Σάββατο 27 Απρίλη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΚΩΔΙΚΟΣ: ΕΝΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ

ΘΕΛΟΥΝ ΚΑΙ ΕΔΩ ΤΖΑΜΠΑ ΜΠΑΓΚΛΑΝΤΕΖΟΥΣ: «Ολη η περιοχή είναι ζωσμένη από επιθεωρητές του υπουργείου Εργασίας, οι οποίοι εποπτεύουν χωράφια και συσκευαστήρια αναζητώντας ανασφάλιστους εργάτες μετανάστες. Και εδώ ξεκινάει ο απόλυτος παραλογισμός (...) Το προϊόν σαπίζει αμάζευτο στα χωράφια, οι μετανάστες δεν μπορούν να δουλέψουν γιατί δεν το επιτρέπουν οι επόπτες και οι παραγωγοί βιώνουν ολοκληρωτική οικονομική καταστροφή (...) Η Πολιτεία οφείλει να δώσει μια κάποια λύση» (στο ΒΗΜΑ).

ΤΑ ΜΟΝΟΠΩΛΙΑ ΟΡΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ: «Η συρρίκνωση των δαπανών για τους ασιάτες προμηθευτές τους από τις μεγάλες δυτικές εταιρείες λιανικής στον τομέα της ένδυσης και η ελλιπής προσέγγισή τους στη διασφάλιση έστω και των βασικών προδιαγραφών ασφάλειας στην εργασία δημιουργούν (...) τις συνθήκες για τραγωδίες όπως η χθεσινή με την κατάρρευση ενός οκταώροφου κτιρίου στο Μπανγκλαντές, το οποίο στέγαζε κυρίως υφαντουργίες (...) Το Rana Plaza φιλοξενούσε πέντε υφαντουργίες, οι οποίες συνδέονται κυρίως με την ισπανική εταιρεία Mango και την βρετανική Primark (...) Τον Νοέμβριο του 2012, μια πυρκαγιά σε υφαντουργία επίσης στην περιφέρεια της Ντάκα, η οποία προμήθευε κυρίως την αμερικανική εταιρεία Walmart είχε στοιχίσει την ζωή σε 111 ανθρώπους (στο tvxs.gr).

ΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΟΙ: «Οι εργάτες επιτέθηκαν εναντίον εργοστασίων, ανέτρεψαν αυτοκίνητα, προσπάθησαν να πυρπολήσουν καταστήματα και ανάγκασαν εργοστάσια να κλείσουν, σύμφωνα με αξιωματικό της αστυνομίας του Γκαζιπούρ, στα περίχωρα της πρωτεύουσας. "Απαιτούν τη σύλληψη και την εκτέλεση των ιδιοκτητών των βιοτεχνιών και του κτιρίου που κατέρρευσε στο Σαβάρ", πρόσθεσε» (στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

ΚΟΙΤΑ ΠΟΙΟΣ ΜΙΛΑΕΙ: «Είναι εντελώς παράλογο να πληρώνει το κράτος για χρόνια υπαλλήλους που δεν χρειάζεται και έχει απολύσει. Είναι ανήθικο για τους υπόλοιπους πολίτες που πληρώνουν τους φόρους τους, αλλά και για τις χιλιάδες ανέργων που δεν έχουν τέτοια προστασία από κανέναν. Κακώς η κυβέρνηση υποχώρησε σε αυτό το θέμα μπροστά στις, προφανώς συντεχνιακές, αντιρρήσεις του υπουργού Δικαιοσύνης» (στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ, ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ: «Σοκ προκαλούν και τα στοιχεία που δείχνουν ότι οι νέες οφειλές στις εφορίες "φούσκωσαν" κατά περίπου 800 εκατ. ευρώ μέσα σε μόλις έναν μήνα, φτάνοντας στο τέλος Μαρτίου στα 2,178 δισ. ευρώ. Σημειώνεται, δε, ότι οι εν λόγω οφειλές δεν μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση των 48 δόσεων, αλλά μόνο υπό προϋποθέσεις στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων, όπως προβλέπει το πολυνομοσχέδιο» (στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ).


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ