ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Μάη 2005
Σελ. /48
Μηνύματα αναγνώρισης απ' όλο τον Κόσμο

Πλήθος συλλυπητηρίων τηλεγραφημάτων εξακολουθούν να φτάνουν από όλο τον Κόσμο στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ, για την απώλεια του Χαρίλαου Φλωρακή, από κομμουνιστικά και εργατικά κόμματα και άλλους φορείς.

Στα μηνύματα αυτά αναγνωρίζεται η μεγάλη προσφορά του Χαρίλαου Φλωράκη, σε όλες τις περιόδους ανάπτυξης του κομμουνιστικού κινήματος στη χώρα μας και ταυτόχρονα η συμβολή του στην ανάπτυξη του παγκόσμιου κομμουνιστικού κινήματος, ως μια εξέχουσα προσωπικότητά του. Συνεχίζουμε σήμερα τη δημοσίευση με μια σειρά ακόμα από τα πολλά μηνύματα που έχει λάβει το Κόμμα από κάθε γωνιά της Γης.

Κομμουνιστικό Κόμμα Μακεδονίας

Τόντορ Πελίβανοφ, πρόεδρος, Οντζάκλισκι Πέρο, ΓΓ

Από την πρόσφατη κοινή εκδήλωση στις Πρέσπες και τη Φλώρινα των Κομμουνιστικών Κομμάτων Ελλάδας, Αλβανίας, Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας Μακεδονίας
Από την πρόσφατη κοινή εκδήλωση στις Πρέσπες και τη Φλώρινα των Κομμουνιστικών Κομμάτων Ελλάδας, Αλβανίας, Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας Μακεδονίας
«Ο σύντροφος Χ. Φλωράκης ήταν ένας μαχητής της αντίστασης κατά του φασισμού, κατά του βρετανο-αμερικανικού ιμπεριαλισμού. Ενας άνδρας με τεράστιο ενθουσιασμό στον αγώνα για τα σοσιαλιστικά ιδεώδη, μαχητής κατά της παγκόσμιας εκμετάλλευσης των λαών και ηγέτης σεβαστός σε όλα τα κομμουνιστικά κόμματα και τα εργατικά κινήματα. Οι κομμουνιστικές, ιδεολογικές μάχες του σ.Χ.Φλωράκη θα μείνουν αλησμόνητες όσον αφορά τα κομμουνιστικά κόμματα, τη φιλία, την αδελφότητα και την αγάπη μεταξύ κομμάτων και λαών».

Κομμουνιστικό Κόμμα Αυστρίας

Ειλικρινή συλλυπητήρια για τη μεγάλη απώλεια του σ. Χ. Φλωράκη απέστειλαν εκ μέρους του ΚΚ Αυστρίας, οι Ιρίν Φίλιπ και ο Βάλτροντ Φριτζ - Κλατσκ.

Συλλυπητήρια ευρωβουλευτών

Συλλυπητήρια μηνύματα με αφορμή την απώλεια του συν. Χ. Φλωράκη απέστειλαν η αντιπροσωπεία του Σιν Φέιν στο Ευρωκοινοβούλιο, οι ευρωβουλευτές Λουίζα Μοργαντίνι από το Κόμμα Κομμουνιστικής Επανίδρυσης και Ιλντα Φιγκερέιδο από το Πορτογαλικό ΚΚ.

Κομμουνιστικό Κόμμα Δανίας (ΜΛ)

Σβεν Τραπ, Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων

«Το Κομμουνιστικό Κόμμα Δανίας (ΜΛ) εκφράζει το σεβασμό και τα συλλυπητήριά του στο ΚΚΕ για το θάνατο του επίτιμου προέδρου, συντρόφου Χαρίλαου Φλωράκη. Αισθανόμαστε βαθιά θλίψη για το θάνατο αυτού του ιστορικού ηγέτη του Κόμματός σας».

Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών (Κύπρος)

Γιώργος Περδίκης, βουλευτής

«Σύντροφοι και συντρόφισσες του ΚΚΕ,

Αποχαιρετούμε το μεγάλο ηγέτη της Ελληνικής Αριστεράς σύντροφο Χαρίλαο Φλωράκη.

Καλό δρόμο στα μονοπάτια της μνήμης των λαϊκών αγώνων.

Στέλνω τους αγωνιστικούς χαιρετισμούς μου στον Καπετάν Γιώτη και στους Ελληνες Κομμουνιστές».

Ενωμένοι Δημοκράτες (Κύπρος)

Γιώργος Βασιλείου, πρόεδρος

Εκφράζω τα θερμά συλλυπητήρια των Ενωμένων Δημοκρατών και εμού προσωπικά για το θάνατο του ιστορικού ηγέτη του ΚΚΕ Χαρίλαου Φλωράκη.

Ο Χαρίλαος Φλωράκης θα μείνει στη μνήμη των Ελλήνων και στην ιστορία ως ένας πραγματικός ηγέτης, που ανάλωσε τη ζωή του για τα δίκαια των εργαζομένων και τις ιδέες της ειρήνης και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Εργατικό ΚΚ Βοσνίας - Ερζεγοβίνης

Γκόραν Μάρκοβιτς, πρόεδρος

«Ο σύντροφος Χαρίλαος Φλωράκης είχε διαπρεπή ρόλο στην ιστορία του ΚΚΕ ως μαχητής και Γενικός Γραμματέας. Η αποφασιστικότητά του, το θάρρος και η αφοσίωσή του στο κομμουνιστικό και εργατικό κίνημα είναι σύμβολα για όλους τους κομμουνιστές, όχι μόνο στην Ελλάδα, για το πώς θα πρέπει να παλεύουμε για τη νίκη των κομμουνιστικών ιδανικών και των συμφερόντων των εργατών. Αν έχουμε περισσότερους αγωνιστές και ηγέτες σαν τον σύντροφο Χαρίλαο Φλωράκη, η νίκη μας θα είναι συντομότερη και πιο λαμπρή».

Κομμουνιστικό Κόμμα Ισπανίας

Φρανσίσκο Φρούτος, ΓΓ

«Με βαθιά θλίψη λάβαμε την είδηση για το θάνατο του Χαρίλαου Φλωράκη, Επίτιμου Προέδρου του ΚΚΕ και ακούραστου αγωνιστή ενάντια στο φασισμό, για την ελευθερία, τη δικαιοσύνη και το σοσιαλισμό.

Στους συγγενείς του, στο ΚΚΕ, και σε όλους τους φίλους και οπαδούς, θέλουμε να σας μεταφέρουμε, εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΙ και εμού προσωπικά, τη βαθύτατη λύπη και την αλληλεγγύη μας για αυτήν την αμετάκλητη απώλεια, που θεωρούμε δική μας».

Φιλιππινέζικο Κομμουνιστικό Κόμμα - 1930

Πέδρο Μπαγκίσα

«Ο σύντροφος Φλωράκης ήταν ένας τιτάνας της εποχής του. Ενας πραγματικός Κομμουνιστής ηγέτης. Η μνήμη του θα μένει πάντα ζωντανή για το Διεθνές Κομμουνιστικό Κίνημα» επισημαίνει στο συλλυπητήριο μήνυμά του ο ΓΓ της ΚΕ του Φιλιππινέζικου Κομμουνιστικού Κόμματος - 1930.

Φιλιππινέζικη Επιτροπή Ειρήνης και Αλληλεγγύης

«Ο σ. Χ. Φλωράκης ήταν ένας σημαντικός μαχητής για την παγκόσμια ειρήνη και τη διεθνή αντι-ιμπεριαλιστική αλληλεγγύη» σημειώνει στο μήνυμά του ο Εθνικός Γραμματέας της Φιλιππινέζικης Επιτροπής Ειρήνης και Αλληλεγγύης, Αντόνιο Πάρις, καταλήγοντας: «Η συμβολή του στο διεθνές κίνημα ειρήνης, αφοπλισμού, απο-αποικιοκρατίας και κοινωνικο-οικονομικής προόδου θα μείνει για πάντα αλησμόνητη».

Ενωμένη Αριστερά Ισπανίας

Γκασπάρ Γιαμασάρες, Γενικός Συντονιστής

«Εξ ονόματος της Ενωμένης Αριστεράς, έχω την τιμή να σας μεταφέρω τα πιο αδελφικά μου συλλυπητήρια της πολιτικής μας ηγεσίας για το χαμό του Επίτιμου Προέδρου του κόμματός σας, Χαρίλαου Φλωράκη.

Πληροφορηθήκαμε την απώλειά του με μεγάλη συγκίνηση, που μπορεί να συγκριθεί με εκείνη που νιώσαμε στην απώλεια της μεγάλης προσωπικότητας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ισπανίας, της Επίτιμου Προέδρου Ντολόρες Ιμπαρούρι, πριν από περίπου 20 χρόνια. Επί της ουσίας, και οι δύο συμμετείχαν ενεργά στα ιστορικά γεγονότα της ηπείρου μας, της Ευρώπης, τόσο στους αγώνες ενάντια στο φασισμό και στη μάχη των λαϊκών στρατών ενάντια στη στρατιωτική επιθετικότητα κατά της δημοκρατίας, όσο και στην πολιτική δράση για την ειρήνη, την ανεξαρτησία, τη διεθνή αλληλεγγύη και τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των εργαζομένων.

Μετά τις τραγωδίες που έζησαν οι λαοί μας κατά τη διάρκεια των εμφυλίων πολέμων και της καταπίεσης, ο σύντροφος Χαρίλαος Φλωράκης και η δική μας Πασιονάρια έγιναν δεκτοί από τη Σοβιετική Ενωση και συνέχισαν τον αγώνα τους ενάντια στην ελληνική και την ισπανική δικτατορία. Από τη στιγμή που κατακτήθηκε η ελευθερία, εκλέχτηκαν και οι δύο μέλη του Κοινοβουλίου των χωρών τους. Κατά τη διάρκεια της ζωής τους, ο Χαρίλαος Φλωράκης και η Πασιονάρια αποτέλεσαν ένα παράδειγμα κουράγιου και πίστης στις ιδέες του κομμουνισμού, τις οποίες προώθησαν με τις εξαιρετικές ρητορικές τους ικανότητες.

Γι' αυτό, αγαπητή Γενική Γραμματέα, σας παρακαλώ να μεταφέρετε τα συναισθήματα αλληλεγγύης μας στην Κεντρική Επιτροπή και στο σύνολο των μελών του Κόμματος».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ