρα όμως και πάνω από όλα ο Χαρίλαος Φλωράκης με τις πράξεις του σε ολόκληρη τη ζωή του και την αισιόδοξη πίστη του στο σοσιαλισμό έδειξε ότι όταν πιστεύεις την Αλήθεια, που είναι συνυφασμένη με την ευτυχία των ανθρώπων και στην Ελλάδα και στον Κόσμο, τίποτα δεν μπορεί να σε εμποδίσει σ' αυτή τη σωστή κατεύθυνση».

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
Εκτακτη αιμοδοσία

Το ΔΣ τoυ Συλλόγου Υπαλλήλων Βουλής σε έκτακτη συνεδρίασή του, μετά την αναγγελία θανάτου του Χαρίλαου Φλωράκη, επίτιμου Προέδρου του ΚΚΕ, αποφάσισε ΟΜΟΦΩΝΑ τα παρακάτω:

-- Να κατατεθεί στη μνήμη του στο ΚΚΕ το ποσό των πεντακοσίων (500) ευρώ.

-- Να οριστεί έκτακτη αιμοδοσία στη Βουλή εντός του Ιούνη στη μνήμη του εκλιπόντος.

-- Να σταλεί συλλυπητήριο τηλεγράφημα στο ΚΚΕ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ