ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Απρίλη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /28
Κριτήριο το ποιος κερδίζει

Η υποκρισία στον αστικό Τύπο δεν έχει όρια. Δυο μέρες πριν πλημμύρισαν οι σελίδες με άρθρα που παίνευαν την ανακοίνωση μιας τράπεζας ότι δε θα δίνει δάνεια σε εταιρείες που έχουν ανασφάλιστους εργάτες.

Στο ίδιο διάστημα, σε παράπλευρες σελίδες, στα ίδια έντυπα αυξάνεται η πίεση για να επιτραπεί η συγκομιδή της φράουλας με ανασφάλιστους εργάτες.

Αυτό που στην πρώτη περίπτωση είναι απλά διαφήμιση της «κοινωνικής ευαισθησίας» ενός μονοπωλιακού ομίλου που υπάρχει ακριβώς γιατί διαιωνίζεται η άγρια εκμετάλλευση των εργατών, στη δεύτερη περίπτωση είναι η ωμή παραδοχή ότι χωρίς τσακισμένα μεροκάματα δεν υπάρχουν κέρδη τέτοια που να κάνουν τον αγροτο-καπιταλιστή σεβάσμιο εταίρο του τραπεζίτη.

***

Στη Μανωλάδα, ήδη μόλις καταλάγιασε το σοκ των πρώτων ημερών μετά τους πυροβολισμούς, οι καπιταλιστές που παριστάνουν τους αγρότες πέρασαν σε επικοινωνιακή αντεπίθεση, αξιοποιώντας πρόθυμους δημοσιογράφους που χύνουν δάκρυ κάθε μέρα για την παραγωγή που σαπίζει στα χωράφια. Στο διά ταύτα, ζητάνε να μετατραπούν τα χωράφια σε φυτείες σκλάβων. Αν και δεν το δηλώνουν ανοιχτά, στην πράξη ζητάνε να γίνουν τα χωράφια ...Μπαγκλαντές. Βλέπουν τους καπιταλιστές εκεί να ευημερούν πάνω απ' τα πτώματα των εργατών και τους πιάνει ένα παράπονο. «Γιατί εκείνοι κι όχι εμείς; Τους ίδιους εργάτες χρησιμοποιούμε». Σε λίγο θα μιλήσουν και για αθέμιτο ανταγωνισμό. Η απάντηση είναι μία: Οι εργάτες θα συνεχίσουν να παράγουν και φράουλες χωρίς τους καπιταλιστές. Οι καπιταλιστές δεν μπορούν να υπάρχουν χωρίς την εκμετάλλευση των εργατών.

***

Αυτοί που διέταξαν τους πυροβολισμούς κατά των Μπαγκλαντέζων εργατών στη Μανωλάδα κι εκείνοι που αξίωσαν να δουλεύουν οι εργάτες στο Rana Plaza του Μπαγκλαντές μέχρι να θαφτούν ζωντανοί κάτω από το κτίριο των κλωστοϋφαντουργείων που κατέρρευσε, είναι οι ίδιοι ακριβώς.

Το γεγονός ότι αλλάζουν τα ονόματα των επιχειρηματιών του κάθε παραδείγματος καμιά σημασία δεν έχει. Είναι μια τάξη κηφήνων που στηρίζει την ύπαρξή της στην εκμετάλλευση των εργατών.

Το κυνήγι του κέρδους τούς εξαγριώνει, τους κάνει ακόμα χειρότερους όσο δεν συναντούν απέναντί τους ένα ρωμαλέο ταξικό εργατικό κίνημα.

Η οργή των εργατών στο Μπαγκλαντές για τη σφαγή στα κλωστοϋφαντουργεία είναι εγκλωβισμένη όσο περιορίζεται στα όρια της εκτόνωσής της. Μετά την εκτόνωση, θα παραμείνει ο φόβος απέναντι στην εξουσία των καπιταλιστών, όπως ακριβώς συμβαίνει στη Μανωλάδα.

Ισχύει κι εκεί ό,τι κι εδώ: Πρέπει να αναγνωρίσεις τον πραγματικό αντίπαλο και να τον χτυπήσεις εκεί που πονάει. Κι αυτό είναι η αφαίρεση της ιδιοκτησίας στα μέσα παραγωγής. Αυτό προϋποθέτει αμφισβήτηση στο δικαίωμα στην ιδιοκτησία και αναγνώριση στο δικαίωμα αυτοί που παράγουν να είναι και κυρίαρχοι του πλούτου που παράγουν.

Οπως εκατομμύρια εργάτες μπορούν να δουλέψουν στα χωράφια με πλήρη δικαιώματα, για να εξασφαλίσουν τη διατροφή όλου του πληθυσμού, έτσι και εκατομμύρια εργάτες μπορούν να δουλεύουν στα εργοστάσια για την κοινωνική ευημερία. Και στη μια και την άλλη περίπτωση, εμπόδιο είναι η ιδιοκτησία στη γη και τα μέσα παραγωγής. Αυτό το εμπόδιο δεν αντιμετωπίζεται με νομικές ρυθμίσεις των σχέσεων εργασίας - κεφαλαίου (αυτές στην καλύτερη των περιπτώσεων διαιωνίζουν την εκμετάλλευση απαλύνοντας τον πόνο) μόνο ανατρέπεται.

Επειδή αυτό ακριβώς, την ανατροπή, επιτάσσει το μόνο πραγματικό ιστορικό δεδομένο ότι από καιρό ζούμε στην εποχή του περάσματος από τις καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής στις σοσιαλιστικές, αυτό επιβάλλεται να είναι το κύριο που θα συζητιέται ανάμεσα στους εργάτες. Για να γίνει η επιστημονική πρόβλεψη της θεωρίας, επαναστατική πράξη.

***

Ασχετο: Αυτοί που εμφανίζονται να κλαίνε για την αδικία των ρουσφετιών και ζητάνε απολύσεις των συμβασιούχων είναι αυτοί ακριβώς που τα επέβαλαν. Η δική τους εξουσία είναι αυτή που στηρίζεται στο ρουσφέτι, το οποίο με τη σειρά του είναι αποτέλεσμα ενός άγριου εκβιασμού των εργατών εκεί που πονάνε: Οτι πρέπει να πουλήσουν την εργατική τους δύναμη για να ζήσουν. Για να διαιωνίσουν την εξουσία τους οι καπιταλιστές καταγγέλλουν τα παλιά ρουσφέτια για να τα αντικαταστήσουν με νεότερα. Για να αυξήσουν δηλαδή τη βάση των εκβιασμένων εργατών.

Ομως: Οι εργάτες είτε με διαγωνισμό είτε με ρουσφέτι έχουν δικαίωμα σε μόνιμη δουλειά. Ολοι οι εργάτες. Η λύση δεν είναι οι απολύσεις αλλά η μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα για όλους.

Μόνο από τέτοια αφετηρία οι εργάτες έχουν ελπίδα να αντιμετωπίσουν τον αντίπαλο. Αλλά αυτό σημαίνει να σπάσεις αυγά. Σημαίνει να διεκδικήσεις μια οικονομία για τα δικά σου συμφέροντα και άρα μια εξουσία που να μπορεί να επιβάλει αυτήν την οικονομία.

Κάθε άλλη συζήτηση που γίνεται στο γήπεδο του αντίπαλου περιέχει την ήττα. Οπως το κλάμα για τους φόρους που δεν πληρώνονται -γιατί οι άνθρωποι δεν έχουν να πληρώσουν- γίνεται αίτημα για ακόμα σκληρότερη φορολογία, ώστε να 'χει το κράτος των καπιταλιστών ισχυρό ταμείο για τις ανάγκες των καπιταλιστών.


ΚΩΔΙΚΟΣ: ΕΝΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ

ΘΕΛΟΥΝ ΚΑΙ ΕΔΩ ΤΖΑΜΠΑ ΜΠΑΓΚΛΑΝΤΕΖΟΥΣ: «Ολη η περιοχή είναι ζωσμένη από επιθεωρητές του υπουργείου Εργασίας, οι οποίοι εποπτεύουν χωράφια και συσκευαστήρια αναζητώντας ανασφάλιστους εργάτες μετανάστες. Και εδώ ξεκινάει ο απόλυτος παραλογισμός (...) Το προϊόν σαπίζει αμάζευτο στα χωράφια, οι μετανάστες δεν μπορούν να δουλέψουν γιατί δεν το επιτρέπουν οι επόπτες και οι παραγωγοί βιώνουν ολοκληρωτική οικονομική καταστροφή (...) Η Πολιτεία οφείλει να δώσει μια κάποια λύση» (στο ΒΗΜΑ).

ΤΑ ΜΟΝΟΠΩΛΙΑ ΟΡΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ: «Η συρρίκνωση των δαπανών για τους ασιάτες προμηθευτές τους από τις μεγάλες δυτικές εταιρείες λιανικής στον τομέα της ένδυσης και η ελλιπής προσέγγισή τους στη διασφάλιση έστω και των βασικών προδιαγραφών ασφάλειας στην εργασία δημιουργούν (...) τις συνθήκες για τραγωδίες όπως η χθεσινή με την κατάρρευση ενός οκταώροφου κτιρίου στο Μπανγκλαντές, το οποίο στέγαζε κυρίως υφαντουργίες (...) Το Rana Plaza φιλοξενούσε πέντε υφαντουργίες, οι οποίες συνδέονται κυρίως με την ισπανική εταιρεία Mango και την βρετανική Primark (...) Τον Νοέμβριο του 2012, μια πυρκαγιά σε υφαντουργία επίσης στην περιφέρεια της Ντάκα, η οποία προμήθευε κυρίως την αμερικανική εταιρεία Walmart είχε στοιχίσει την ζωή σε 111 ανθρώπους (στο tvxs.gr).

ΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΟΙ: «Οι εργάτες επιτέθηκαν εναντίον εργοστασίων, ανέτρεψαν αυτοκίνητα, προσπάθησαν να πυρπολήσουν καταστήματα και ανάγκασαν εργοστάσια να κλείσουν, σύμφωνα με αξιωματικό της αστυνομίας του Γκαζιπούρ, στα περίχωρα της πρωτεύουσας. "Απαιτούν τη σύλληψη και την εκτέλεση των ιδιοκτητών των βιοτεχνιών και του κτιρίου που κατέρρευσε στο Σαβάρ", πρόσθεσε» (στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

ΚΟΙΤΑ ΠΟΙΟΣ ΜΙΛΑΕΙ: «Είναι εντελώς παράλογο να πληρώνει το κράτος για χρόνια υπαλλήλους που δεν χρειάζεται και έχει απολύσει. Είναι ανήθικο για τους υπόλοιπους πολίτες που πληρώνουν τους φόρους τους, αλλά και για τις χιλιάδες ανέργων που δεν έχουν τέτοια προστασία από κανέναν. Κακώς η κυβέρνηση υποχώρησε σε αυτό το θέμα μπροστά στις, προφανώς συντεχνιακές, αντιρρήσεις του υπουργού Δικαιοσύνης» (στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ, ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ: «Σοκ προκαλούν και τα στοιχεία που δείχνουν ότι οι νέες οφειλές στις εφορίες "φούσκωσαν" κατά περίπου 800 εκατ. ευρώ μέσα σε μόλις έναν μήνα, φτάνοντας στο τέλος Μαρτίου στα 2,178 δισ. ευρώ. Σημειώνεται, δε, ότι οι εν λόγω οφειλές δεν μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση των 48 δόσεων, αλλά μόνο υπό προϋποθέσεις στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων, όπως προβλέπει το πολυνομοσχέδιο» (στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΤΑΞΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΣΕΒ που θέλει εργάτες δούλους

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Θυσίες χωρίς τέλος

ΤΑ ΝΕΑ: Ολα με δόσεις αλλά και κρυφά χαράτσια

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ρυθμίσεις - ανάσα και απολύσεις εξπρές

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Αυστηρές προϋποθέσεις για τις ρυθμίσεις οφειλών

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Ευνοϊκές ρυθμίσεις

ΕΘΝΟΣ: Υποχρεωτικές μεταθέσεις για εκπαιδευτικούς

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Διαδοχική ασφάλιση με πλασματικά

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ασυνεννοησία στην κυβέρνηση

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Σαν ξεκούρδιστη κιθάρα

Η ΑΥΓΗ: Το μεγάλο μας τσίρκο

Η ΕΛΛΑΔΑ: ΔΗΜΑΡρυθμία στην κυβέρνηση

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ: Μαύρη τρύπα στην Ιπποκράτους

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Ο μονόδρομος των καπιταλιστών

«Ενα ακόμη βήμα στην κατεύθυνση της βίαιης προσαρμογής του λαού και του βιοτικού επιπέδου του στις ακόρεστες ανάγκες ανταγωνιστικότητας των μονοπωλίων αποτελεί και η κατάθεση του πολυνομοσχεδίου με τις διατάξεις του οποίου η συγκυβέρνηση έρχεται να "κυρώσει" την πρόσφατη συμφωνία της με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς (ΕΕ - ΔΝΤ) (...) Τα αλλεπάλληλα χωρίς τέλος μέτρα πτώχευσης και καταστροφής του λαού αποτελούν τον καλύτερο κράχτη για τους επίδοξους "επενδυτές", για τους ρυθμούς καπιταλιστικής "ανάπτυξης" που οι ίδιοι ευαγγελίζονται για λογαριασμό των μονοπωλίων. Οι πρωθυπουργικές δηλώσεις τάχα για "ανάσχεση" της ανεργίας, για "αντιστροφή της τάσης" τους επόμενους μήνες είναι "φύκια για μεταξωτές κορδέλες". Η φτηνή, ακόμη περισσότερο χωρίς δικαιώματα ευέλικτη εργασία, προσαρμόσιμη στις εκάστοτε νόρμες ανταγωνιστικότητας των μονοπωλίων, είναι αυτό που τους ενδιαφέρει. Οι μισθοί και τα μεροκάματα της πείνας, η διάλυση της γκάμας των κρατικών κονδυλίων που σχετίζονται με τις λαϊκές ανάγκες (Υγεία, Πρόνοια, Παιδεία, Ασφάλιση κ.ά.) είναι ο μονόδρομος των καπιταλιστών, το εφαλτήριο της "ανάπτυξης" που ορέγονται και από την οποία τίποτα το καλό δεν έχουν να περιμένουν τα λαϊκά στρώματα. Σκόπιμα καλλιεργούν "φρούδες ελπίδες", επιχειρούν να χαυνώσουν λαϊκές συνειδήσεις, διαφημίζοντας τα ευρωενωσιακά προγράμματα (ΕΣΠΑ κ.ά.), με τα οποία επιδοτούν τους μεγαλοεπιχειρηματίες, πολιτική που εφάρμοσαν τα προηγούμενα χρόνια, χωρίς βέβαια να αποτρέψουν, έστω να "αναχαιτίσουν" την εκδήλωση της καπιταλιστικής κρίσης.

Μπορούμε να τους ανατρέψουμε

Για το λαό υπάρχει ο άλλος δρόμος ανάπτυξης, χωρίς τους καπιταλιστές και τις κρίσεις τους, με εργατική - λαϊκή εξουσία, με κεντρικό σχεδιασμό, για την αξιοποίηση όλων των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας και το λαό ιδιοκτήτη του πλούτου που παράγει. Εξέλιξη που απαιτεί τώρα οργάνωση και πάλη ενάντια σ' αυτά τα μέτρα και την πολιτική που τα εφαρμόζει, σε συνδυασμό με την πάλη για αποδέσμευση από την ΕΕ και τη μονομερή διαγραφή του χρέους. Μετερίζια της αντεπίθεσης να γίνουν οι Λαϊκές Επιτροπές, το κάθε εργοστάσιο, οι χώροι δουλειάς, τα ταξικά συνδικάτα, οι γειτονιές, ο χώρος της Παιδείας, η νεολαία, παντού όπου χτυπά η καρδιά του εργάτη, του αυτοαπασχολούμενου, της φτωχής αγροτιάς. Μπορούμε να τους σταματήσουμε!» (από το κύριο άρθρο στον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ).



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ