ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Απρίλη 2011
Σελ. /32
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΕΘΝΙΚΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΓ. ΚΟΣΜΑ
Θα αθλούνται μόνο οι... έχοντες

Η άθλια εικόνα των εγκαταστάσεων σήμερα και η αδιαφορία της πολιτείας οδηγούν στη μετατροπή του Αθλητικού Κέντρου σε επιχείρηση με σκοπό το κέρδος... Ο «Ρ» συνομιλεί με τον πρόεδρο του ΕΑΚ Απόστολο Ρήγα

Χρήση των εγκαταστάσεων μόνο για όσους έχουν να πληρώσουν το χαράτσι προβλέπεται για το μέλλον του Αθλητικού Κέντρου Αγ. Κοσμά (φωτ. από την αίθουσα άρσης βαρών)

Eurokinissi

Χρήση των εγκαταστάσεων μόνο για όσους έχουν να πληρώσουν το χαράτσι προβλέπεται για το μέλλον του Αθλητικού Κέντρου Αγ. Κοσμά (φωτ. από την αίθουσα άρσης βαρών)
Ο Αγιος Κοσμάς κατασκευάστηκε στα τέλη του '50 σε μια μαγευτική τοποθεσία δίπλα στη θάλασσα, σε μια έκταση περίπου 1.200 στρεμ. Ο μοναδικός χώρος στο Λεκανοπέδιο, ο οποίος με τις ήπιες αθλητικές του εγκαταστάσεις εξυπηρετούσε τις ανάγκες για άθληση των απλών ανθρώπων και των ανεξάρτητων αθλητικών ερασιτεχνικών σωματείων.

Από τότε μέχρι σήμερα πολλά έχουν αλλάξει. Το απογοητευτικό όμως είναι ότι οι διάφορες αλλαγές ήταν πάντα σε βάρος του αρχικού σκοπού για τον οποίο προοριζόταν το Κέντρο. Η σοβαρότερη παρέμβαση που έγινε σε βάρος του ήταν, όταν η μισή περίπου έκταση δόθηκε για να γίνει το Ιστιοπλοϊκό Κέντρο για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Το χειρότερο δε ήταν πως αντί αυτή η έκταση να ξαναενωθεί με το υπόλοιπο κομμάτι, για να ικανοποιεί τις λαϊκές ανάγκες, πέρασε στην ιδιοκτησία της «Ολυμπιακά Ακίνητα ΑΕ», η οποία μετά από πλειοδοτικό διαγωνισμό έδωσε το χώρο - με ό,τι έργα είχαν γίνει με δαπάνες του ελληνικού λαού - για εκμετάλλευση στην εταιρεία «Sirios», με την οποία σήμερα βρίσκεται στα δικαστήρια γιατί δεν πληρώνει τα ενοίκια!! Επίσης για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων έγιναν και στον υπόλοιπο χώρο στο Εθνικό Αθλητικό Κέντρο (ΕΑΚ) Αγ. Κοσμά εγκαταστάσεις για την εξυπηρέτηση διαφόρων αθλημάτων: 1) Στάδιο 8 διαδρομών για το στίβο. 2) Κλειστό προπονητήριο στίβου. 3) Χώρος ρίψεων. 4) Κλειστό προπονητήριο γυμναστικής. 5) Κλειστό προπονητήριο μποξ - πάλης - τζούντο. 6) Κλειστό προπονητήριο άρσης βαρών. 7) Τέσσερα ανοιχτά γήπεδα μπάσκετ. 8) Γήπεδο χόκεϊ. 9) Δύο γήπεδα ποδοσφαίρου. 10) Τρεις πισίνες ολυμπιακών προδιαγραφών και ένα καταδυτήριο. Πέρα απ' αυτά κατασκευάστηκε και συγκρότημα ξενώνων για τις ανάγκες των εθνικών ομάδων των διαφόρων αθλημάτων. Εδώ πρέπει να πούμε ότι ο φυσικός χώρος για την προπόνηση των αθλητών των εθνικών ομάδων ήταν οι ολυμπιακές εγκαταστάσεις στο ΟΑΚΑ (Μαρούσι). Εκεί υπήρχαν και ξενώνες, εστιατόρια κλπ. Ποιος ο λόγος μεταφοράς τους; Ποια συμφέροντα εξυπηρετούνται; Επίσης δόθηκαν μεγάλες εκτάσεις σε ιδιώτες, οι οποίοι κατασκεύασαν γήπεδα 5Χ5 και 8Χ8, μαζί με αναψυκτήρια για εκμετάλλευση.


Ο καθένας μας λοιπόν αντιλαμβάνεται το βιασμό που έχει υποστεί αυτός ο χώρος και το τι τελικά έχει απομείνει για τις ανάγκες του μαζικού λαϊκού αθλητισμού. Θα πρέπει ακόμα να πούμε ότι σ' αυτόν τον κουτσουρεμένο χώρο εξυπηρετούνται πολλά σχολεία και όλος σχεδόν ο πειραιώτικος αθλητισμός μετά την αρπαγή - με τη βοήθεια της πολιτείας - του σταδίου «Καραϊσκάκη».

Τέλος η δωρεάν χρήση των εγκαταστάσεων

Βέβαια, τα βάσανα του αθλητικού κέντρου δεν τελειώνουν εδώ. Μιλώντας με το νέο πρόεδρο του ΔΣ του ΕΑΚ Αγ. Κοσμά, κ. Απόστολο Ρήγα, πληροφορηθήκαμε ότι η μέχρι σήμερα ελεύθερη είσοδος των πολιτών και των ερασιτεχνικών σωματείων «τελείωσε», αφού με αφορμή την οικονομική κρίση και τα νέα κυβερνητικά μέτρα για τον αθλητισμό θα εξαγγελθούν νέα προγράμματα λειτουργίας.

Καταλαβαίνει, λοιπόν, ο καθένας μας ότι τα περί δικαιώματος στην άθληση πάνε περίπατο. Ο κ. Ρήγας ήταν σαφής: «Μέχρι σήμερα τα έσοδα του ΕΑΚ προέρχοντο από κρατικές επιχορηγήσεις. Το 2009 είχαμε 4,5 εκατ. ευρώ, το 2010 είχαμε 3,5 εκατ. ευρώ. Για εφέτος προβλέπεται να είναι ακόμα λιγότερα. Αυτό τι σημαίνει; Οτι αν εμείς, το νέο ΔΣ, δε βρούμε πόρους, σε λίγο δε θα έχουμε να πληρώσουμε ούτε το λίγο προσωπικό που μας έχει απομείνει»...

-- Εκτός από αυτά που σας δίνει η πολιτεία, τι άλλα έσοδα έχετε;

-- «Εκμεταλλευόμαστε τα καταστήματα που υπάρχουν στην πλαζ για την εξυπηρέτηση των λουομένων και κάποια έσοδα από τα σωματεία που γυμνάζουν τους αθλητές τους στα κολυμβητήρια. Ομως αυτά σήμερα δε λειτουργούν».

-- Υπάρχουν παράπονα από τα σωματεία. Υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχουν χρήματα για την αγορά πετρελαίου. Είναι αλήθεια;

-- «Οχι. Δεν είναι αυτή η αιτία. Επειτα από έρευνες που έγιναν από μηχανικούς ανακαλύψαμε πολύ σοβαρά προβλήματα στα μηχανήματα με άμεσο κίνδυνο ηλεκτροπληξίας ή ακόμα και έκρηξης. Ευτυχώς προλάβαμε τα χειρότερα. Αυτή ήταν η πραγματική αιτία για το προσωρινό κλείσιμο των κολυμβητηρίων. Τώρα, σχετικά με το πετρέλαιο, από το 2007 ο Αγ. Κοσμάς έχει μπει υποχρεωτικά στις προμήθειες πετρελαίου που έκανε μέχρι πρότινος η Νομαρχία Αθηνών, μέσω διαγωνισμού. Ομως αυτή η διαδικασία σταμάτησε γιατί τρεις διαγωνισμοί της Νομαρχίας βγήκαν άγονοι. Οι δικές μας εν τω μεταξύ ανάγκες έτρεχαν, με αποτέλεσμα ο Αγ. Κοσμάς να προμηθεύεται πετρέλαιο με διάφορες παράνομες διαδικασίες, μέχρι που το Ελεγκτικό Συνέδριο, υπεύθυνο για τις δαπάνες του Δημοσίου, μας είπε στοπ! Εμείς όμως βρήκαμε φόρμουλα για την προμήθεια πετρελαίου. Ομως, η βιωσιμότητα των κολυμβητηρίων δεν είναι εξασφαλισμένη, γιατί, όπως ακούγεται, εάν ο φόρος πετρελαίου θέρμανσης εξομοιωθεί με το πετρέλαιο κίνησης από το φθινόπωρο, το κόστος θα είναι τεράστιο... Χρειαζόμαστε 1 εκατ. λίτρα το χρόνο. Εκατοντάδες αθλητές - πρωταθλητές, άτομα με ειδικές ανάγκες γυμνάζονται. Λύση υπάρχει. Θα πρέπει να σκεπαστούν, μόνο έτσι θα έχουμε λιγότερη κατανάλωση πετρελαίου»...

Απογοητευτική εικόνα

Μεγάλα λοιπόν τα προβλήματα του κουτσουρεμένου Αγ. Κοσμά. Η επιχορήγηση συνεχώς μειώνεται, η συντήρηση που χρειάζονται οι διάφορες κατασκευές με τις οποίες η πολιτεία φόρτωσε το ΕΑΚ είναι ανύπαρκτη έως επικίνδυνη για τη ζωή των αθλουμένων. Ζωντανό το παράδειγμα των κολυμβητηρίων.

Με μια βόλτα στα εναπομείναντα 600 στρ. και ο πιο αδαής θα καταλάβει τι γίνεται. Π.χ. τα γήπεδα 5Χ5 και 8Χ8 που ανήκουν σε ιδιώτες βρίσκονται σε άθλια κατάσταση, επικίνδυνα για τη σωματική ακεραιότητα αυτών που τα χρησιμοποιούν. Επίσης μια βόλτα στο χώρο που γυμνάζονται οι πρωταθλητές του στίβου είναι ακόμα μια τραυματική εμπειρία. Π.χ. το στάδιο ολυμπιακών προδιαγραφών που υποτίθεται ότι έγινε για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων, επιεικώς βρίσκεται σε άθλια κατάσταση. Το ταρτάν χρειάζεται άμεση αλλαγή, είναι άκρως επικίνδυνο για συνεχείς τραυματισμούς των πρωταθλητών μας. Τα σκάμματα είναι κατεστραμμένα. Το αθλητικό υλικό πολυμεταχειρισμένο και επικίνδυνο, κυρίως τα εμπόδια. Και κάτι εντελώς τρελό, που μόνο στη χώρα μας θα μπορούσε να συμβεί. Στο εξωτερικό κράσπεδο του σταδίου στον 8ο διάδρομο, σε απόσταση περίπου 2 μέτρων, υπήρχαν όταν κατασκευαζόταν το στάδιο μεγάλα δένδρα με επιφανειακό ριζικό σύστημα. Ο κατασκευαστής είναι αδύνατον να μην τα πρόσεξε και να μην υπολόγισε τα προβλήματα που θα δημιουργούσαν, απλά αδιαφόρησε κι αυτό είναι μεγαλύτερο έγκλημα, γιατί σήμερα οι ρίζες έχουν δημιουργήσει «σαμάρια» καταστρέφοντας το μισό στάδιο. Και το ερώτημα είναι: Καλά ο κατασκευαστής αδιαφόρησε, αυτοί που έκαναν την παραλαβή του έργου δεν το είδαν; Τι λέει ο κ. υπουργός Πολιτισμού υπεύθυνος για τον Αθλητισμό;

Αλλά και ο κλειστός στίβος, μέσα στον οποίο γίνεται η προπόνηση το χειμώνα, δε βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση. Π.χ. το ταρτάν επειγόντως πρέπει να αντικατασταθεί, τα σκάμματα έχουν σοβαρά προβλήματα και κάτι πολύ βασικό, δεν καθαρίζεται, η σκόνη που αναπνέουν οι αθλητές και οι προπονητές τους είναι έξω από κάθε φαντασία. Παντού υπάρχει μια εικόνα εγκατάλειψης...

Μετατροπή του Κέντρου σε επιχείρηση

-- Κ. πρόεδρε για πείτε μας, η συντήρηση των χώρων παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα, τι συμβαίνει;

-- «Αυτό έχει την εξήγησή του. Τη δεκαετία του '80 υπήρχαν πάνω από 250 εργαζόμενοι. Σήμερα είμαστε λιγότεροι από 70 και στο τέλος του χρόνου θα είμαστε λιγότεροι από 60. Υπάρχουν τεράστια προβλήματα. Η μόνη ελπίδα, ο νόμος περί μετατάξεων».

-- Ποιο είναι τελικά το μέλλον του Αγίου Κοσμά;

-- «Να σας πω. Ο Αγ. Κοσμάς αλλά γενικότερα τα Εθνικά Αθλητικά Κέντρα έχουν τεράστια, κυρίως οικονομικά, προβλήματα. Εμείς όμως έχουμε τα περισσότερα, γιατί είμαστε το μεγαλύτερο αθλητικό κέντρο το οποίο έχει εθνικό χαρακτήρα. Εχουμε κάνει ένα σχέδιο με δυο άξονες. Κέντρο υψηλού αθλητισμού, Κέντρο μαζικού αθλητισμού. Θέλουμε να γίνει ένας οργανισμός που να βγάζει τα έξοδά του. Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να κλείσουμε».

-- Από πού θα βρείτε χρήματα γι' αυτό το φιλόδοξο σχέδιο; Πάλι ο απλός άνθρωπος θα τα πληρώσει;

-- «Πάση θυσία πρέπει να αυξηθούν τα έσοδα, π.χ. οι ξενώνες. Οπως γνωρίζετε διατίθενται σε αθλητές εθνικών ομάδων για ορισμένο χρόνο. Ομως εδώ και αρκετά χρόνια υπάρχει καθεστώς αδιαφάνειας. Εμείς σαν νέα διοίκηση έχουμε πει ότι οι ξενώνες αποτελούν είδος προς εκμετάλλευση. Οι ομοσπονδίες πρέπει να αναλάβουν τα έξοδα των αθλητών τους με κανόνες. Ποιος θα μπορεί να μένει μέσα, π.χ. όχι προπονητές, όχι πρώην αθλητές, όχι ντοπαρισμένοι αθλητές, όπως συμβαίνει σήμερα».

-- Αρα, απ' όσο καταλαβαίνουμε, το μέλλον του Αθλητικού Κέντρου σημαίνει και τη μετατροπή του σε επιχείρηση;

-- «Ακούτε. Μας αρέσει, δε μας αρέσει, τίποτα δεν είναι σήμερα όπως ήταν χτες... Πράγματι τα πράγματα δεν είναι ευχάριστα. Και για μένα ο αθλητισμός είναι δημόσιο αγαθό, όμως δεν έχω χρήματα. Οι χρήστες θα πρέπει να συμβάλλουν»...


Νίκος ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ