ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Απρίλη 2021
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΠΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Πολύπλευρο παζάρι πίσω από την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων

Τη Γενοκτονία που υπέστη ο αρμενικός λαός το 1915 αναγνώρισε για πρώτη φορά σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος, με τις ΗΠΑ να κλιμακώνουν μέσα και από αυτόν τον τρόπο το σκληρό και πολυεπίπεδο παζάρι τους με την Τουρκία και όχι μόνο, σε συνθήκες που οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί οξύνονται και στην περιοχή του Καυκάσου και την κεντρική Ασία, όπου διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο και η Ρωσία.

Σε μήνυμά του, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, ανέφερε ότι «θυμόμαστε τις ζωές όλων εκείνων που πέθαναν στη γενοκτονία των Αρμενίων της οθωμανικής εποχής» και πρόσθεσε: «Τιμούμε τα θύματα των Meds Yeghern (σ.σ. η γενοκτονία των Αρμενίων στα αρμένικα), έτσι ώστε οι φρικαλεότητες που συνέβησαν τότε να μη χαθούν ποτέ στην Ιστορία».

Εντονη ήταν η αντίδραση της Τουρκίας. Χτες, ο Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν εξέφρασε τη λύπη του για τον «καταστροφικό αντίκτυπο» της αμερικανικής απόφασης, σχολιάζοντας ότι «αυτά τα ζητήματα αποφασίζονται από ιστορικούς, όχι από πολιτικούς». Κάλεσε την Ουάσιγκτον να πάρει πίσω την ανακοίνωση, χαρακτηρίζοντάς την «λάθος βήμα». Είχε προηγηθεί μήνυμα του Τούρκου Προέδρου στον Αρμένιο πατριάρχη στην Κωνσταντινούπολη, στο οποίο σημείωσε ότι «συζητήσεις - οι οποίες θα έπρεπε να διεξάγονται από ιστορικούς - πολιτικοποιούνται από τρίτους και γίνονται ένα μέσο παρέμβασης στη χώρα μας».

Νωρίτερα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είχε πει ότι «δεν θα δεχτούμε μαθήματα από κανέναν για την ιστορία μας». Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν, χαρακτηρίζοντας την αμερικανική τοποθέτηση «απλά εξωφρενική» προειδοποίησε ότι «θα υπάρξει αντίδραση διαφορετικής μορφής και είδους και βαθμού τις επόμενες ημέρες και μήνες».

Ο Αμερικανός πρέσβης στην Αγκυρα, Ντέιβιντ Σάτερφιλντ, κλήθηκε στο τουρκικό ΥΠΕΞ, όπου διαβιβάστηκε έντονη διαμαρτυρία και του επισημάνθηκε ότι η αμερικανική ανακοίνωση δεν έχει καμία νομική βάση, όπως και ότι η Αγκυρα «την απορρίπτει, την βρίσκει απαράδεκτη και την καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο», κάνοντας λόγο για «πλήγμα στις σχέσεις που θα είναι δύσκολο να επιδιορθωθεί».

«Εποικοδομητική και διευρυμένη συνεργασία παρά τις διαφωνίες»

Τα παραπάνω βέβαια σε καμία περίπτωση δεν αναιρούν το γεγονός ότι η διατήρηση της Τουρκίας στο δυτικό στρατόπεδο παραμένει στρατηγικής σημασίας στόχος για την Ουάσιγκτον.

Καθόλου τυχαία, την Παρασκευή, στην τηλεφωνική συνομιλία Μπάιντεν - Ερντογάν, κατά την οποία ο πρώτος ενημέρωσε τον δεύτερο για τα σχέδια αναγνώρισης της γενοκτονίας, συζητήθηκε επίσης το ενδιαφέρον των ΗΠΑ «για μια εποικοδομητική διμερή σχέση με διευρυμένους τομείς συνεργασίας και αποτελεσματική διαχείριση των διαφωνιών», όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, συμπληρώνοντας ότι συμφώνησαν να συναντηθούν κατά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούνη. Η δε τουρκική προεδρία υπογράμμισε σε δική της ανακοίνωση ότι «οι δύο ηγέτες συμφώνησαν επί του στρατηγικού χαρακτήρα της διμερούς σχέσης και ότι είναι σημαντικό να εργαστούν από κοινού ώστε να οικοδομηθεί μεγαλύτερη συνεργασία σε ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος».

Χαρακτηριστικές είναι και οι εκτιμήσεις που διατυπώνονται για το θέμα και από τη ρωσική πλευρά. Το τουρκικό (αντιπολιτευόμενο) πρακτορείο «Ahval News» μετέδωσε χτες δηλώσεις του συνεργάτη του Κέντρου Αραβικών και Ισλαμικών Μελετών της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών Μπ. Ντολγκόφ, σύμφωνα με τις οποίες στην καλύτερη περίπτωση η Τουρκία «θα τείνει προσωρινά να συνεργαστεί με τη Ρωσία μετά την ανακοίνωση Μπάιντεν». Ο ίδιος πρόσθεσε πως «δεν υπάρχει λόγος να υποθέσουμε ότι η Τουρκία θα γίνει εταίρος ή σύμμαχος στον οποίο θα μπορεί να βασιστεί η Ρωσία. Θα συνεχίσει την πολιτική των ελιγμών μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας...».

Νέες μαζικές συλλήψεις στην Τουρκία

Στο μεταξύ, καθώς καταγράφονται νέες τριβές στις αμερικανο-τουρκικές σχέσεις, αναζωπυρώνεται η «κινητικότητα» και στο εσωτερικό της Τουρκίας. Χτες οι εισαγγελικές αρχές διέταξαν τη σύλληψη άλλων 532 ατόμων (οι περισσότεροι στρατιωτικοί) που κατηγορούνται για σχέσεις με την «τρομοκρατική» οργάνωση του Φετ. Γκιουλέν, η οποία θεωρείται πρωτεργάτης στην απόπειρα πραξικοπήματος το 2016.

Επίσης, χτες, άρχισε η δίκη μελών του σοσιαλδημοκρατικού φιλοκουρδικού κόμματος HDP για διαδηλώσεις που έγιναν μετά από επιθέσεις στη συριακή πόλη Κομπανί, το 2014. Στους 108 κατηγορουμένους περιλαμβάνονται και ηγετικά στελέχη, όπως ο πρώην συμπρόεδρος του HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς (που έχει ήδη καταδικαστεί για «απόπειρες συνωμοσίας κατά του κράτους»), ενώ οι κατηγορίες αφορούν μεταξύ άλλων και διατάραξη της ενότητας και της εδαφικής ακεραιότητας του κράτους. Δικηγόροι υπεράσπισης αποχώρησαν από την αίθουσα καταγγέλλοντας την παρεμπόδιση της εισόδου συναδέλφων τους στο δικαστήριο για «αυθαίρετους, παράνομους» λόγους.

Την ίδια ώρα, λίγες βδομάδες μετά την επίσκεψή του μαζί με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην Αγκυρα και τις δηλώσεις του για τη «μεγάλη και επωφελή γεωπολιτική δουλειά που κάναμε», ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σ. Μισέλ, είπε χτες μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο ότι η εμβάθυνση της σχέσης ΕΕ - Τουρκίας θα είναι δύσκολη όσο συνεχίζεται ο αυταρχισμός υπό τον Τούρκο Πρόεδρο Ρ. Τ. Ερντογάν, κάνοντας μεταξύ άλλων αναφορές στο «κράτος δικαίου», στην ελευθερία έκφρασης, στη στοχοποίηση πολιτικών κομμάτων και ΜΜΕ.

Διεργασίες σε όλο το φάσμα των Ελληνοτουρκικών

Την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου για «θέματα της αρμοδιότητάς του», ενόψει εκκίνησης σήμερα της πενταμερούς Διάσκεψης στη Γενεύη για το Κυπριακό (βλέπε σελ. 6) και ευρύτερων διεργασιών στα Ελληνοτουρκικά, ενημέρωσε χτες ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας.

Προηγουμένως, μιλώντας στη «Real News», είχε ονομάσει ως έναν από τους στόχους της πρόσφατης επίσκεψής του στην Αγκυρα την «αναζήτηση θετικής ατζέντας η οποία θα μπορούσε να επιτρέψει τη σταδιακή βελτίωση των σχέσεων της Τουρκίας τόσο διμερώς με την Ελλάδα όσο και με την ΕΕ». Πρόσθεσε δε πως «η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει διαμηνύσει προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν επιθυμεί την ένταση, αλλά παράλληλα έχει διατυπώσει και τις απολύτως σαφείς θέσεις της, οι οποίες βασίζονται στο Διεθνές Δίκαιο και στις αξίες που πρεσβεύουν ο Χάρτης του OHE, το NATO και βεβαίως η Ευρωπαϊκή Ενωση», δίνοντας και τη βάση του διμερούς παζαριού, τις διευθετήσεις εντός ευρωατλαντικού πλαισίου, με ό,τι κινδύνους αυτό συνεπάγεται για τους λαούς και τα ελληνικά και κυπριακά κυριαρχικά δικαιώματα.

Στάθηκε στη συνάντησή του με τον Ερντογάν στην Αγκυρα, χαρακτηρίζοντας τη σχετική πρόσκληση «σημαντική και ευγενική κίνηση αβροφροσύνης προς την Ελλάδα» που «εξετιμήθη» από την ελληνική κυβέρνηση. Οπως είπε, η συζήτηση με τον Τούρκο Πρόεδρο «κάλυψε το σύνολο του φάσματος των διμερών σχέσεων και των σχέσεων ΕΕ - Τουρκίας» και «το πρόσημο ήταν θετικό». Αναμένει τώρα, όπως είπε, την επίσκεψη του ομολόγου του, Μ. Τσαβούσογλου, στην Αθήνα, «η οποία θα μπορούσε να προετοιμάσει εν ευθέτω χρόνω μια συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού και του Τούρκου Προέδρου».

Για τη συνάντηση τη Γενεύης εξέφρασε την ελπίδα ότι «θα βρεθεί τουλάχιστον ένας κοινός παρονομαστής για την επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί που σταμάτησαν το 2017. Αλλά είμαι πραγματιστής. Δυστυχώς η τουρκική στάση καθώς και οι θέσεις της σημερινής ηγεσίας της τουρκοκυπριακής κοινότητας αφήνουν λίγα περιθώρια αισιοδοξίας. Οι δημόσιες τοποθετήσεις τους βρίσκονται εντελώς εκτός του πλαισίου μέσα στο οποίο μπορεί να γίνει μια εποικοδομητική συζήτηση, καθώς και εκτός του μοναδικού νόμιμου πλαισίου, όπως αυτό έχει οριστεί από τη διεθνή κοινότητα», κατεβάζοντας δηλαδή τον πήχη των προσδοκιών.

Πρόσθεσε δε ότι «η ΕΕ θα έπρεπε να εκπροσωπηθεί, έστω σε υπηρεσιακό επίπεδο, στην άτυπη πενταμερή. Το γεγονός ότι η συμμετοχή της δεν έγινε αποδεκτή είναι λυπηρό. Ευελπιστώ ότι, όπως και στο παρελθόν, η ΕΕ θα παίξει έναν ενεργό ρόλο στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού», συνεχίζοντας την καλλιέργεια φρούδων προσδοκιών για το ρόλο της ιμπεριαλιστικής ένωσης.

Στο μεταξύ, χτες η Αγκυρα με Navtex ανήγγειλε άσκηση έρευνας και διάσωσης στις 20, 25 και 26 Μάη, δεσμεύοντας δύο περιοχές μεταξύ Λέσβου, Χίου και Σκύρου, χωρίς να έχει τη σχετική δικαιοδοσία, καθώς η αρμοδιότητα για έκδοση Navtex στην περιοχή ανήκει στην Ελλάδα, με το δυτικό άκρο της δυτικής περιοχής, μάλιστα, να πηγαίνει ακόμα πιο δυτικά και από τον 25ο μεσημβρινό και τις συνήθεις απαράδεκτες διεκδικήσεις. Με άλλη Navtex θέτει θέμα αφοπλισμού της Λήμνου και της Σαμοθράκης, επικαλούμενη τη Συνθήκη της Λοζάνης και απαιτώντας την ακύρωση ελληνικής άσκησης.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Η λεγόμενη «θετική ευρωτουρκική ατζέντα» αποθρασύνει την επιθετικότητα της Τουρκίας

Το παζάρι που γίνεται ανάμεσα σε ΕΕ - ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και Τουρκία, η λεγόμενη «θετική ευρωτουρκική ατζέντα» και η αντιμετώπιση της Τουρκίας ως «αναντικατάστατης συμμάχου» αποτελούν παράγοντες που οξύνουν την προκλητικότητά της, τόνισε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου σε συζήτηση σχετικά με τα «Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τα αποτελέσματα της συνάντησης ΕΕ - Τουρκίας». Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος, στην παρέμβασή του τόνισε τα εξής:

«Η "ικανοποίηση" της ΕΕ για την κοινή δήλωση για τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας επιβεβαιώνει ότι η Τουρκία είναι "αναντικατάστατος σύμμαχος" των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών, της συνεκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, πράγμα που αποθρασύνει την επιθετικότητά της. Αυτή είναι η λεγόμενη "θετική ευρωτουρκική ατζέντα" που επικαλούνται η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ.

Οι επικριτικές αναφορές και απειλές κυρώσεων λειτουργούν στο πλαίσιο των παζαριών ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ με την Τουρκία, για να δεθεί πιο γερά στο ΝΑΤΟ στο έδαφος των σφοδρών ανταγωνισμών με Ρωσία - Κίνα. Η δεδομένη αντιλαϊκή πολιτική της τουρκικής κυβέρνησης σε βάρος συνδικαλιστών, γυναικών, φοιτητών δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι στην αντιλαϊκότητα της πολιτικής της ΕΕ.

Η βαθύτερη εμπλοκή της ελληνικής αστικής τάξης στα ιμπεριαλιστικά σχέδια αποδεδειγμένα οδηγεί στη διεύρυνση της ατζέντας αμφισβητήσεων κυριαρχικών δικαιωμάτων, όπως τεκμηριώνεται από την πρόσφατη επίσκεψη του Ελληνα ΥΠΕΞ στην Αγκυρα, σε πιθανότητες νέας ανάφλεξης στην περιοχή, στην προώθηση επικίνδυνων διχοτομικών σχεδίων στην Κύπρο.

Ο σεβασμός των κυριαρχικών δικαιωμάτων, η οικοδόμηση σχέσεων αμοιβαίου οφέλους, περνά μέσα από την απεμπλοκή από τα ιμπεριαλιστικά σχέδια, το κλείσιμο των ξένων στρατιωτικών βάσεων, την αποδέσμευση από ΝΑΤΟ - ΕΕ, με τους λαούς αφέντες στον τόπο τους».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Το έγκλημα διδάσκει ότι οι ιμπεριαλιστές είναι θανάσιμοι εχθροί των λαών

Δήλωση για τη Μέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων, το περασμένο Σάββατο, έκανε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην οποία σημειώνει:

«Ο αρμένικος λαός ήταν ένα από τα μεγάλα και τραγικά θύματα του τουρκικού εθνικισμού και των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών της περιόδου του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. 106 χρόνια μετά θυμόμαστε και τιμάμε τα θύματα της Γενοκτονίας των Αρμενίων.

Η ιστορική μνήμη είναι σήμερα ακόμη περισσότερο αναγκαία, γιατί και σήμερα οξύνονται αντίστοιχοι επικίνδυνοι ανταγωνισμοί και γιατί το έγκλημα σε βάρος των Αρμενίων διδάσκει ότι παντού και πάντα οι ιμπεριαλιστές είναι θανάσιμοι εχθροί και όχι "προστάτες" των λαών».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ