ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Απρίλη 2021
Σελ. /28
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ
Ατομική επιλογή και το επίπεδο ανοσίας από τον εμβολιασμό

Οποιος επιθυμεί θα μειώνει το διάστημα ανάμεσα στις δόσεις με «μείωση της άριστης ανοσολογικής αντίδρασης», ανακοινώθηκε χτες

INTIME NEWS

Με ανεξάντλητες «δόσεις» ατομικής ευθύνης, ακόμα και «προσωπικής επιλογής» για το επίπεδο ανοσίας που χτίζει ο κάθε εμβολιαζόμενος, συνεχίζεται η διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση, την ίδια στιγμή που η προπαγάνδα της προσπαθεί να καλλιεργήσει προσδοκίες για «τέλος της περιπέτειας» μέσα από τον εμβολιασμό (που σέρνεται έχοντας φτάσει στο 8% και με τις δύο δόσεις) και την «αυτοδιάγνωση».

Ετσι, ενώ μέρα με τη μέρα αποτυπώνεται ότι ο λαός δεν πρόκειται να ξεμπερδέψει εύκολα με τα αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής στη διαχείριση της πανδημίας και με αυτά της μετατροπής των νοσοκομείων σε μιας νόσου, χτες προστέθηκαν νέα «επεισόδια» στο σίριαλ της «ατομικής ευθύνης».

Πιο συγκεκριμένα, κατά την απογευματινή ενημέρωση για τους εμβολιασμούς, ειπώθηκε χαρακτηριστικά (με αφορμή το σημερινό άνοιγμα της πλατφόρμας στις ηλικίες 30 - 39 με το εμβόλιο της «AstraZeneca») ότι δίνεται η δυνατότητα «αν κάποιος επιθυμεί» (!) να τροποποιήσει το μεσοδιάστημα μεταξύ 1ης και 2ης δόσης.

Δηλαδή, αντί για 12 βδομάδες, που προβλέπεται για το συγκεκριμένο σκεύασμα, ανακοινώθηκε ότι είναι εφικτό να δίνεται η 2η δόση στις 8 βδομάδες, όμως «με μία μείωση της άριστης ανοσολογικής απάντησης», όπως είπε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών (ΕΕΕ). Το ποιος θα αποφασίζει και με ποιο κριτήριο το πόσο θα είναι το μεσοδιάστημα παραμένει βέβαια άγνωστο. Σαν να μην έφτανε δηλαδή το σκοτάδι στο οποίο παραμένουν χιλιάδες ασθενείς από διάφορες νόσους σε σχέση με το αν πρέπει να κάνουν το εμβόλιο ή όχι, αποτέλεσμα της σμπαραλιασμένης ΠΦΥ, τώρα προστίθεται και η ...επιλογή του πότε θα κάνει ο καθένας τη 2η δόση, με ερωτήματα για το τι ανοσία θα αποκτήσει.

Σύμφωνα με την ενημέρωση, στην αναμονή μπαίνει και ο εμβολιασμός εγκύων με το εμβόλιο της «AstraZeneca», αφού όπως είπε η Μαρία Θεοδωρίδου, πρόεδρος της ΕΕΕ, «δεν υπάρχουν δεδομένα που να στηρίζουν την απόλυτα ασφαλή χορήγηση των εμβολίων κατά την κύηση». Αντίθετα, είπε πως υπάρχουν στοιχεία για τα εμβόλια mRNA, κάνοντας λόγο για 90.000 κυήσεις, και τα οποία έδειξαν πως δεν υπάρχει σήμα ανησυχίας για τον εμβολιασμό κατά την κύηση.

Σχετικά με τον εμβόλιο της «Johnson & Johnson», σημειώθηκε ότι γίνεται έλεγχος για τα θρομβωτικά επεισόδια, τα οποία μέχρι τις 21/4 ήταν 15, σε σύνολο 7 εκατομμυρίων δόσεων σε γυναίκες 18 - 49 ετών, αλλά ότι ο μικρός κίνδυνος «οδήγησε στην λακωνική απόφαση ότι τα οφέλη εξακολουθούν να υπερτερούν από τις πιθανές σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες».

Σχετικά με την εμβολιαστική κάλυψη, το 19,3% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί με μία δόση. Στις ηλικιακές ομάδες 80 - 85 και άνω, έχει εμβολιαστεί το 62%, στην ομάδα 75 - 79 ετών το 71%, στους 70 - 74 ετών το 55%, στην ομάδα 65 - 69 το 35% και στους 60 - 64 ετών το 51%. Στην ομάδα 55 - 59, το 53% έχει κλείσει ραντεβού και στους 50 - 54 ετών, το 43% έχει προγραμματίσει ραντεβού.

Τη Μεγάλη Πέμπτη θα ανοίξει η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 40 - 44 ετών με το εμβόλιο της «AstraZeneca», όπως ισχύει και για την ομάδα 30 - 39 ετών, που ανοίγει από σήμερα.

Σε ό,τι αφορά την πιθανότητα επαναληπτικής (τρίτης) δόσης, η πρόεδρος της ΕΕΕ ενημέρωσε ότι αποτελεί πιθανότητα που θα εξεταστεί, ενώ για τη μυοκαρδίτιδα που αναφέρεται ως πιθανή παρενέργεια του εμβολίου της «Pfizer» στο Ισραήλ, αναφέρθηκε ότι «επί του παρόντος υπάρχει μόνο χρονολογική συσχέτιση μεταξύ του εμβολίου της "Pfizer" και της εμφάνισης περιπτώσεων μυοκαρδίτιδας». Πρόκειται για 60 περιστατικά στα 5.000.000 δόσεων.

Συνεχίζονται τα «μπαλώματα» στα νοσοκομεία

Την ίδια στιγμή, παρότι στην «ατζέντα» της κυβέρνησης κυριαρχούν η «αυτοδιάγνωση» και τα επόμενα βήματα στο άνοιγμα της καπιταλιστικής οικονομίας με τα «πρωτόκολλα» των επιχειρηματικών ομίλων, υγειονομικοί και ασθενείς συνεχίζουν την αναμέτρηση με τις τραγικές ελλείψεις στο σύστημα Υγείας. Χτες το μεσημέρι 75 διασωληνωμένοι παρέμεναν εκτός ΜΕΘ, ενώ το τριήμερο που πέρασε οι νέες εισαγωγές Covid στα δημόσια νοσοκομεία έφτασαν τις 1.404.

Στο Νοσοκομείο «Γεννηματάς», μόνο στην τελευταία εφημερία, έγιναν 69 εισαγωγές Covid. «Διώχνουμε άρον άρον κόσμο προς άλλα νοσοκομεία για να αδειάσουν κρεβάτια, η κατάσταση είναι αφόρητη στα non-Covid τμήματα. Εφημερεύουμε κάθε 4 μέρες, ράντζα υπάρχουν σχεδόν παντού, τα πράγματα δεν αλλάζουν με μπαλώματα», καταγγέλλει γιατρός του νοσοκομείου.

Στον «Ευαγγελισμό», η πληρότητα είναι 100%, «το ίδιο συμβαίνει και στα υπόλοιπα νοσοκομεία και γι' αυτό στην αναμονή κάθε μέρα τον τελευταίο 1 - 1,5 μήνα στις λίστες του ΕΚΑΒ βρίσκονται 80 - 150 συνάνθρωποί μας, που περιμένουν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, όπου η θνητότητα αυξάνεται. Η λύση που μπορεί να ανακουφίσει, μέχρι τουλάχιστον να έχουμε θεαματική πτώση των διασωληνωμένων είναι η επίταξη του ιδιωτικού τομέα», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του «Ευαγγελισμού», Ηλίας Σιώρας, μιλώντας σε ρ/σ.

Τη δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών αναδεικνύει η «Ενωτική Συνεργασία Υγειονομικών - ΔΗΠΑΚ». Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, «αποτελεί καθημερινή εικόνα να στοιβάζονται ασθενείς που χρήζουν αυξημένης φροντίδας (ΜΑΦ ή ΜΕΘ) σε κοινούς θαλάμους ελλείψει κλινών ΜΕΘ, με τελευταίο παράδειγμα αυτό της Β΄ Παθολογικής κλινικής που με ένα απλό χαρτί μετονομάστηκε σε θάλαμο Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας, προφανώς με το ίδιο προσωπικό (δύο, άντε τρεις νοσηλεύτριες στη βάρδια, έναν γιατρό) και χωρίς τον απαραίτητο εξοπλισμό».

Η ΔΗΠΑΚ σημειώνει ότι ακόμα και οι προϋποθέσεις που θέτει το ΚΕΣΥ ορίζουν ότι οι ΜΑΦ περιλαμβάνονται στις ΜΕΘ, «σε διακριτό χώρο ιατρικής δραστηριότητας και νοσηλείας με εξειδικευμένο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και κατάλληλο εξοπλισμό (δύο νοσηλευτές ανά κλίνη, έξι ιατροί για οκτώ κλίνες, ένας φυσιοθεραπευτής ανά τέσσερις κλίνες, ξεχωριστό μόνιτορ ανά ασθενή)». Ομως, «ταυτόχρονα, με τη μετατροπή άλλων χώρων σε ΜΕΘ Covid (υπομονάδα εμφραγμάτων, χώρος της ΜΕΘ ενηλίκων) και τη μεταφορά της ΜΕΘ στο χώρο της ανάνηψης, με μείωση σε 6 από 13 των διαθέσιμων κλινών και το κλείσιμο των χειρουργείων, υποβαθμίζεται περαιτέρω η ήδη μειωμένη παροχή υπηρεσιών Υγείας. Και αν συνυπολογίσουμε την αδρανοποίηση της Καρδιοχειρουργικής κλινικής λόγω έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού λίγο μετά τα εγκαίνιά της, αντιλαμβάνεται κανείς το μέγεθος του προβλήματος», αναφέρει η ΔΗΠΑΚ. Και συνεχίζει: «Οι υποβαθμισμένες υπηρεσίες Υγείας διαφαίνονται και από τις προϋποθέσεις που τίθενται από ΚΕΣΥ και ΠΟΥ για την ανάπτυξη κλινών ΜΕΘ - ΜΑΦ σε αριθμό ίσο με 5-10% επί του συνολικού αριθμού κλινών του νοσοκομείου. Δηλαδή στο ΠΓΝΠ θα έπρεπε - προ πανδημίας και για τις πάγιες ανάγκες - να υπάρχουν περίπου 50 με 70 κλίνες ΜΕΘ - ΜΑΦ!».

ΒΟΛΟΣ
67χρονη «έσβησε» περιμένοντας να βρεθεί κρεβάτι ΜΕΘ

Ενα ακόμα θύμα της μετατροπής των νοσοκομείων σε «μίας νόσου»

Γυναίκα 67 ετών που νοσηλευόταν διασωληνωμένη εκτός ΜΕΘ στο Νοσοκομείο Βόλου έχασε τη ζωή της την Παρασκευή, καθώς δεν βρέθηκε κλίνη ΜΕΘ προκειμένου να νοσηλευτεί. Η 67χρονη μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με εγκεφαλική αιμορραγία και υποβλήθηκε άμεσα σε χειρουργική επέμβαση, καθώς η κατάστασή της κρίθηκε εξαιρετικά σοβαρή. Μετά το χειρουργείο οι θεράποντες ιατροί έκριναν ότι η ασθενής έπρεπε να νοσηλευτεί σε κρεβάτι Μονάδας Εντατικής Θεραπείας, κατάλληλο για νευροχειρουργικά περιστατικά, το οποίο όμως δυστυχώς δεν ήταν διαθέσιμο στο Νοσοκομείο Βόλου, αφού όλες οι κλίνες ΜΕΘ είναι αποκλειστικά προορισμένες για ασθενείς Covid. Επί 36 ώρες η 67χρονη βρισκόταν εκτός ΜΕΘ, με αποτέλεσμα τελικά να εκπνεύσει.

ΤΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ: «Εγκλημα διαρκείας»

Για έγκλημα διαρκείας κάνει λόγο η Τομεακή Επιτροπή Μαγνησίας του ΚΚΕ, επισημαίνοντας ότι «στον Βόλο πάνω από 220 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από Covid-19. Ενα τραγικό γεγονός, που οφείλεται και στις μεγάλες ελλείψεις σε ιατρικό - νοσηλευτικό προσωπικό και σε απαραίτητες υποδομές. Αποδεικνύεται ότι το επικίνδυνο "κοκτέιλ" των ελλιπών μέτρων προστασίας σε χώρους δουλειάς και σε σχολεία, σε συνδυασμό με τις ελλείψεις σε υποδομές και προσωπικό στο νοσοκομείο και στα Κέντρα Υγείας, συνιστούν μια εγκληματική πολιτική. Η κυβέρνηση έχει άλλες προτεραιότητες αντί για την προστασία της ζωής».

Η ΤΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ «καλεί τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους μικρούς αγρότες, τους νέους και τις νέες, με αφορμή τον άδικο και αναπάντεχο χαμό ενός ακόμη ανθρώπου, να μην ανεχθούν άλλο το έγκλημα διαρκείας εις βάρος των δικαιωμάτων τους στην εργασία, στην υγεία, στη μόρφωση. Να μην πέσουν στην παγίδα του ΣΥΡΙΖΑ, που ως "αντιπολίτευση" εξυπηρετεί μόνο και μόνο την κυβερνητική εναλλαγή για να συνεχίσει να εφαρμόζεται η ίδια εχθρική πολιτική για τα λαϊκά στρώματα. Να οργανώσουν την πάλη τους ενάντια στην απάνθρωπη πολιτική που τσακίζει τη ζωή τους».

Πάνω από 10.000 οι νεκροί, 811 οι διασωληνωμένοι

Σχεδόν το 94% των θανάτων από Covid-19 καταγράφηκαν το τελευταίο εξάμηνο

Το θλιβερό φράγμα των 10.000 θανάτων έσπασε ο απολογισμός των θυμάτων από την πανδημία, φτάνοντας χτες τους 10.087. Μόνο τις τελευταίες τρεις μέρες πέθαναν 223 άνθρωποι και σχεδόν 9.500 το τελευταίο εξάμηνο (1η Νοέμβρη είχαν καταγραφεί συνολικά 635 θάνατοι).

Παρά την προσπάθεια εφησυχασμού από την κυβέρνηση, ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι παραμένει σκαρφαλωμένος στους 811.

Ο δε συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 334.436.

Χτες έχασαν τη ζωή τους 80 άνθρωποι και τα νέα κρούσματα ήταν 1.317, εκ των οποίων 609 στην Αττική και 161 στη Θεσσαλονίκη. Την Κυριακή καταγράφηκαν 57 θάνατοι και τα νέα κρούσματα ήταν 1.400, ενώ το Σάββατο καταγράφηκαν 86 θάνατοι και 2.597 νέα κρούσματα.

Τις προηγούμενες μέρες μάλιστα εντοπίστηκε και δεύτερο κρούσμα της ινδικής μετάλλαξης, αυτήν τη φορά στην Αττική (το πρώτο ήταν στην Πάτρα), «με ιστορικό ταξιδιού από το Ντουμπάι στις 4/4/2021 και με αρνητικό PCR τεστ από τη χώρα αναχώρησης. Το κρούσμα εμφάνισε συμπτώματα μετά την είσοδό της στη χώρα, χωρίς όμως να απαιτηθεί νοσηλεία σε νοσοκομείο».

Σημεία για δωρεάν τεστ σε Αττική - Θεσσαλονίκη

Σήμερα Τρίτη θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid tests, 10 το πρωί με 3 το μεσημέρι, στα παρακάτω σημεία σε Αττική και Θεσσαλονίκη:

Αττική:

  • Σταθμός Μετρό «Σύνταγμα»
  • Δήμος Αμαρουσίου, πλατεία Ευτέρπης (ΗΣΑΠ)
  • Δήμος Πειραιά, πλατεία Κανάρη, Πασαλιμάνι
  • Δήμος Αλίμου, Καλαμακίου και Ποσειδώνος (δημοτικό πάρκινγκ, στο ύψος της πεζογέφυρας)
  • Δήμος Διονύσου, Ηρώων Πολυτεχνείου και Κοιμήσεως Θεοτόκου, Αγιος Στέφανος
  • Δήμος Περιστερίου, πλατεία Δημαρχείου
  • Δήμος Κορυδαλλού, πλατεία Ελευθερίας (σταθμός Μετρό)
  • Δήμος Ιλίου, Αίαντος και Χρυσηίδος, Ιλιον (9 π.μ. - 3 μ.μ.)
  • Δήμος Χαϊδαρίου, Αναγεννήσεως 25 (2ο κλειστό γήπεδο, 9 π.μ. - 3 μ.μ.)

Θεσσαλονίκη:

  • Νότια Πύλη ΔΕΘ (9π.μ. - 7μ.μ.)
  • Δήμος Καλαμαριάς, πλατεία Δημαρχείου, στον πεζόδρομο
  • Drive through στον δήμο Πυλαίας - Χορτιάτη, μπροστά στο κοινοτικό κατάστημα Χορτιάτη
  • Δήμος Παύλου Μελά, Αγνώστου Στρατιώτη 80
  • Drive through στον δήμο Αμπελοκήπων, στάδιο «Κωνσταντίνος Καραμανλής»
  • Δήμος Ωραιοκάστρου, πάρκο έναντι δημαρχείου


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ