ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Μάρτη 2004
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ
Θα πληρώσουμε και για έργα που δε θα γίνουν!

Τελικά, έτσι όπως δρομολογήθηκε η εκτέλεση των Ολυμπιακών Εργων, δεν αποκλείεται ο ελληνικός λαός να υποχρεωθεί, όχι μόνο να πληρώσει τεράστια «πανωπροίκια» για «επιταχύνσεις» της τελευταίας στιγμής, αλλά και για έργα που ...ούτε καν θα γίνουν!

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το περιβόητο στέγαστρο του κολυμβητηρίου του ΟΑΚΑ, το οποίο, τελικά, δεν πρόκειται να κατασκευαστεί. Ωστόσο, η τεχνική εταιρία «ΜΟΧΛΟΣ ΑΕ», σε ανακοίνωσή, της υποστηρίζει ότι από τον Ιούνη του 2003 έως το Φλεβάρη του 2004 συνέταξε και υπέβαλε τέσσερις διαφορετικές μελέτες και ότι «ήταν σε διαρκή ετοιμότητα για την κατασκευή του, μόλις αυτή της ανετίθετο, κάτι το οποίο ουδέποτε έγινε, προφανώς όχι με δική της ευθύνη».

Οπως προσθέτει η εταιρία στην ανακοίνωσή της, στις 4 Μάρτη 2004, η Υπηρεσία του έργου την ενημέρωσε ότι η υπογραφή της σχετικής σύμβασης θα γίνει με την Κολυμβητική Ομοσπονδία Ελλάδας, αλλά «με τις διαρκείς αναβολές, για τη λήψη έστω κάποιας απόφασης, και παρότι ο χρόνος κατασκευής συμπιέστηκε, όσο αυτό ήταν δυνατόν, το έργο δεν ήταν δυνατόν να περατωθεί πριν τις 25 /7/2004, όπως είχε προσυμφωνηθεί. Προφανώς, αν η απόφαση ελαμβάνετο ένα μήνα νωρίτερα, το έργο θα μπορούσε να περαιωθεί και ένα μήνα νωρίτερα».

Το πιο ενδιαφέρον από την ανακοίνωση του ΜΟΧΛΟΥ, όμως, είναι η κατάληξή της: «Για όλα τα παραπάνω - υποστηρίζει - υποβληθήκαμε σε τεράστιες δαπάνες, για τις οποίες ακόμη δεν έχουμε αποζημιωθεί»! Δηλαδή, ούτε λίγο - ούτε πολύ, κάνει φανερό ότι και το έργο δε θα κατασκευάσει και θα ζητήσει τεράστιες αποζημιώσεις...

Μπλέξαν τα ...εργοτάξια!

Στο μεταξύ, χτες οι υπουργοί ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς και Μεταφορών Μ. Λιάπης, σε κοινή τους σύσκεψη - όπως οι ίδιοι ανακοίνωσαν - προσπάθησαν να λύσουν το ...«γόρδιο δεσμό» της αλληλοεμπλοκής διαφόρων εργοταξίων, που εμποδίζουν την πορεία κατασκευής του τραμ και του προαστιακού!

Σύμφωνα με τις δηλώσεις των δύο υπουργών, η κατασκευή του τραμ εμποδίζεται από έργα που κάνει το ΥΠΕΧΩΔΕ στο Φαληρικό Δέλτα και γι' αυτό τα εργοτάξια αυτά ή θα πρέπει να επιταχύνουν τις εργασίες ή να αποχωρήσουν. Το άλλο πρόβλημα εντοπίζεται στην κατασκευή του σταθμού του προαστιακού της Νερατζιώτισσας. Εκεί έχει κατασκευαστεί μια ράμπα, που διευκόλυνε την κατασκευή της Αττικής Οδού, η οποία θα πρέπει να κατεδαφιστεί.

Πάντως, όπως φάνηκε και από τις δηλώσεις του υπουργού Μεταφορών, περισσότερο βιάζει η κατασκευή της επέκτασης του μετρό μέχρι τα Σπάτα, παρά η ολοκλήρωση του προαστιακού...

Συζήτησαν για τα έργα της ΔΕΗ

Η πορεία των έργων της ΔΕΗ, που σχετίζονται με τους Ολυμπιακούς Αγώνες και σκοντάφτουν στις αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχών της Αργυρούπολης και του Κορυδαλλού, ήταν το αντικείμενο της συζήτησης του υπουργού Ανάπτυξης Δ. Σιούφα και του αντιπροέδρου της ΔΟΕ, Ν. Οσβαλντ. Ο Δ. Σιούφας δήλωσε: «Συνεχίζουμε το έργο της προηγούμενης κυβέρνησης με σεβασμό στο σχεδιασμό της και εξαντλούμε τις δυνατότητες συνεννόησης και συνεργασίας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις τοπικές κοινωνίες». Και ανέφερε ότι οι ρυθμοί κατασκευής του έργων θα ενταθούν.

Δικομματική «κόντρα» για τις ευρωεκλογές

Δεν επαρκούν οι πιστώσεις που έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό για τη διενέργεια των ευρωεκλογών, σύμφωνα με χτεσινή δήλωση του υπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Πρ. Παυλόπουλου. Ο υπουργός - που με αυτή τη δήλωσή του θέλησε να αντικρούσει τους ισχυρισμούς ηγετικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ (Γ. Παπανδρέου, Κ. Σημίτης, Κ. Σκανδαλίδης) ότι η προηγούμενη κυβέρνηση παρέδωσε το υπουργείο χωρίς κανένα πρόβλημα διαχείρισης - υποστηρίζει ότι «η απελθούσα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης έχει αφήσει στον προϋπολογισμό, για τις ευρωεκλογές, πιστώσεις ύψους 500.000 ευρώ και μόνον, όταν θα απαιτηθούν 71.900.000 ευρώ». Καταλήγοντας, δε, ο νυν υπουργός Εσωτερικών σημειώνει: «Και μόνο τα στοιχεία αυτά - έπονται και άλλα τις επόμενες μέρες - δείχνουν το πραγματικό επίπεδο "υπευθυνότητας" και "σοβαρότητας" της πολιτικής της απελθούσας κυβέρνησης και των υπουργών της».

Στον υπουργό Εσωτερικών και ειδικότερα στα όσα είπε για το ζήτημα των κονδυλίων που υπάρχουν για τη διενέργεια των ευρωεκλογών, απάντησε ο προκάτοχός του Κ. Σκανδαλίδη, ο οποίος υποστήριξε πως δεν υφίσταται πρόβλημα. Ανάμεσα στα άλλα, ο Κ. Σκανδαλίδης δήλωσε: «Κατά πάγια πρακτική που ισχύει σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις και επειδή οι εκλογικές δαπάνες μόνο ενδεικτικά προϋπολογίζονται, το Γενικό Λογιστήριο εγγράφει τυπικά ένα κονδύλι και απολογιστικά το εξοφλεί μετά τις εκλογές».

ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ
Προωθείται η διάλυσή της

Την αλλαγή του νομικού πλαισίου της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), που δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, προαναγγέλλει η νέα ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών - Επικοινωνιών, ανακοινώνοντας ταυτόχρονα το διορισμό του Παν. Μανούσου, απόστρατου της Πολεμικής Αεροπορίας, στη θέση του μέχρι πρότινος διοικητή της Υπηρεσίας, Στ. Κωνσταντινίδη.

Στην ανακοίνωση διορισμού της νέας διοίκησης της ΥΠΑ, που εξέδωσε ο υπουργός Μεταφορών - Επικοινωνιών, αναφέρεται ότι στη νέα πολιτική για τις αερομεταφορές, άμεση προτεραιότητα είναι ο εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου της ΥΠΑ.

Σημειώνεται ότι την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου της ΥΠΑ, με τη σύσταση ανωνύμων εταιριών και το διαχωρισμό της Υπηρεσίας σε επιτελικό και επιχειρησιακό τομέα, ώστε να διευκολύνεται η αποτελεσματικότερη εκμετάλλευση των αερολιμένων και της αεροναυτιλίας, προωθούσε και η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Πάντως, την πολιτική αυτή απέρριψε η συντριπτική πλειοψηφία των συνέδρων της Ομοσπονδίας Συλλόγων ΥΠΑ (ΟΣΥΠΑ) στο πρόσφατο τακτικό συνέδριό της, υπερψηφίζοντας την πρόταση της ΕΣΚ για ΥΠΑ ενιαία και 100% δημόσια, με όλα τα αεροδρόμια κρατικά, συμπεριλαμβανομένου και του αεροδρομίου Σπάτων.

Στο μεταξύ, για το θέμα της ασφάλειας των ελληνικών αεροδρομίων, όπου οι Αμερικάνοι, μας έχουν υποβιβάσει από τριετίας στη δεύτερη κατηγορία, ο υφυπουργός Μεταφορών - Επικοινωνιών Αν. Νεράντζης συναντήθηκε χτες με τον διευθυντή Επιχειρησιακού Κλάδου της αμερικανικής εταιρίας αξιολόγησης προτύπων ασφάλειας πτήσεων. Μετά τη συνάντηση, ανακοινώθηκε ότι ο υφυπουργός ζήτησε και έλαβε τη διαβεβαίωση ότι η αναβάθμιση των ελληνικών αεροδρομίων στην πρώτη θέση, μπορεί με σιγουριά να πραγματοποιηθεί πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων.

Επιβεβαίωση του ... «νέου κλίματος»

Το «νέο κλίμα» που επικρατεί στις σχέσεις πολιτείας - Εκκλησίας, διαπίστωσε ακόμη μια φορά χτες ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, μετά τη συνάντηση που είχε με την υπουργό Παιδείας, Μ. Γιαννάκου. Οπως δήλωσε ο αρχιεπίσκοπος μετά τη συνάντηση, η «καλή διάθεση που επιδεικνύει η υπουργός, ώστε να υπάρχει αγαστή συνεργασία, είναι βασική προϋπόθεση, προκειμένου να συζητούμε και να αποφασίζουμε αυτό που κάθε φορά θα έλεγα είναι το καλύτερο». Από την πλευρά της, η υπουργός επανέλαβε τα περί συνεχούς «ανοιχτού δίαυλου επικοινωνίας και διαλόγου, χωρίς αυτός να είναι προσχηματικός», ενώ, όπως είπε χαρακτηριστικά, «οποιαδήποτε παρεξήγηση θα λύνεται ευθέως και όχι μέσω τρίτων».

Πάντως, αυτό το νέο κλίμα, φαίνεται, δεν ...αποστράβωσε, παρά τις δηλώσεις της υπουργού στο ραδιοφωνικό σταθμό της Εκκλησίας περί μη αναγκαιότητας της αναγραφής του θρησκεύματος στις ταυτότητες. Ο αρχιεπίσκοπος - αναφερόμενος σ' αυτό - είπε ότι δε συζητήθηκε το θέμα των ταυτοτήτων, ενώ, όπως σημείωσε, «η τοποθέτηση της κ. υπουργού είναι μια διαφορετική άποψη, σεβαστή, μέσα σε ένα γενικότερο κλίμα και πνεύμα συγκλίσεως σε πολλά ζητήματα. Ο καθένας έχει τις απόψεις του».

Ο αρχιεπίσκοπος ζήτησε ακόμα να μην παραποιούνται οι φράσεις του (σ.σ. με αφορμή όσα δήλωσε στην πρόσφατη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό) και αιτιολόγησε τις φράσεις του, λέγοντας: «Οι άνθρωποι της Εκκλησίας έχουμε έναν ξεχωριστό κώδικα που εκφραζόμαστε. Θα ήθελα να σας παρακαλέσω να μάθετε αυτόν τον κώδικα για να μας ερμηνεύετε σωστά». Εάν, όπως είπε, ανάμεσα στ' άλλα, «επιχειρείτε να δίνετε πολιτικές ερμηνείες σε όρους που είναι για μας καθημερινοί όροι, τους οποίους χρησιμοποιούμε και χρησιμοποιούνται εδώ και αιώνες μέσα στο χώρο της Εκκλησίας, θα πρέπει ν' αλλάξουμε όλη την ορολογία της Εκκλησίας».

Τέλος, η υπουργός επισήμανε την πληθώρα ανοιχτών θεμάτων, που πρέπει να συζητηθούν (ζητήματα εκκλησιαστικής εκπαίδευσης και δικαιοσύνης κλπ.).



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ