ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Μάρτη 1999
Σελ. /36
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΟΡΑ
"Συμφωνία κυρίων" στη χονδρική για το αρνάκι

Μέχρι τις 1.500 δρχ. το κιλό θα πωλούνται στη χονδρική στην αγορά του Ρέντη τα αμνοερίφια, κατά τις ημέρες του Πάσχα. Αυτό "συμφωνήθηκε" σαν άτυπο πλαφόν μεταξύ του υπουργείου Ανάπτυξης και εκπροσώπων της κεντρικής κρεαταγοράς, ενώ ο πρόεδρος της αγοράς της Βαρβακείου Α. Πλαστήρας εκτιμάει ότι η λιανική τιμή στη Βαρβάκειο θα κυμαίνεται μεταξύ 1.300 και 2.000 δρχ. το κιλό. Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι πέρσι, παρά τη συμφωνία να κρατηθεί σαν ανώτατη τιμή στη λιανική οι 2.000 δρχ. το κιλό, και στη Βαρβάκειο, αλλά πολύ περισσότερο στα συνοικιακά κρεοπωλεία, τα αμνοερίφια, ειδικά τις τελευταίες μέρες της Μ. Εβδομάδας, είχαν ξεπεράσει τις 2.200 δρχ. το κιλό.

Ας υπενθυμίσουμε ότι σύμφωνα με ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Αττικής Ομορων Νομών και Νήσων Αιγαίου το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, για την περίοδο των γιορτών του Πάσχα μπαίνει σε εφαρμογή από την Πέμπτη 1 του Απρίλη. Συγκεκριμένα, τα εμπορικά τις ημέρες αυτές θα λειτουργήσουν ως εξής:

  • Στη 1 και 2 Απρίλη, δηλαδή την επόμενη Πέμπτη και Παρασκευή θα ανοίξουν στις 9.00 το πρωί και θα κλείσουν στις 9.00 το βράδυ.
  • Το Σάββατο 3 Απρίλη 9.00 π.μ. - 4.00 μ.μ.
  • Από τη Μ. Δευτέρα μέχρι και τη Μ. Πέμπτη 9.00 π.μ. - 9.00 μ.μ.
  • Μ. Παρασκευή 1.00 μ.μ. - 7.00 μ.μ.
  • Μ. Σάββατο 9.00 π.μ. - 3.00 μ.μ.

Τα εμπορικά του Πειραιά θα ανοίγουν στις 8.00 το πρωί λόγω της ιδιαιτερότητάς του ως πόλης-λιμάνι.

Τα σούπερ μάρκετ - που από τη 1 Απρίλη θα κλείνουν τις καθημερινές στις 9.00 το βράδυ - λόγω έναρξης του εαρινού ωραρίου, θα λειτουργήσουν τις ημέρες των γιορτών ως εξής:

  • Στη 1 και 2 Απρίλη 9.00 π.μ. - 9.00 μ.μ.
  • Το Σάββατο 3 Απρίλη 9.00 π.μ. - 4.00 μ.μ.
  • Μ. Δευτέρα μέχρι και Μ. Πέμπτη 1.00 μ.μ. - 8.00 μ.μ.
  • Μ. Σάββατο 9.00 π.μ. - 8.00 μ.μ.

Τα αρτοποιεία τις ημέρες αυτές θα κλείνουν στις 9.30 το βράδυ. τη Μ. Παρασκευή θα ανοίξουν στη 1.00 το μεσημέρι, ενώ την Κυριακή του Πάσχα θα είναι ανοιχτά μόνο για ψήσιμο φαγητών.

Τη Δευτέρα του Πάσχα θα παραμείνουν κλειστά όλα τα καταστήματα.

ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΙΟΝΙΚΗΣ
Ερωτηματικά για τη στάση του Λάτση

Μετά από έντονο παρασκήνιο και υπόγειες διεργασίες μεταξύ των τριών "μνηστήρων", η διαδικασία ξεπουλήματος της Ιονικής Τράπεζας ολοκληρώθηκε χθες, χωρίς την υποβολή τελικής πρότασης από τον όμιλο Λάτση και με την υποβολή προσφορών από τους άλλους δύο υποψηφίους, την Τράπεζα Πίστεως και τον όμιλο Πειραιώς. Η εξέλιξη αυτή δε φαίνεται άσχετη με τις πρόσφατες φήμες που μιλούσαν για συμμαχία ανάμεσα στους ομίλους Eurobank και Πίστεως, με στόχο μελλοντικές κινήσεις στην ελληνική τραπεζική αγορά (όπως π. χ. η διεκδίκηση της Εμπορικής Τράπεζας...).

Οι προσφορές από τους δύο υποψήφιους αγοραστές (Τράπεζα Πίστεως, όμιλος Πειραιώς) υποβλήθηκαν χτες το απόγευμα στο Λονδίνο, στα γραφεία της εταιρίας G. P. Morgan, η οποία έχει προσληφθεί σαν "σύμβουλος" πώλησης της Ιονικής, έναντι μάλιστα της αδρής αμοιβής των 250 εκατ. δραχμών.

Η Eurobank η οποία αναμενόταν να υποβάλει κοινή προσφορά με την Τράπεζα Εργασίας, σε επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε αργά χτες το απόγευμα αναφέρει ότι: "Οι τράπεζες EFG Eurobank και Εργασίας οι οποίες έλαβαν μέρος στη διαδικασία του διαγωνισμού για την απόκτηση του 51% της Ιονικής Τράπεζας αφού αξιολόγησαν όλα τα δεδομένα, αποφάσισαν να μην υποβάλουν τελική προσφορά".

Η Εμπορική Τράπεζα (μητρική της Ιονικής) και η J. P. Morgan, σύμβουλος για την πώληση του 51% των μετοχών της Ιονικής, ανακοίνωσαν χτες το απόγευμα ότι"υποβλήθηκαν δύο δεσμευτικές προσφορές για την αγορά των παραπάνω μετοχών", χωρίς να διευκρινίζει επακριβώς την προέλευση των προσφορών. Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι "ο σύμβουλος πώλησης προχωρεί ευθύς αμέσως στην αξιολόγηση των παραπάνω προσφορών, σύμφωνα με τα κριτήρια που είχαν τεθεί στην από 17 - 2 - 1999 πρόσκληση υποβολής δεσμευτικών προσφορών. Επιδίωξη τόσο της πωλήτριας όσο και του συμβούλου είναι να περιοριστεί στο ελάχιστο δυνατό ο απαιτούμενος χρόνος για τη διαπίστωση της πλέον συμφέρουσας προσφοράς".

Σύμφωνα με πληροφορίες - που δεν επιβεβαιώθηκαν επισήμως - ο όμιλος Πειραιώς του Μ. Σάλλα υπέβαλλε προσφορά της τάξης των 240 δισ. δρχ. ενώ οι ίδιες πληροφορίες έφεραν την Τράπεζα Πίστεως του Κωστόπουλου, να προσφέρει γύρω στα 200 - 230 δισ. δρχ. για την αγορά της τράπεζας. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι προσφορές της τάξης των 200 - 240 δισ. δρχ. απέχουν παρασάγγας τόσο από την πραγματική αξία της Ιονικής, όσο και από τη χρηματιστηριακή αξία του 51% των μετοχών της, που ανέρχεται γύρω στα 350 δισ. δρχ., κάτι που σημαίνει πραγματικό ξεπούλημα της Ιονικής "αντί πινακίου φακής".

Η μεταβίβαση της Ιονικής στο ιδιωτικό τραπεζικό κεφάλαιο αναμένεται να έχει τις ακόλουθες επιπτώσεις: Εχουμε μια περαιτέρω ισχυροποίηση του ιδιωτικού τραπεζικού κεφαλαίου της χώρας, το οποίο διακρίνεται για την επιθετικότητά του και την πρόσδεσή του με τις χρηματαγορές της Ευρώπης και της Αμερικής. Το τραπεζικό κεφάλαιο είναι σήμερα το πιο προωθημένο τμήμα του κεφαλαίου στη διαδικασία της "παγκοσμιοποίησης των αγορών", η δε τάση μονοπωλιοποίησης της τραπεζικής αγοράς από δυο - τρεις ομίλους δημιουργεί εν δυνάμει μεγάλους πόλους οικονομικής αλλά και πολιτικής δύναμης. Ανακατατάξεις αναμένεται να υπάρξουν και μεταξύ των ιδιωτικών τραπεζικών ομίλων, καθώς αυτός που θα αγοράσει την Ιονική, αποκτά ένα σημαντικό μερίδιο της τάξης του 20% της τραπεζικής αγοράς και επίσης με τον τρόπο αυτό σημαντικά πλεονεκτήματα έναντι των ανταγωνιστών του. Οι δύο "χαμένοι" της μάχης θα πρέπει να αναμένουν τώρα την άλλη ευκαιρία του ξεπουλήματος της Εμπορικής η οποία έχει σειρά.

Για τους εργαζόμενους της Ιονικής, η ιδιωτικοποίηση της Τράπεζας, συνεπάγεται απώλειες σημαντικών κατακτήσεών τους στον εργασιακό και ασφαλιστικό τομέα. Οπως καταγγέλθηκε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου από τον πρώην πρόεδρο των εργαζομένων της Τράπεζας Γ. Μαρκάκη,η διοίκηση της Εμπορικής, και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αρνήθηκαν να αναλάβουν ουσιαστικές δεσμεύσεις για τη διασφάλιση του υπάρχοντος σήμερα κανονισμού εργασίας των εργαζομένων καθώς και για τη διατήρηση του ασφαλιστικού τους ταμείου. Η απάντηση που πήραν για τα δύο αυτά θέματα ήταν, ότι αυτά θα ζητηθούν να διατυπωθούν από τους υποψηφίους αγοραστές στα επιχειρησιακά σχέδια που θα καταθέσουν, κάτι όμως που, όπως υποστηρίζουν οι συνδικαλιστές, δε διασφαλίζει τους εργαζόμενους. Σαν παράδειγμα γι' αυτό ανέφεραν τις Τράπεζες Μακεδονίας - Θράκης και την Τράπεζα Κρήτης όπου οι νέοι ιδιοκτήτες (Σάλλας και Λάτσης) προχώρησαν σε ανατροπή των κανονισμών εργασίας.

Οργή και φόβο

Τι να πει κανείς και τι να ομολογήσει για την εικόνα που παρουσίασε χτες το Χρηματιστήριο της Αθήνας. Πώς να σχολιάσεις αυτό που συνέβη; Τι να σκεφτείς και τι συμπεράσματα να βγάλεις; Πώς να χαρακτηρίσεις όλους αυτούς που δε διστάζουν, ούτε μπροστά το αίμα, που ήδη κυλά στη Βαλκανική;

Η συνεδρίαση άνοιξε και παρέμεινε ανοδική μέχρι το τέλος της, κλείνοντας με αύξηση του Γενιού Δείκτη της τάξης του 2,22%, ενώ δεκάδες μετοχές σημείωσαν και κέρδη πάνω από 5%.

Οι ειδικοί μπορεί να κάνουν ό,τι είδους αναλύσεις θέλουν και να εξηγούν τα φαινόμενα κατά πώς τους συμφέρει. Η απολογητική πάντα ήταν μια τέχνη που ταίριαζε στους λογής λογής "αναλυτές". Το βέβαιο, όμως, είναι ότι οι ποικιλώνυμοι τζογαδόροι ποντάρουν ακόμα και στους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς, για να κερδίζουν έδαφος στο παιχνίδι της εξαχρείωσης των χρηματαγορών. Ομως, η εικόνα που παρουσιάζουν αυτές οι χρηματαγορές μόνο ντροπή, αγανάχτηση και συγχρόνως φόβο και δέος μπορεί να προκαλούν.

Αγανάχτηση και ταυτόχρονα τρόμο για το αδίστακτο της φύσης τους. Για την απροσχημάτιστη προσαρμογή τους σε κάθε κατάσταση. Για την τάση τους να ρουφάνε κέρδη ακόμα και όταν ο όλεθρος του πολέμου βρίσκεται στο κατώφλι μας.

Περίεργες διεργασίες στον ΟΠΕ

Σε σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης καλεί το Διοικητικό Συμβούλιο του Ελληνικού Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου (ΟΠΕ) η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας. Οπως προκύπτει από επιστολή που υπογράφει ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων (ΔΟΣ) του υπουργείου, το θέμα θα είναι "απολογισμός έργου ΟΠΕ και προέγκριση σύμβασης μεταξύ του Ελληνικού Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου και του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου Ι. Τζεν για την παροχή νομικής προστασίας και την κάλυψη της αστικής ευθύνης του έναντι τρίτων για πράξεις ή παραλείψεις κατά την άσκηση των καθηκόντων του".

Σε απάντησή τους προς τον γενικό γραμματέα ΔΟΣ, μέλη του ΔΣ επισημαίνουν ότι το θέμα της έκτακτης γενικής συνέλευσης δεν έχει έρεισμα στο νόμο, καθώς θέματα της ευθύνης του προέδρου του ΟΠΕ ρυθμίζονται από τις κείμενες διατάξεις και τα δικαστήρια. Ζητούν να αποσυρθεί το θέμα της ημερήσιας διάταξης, καταγγέλλοντας πως "δίνει την εντύπωση ότι μέσα από την απόφαση της γενικής συνέλευσης μπορεί να φαλκιδευτεί η δικαστική διαδικασία, αφού κάποιος μπορεί να θεωρηθεί μεν υπεύθυνος και να καταδικαστεί γι' αυτό, αλλά η ευθύνη του μπορεί να καλυφθεί από τρίτον και μάλιστα φορέα του ευρύτερου δημόσιου τομέα".

Εταιρία χαρτοφυλακίου και το "Αλουμίνιο Αττικής"

Σε εταιρίες χαρτοφυλακίου μετατρέπονται η μία μετά την άλλη οι μεγάλες επιχειρήσεις διαφόρων κλάδων της οικονομίας. Σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσουν ακόμα μεγαλύτερη κερδοφορία τόσο από την επέκταση των δραστηριοτήτων τους σε νέους τομείς, όσο και από την απόκτηση μετοχικών δικαιωμάτων - μέσα από εξαγορές και συγχωνεύσεις - σε ομοειδείς και άλλες μονάδες διάφοροι μεγαλοεπιχειρηματίες προωθούν ολοταχώς τη... μετάλλαξη των μονάδων τους.

Σ' αυτά ακριβώς τα πλαίσια, ανακοινώθηκε πρόσφατα η μετατροπή της επιχείρησης "Αλουμίνιο Αττικής" σε εταιρία διαχείρισης χαρτοφυλακίου, που θα γίνει με την απόσπαση του βιομηχανικού κλάδου, τη δημιουργία θυγατρικής που θα κάνει επενδύσεις στη Ρουμανία, ενώ παράλληλα μελετάται - όπως υποστηρίζουν οι εκπρόσωποι της εταιρίας - συνεργασία με στρατηγικό επενδυτή από τις ΗΠΑ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ