ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Φλεβάρη 2021 - Κυριακή 28 Φλεβάρη 2021
Σελ. /32
ΝΕΟΛΑΙΑ
Σύσσωμη καταδίκη της καταστολής και του νόμου Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη

Συνέντευξη Τύπου εκπροσώπων της πανεπιστημιακής κοινότητας του ΑΠΘ για την άγρια επίθεση της αστυνομίας την περασμένη Δευτέρα

Από τη συνέντευξη Τύπου της Παρασκευής
Από τη συνέντευξη Τύπου της Παρασκευής
Φοιτητικοί Σύλλογοι, εργαζόμενοι και καθηγητές του ΑΠΘ καταδικάζουν την ένταση της κρατικής καταστολής, με την οποία επιχειρείται να επιβληθούν σε φοιτητές, ακαδημαϊκούς και εργαζόμενους οι αντιδραστικές αλλαγές του νόμου Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δόθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής μπροστά στο Πολυτεχνείο του ΑΠΘ, εκπρόσωποι της πανεπιστημιακής κοινότητας εξέφρασαν τον αποτροπιασμό τους για τη βίαιη επέμβαση της αστυνομίας και τις συλλήψεις φοιτητών, που όπως είπαν «αποτελούν τα προεόρτια ενός ζοφερού μέλλοντος», και παρουσίασαν τις πραγματικές στοχεύσεις του νέου νόμου, δηλώνοντας ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα για να μην εφαρμοστεί.

Στη συνέντευξη μίλησαν ο Λευτέρης Στεργίου, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Φοιτητών Αρχιτεκτονικής, η Σαββίνα Κουρίζι, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Φοιτητών Ιστορικού - Αρχαιολογικού, ο Δημήτρης Ραπτάκης, καθηγητής του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών και μέλος του ΔΣ της ΕΣΔΕΠ, η Αγγελική Γεωργάκη, μέλος του ΔΣ του Φοιτητικού Συλλόγου Νομικής, ο Γιάννης Κουρμούλης, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού του ΑΠΘ και του ΓΣ της ΑΔΕΔΥ, και η Κωνσταντίνα Ριτσάτου, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Θεάτρου. Τηλεφωνική παρέμβαση έκανε ο Δημήτρης Μαυροσκούφης, κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ.

Ο Λευτέρης Στεργίου είναι ένας από τους φοιτητές που χτυπήθηκαν άγρια από την αστυνομία, συνελήφθη και διώκεται με τις ανυπόστατες κατηγορίες. Ανέφερε ότι «οι δυνάμεις των ΜΑΤ μπήκαν στο πανεπιστήμιο και προχώρησαν σε βίαιη καταστολή και προσαγωγές, ακόμα και στον σωρό έξω από το κτίριο διοίκησης.

Τα γεγονότα της Δευτέρας είναι εικόνες του πανεπιστημίου του μέλλοντος το οποίο θέλουν να χτίσουν. Ενα πανεπιστήμιο που ολοένα απομακρύνεται από τις πραγματικές ανάγκες των φοιτητών και του λαού για μόρφωση και ζωή με δικαιώματα, και προσαρμόζεται ολοένα και περισσότερο στις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ενώ εμείς είμαστε έξω από τις σχολές μας, οι επιχειρήσεις όλο τον τελευταίο χρόνο συνεχίζουν μια χαρά τη δουλειά τους μέσα στα πανεπιστήμια και την έρευνα για τα κέρδη τους».

Σημείωσε ότι ο αγώνας των φοιτητών είναι δίκαιος γιατί είναι δίκαια τα αιτήματα για δωρεάν σπουδές με δικαιώματα, για να συνεχίσουν με ασφάλεια τις σπουδές τους, για επιπλέον εκπαιδευτικό προσωπικό και προσωπικό καθαριότητας, για σύγχρονες υποδομές και εργαστήρια. Γιατί «είναι αγώνας για μόρφωση, για να βγούμε ολοκληρωμένοι επιστήμονες και να συνεισφέρουμε στην ανάπτυξη του βιοτικού επιπέδου του λαού μας. Και αυτός ο αγώνας θα συνεχιστεί».

Τόνισε τέλος ότι η καταστολή και ο αυταρχισμός που επιλέγει η κυβέρνηση και οι πρυτανικές αρχές του ΑΠΘ δεν φοβίζουν, αντίθετα πεισμώνουν τους φοιτητές.

Εξελίξεις απότοκες των κατευθύνσεων της ΕΕ

Η Σαββίνα Κουρίζι αναφέρθηκε στις ανυπόστατες κατηγορίες με τις οποίες διώκονται οι 31 φοιτητές και στον ρόλο «λαγού» που έπαιξε για την κυβέρνηση η πρυτανική αρχή του ΑΠΘ. Οπως είπε, «ο πρύτανης μίλησε για σώμα αστυνόμευσης στις σχολές πριν η κυβέρνηση προχωρήσει στη νομοθέτησή του», φέρει έτσι τεράστιες ευθύνες για τα γεγονότα. Πρόσθεσε ότι οι Φοιτητικοί Σύλλογοι έχουν κάνει ξεκάθαρο πως έχουν απέναντί τους την Πρυτανεία που προχωρά σε τέτοιες πρακτικές, που τολμά να φέρει τα ΜΑΤ στο πανεπιστήμιο. Και ανέδειξε με τη σειρά της ότι η πραγματική στόχευση του νέου νόμου είναι «να καταστείλει όποιον σηκώνει κεφάλι και αγωνίζεται για τα δικαιώματά του, για τις σπουδές, για όσα μας ανήκουν».

Ο Δημήτρης Ραπτάκης έδειξε τη «μεγάλη εικόνα»: «Οι νομοθετικές ρυθμίσεις που άρχισε να φέρνει η κυβέρνηση της ΝΔ, με πρώτη την κατάργηση του ασύλου, αποδείχθηκε ότι δεν ήταν καθόλου άσχετες με όσα συνέβησαν και φυσικά με τα μελλούμενα. Η πολιτική αυτή έρχεται ως συνέχεια των πολιτικών των προηγούμενων κυβερνήσεων, που είναι απότοκες των Οδηγιών της ΕΕ». Ανέφερε ότι «οδηγούμαστε σε συρρίκνωση των πανεπιστημίων με τη μείωση του αριθμού των εισακτέων, υποβάθμιση, στραγγαλισμό οικονομικό και καχεξία σε ό,τι αφορά την ανανέωση του προσωπικού τους». Γι' αυτό, πρόσθεσε, «λέμε ότι είναι πρόβα τζενεράλε της καταστολής σε όποιον αντιτίθεται στη συρρίκνωση του πανεπιστημίου».

Η Αγγελική Γεωργάκη σημείωσε ότι οι φοιτητές «παρά την πανδημία και τις απαγορεύσεις κάναμε ξεκάθαρο ότι αυτός ο νόμος δεν έχει καμία θέση στις σχολές μας και δεν θα εφαρμοστεί». Οτι «οι εικόνες με τους καθηγητές και τους εργαζόμενους να μπαίνουν μπροστά στα ΜΑΤ για να προστατεύσουν τους φοιτητές, οι καθηγητές και οι εργαζόμενοι που στήριξαν τις κινητοποιήσεις μας και προχώρησαν ακόμα και σε αποχή για να βρεθούν μαζί μας στο δρόμο, δείχνουν ότι αυτή η επιλογή της Πρυτανείας να φέρει τα ΜΑΤ δεν έχει καμία νομιμοποίηση στο εσωτερικό των σχολών μας».

Αυτός ο νόμος θα μείνει στα χαρτιά, όπως και άλλοι προηγούμενοι

Ο Γιάννης Κουρμούλης μίλησε για πρωτόγνωρα γεγονότα ως προς την ένταση και την έκταση της καταστολής και για τα «προεόρτια» ενός ζοφερού μέλλοντος, το οποίο σχεδιάζεται εδώ και πολλά χρόνια για τα πανεπιστήμια, όπου δεν χωράνε «η διαμαρτυρία, τα δικαιώματα φοιτητών και εργαζομένων».

Δήλωσε τη στήριξη των εργαζομένων στα αιτήματα των φοιτητών να ανοίξουν με ασφάλεια οι σχολές, αλλά και στο δικαίωμα φοιτητών και εργαζομένων να μπορούν και αύριο να διεκδικούν, να διαμαρτύρονται, να υπερασπίζονται δικαιώματα και κατακτήσεις. Εφερε ως παράδειγμα τους εργολαβικούς εργαζόμενους της Λέσχης, που πριν από λίγες βδομάδες έδωσαν νικηφόρα τη μάχη για την ανανέωση των συμβάσεών τους.

Τόνισε πως «εμείς θα συνεχίσουνε να διεκδικούμε και να συσπειρωνόμαστε με τους φοιτητές και τα κομμάτια της ακαδημαϊκής κοινότητας που αντικειμενικά έχουμε τα ίδια συμφέροντα μαζί τους, και υποσχόμαστε ότι και αυτός ο νόμος θα μείνει στα χαρτιά».

Η Κωνσταντίνα Ριτσάτου αναφέρθηκε στην πολιτική που ακολουθείται τα τελευταία χρόνια στα πανεπιστήμια και έχει ως αποτέλεσμα την περιστολή της παραγόμενης γνώσης, με τη διαρκή υποχρηματοδότηση, την άνευ όρων προσαρμογή της πανεπιστημιακής κοινότητας στη στρατηγική της αγοράς υπό την απειλή της κρατικής καταστολής κ.ά. Μίλησε για «ταξικά προσημασμένες επιλογές» και τόνισε ότι με αυτόν τον νόμο δεν μπαίνει η δημοκρατία στα ΑΕΙ, όπως είπε ο πρωθυπουργός, αλλά τρυπώνει ο ίδιος ο φασισμός. Ξεκαθάρισε ότι «κανείς δεν μπορεί να αναγκάσει την πανεπιστημιακή κοινότητα να εφαρμόσει πράγματα που αντιβαίνουν στις πανεπιστημιακές αρχές και θρυμματίζουν την αξιοπρέπειά της».

Στην τηλεφωνική του παρέμβαση ο Δημήτρης Μαυροσκούφης κάλεσε τη διοίκηση του Πανεπιστημίου, που δημιούργησε το πρόβλημα, να δώσει και τη λύση.

Μουσική διαμαρτυρία

Μουσική διαμαρτυρία στην αυλή του Πανεπιστημίου Μακεδονία (ΠΑΜΑΚ) πραγματοποίησαν, το μεσημέρι της Παρασκευής, φοιτητές του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης, συνεχίζοντας τον αγώνα για ασφαλές άνοιγμα των σχολών και ενάντια στην εφαρμογή του νόμου Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη.

Με γνωστές μελωδίες και τραγούδια, όπως ο «Μικρόκοσμος», έδειξαν την απόφασή τους να μην κάνουν πίσω από τις διεκδικήσεις τους, ενώ παρουσιάζοντας μια διασκευή του γνωστού παραδοσιακού θρακιώτικου τραγουδιού «Το Μαργούδι κι ο Αλεξανδρής» καυτηρίασαν την επέμβαση της αστυνομίας στο ΑΠΘ και τις 31 συλλήψεις.

Οπως κατήγγειλαν, η πλειοψηφία των φοιτητών του Τμήματος δεν διδάχθηκαν και δεν βαθμολογήθηκαν σε ορισμένα υποχρεωτικά μαθήματα, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να χάσουν το εξάμηνο και να παρατείνουν τις σπουδές τους. Επιπλέον, το κλείσιμο της σχολής, η φύση της οποίας είναι αμιγώς καλλιτεχνική και πρακτική, με ενεργή παρουσία φοιτητών στα πολιτιστικά δρώμενα, έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορούν να πραγματοποιήσουν τόσο την ατομική μελέτη όσο και ομαδικά μαθήματα και πρόβες συνόλων στο χώρο του πανεπιστημίου. Συνέπεια της κατάστασης αυτής είναι να μη διδάσκονται ορισμένα μαθήματα αλλά και τελειόφοιτοι φοιτητές να μην μπορούν να πραγματοποιήσουν ποιοτικά ή και καθόλου τα πτυχιακά τους ρεσιτάλ/πρότζεκτ και να αναγκάζονται να παρατείνουν τις σπουδές τους.


Το Σάββατο κυκλοφορεί το νέο τεύχος του «Οδηγητή»

Το Σάββατο 27 Φλεβάρη κυκλοφορεί το νέο τεύχος του «Οδηγητή», που θα διακινείται ολόκληρο τον Μάρτη.

Φιλοξενεί συνέντευξη με τον Θοδωρή Χιώνη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, για το 21ο Συνέδριο του Κόμματος. Επίσης για το ίδιο θέμα φιλοξενείται άρθρο που απευθύνεται σε μαθητές. Αλλο άρθρο αναφέρεται στην άμιλλα στρατολογίας που προκήρυξε το ΚΣ της ΚΝΕ ενόψει του Συνεδρίου.

«Το σύστημά τους: Σήψη, βία εκμετάλλευση. Μάζεψε την ψυχή σου και όρμα!» είναι το σύνθημα που επιλέχθηκε για το εξώφυλλο και το κύριο άρθρο του τεύχους, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το ξέσπασμα της πανδημίας, αλλά και όλες τις πρόσφατες εξελίξεις.

Πλούσια είναι, επίσης, η αρθρογραφία και το ρεπορτάζ για την κατάσταση που αντιμετωπίζουν μαθητές, φοιτητές, αθλητές και εργαζόμενοι στον Πολιτισμό, μετά από έναν χρόνο lockdown στους χώρους τους.

Ακόμα:

  • Αρθρο για τα 40 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ - ΕΕ.
  • Διερευνητικές επαφές Ελλάδας - Τουρκίας: «Διάλογος ή πόλεμος;». Οταν με την ερώτηση σου κρύβουν την απάντηση...
  • 10 χρόνια από την «Αραβική Ανοιξη».
  • Ψάχνοντας εμβόλιο για τον «ιό της ανισότητας»...
  • Πρέπει, τελικά, να συνδέονται τα πανεπιστήμια με τις ανάγκες της οικονομίας;
  • Γιάνης Βαρουφάκης - ΜέΡΑ25: Συνεπής και καταρτισμένη «φωνή» του συστήματος.
  • «GAMESTOP»: Ψηφιακή επανάσταση ή ακόμα ένας τρόπος να βγάλουν λεφτά οι μεγαλοκαρχαρίες;
  • Για τους «αφανείς ήρωες» με τα μηχανάκια...
  • Χτίζουμε ασπίδα προστασίας απέναντι στην πολύμορφη βία κατά των γυναικών.
  • Ο «τρομονόμος» στην Τέχνη δεν θα εφαρμοστεί!
  • Για τη συμβολή της ΚΝΕ στην ανάπτυξη του αγώνα των φοιτητών.
  • 1821: 200 χρόνια από την Επανάσταση.
  • Πάμε Γυμνάσιο: Για τη σχολική βία και εκφοβισμό.
Διαδικτυακή εκδήλωση

Διαδικτυακή εκδήλωση με τίτλο «Η καταστολή δεν θα περάσει! Οργανώνουμε τον αγώνα για το πανεπιστήμιο που έχουμε ανάγκη!» οργανώνει η Περιφερειακή Οργάνωση Σπουδάζουσας Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ, στην οποία θα μιλήσουν ο Βασίλης Τομπουλίδης, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και δικηγόρος, και ο Λευτέρης Στεργίου, μέλος του Τομεακού Συμβουλίου Πολυτεχνείου του ΑΠΘ της ΚΝΕ.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 28 Φλεβάρη στις 19.30 μέσω zoom, στο link:

https://us02web.zoom.us/j/82682490212?pwd=aSsySTFDQXdDWjh1SmNWSXNmcE45Zz09



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ