ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Απρίλη 2021
Σελ. /28
Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Χωρίς κρεβάτια και οξυγόνο τα νοσοκομεία στην Ινδία

Ανεβαίνει ο τραγικός απολογισμός στη Βραζιλία, δεκάδες νεκροί από πυρκαγιά σε κλινική Covid στο Ιράκ

Copyright 2021 The Associated

Συνεχίζεται η εξάπλωση της πανδημίας σε όλο τον κόσμο, με πάνω από 147,8 εκατ. επιβεβαιωμένα κρούσματα και 3,123 εκατ. επίσημα καταγεγραμμένους θανάτους, ενώ προκαλεί ανησυχία η νέα ινδική παραλλαγή του ιού.

Η Ινδία κατέγραψε χτες, για πέμπτη συναπτή μέρα, νέο παγκόσμιο ρεκόρ μολύνσεων, φτάνοντας τα σχεδόν 353.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα σε ένα 24ωρο (17,3 εκατ. συνολικά) και πάνω από 2.800 θανάτους (πάνω από 195.000 συνολικά). Οι αριθμοί αυτοί μάλιστα θεωρούνται από ορισμένους ειδικούς υποτιμημένοι.

Αξιωματούχοι και εκπρόσωποι νοσοκομείων κάνουν λόγο για «κατάσταση ακραίας κρίσης», καθώς τα νοσοκομεία στις μεγαλύτερες πόλεις έχουν κατακλυστεί, δεν υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες, ούτε οξυγόνο, και διώχνουν ασθενείς. Υγειονομικοί απευθύνουν απελπισμένες εκκλήσεις, τονίζοντας ότι αδυνατούν να διαχειριστούν τον τεράστιο αριθμό των ασθενών. Σε ορισμένες πόλεις, ανάμεσά τους και στο Νέο Δελχί, πτώματα αποτεφρώνονται μαζικά σε αυτοσχέδιες εγκαταστάσεις.

Ενώ η σημερινή τραγική κατάσταση έχει προδιαγραφεί εδώ και καιρό και έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο εδώ και τουλάχιστον δέκα μέρες, ορισμένες κυβερνήσεις, όπως των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας, ανακοίνωσαν τις τελευταίες μέρες πως θα στείλουν στην Ινδία τεστ, φάρμακα, αναπνευστήρες κ.ά. Η ρωσική φαρμακευτική εταιρεία «Pharmasyntez» ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη να στείλει 1 εκατ. συσκευασίες του αντιικού φαρμάκου ρεμδεσιβίρη στην Ινδία μέχρι τέλη Μάη. Είχε προηγηθεί η δήλωση της Κίνας ότι είναι πρόθυμη να συνδράμει την Ινδία στην αντιμετώπιση της πανδημίας, σε μια περιοχή που συγκεντρώνει τον οξυμένο ανταγωνισμό των ιμπεριαλιστικών κέντρων.

Σε ένα τέτοιο φόντο, χτες ο Ινδός πρωθυπουργός Ν. Μόντι συνομίλησε με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, μεταξύ άλλων για τη διασφάλιση ομαλότητας και επάρκειας στις εφοδιαστικές αλυσίδες για τις πρώτες ύλες εμβολίων και φαρμάκων που παρασκευάζονται στην Ινδία.

Την ίδια ώρα, και ενώ ο Μόντι κάλεσε άπαντες να σπεύσουν να εμβολιαστούν, η κυβέρνησή του δεν θα εισαγάγει η ίδια τα εμβόλια, αλλά αναμένει από τα ομοσπονδιακά κρατίδια και τις εταιρείες να το πράξουν, ανέφεραν δύο κυβερνητικοί αξιωματούχοι στο «Reuters», μια απόφαση που μπορεί να επιβραδύνει την απόκτηση δόσεων. Οπως είπαν, η κυβέρνηση Μόντι στοχεύει να στηρίξει τους εγχώριους κατασκευαστές εμβολίων («AstraZeneca» και την ινδική «Bharat Biotech») με την εγγύηση αγορών από αυτούς.

Τραγική παραμένει η κατάσταση και στη Βραζιλία: Σχεδόν 68.000 άνθρωποι είχαν πεθάνει από Covid-19 από τις αρχές Απρίλη μέχρι το Σάββατο, ξεπερνώντας το ρεκόρ θανάτων που είχε καταγραφεί τον Μάρτη, με πάνω από 66.500 νεκρούς. Την προηγούμενη βδομάδα καταγράφονταν κατά μέσο όρο 2.545 νέοι θάνατοι κάθε 24ωρο (τουλάχιστον 389.000 συνολικά), ενώ έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των νέων που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ και καταλήγουν.

Στο Ιράκ, τουλάχιστον 82 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 110 τραυματίστηκαν από πυρκαγιά που προκλήθηκε το Σάββατο από εγκληματική αμέλεια κανονισμών ασφαλείας σε νοσοκομείο για ασθενείς με Covid-19 στη Βαγδάτη. Πολλά θύματα νοσηλεύονταν διασωληνωμένα όταν οι φιάλες οξυγόνου εξερράγησαν, προκαλώντας μια τεράστια πυρκαγιά, η οποία πολύ γρήγορα κατέκαψε τις ψευδοροφές και άλλα εύφλεκτα υλικά, ανέφεραν γιατροί και πυροσβέστες. Οι πυροσβέστες κατάφεραν να σώσουν περίπου 200 νοσηλευόμενους.

Η ΕΕ προσφεύγει κατά της «AstraZeneca»

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσέφυγε την Παρασκευή στη Δικαιοσύνη εναντίον της «AstraZeneca», καταγγέλλοντας ότι η φαρμακοβιομηχανία «δεν σεβάστηκε το συμβόλαιό της» και θα παραδώσει μόνο 180 εκατ. δόσεις μέχρι το δεύτερο φετινό τρίμηνο, από περίπου 300 εκατ. δόσεις που προβλέπονταν, ανακοίνωσε χτες η εκπρόσωπος της Κομισιόν. Η «AstraZeneca» δήλωσε ότι οι νομικές ενέργειες που ξεκίνησε η ΕΕ εναντίον της είναι αβάσιμες, καθώς «έχει τηρήσει πλήρως τη συμφωνία προαγοράς με την ΕΕ».

Παράλληλα ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μ. Σχοινάς, ξεκαθάρισε ότι η δεύτερη φάση του εμβολιαστικού προγράμματος από το φθινόπωρο θα περιλαμβάνει μόνο εμβόλια τεχνολογίας mRNA, που καλύπτουν και τις μεταλλάξεις του κορονοϊού και θα παράγονται στην ΕΕ.«Αρα, de facto οδεύουμε σε διαπραγμάτευση μόνο με την κοινοπραξία "Pfizer" - "BioNTech"», είπε. Τα εμβόλια αυτά, πρόσθεσε, θα είναι έτοιμα πριν το τέλος του έτους και η ΕΕ διαπραγματεύεται για 900 εκατ. δόσεις το 2022 και 900 εκατ. το 2023. Ερωτηθείς σχετικά, διευκρίνισε ότι όσοι εμβολιάστηκαν νωρίς θα χρειαστεί να κάνουν μία επιπλέον δόση, η οποία θα γίνει με εμβόλιο mRNA, ενώ η ΕΕ θα εξαντλήσει όλες τις δόσεις εμβολίων που έχει αγοράσει.

Στο μεταξύ, δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Daily Mail», που επικαλείται πρώην συνεργάτη του Μπόρις Τζόνσον, εμφανίζει τον Βρετανό πρωθυπουργό να έχει δηλώσει τον περασμένο Οκτώβρη: «Οχι άλλα lockdowns. Ας στοιβαχτούν τα πτώματα κατά χιλιάδες!». Το δημοσίευμα διαψεύστηκε «κατηγορηματικά» από την κυβέρνηση, η οποία δηλώνει ότι ο Τζόνσον «ήταν προσηλωμένος στην αντιμετώπιση της Covid». Στη Βρετανία έχουν χάσει τη ζωή τους από την πανδημία πάνω από 127.400 άνθρωποι, ο μεγαλύτερος αριθμός στην Ευρώπη, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες με άλλες ασθένειες έχουν αποκλειστεί από το σύστημα Υγείας.

Ξαναρχίζει η χρήση του εμβολίου της «J&J» στις ΗΠΑ

Στις ΗΠΑ ξαναρχίζει η χρήση του εμβολίου της «Johnson & Johnson», μετά από γνωμοδότηση των ρυθμιστικών αρχών. Τα συστήματα Υγείας και οι αποδέκτες των εμβολίων θα ειδοποιούνται για τον σπάνιο αλλά υπαρκτό κίνδυνο ενός δυνητικά θανατηφόρου συνδρόμου που περιλαμβάνει σοβαρές θρομβώσεις αίματος με χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων, αναφέρουν οι δύο αρμόδιες υπηρεσίες, FDA και CDC, τονίζοντας παράλληλα ότι «αυτό το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό στην πρόληψη της Covid-19». Την ίδια στιγμή σημειώνουν ότι οι γυναίκες κάτω των 50 θα πρέπει να γνωρίζουν τον κίνδυνο για αυτές τις σπάνιες παρενέργειες και «ότι υπάρχουν άλλα εμβόλια για την Covid-19, για τα οποία δεν έχει παρατηρηθεί τέτοιος κίνδυνος».

Στο κομμάτι της «διπλωματίας των εμβολίων», οι ΗΠΑ, αφού όλο το προηγούμενο διάστημα κράτησαν αχρησιμοποίητες στις αποθήκες δεκάδες εκατομμύρια δόσεις εμβολίων της «AstraZeneca» (η χρήση του εν λόγω εμβολίου δεν έχει εγκριθεί ακόμα στις ΗΠΑ), ανακοίνωσαν χτες ότι θα διαθέσουν 60 εκατ. δόσεις σε άλλες χώρες. Με δεδομένες τις μεγάλες ποσότητες άλλων εμβολίων που διαθέτουν οι ΗΠΑ, «δεν θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε το εμβόλιο της "AstraZeneca" εδώ για τους επόμενους μήνες», ανέφερε ο συντονιστής του Λευκού Οίκου για την πανδημία, «επομένως οι ΗΠΑ εξετάζουν επιλογές να μοιραστούν τις δόσεις του "AstraZeneca" με άλλες χώρες».

Για το ίδιο εμβόλιο επανήλθε και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ), σημειώνοντας πως σοβαρές παρενέργειες σπάνιων θρόμβων στο αίμα είναι πιθανό να συμβούν σε 1 στους 100.000 εμβολιασμένους και επαναλαμβάνοντας ότι τα οφέλη του εμβολίου υπερτερούν οποιουδήποτε κινδύνου. Σύμφωνα με τον ΕΜΑ, τα πλεονεκτήματα του εμβολίου αυξάνονται με την ηλικία, όμως τα οφέλη είναι προφανή σε όλα τα σενάρια και τις ηλικίες.

Η δε Στρατηγική Συμβουλευτική Ομάδα Ειδικών για τον Εμβολιασμό (SAGE) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσε ότι είναι απαραίτητο να συγκεντρωθούν περισσότερα στοιχεία για την εμφάνιση θρομβώσεων σε άτομα εκτός Ευρώπης στα οποία χορηγήθηκε το εν λόγω εμβόλιο.

Στο μεταξύ, το Ισραήλ ερευνά τα περιστατικά μυοκαρδίτιδας σε 62 άνδρες κάτω των 30 ετών που είχαν εμβολιαστεί με το εμβόλιο των «Pfizer» - «BioNTech», σε περίπου 6 εκατ. δόσεις του εμβολίου. Συσχέτιση - πέραν της χρονικής - δεν έχει διαπιστωθεί μέχρι στιγμής.

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΕΣ ΑΦΙΞΕΙΣ
Ακόμη 7 χώρες χωρίς καραντίνα

Αυξάνονται οι χώρες από τις οποίες οι ταξιδιώτες θα εισέρχονται στην Ελλάδα χωρίς καραντίνα, όσο πλησιάζουμε προς το καθολικό άνοιγμα του Τουρισμού, με «πρωτόκολλα» - λάστιχο. Προϋπόθεση είναι ότι θα έχουν εμβολιαστεί ή θα έχουν αρνητικό PCR τεστ μέχρι 72 ώρες πριν την άφιξή τους. Σύμφωνα με τη νέα οδηγία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), στις 32 χώρες (ΕΕ-27, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Σερβία και Ισραήλ) από τις οποίες ταξιδιώτες ήδη εισέρχονται στην Ελλάδα χωρίς υποχρεωτική καραντίνα, προστίθεται άλλες 7: Πρόκειται για τις Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Νότια Κορέα, Ταϊλάνδη, Ρουάντα, Ρωσία και Σιγκαπούρη.

Κατά τ' άλλα, παρατείνονται μέχρι τη Δευτέρα 10 Μάη οι περιορισμοί στις πτήσεις εσωτερικού - επιτρέπονται μόνο τα αεροπορικά ταξίδια για ειδικές περιπτώσεις υγείας, επαγγέλματος κ.λπ. - και συνεχίζεται η απαγόρευση εισόδου στην Ελλάδα για τους υπηκόους κρατών τα οποία δεν βρίσκονται στη σχετική λίστα εξαίρεσης.

Αλαλούμ στα φαρμακεία με τα self tests

Αλαλούμ επικρατεί και στα φαρμακεία με τη διανομή των self tests, με τις πλατφόρμες να έχουν μπλοκάρει, να δημιουργούνται εστίες συγχρωτισμού έξω από τα φαρμακεία, και εργαζόμενους να μένουν χωρίς τεστ, ενώ υποτίθεται ότι είναι υποχρεωτικό για να εργαστούν.

Οπως καταγγέλλουν φαρμακοποιοί, εργαζόμενοι που πρέπει να το κάνουν δεν περιλαμβάνονται στην πλατφόρμα (π.χ. όσοι είναι συγχρόνως και μαθητές σε νυχτερινό σχολείο), η πλατφόρμα μπλοκάρει μετά τα 10 - 15 ΑΜΚΑ και είναι δύσκολο να εκτελεστούν ακόμη και οι συνταγές. Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί το κλείσιμο ή η αλλαγή του ραντεβού για τον εμβολιασμό, με τα φαρμακεία να καλούνται να υποκαταστήσουν το τεράστιο κενό που υπάρχει στη δημόσια Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, σε προσωπικό, δομές, εξοπλισμό. Υπενθυμίζεται ότι μόνο φέτος περικόπηκαν 92 εκατομμύρια ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό για την ΠΦΥ, που έρχονται να προστεθούν στις περικοπές όλων των προηγούμενων ετών.

Χτες οι φαρμακοποιοί ανακοίνωσαν ότι «η διάθεση των self tests στους πολίτες θα γίνεται μόνο κατά τις ώρες κανονικής λειτουργίας των φαρμακείων και όχι στη διάρκεια εφημεριών / διανυκτερεύσεων». Οσο για τη «στρατηγική» της κυβέρνησης, προβλέπει οι εργαζόμενοι να πληρώνουν κι από πάνω για να «αυτοελεγχθούν», αφού μόνο ένα από τα δύο υποχρεωτικά τεστ τη βδομάδα θα είναι δωρεάν.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ