ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Απρίλη 2007
Σελ. /28
Με το ΠΑΜΕ σε κάθε πόλη

Ούτε λεπτό για χάσιμο, σε στεριά και θάλασσα, για τον ταξικό γιορτασμό της Πρωτομαγιάς

Από την πλατεία Συντάγματος μέχρι την αμερικάνικη πρεσβεία θα πορευτούν την Τρίτη 1η Μάη οι εργαζόμενοι της Αθήνας, τιμώντας με το ΠΑΜΕ την Πρωτομαγιά, την κορυφαία γιορτή της Παγκόσμιας Εργατικής Τάξης. Η απεργιακή συγκέντρωση έχει οριστεί για τις 10.30 π.μ.

Μια ώρα νωρίτερα, στις 9.30 π.μ., έχουν προγραμματιστεί οι προσυγκεντρώσεις, στα εξής σημεία:

  • Πλατεία Κάνιγγος: Τα συνδικάτα του Ιδιωτικού Τομέα, του Δημοσίου και οι πρώην ΔΕΚΟ.
  • Ομόνοια: Οι εργαζόμενοι και οι μαζικοί φορείς των Δυτικών, Νοτιοδυτικών, Βόρειων, Βορειοδυτικών συνοικιών, του 1ου, 3ου, 4ου και 5ου Διαμερίσματος της Αθήνας, οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ και οι εκπαιδευτικοί.
  • Στύλοι Ολυμπίου Διός: Οι εργαζόμενοι και οι μαζικοί φορείς του 2ου Διαμερίσματος, των Νότιων, Νοτιοανατολικών και Ανατολικών συνοικιών.

Καθώς οι εξορμήσεις των ταξικών συνδικάτων και των Οργανώσεων του ΚΚΕ κλιμακώνονται σε όλη τη χώρα, ένα πλούσιο σε αριθμό και περιεχόμενο πρόγραμμα εκδηλώσεων βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, φέρνοντας χιλιάδες εργάτες, και κυρίους τους νέους, σε επαφή με το πραγματικό, ταξικό περιεχόμενο της 1ης του Μάη.

Στο πόδι όλη η χώρα

Στο πόδι βρίσκονται οι εργαζόμενοι και στον Πειραιά, όπου η απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ θα γίνει στις 11 το πρωί στην πλατεία Κοραή. Οι ταξικές δυνάμεις προετοιμάζουν μαζί με τα ναυτεργατικά συνδικάτα ΠΕΜΕΝ - «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και τους ταξικούς συνδυασμούς όλων των ναυτεργατικών σωματείων την οργάνωση και την περιφρούρηση της 24ωρης πρωτομαγιάτικης απεργίας και στα καράβια. Οι ναυτεργάτες θα είναι στους καταπέλτες από τις 12 τα μεσάνυχτα της 30ής Απρίλη έως τις 12 τα μεσάνυχτα της 1ης Μάη.

Σήμερα, μεταξύ άλλων, τα σωματεία της Ζώνης έχουν κηρύξει στάση εργασίας στις Επιχειρήσεις του Βιοτεχνικού Πάρκου Σχιστού. Στο πλαίσιό της οι εργαζόμενοι θα τοποθετήσουν στο χώρο λυόμενο για να στεγάσουν το παράρτημα του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά. Δίωρες στάσεις εργασίας έχουν προγραμματιστεί σήμερα και στα εργοστάσια «ΜΙΝΕΡΒΑ», «ΕΛΑΪΔΑ», «ΚΟΛΓΚΕΪΤ». Μαζικές εξορμήσεις έχουν προγραμματιστεί στα πολυκαταστήματα «ΦΑΚΤΟΡΙ» και «ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ». Αύριο Σάββατο το Συνδικάτο Επισιτισμού και η παράταξη ΕΣΑΚ Οδηγών διοργανώνουν εκδήλωση στις 10.30 το πρωί στο ΕΚΠ.

Στη Θεσσαλονίκη η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 10 το πρωί, στο Αγαλμα Βενιζέλου. Σήμερα, παράλληλα με τις περιοδείες διοργανώνεται επίσης συναυλία για το εργατικό - λαϊκό τραγούδι και προβολή ταινίας, με πρωτοβουλία της Επιτροπής Νέων του ΠΑΜΕ, στις 8 μ.μ. στο Αγαλμα του Βενιζέλου.

Στη Λάρισα, η απεργιακή συγκέντρωση, στην οποία καλεί τους εργαζόμενους η ταξική διοίκηση του Εργατικού Κέντρου, θα πραγματοποιηθεί στις 9.30 π.μ., στην κεντρική πλατεία. Ο γιορτασμός θα είναι τριήμερος. Το διήμερο Κυριακή - Δευτέρα, 29 και 30 Απρίλη, είναι αφιερωμένο στη νεολαία και στα προβλήματά της. Την Κυριακή θα διεξαχθούν ποδοσφαιρικοί αγώνες ανάμεσα σε ομάδες των συνδικάτων και θα οργανωθούν συζητήσεις με τις θέσεις των ταξικών δυνάμεων για τον αθλητισμό, ενώ ιδιαίτερα θ' απασχολήσει το επαγγελματικό ποδόσφαιρο και το πρόβλημα της βίας σ' αυτό. Τη Δευτέρα οργανώνεται μουσική συναυλία - αφιέρωμα στην Εργατική Πρωτομαγιά. Για τη διευκόλυνση των εργαζομένων να πάρουν μέρος στις εκδηλώσεις που θα γίνουν και στους χώρους δουλιάς, το ΕΚΛ έχει κηρύξει στάσεις εργασίας.

Εξορμήσεις - εκδηλώσεις σήμερα και το Σάββατο

Στα πλαίσια της προετοιμασίας του ταξικού γιορτασμού της Πρωτομαγιάς, η ΚΟΑ του ΚΚΕ προγραμματίζει για σήμερα τις παρακάτω περιοδείες: 9.00 π.μ. Αμαξοστάσιο Π. Ράλλη, Χρ. Κατσιώτης, μέλος της ΕΠ της ΚΟΑ, 10.00 π.μ. Ολύμπικ Κέτερινγκ, αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος, Τ. Μητσέα, μέλος της ΕΠ της ΚΟΑ, 10.00 π.μ. ΚΗΥΚΥ, Αντ. Σκυλλάκος, βουλευτής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Σήμερα πραγματοποιούνται και οι παρακάτω, ανάμεσα σε άλλες, εκδηλώσεις:

  • Εκδήλωση - συζήτηση για την Εργατική Πρωτομαγιά διοργανώνουν η ΟΕΚΙΔΕ και το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργών, στα ΤΕΙ Κλωστοϋφαντουργίας, στις 12 μ.
  • Εκδήλωση για την Εργατική Πρωτομαγιά, διοργανώνουν στις 8 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο, οι Οργανώσεις Λάρισας της ΚΝΕ. Η εκδήλωση, στην οποία θα μιλήσει στέλεχος του ΚΚΕ, περιλαμβάνει προβολή βίντεο, απαγγελίες ποιημάτων, έκθεση φωτογραφίας και μουσικό αφιέρωμα στο πολιτικό και εργατικό τραγούδι.
  • Εκδήλωση με θέμα «Η Πρωτομαγιά χτες και σήμερα», διοργανώνουν η Κομματική Οργάνωση Κοζάνης του ΚΚΕ και η Οργάνωση Κοζάνης της ΚΝΕ, στις 8 μ.μ., στην αίθουσα συνελεύσεων του Εργατικού Κέντρου Κοζάνης.
  • Συγκέντρωση με θέμα την 1η Μάη και τις θέσεις του ΚΚΕ, διοργανώνει η ΚΟ ΔΕΚΟ - Τραπεζών της ΚΟΘ του ΚΚΕ, στις 7 μ.μ. στον περιφερειακό τομέα Βόρειας Ελλάδας της ΔΕΗ. Θα μιλήσει ο Θανάσης Βαρδαλής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Εκδήλωση διοργανώνει η Τομεακή Οργάνωση Μεσογείων της ΚΝΕ στις 6 μ.μ. στην Πλατεία του Πύργου στην Παλλήνη.

Επίσης αύριο:

  • Εκδήλωση με θέμα «Νέοι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ - Συζητάμε τα προβλήματά μας, οργανώνουμε τη δράση μας», διοργανώνουν οι νέοι του Αγωνιστικού Μετώπου Εργαζομένων στα ΜΜΕ αύριο Σάββατο, στις 6 μ.μ. (Χαλκοκονδύλη 37, 2ος όροφος).
  • Συγκέντρωση διοργανώνουν αύριο στη Λούτσα (Αρτέμιδα) το Συνδικάτο Οικοδόμων και το Σωματείο συνταξιούχων ΙΚΑ, στις 8 μ.μ. στην κεντρική πλατεία.
  • Εκδήλωση - αφιέρωμα στο εργατικό κίνημα των ΗΠΑ διοργανώνει η Τομεακή Οργάνωση Λαυρεωτικής της ΚΝΕ αύριο στις 6 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο Κορωπίου.
Αύριο ο 2ος Εργατικός Αγώνας Δρόμου

Στις 5 και 6 Μάη το τουρνουά Ποδοσφαίρου

Από την απονομή των μεταλλείων στον 1ο Εργατικό Αγώνα Δρόμου προς τιμήν της Πρωτομαγιάς του 2005
Από την απονομή των μεταλλείων στον 1ο Εργατικό Αγώνα Δρόμου προς τιμήν της Πρωτομαγιάς του 2005
Αύριο Σάββατο διεξάγεται ο 2ος Εργατικός Αγώνας Δρόμου, στα πλαίσια των κεντρικών εκδηλώσεων της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ για την 1η Μάη. Ο Αγώνας θα έχει δύο αφετηρίες: Από το χώρο εκτέλεσης του Νίκου Μπελογιάννη (Μεσογείων 152, Νοσοκομείο «Σωτηρία») και από το Σκοπευτήριο Καισαριανής (Ηρώων Σκοπευτηρίου και Εφέσου). Η εκκίνηση θα δοθεί στις 6 το απόγευμα (ώρα προσέλευσης συμμετεχόντων στις 5 το απόγευμα). Ο τερματισμός θα γίνει στους Στύλους του Ολυμπίου Διός, όπου έγινε η πρώτη Εργατική Πρωτομαγιά. Το πρόγραμμα των κεντρικών Πρωτομαγιάτικων εκδηλώσεων του ΠΑΜΕ ολοκληρώνεται με το τουρνουά Ποδοσφαίρου ομάδων Σωματείων και Κοινοτήτων Απεξάρτησης στο γήπεδο 5X5 του Δήμου Ιλίου (επί της οδού Λεωφόρου Χασιάς 130), το Σαββατοκύριακο 5 και 6 Μάη. (Για δηλώσεις συμμετοχής στον Αγώνα Δρόμου και στο Τουρνουά στα τηλέφωνα: 210.3301.847 και 210.3301.842).

Να σπάσουμε τα δεσμά της εκμετάλλευσης

Στο κατάμεστο αμφιθέατρο της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Πατρών μίλησε χτες ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, σε εκδήλωση για την Πρωτομαγιά που οργάνωσαν η ΚΟ και οι ΚΝίτικες Οργανώσεις ΑΕΙ - ΤΕΙ Πάτρας. Το στέλεχος του ΚΚΕ αναφέρθηκε στην ανάγκη, στα χνάρια των αγώνων για τη βελτίωση των όρων εργασίας και αμοιβής της εργατικής τάξης και για την απελευθέρωσή της από τα δεσμά της εκμετάλλευσης, οι εργαζόμενοι σήμερα να οξύνουν την ταξική πάλη, η οποία αποτελεί την κινητήρια δύναμη της κοινωνικής εξέλιξης (εκτενή αποσπάσματα από την ομιλία του Γ. Μαρίνου στο «Ρ» της Κυριακής). Ακολούθησε προβολή ντοκιμαντέρ - αφιέρωμα για την Πρωτομαγιά και απαγγελία της «Μπαλάντας του κυρ Μέντιου» του Κ. Βάρναλη.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ