ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Μάρτη 2019
Σελ. /28
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Σήμερα το παναττικό συλλαλητήριο και η πορεία στο Μαξίμου

Συγκέντρωση στις 10.30 π.μ., στην πλατεία Κλαυθμώνος

Από προηγούμενη κινητοποίηση των συνταξιούχων στην Αθήνα
Από προηγούμενη κινητοποίηση των συνταξιούχων στην Αθήνα
Σε παναττικό συλλαλητήριο προχωρούν σήμερα οι συνταξιούχοι της Αττικής, με συγκέντρωση στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Ολοι στο δρόμο του αγώνα» είναι το κάλεσμα που απευθύνουν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, Δημοσίου, ΠΟΣΕ - ΟΑΕΕ, ΕΛΤΑ, ΟΣΕ, ΠΕΣ - ΝΑΤ, ΠΣΣ Δικηγόρων και ΠΕΤΟΜ - ΤΕΕ.

Καταθέτοντας σχετικό αίτημα, οι συνταξιουχικές οργανώσεις ζητούν αντιπροσωπεία τους να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, ώστε να συζητηθούν όλα τα προβλήματα των συνταξιούχων που από καιρό έχουν γνωστοποιηθεί στην κυβέρνηση.

Οπως υπενθυμίζουν μάλιστα στο αίτημά τους προς τον πρωθυπουργό οι συνταξιουχικές οργανώσεις, «από τις 26/11/18 απευθυνθήκαμε σε εσάς με υπόμνημα των αιτημάτων μας, με την παράκληση να δεχθείτε την αντιπροσωπεία μας, έπειτα από την προηγούμενη, πριν από δύο χρόνια, συνάντησή μας. Στις 15/12/18 πραγματοποιήσαμε πανελλαδική πανσυνταξιουχική συγκέντρωση στην Αθήνα μετά από 160 συγκεντρώσεις που πραγματοποιήσαμε οι συνταξιούχοι σε όλη τη χώρα τη χρονιά που πέρασε. Χιλιάδες συνταξιούχοι από όλα τα μέρη της χώρας έφθασαν στην Αθήνα και μαζί με τους συνταξιούχους της Αττικής πορευτήκαμε στο Μέγαρο Μαξίμου και ζητήσαμε συνάντηση μαζί σας. Ωστόσο, η αντιπροσωπεία μας συναντήθηκε με τον κ. Γεώργιο Τσίπρα (λόγω δικών σας ανειλημμένων υποχρεώσεων), ο οποίος υποσχέθηκε να κλείσει μαζί σας εκ νέου συνάντηση σε εύλογο χρονικό διάστημα. Παρ' όλα αυτά, από τότε μέχρι και σήμερα και παρά τις προσπάθειές μας να έρθουμε σε επικοινωνία μαζί σας (μέσω τηλεφωνικών συνδιαλέξεων με το γραφείο σας), αυτό δεν έγινε εφικτό».

Τα αιτήματα της κινητοποίησης

Με τη νέα κινητοποίησή τους οι συνταξιούχοι διεκδικούν:

-- Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών αντεργατικών νόμων που έχουν ψηφιστεί από όλες τις κυβερνήσεις. Αμεση ανακεφαλαιοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων.

-- Αμεσα και μπροστά στο Πάσχα να αποδοθούν τα Δώρα, η 13η και 14η σύνταξη.

-- Να αποδοθούν τώρα όλα τα αναδρομικά σε όλους τους συνταξιούχους, δίχως προσφυγές και προαπαιτούμενα.

-- Να δοθούν άμεσα αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις και να οριστεί η κατώτατη σύνταξη στα 600 ευρώ, από τα 360 ευρώ που είναι σήμερα.

-- Οχι στη μείωση του αφορολόγητου και στην περικοπή των οικογενειακών επιδομάτων, του ΕΚΑΣ και των συντάξεων χηρείας. Απόδοση στις συντάξεις του ΟΑΕΕ ανάλογα με τα χρόνια ασφάλισης. Αμεση απόδοση των ενημερωτικών.

-- Δημόσιο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης. Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία για όλους, κατάργηση και απαγόρευση σε κάθε εμπορευματοποίηση.

  • Η Ενωση Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Αθηνών και Περιχώρων καλεί στην ετήσια απολογιστική της Γενική Συνέλευση αύριο Πέμπτη στις 10 π.μ., στο ξενοδοχείο «Τιτάνια» (Πανεπιστημίου 52).
Απεργούν την Παρασκευή οι εργαζόμενοι στον όμιλο ΟΤΕ

Κάλεσμα από το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Αττικής

Κάλεσμα στους εργαζόμενους να μετατρέψουν την απεργία που έχει αποφασιστεί στον όμιλο ΟΤΕ την Παρασκευή 29/3 σε εφαλτήριο νέων αγώνων απευθύνει το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής ν. Αττικής (ΣΕΤΗΠ).

Το Συνδικάτο καταγγέλλει το «κρεσέντο απειλών και εκβιασμών» στο οποίο επιδίδεται η διοίκηση του ομίλου, προχωρώντας σε «συγκεκαλυμμένες ομαδικές απολύσεις» στο πλαίσιο ενός ακόμα προγράμματος «εθελούσιας αποχώρησης». Στο «μάτι του κυκλώνα», όπως εξηγεί, έχουν βρεθεί οι εργαζόμενοι στη φύλαξη, «οι οποίοι ενημερώθηκαν ότι το έργο δίνεται σε εργολάβο και θα πρέπει να επιλέξουν τον τρόπο που θα απολυθούν!», αλλά και παλιοί εργαζόμενοι, «οι οποίοι δέχονται καθημερινά ωμό εκβιασμό για να ενταχθούν στο πρόγραμμα και να φύγουν».

«Οι εξελίξεις αυτές δεν είναι πρωτόγνωρες για τους εργαζόμενους στον κλάδο», τονίζει το ΣΕΤΗΠ και υπενθυμίζει ότι στις περισσότερες εταιρείες μεγάλο κομμάτι του έργου παραδίδεται σε εργολάβους (φύλαξη, καθαριότητα, τηλεφωνικά κέντρα, καταστήματα franchise κ.λπ.), ενώ τα προγράμματα «εθελούσιων αποχωρήσεων» δίνουν και παίρνουν. Με δεδομένο ότι «οι επιχειρηματικοί όμιλοι του κλάδου ακολουθούν την ίδια πρακτική», ενώ τη σκυτάλη από τον ΟΤΕ παίρνουν συχνά οι υπόλοιπες εταιρείες, το Συνδικάτο τονίζει την ανάγκη η απεργία και οι κινητοποιήσεις να αγκαλιαστούν από το σύνολο των εργαζομένων στον όμιλο και στον κλάδο και να συνοδευτούν από τα αιτήματα για δημιουργία κλαδικής ομοσπονδίας και για υπογραφή κλαδικής Σύμβασης Εργασίας με βάση το πλαίσιο που έχει επεξεργαστεί.

«Είναι ώρα ο διαχωρισμός που έχει επιβάλει η εργοδοσία, με την αμέριστη συμπαράσταση από τις κυβερνήσεις και τις πλειοψηφίες του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, με τις πολλές και διάφορες ταχύτητες εργαζομένων στον όμιλο ΟΤΕ, να σπάσει στην πράξη», καταλήγει το ΣΕΤΗΠ.

Μπροστά στην απεργία προβάλλει τα εξής αιτήματα:

  • Να δεσμευτεί η διοίκηση του ΟΤΕ ότι δεν θα απολυθεί κανένας εργαζόμενος που θα επιλέξει να συνεχίσει να εργάζεται.
  • Να μην δοθεί κανένα έργο σε εργολάβους.
  • Υπογραφή ΣΣΕ στον όμιλο ΟΤΕ που να περιλαμβάνει όλους τους εργαζόμενους στον όμιλο, με εξίσωση μισθών και δικαιωμάτων προς τα πάνω.
  • Υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ με βάση τις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων στον κλάδο και η οποία θα τους διασφαλίζει στο σύνολό τους.
  • Δημιουργία, άμεσα, κλαδικής Ομοσπονδίας.
WEB RADIO ΠΑΜΕ

Ακούστε σήμερα, Τετάρτη, στο webradio του ΠΑΜΕ:

-- Στις 5 μ.μ., εκπομπή του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών.

-- Στις 6 μ.μ., εκπομπή της ΠΑΣΕΒΕ.

-- Στις 7 μ.μ., εκπομπή του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου. Συζήτηση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι μουσικοί της Φιλαρμονικής Ορχήστρας Αθηνών.

-- Στις 8 μ.μ., τη μουσική εκπομπή «Λαϊκό Πάλκο». Ο Αναστάσης Κατσαβός παρουσιάζει σημαντικές στιγμές από τη ζωή του Βασίλη Τσιτσάνη.

ΕΝΩΣΗ ΛΟΓΙΣΤΩΝ - ΕΛΕΓΚΤΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
Παρέμβαση για τις άδειες των εργαζομένων στην «PwC»

Στο ζήτημα με τις παρανόμως μη χορηγημένες άδειες, καθώς και τον τρόπο αποζημίωσής τους, από την επιχείρηση «PwC», επανέρχεται η Ενωση Λογιστών - Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής (ΕΛΕΠΑ), ύστερα και από συνάντηση που είχε με την εργοδοσία.

Οπως σημειώνει το σωματείο, στη συνάντηση τόνισε ότι «σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας, αλλά και με αυτούς των συναδέλφων μας, τα χρήματα που πιστώθηκαν στο λογαριασμό τους δεν αντιστοιχούν στο προβλεπόμενο σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία ποσό (δηλαδή το ποσό του ημερομισθίου τους για όσες μέρες δεν πήραν άδεια, συν το 100% χωρίς τις κρατήσεις του ΕΦΚΑ), και ζητήσαμε να μάθουμε τι προτίθεται να κάνει γι' αυτό. Η απάντησή τους ήταν πως δεν υφίσταται συγκεκριμένο ζήτημα, καθώς υπάρχει υπευθυνότητα των ίδιων των εργαζομένων που δεν πήραν τις άδειες που δικαιούνταν...».

Οι εκπρόσωποι του σωματείου, απορρίπτοντας τον εν λόγω ισχυρισμό, επέμειναν ότι «η εργοδοσία θα πρέπει να επανεξετάσει τους υπολογισμούς της και να καταβάλει το προβλεπόμενο στους εργαζόμενους».

Οπως σημειώνει μάλιστα η ΕΛΕΠΑ, «με τον έναν ή άλλον τρόπο η μη πληρωμή των αδειών ή η πληρωμή τους ως bonus έρχεται ως αποτέλεσμα της κατάπτυστης νέας σύμβασης που αναγκάστηκε η πλειοψηφία των εργαζομένων να υπογράψει κάτω από την πίεση της εργοδοσίας. Από την πρώτη στιγμή η ΕΛΕΠΑ έχει προειδοποιήσει ότι η υπογραφή της συγκεκριμένης σύμβασης αργά ή γρήγορα θα είχε οδυνηρές συνέπειες για τους εργαζομένους της "PwC" και σύμφωνα με τα παραπάνω δυστυχώς επαληθεύτηκε».

Το σωματείο απαιτεί: Να δοθούν όλες οι άδειες στους συναδέλφους. Οσες δεν δοθούν να πληρωθούν στο σύνολό τους, σύμφωνα με τη νόμιμη προβλεπόμενη προσαύξηση 100%. Να πάρει πίσω η εργοδοσία τις κατάπτυστες συμβάσεις εργασίας. 8ωρη - 5ήμερη εργασία. Υπογραφή επιχειρησιακής ΣΣΕ στην PwC, σύμφωνα με το σχέδιο ΣΣΕ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Στάση εργασίας και κινητοποίηση στο υπουργείο Υγείας

Σε στάση εργασίας (1 μ.μ. - 5 μ.μ.) και κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας, στις 2.30 μ.μ., προχωρούν σήμερα, Τετάρτη, οι εργαζόμενοι στον κλάδο του Επισιτισμού - Τουρισμού. Την κινητοποίηση οργανώνουν το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής και επιχειρησιακά σωματεία του κλάδου.

«Η κοροϊδία της κυβέρνησης και των εργοδοτών, σχετικά με την κατάσταση που βιώνουν οι εργαζόμενοι στον κλάδο μας, πρέπει να πάρει απάντηση από εμάς τους ίδιους», τονίζει το κλαδικό Συνδικάτο. Οπως υπογραμμίζει, από τη μια, «οι εργοδότες, μέσω του ΣΕΤΕ, περηφανεύονται για τις συνθήκες "ευελιξίας" - ομηρίας στον κλάδο», ενώ, από την άλλη, κυβέρνηση και υπουργείο Εργασίας «προσπαθούν προεκλογικά να κοροϊδέψουν για άλλη μία φορά, με αφορμή την υποχρεωτικότητα της κλαδικής σύμβασης στα ξενοδοχεία αλλά και την αύξηση του κατώτατου μισθού».

Στα παραπάνω τα σωματεία και οι εργαζόμενοι αντιπαραθέτουν την εικόνα που επικρατεί στους χώρους δουλειάς: Στα ξενοδοχεία οι επιχειρηματικοί όμιλοι δεν αρκούνται στις μεγάλες μειώσεις μισθών και την κατάργηση του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας που εμπεριέχει η Συλλογική Σύμβαση, αλλά προβάλλουν νέες απαιτήσεις για ...«υποκατώτατο» μισθό για τους νεοεισερχόμενους στον κλάδο! Στον Επισιτισμό, χιλιάδες εργαζόμενοι δουλεύουν με ατομικές συμβάσεις για τον κατώτατο μισθό, απλήρωτοι, χωρίς Δώρα - επιδόματα, ενώ ιδιαίτερα στην ειδικότητα του διανομέα πληρώνουν βαρύ φόρο αίματος σε εργατικά «ατυχήματα».

Να σημειωθεί ότι το Σωματείο Εργαζομένων στο ξενοδοχείο «Royal Olympic» συμμετέχει στη σημερινή κινητοποίηση με 24ωρη απεργία, με απόφαση που πήρε μέσα από Γενική Συνέλευση, ανοίγοντας μέτωπο με το καθεστώς της εκ περιτροπής εργασίας που χρησιμοποιεί κατά κόρον η εργοδοσία.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ