ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Νοέμβρη 2021 - Κυριακή 28 Νοέμβρη 2021
Σελ. /40
ΣΑΡΩΝΕΙ Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ
Η εγκληματική πολιτική της Υγείας - εμπόρευμα σε πλήρη εξέλιξη

Αποδυναμώνονται αντί να ενισχύονται οι ΜΕΘ, ενώ η κυβέρνηση προωθεί και νέο νομοσχέδιο για την επιχειρηματική δράση στα νοσοκομεία

Από τις πρόσφατες κινητοποιήσεις στην Αττική για την επίταξη των μεγάλων ιδιωτικών νοσοκομείων
Από τις πρόσφατες κινητοποιήσεις στην Αττική για την επίταξη των μεγάλων ιδιωτικών νοσοκομείων
Με τη νέα αφρικανική μετάλλαξη του κορονοϊού να κάνει ακόμα πιο απειλητική την πανδημία, επιβεβαιώνοντας την ανάγκη για μια μεγάλη γκάμα ουσιαστικών μέτρων προστασίας του λαού, αλλά και για ενίσχυση της επιδημιολογικής επιτήρησης τόσο σε ανεμβολίαστους όσο και σε εμβολιασμένους, αποκαλύπτεται ξανά η εγκληματική πολιτική της Υγείας - εμπόρευμα.

Υπενθυμίζεται ότι σε αυτές τις συνθήκες και ενώ ο λαός είναι αντιμέτωπος με ένα ακόμα σφοδρό πανδημικό κύμα, η κυβέρνηση επέλεξε ξανά τη μετατροπή του συστήματος Υγείας σε «μιας νόσου», επαναλαμβάνοντας το ίδιο έργο που παίχτηκε και στα προηγούμενα κύματα. Κι αυτό ενώ το δημόσιο σύστημα Υγείας είναι σε χειρότερη κατάσταση, αν υπολογίσει κανείς τις περίπου 6.000 αναστολές εργαζομένων.

Χαρακτηριστική είναι η αγωνία που εκφράζουν υγειονομικοί που βλέπουν συνολικά την υγεία του λαού να επιβαρύνεται. Οπως καταγγέλλουν σε κείμενό τους οι διευθυντές των χειρουργικών κλινικών στο νοσοκομείο «Αγ. Ανδρέας», μετά την οδηγία για περικοπές μέχρι και κατά 80% των χειρουργείων, «η απόφαση του υπουργείου Υγείας, της 6ης ΥΠΕ και της διοίκησης του νοσοκομείου ουσιαστικά κλείνει τα τακτικά χειρουργεία και αφήνει στην τύχη τους εκατοντάδες ασθενείς που είναι στις λίστες αναμονής για χειρουργική επέμβαση. Η μη αντιμετώπιση των χειρουργικών νοσημάτων αυξάνει τους γενικούς δείκτες βαριάς νοσηρότητας και θνητότητας, δημιουργώντας μια παράλληλη επιδημία. Το οφείλουμε απέναντι στους ασθενείς μας να μην επιτρέψουμε αυτή την άκρως επικίνδυνη εξέλιξη».

Σημειώνεται ότι την ίδια στιγμή που συρρικνώνονται οι υγειονομικές υπηρεσίες, αυξάνοντας τη συνολική νοσηρότητα του πληθυσμού, παραμένουν κλειστά έξι νοσοκομεία μόνο στην Αττική, ενώ ο ιδιωτικός τομέας θησαυρίζει με τα μεγαθήριά του, τις ιδιωτικές κλινικές που κερδοφορούν «επενδύοντας» στα τεράστια κενά του κρατικού συστήματος Υγείας. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι και οι δεκάδες νοσηλείες εκτός ΜΕΘ, οι οποίες έχουν φρακάρει πανελλαδικά κατά 88%.

Μάλιστα, αντί να ενισχύονται έστω οι υπάρχουσες ΜΕΘ, αυτές αποδυναμώνονται, αφού το προσωπικό τους είναι «διαθέσιμο» για κάθε είδους μετακίνηση. Οπως καταγγέλλουν χαρακτηριστικά οι υγειονομικοί στο ΠΑΓΝΗ, «το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μια συνεχής αποδυνάμωση της νοσηλευτικής στελέχωσης της ΜΕΘ, με μετακινήσεις που δεν αντικαθίστανται πλήρως ή αντικαθίσταται από άτομα χωρίς εκπαίδευση και εμπειρία. Από τον Μάιο του 2021 έως σήμερα από τη ΜΕΘ έχουν μετακινηθεί - αποχωρήσει 19 άτομα προς άλλα τμήματα ή άλλες δομές, τα οποία σε μεγάλο ποσοστό είχαν εμπειρία μεγαλύτερη από 5 έτη. Αντίθετα προς τη ΜΕΘ έχουν μετακινηθεί 13 άτομα στην πλειονότητα με ελάχιστη (μικρότερη των 6 μηνών) ή καθόλου σχετική εμπειρία».

Στα αιτήματα των υγειονομικών για την αντιμετώπιση της πανδημίας, όπως έχουν διατυπωθεί από την ΟΕΝΓΕ από τον Μάρτη του 2020, η κυβέρνηση απαντά με το κριτήριο της συμπίεσης του κρατικού «κόστους» για την Υγεία και με το «τι ευνοεί την οικονομία», δηλαδή τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Γι' αυτό απορρίπτεται η επίταξη άνευ όρων και χωρίς αποζημίωση των μεγάλων ιδιωτικών μονάδων Υγείας. Ταυτόχρονα, αντί για ένα συγκροτημένο εμβολιαστικό πρόγραμμα με ενισχυμένη την ΠΦΥ, με προληπτικές εξετάσεις, εξατομικευμένη ενημέρωση, φαρμακοεπαγρύπνηση και παρακολούθηση των εμβολιασμένων, η διαδικασία αφήνεται στην «τύχη» της και σε παραινέσεις «ατομικής ευθύνης». Ετσι η εμβολιαστική κάλυψη μετά βίας φτάνει στο 63%, ένα χρόνο μετά την έναρξη της «πετυχημένης» ευρωενωσιακής στρατηγικής.

Νέο νομοσχέδιο για την περαιτέρω εμπορευματοποίηση της Υγείας

Την ίδια στιγμή, μάλιστα, που τα αρνητικά ρεκόρ από κρούσματα, διασωληνωμένους και νεκρούς σπάνε καθημερινά το ένα μετά το άλλο, τα νοσοκομεία έχουν μετατραπεί σε νοσοκομεία μίας νόσου και συνολικά η υγεία του λαού βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο, η κυβέρνηση φέρνει στη Βουλή νομοσχέδιο που προωθεί την ακόμα μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση και διασύνδεση του συστήματος Υγείας με τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Το νομοσχέδιο φέρει τον τίτλο «Σύσταση και οργάνωση νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία "Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας", (ΕΚΑΠΥ) στρατηγική κεντρικών προμηθειών προϊόντων και υπηρεσιών Υγείας» και ήδη βρίσκεται σε φάση συζήτησης στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή. Πρόκειται για έναν φορέα που είχε ήδη συσταθεί από το 2017 από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με μορφή ως ΝΠΔΔ, ανοίγοντας τον δρόμο για μεγαλύτερη σύσφιξη των σχέσεων των μεγάλων προμηθευτών (φαρμακοβιομηχανίες, βιομηχανίες προϊόντων βιοϊατρικής, προμήθειας υλικών κ.ο.κ). Τώρα ΝΔ παραλαμβάνει κι εδώ τη σκυτάλη για να μετατρέψει τον φορέα αυτό σε ΝΠΙΔ «για να έχει μεγαλύτερη ευελιξία», όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Θ. Πλεύρης, στις σχετικές αποφάσεις υπέρ των ομίλων.

Η ΕΚΑΠΥ επιχορηγείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης, προκειμένου βέβαια να διοχετεύει ζεστό χρήμα στους ομίλους της Υγείας, αφού στις «υποχρεώσεις» του πέρα από τις προμήθειες είναι, όπως προβλέπεται στο άρθρο 3, η προώθηση των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) στην Υγεία.

Ηταν χαρακτηριστική η ειδική αναφορά που έκανε στον ΣΥΡΙΖΑ ο εισηγητής της ΝΔ Θ. Λιούπης, λέγοντας πόσο σωστή ήταν η ιδέα του ΣΥΡΙΖΑ το 2017 να ιδρύσει μια τέτοια εταιρεία, ιδέα που έρχεται να «βελτιώσει» σήμερα η ΝΔ. Και συνεχάρη τον ΣΥΡΙΖΑ που αν και ψηφίζει «κατά» επί της αρχής, ουσιαστικά «δεν έχει εκφράσει ιδιαίτερες αντιρρήσεις». Πράγματι, η κύρια κριτική που άσκησε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Μάρκου ήταν πως για να υλοποιήσει η ΕΚΑΠΥ τα όσα προβλέπει το νομοσχέδιο, «δεν είναι απαραίτητο» να μετατραπεί σε ιδιωτικού δικαίου.

Ενας ακόμα κρίκος στην εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης καταψήφισε το νομοσχέδιο, τονίζοντας ότι είναι ένας ακόμα κρίκος στην εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης σε βάρος της υγείας του λαού, καθώς την ώρα που πεθαίνει κόσμος, την ενδιαφέρει πώς θα ενισχύσει την επιχειρηματική δράση σε βάρος της υγείας του λαού, όπως κάνουν όλες οι κυβερνήσεις στις κατευθύνσεις της ΕΕ, έχοντας μετατρέψει αυτή την ύψιστη λαϊκή ανάγκη σε χρυσοφόρο πεδίο δράσης για το κεφάλαιο. Επισήμανε ότι οι προμήθειες των νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας σε φάρμακα, υλικά κ.ο.κ. θα τεθούν ακόμα πιο ασφυκτικά στην μέγγενη κόστους - οφέλους προκειμένου να αυξάνεται η κερδοφορία των ομίλων, όπως αυτών στο Φάρμακο, στον ιατρικό εξοπλισμό κ.λπ., ενώ παράλληλα θα χτυπηθούν και θα απειληθούν με αφανισμό και οι όποιοι μικροί βιοπαλαιστές δραστηριοποιούνται στις προμήθειες, και ανέδειξε ότι σε τέτοιες συνθήκες δεν μπορεί επίσης να γίνεται καν λόγος για διαφάνεια.

Σημείωσε ότι είναι υπόθεση ζωής, «οι εργαζόμενοι, συνολικά ο λαός με τον αγώνα τους να διεκδικήσουν ένα δημόσιο, δωρεάν, σύγχρονο σύστημα Υγείας. Και φυσικά, προϋπόθεση βασική είναι η κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στον τομέα της Υγείας».

  • 6.602 νέα κρούσματα καταγράφηκαν την Παρασκευή, με τον συνολικό αριθμό να φτάνει τα 914.824. Στις ΜΕΘ νοσηλεύονταν 630 ασθενείς, ενώ καταγράφηκαν 86 νέοι θάνατοι από επιπλοκές του κορονοϊού. Ο συνολικός αριθμός των νεκρών, από την αρχή της πανδημίας, ανέρχεται στις 17.779.
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
Τη Δευτέρα 29 Νοέμβρη η συζήτηση στη Βουλή

Τη Δευτέρα 29 Νοέμβρη, στις 5 το απόγευμα, θα συζητηθεί στη Βουλή η Επίκαιρη Επερώτηση που κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ προς τον υπουργό Υγείας με θέμα τις οδυνηρές συνέπειες της κυβερνητικής πολιτικής σε βάρος της υγείας του λαού.

Το ΚΚΕ με τη συγκεκριμένη Επερώτηση επιδιώκει να επαναφέρει τη συζήτηση στους όρους που απαιτούνται για την προστασία της υγείας του λαού. Να αναδείξει το ζήτημα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και γενικότερα της υγείας του λαού με κριτήριο τη δωρεάν εξασφάλιση όλων όσα απαιτούνται με ευθύνη του κράτους.

Να αναδείξει ότι η πανδημία και οι βαριές συνέπειές της στον λαό, στους ανθρώπους που νόσησαν από τον κορονοϊό αλλά και σε αυτούς με άλλες παθήσεις, αποκαλύπτουν τις διαχρονικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων όσον αφορά την πολιτική τους στην Υγεία. Με τη διαμόρφωση ενός συστήματος Υγείας τελείως αναντίστοιχου με τις σημερινές δυνατότητες και τις ανάγκες του λαού.

«Με τη λειτουργία των δημόσιων μονάδων Υγείας και των παροχών με τα κριτήρια του "κόστους", της "ανταποδοτικότητας", της "επιχειρηματικότητας", της "εμπορευματοποίησης", της "ατομικής ευθύνης" τα οξυμένα προβλήματα του λαού για την προστασία και αποκατάσταση της υγείας του όχι μόνο δεν αντιμετωπίζονται αλλά συνεχώς επιδεινώνονται.

Ανεξαρτήτως των επιμέρους "συνταγών" διαχείρισης που ακολούθησαν η μια μετά την άλλη όλες οι κυβερνήσεις, προωθούνται μέτρα που έχουν στόχο την πιο αποτελεσματική υλοποίηση της στρατηγικής της ΕΕ και του κεφαλαίου για τη διαμόρφωση ακόμα πιο φτηνών εργαζομένων, ως προϋπόθεση να τονωθούν η ανταγωνιστικότητα και η ανάκαμψη της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων. Υπηρετούν την πολιτική της μείωσης του "μη μισθολογικού κόστους", μέσω της περικοπής των δαπανών για την πρόληψη, τη θεραπεία και αποκατάσταση της υγείας των εργαζομένων και των οικογενειών τους. Αυτή είναι η βασική αιτία που το αποτέλεσμα όλων των σχεδίων, διαφορετικών κυβερνήσεων, οδηγεί από το κακό στο χειρότερο τους όρους ζωής και υγείας του λαού», επισημαίνεται στην Επερώτηση.

Το ΚΚΕ τονίζει την ανάγκη οι εργαζόμενοι να αντιστοιχήσουν τις διεκδικήσεις τους με τις σύγχρονες ανάγκες τους. Να δυναμώσει η λαϊκή συσπείρωση και πάλη που θα διαμορφώνει τους κοινωνικούς και πολιτικούς όρους για έναν άλλον δρόμο ανάπτυξης της παραγωγής και της οικονομίας, με εργατική - λαϊκή εξουσία, που στο επίκεντρο θα είναι η ικανοποίηση των διευρυμένων λαϊκών αναγκών στην πρόληψη, στη θεραπεία και την αποκατάσταση της υγείας.

ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑ
«Πάρτε μέτρα προστασίας της υγείας του λαού!»

Υπό συνεχή βροχόπτωση, υγειονομικοί, εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες της Καρδίτσας συμμετείχαν το απόγευμα της Παρασκευής στο συλλαλητήριο που οργάνωσαν τουλάχιστον 40 συνδικαλιστικές οργανώσεις και μαζικοί φορείς, δίνοντας μαχητική απάντηση στην κυβέρνηση και στο κράτος που βάζουν την υγεία και τις ζωές του λαού στη ζυγαριά του κόστους - οφέλους. Κατήγγειλαν ότι την ώρα που το Νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας είναι σε ασφυκτική κατάσταση, η κυβέρνηση αρνείται να ικανοποιήσει τα αιτήματα των υγειονομικών και του λαού, αντίθετα προωθεί το σχέδιο για το «νέο ΕΣΥ» που θα φέρει νέες ιδιωτικοποιήσεις, συγχωνεύσεις και καταργήσεις κλινικών και νοσοκομείων, εργολάβους που θα αποκομίζουν κέρδη. Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, απαίτησαν μεταξύ άλλων την επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού ώστε να καλυφθεί το σύνολο των κενών, αυξάνοντας δραστικά τις οργανικές θέσεις με βάση τις ανάγκες, μονιμοποίηση όλων των επικουρικών και συμβασιούχων οργανωμένο πρόγραμμα μαζικού εμβολιασμού με ευθύνη του κράτους και την απαραίτητη ενημέρωση, φαρμακοεπαγρύπνηση και παρακολούθηση, μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς και στα σχολεία. Στη συγκέντρωση κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή για τα θύματα της πανδημίας και έγιναν χαιρετισμοί από τους εκπροσώπους των φορέων, ενώ την κεντρική ομιλία έκανε ο Εκτορας Γάζος, πρόεδρος του ΔΣ της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Καρδίτσας.

«Τι πρέπει να γίνει διά να παύση η γρίπη;»

Η πανδημία με τις εκατόμβες νεκρών, τα διαλυμένα συστήματα Υγείας, τις θεραπείες και τα εμβόλια που είναι αντικείμενο σκληρού ανταγωνισμού και κερδοφορίας, αποκαλύπτει ότι ο λαός έχει απέναντι ένα εχθρικό κράτος, μια οικονομία και συνολικά μια κοινωνική οργάνωση που λειτουργούν με κριτήριο τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, με το πώς θα μεγαλώσουν τα κέρδη τους. Αυτά ακυρώνουν και τις δυνατότητες που δημιουργούν οι εργαζόμενοι με τη δουλειά τους και που διευρύνονται συνεχώς με την ανάπτυξη των επιστημών και της τεχνολογίας. Αυτά εμποδίζουν την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και είναι ο πραγματικός αντίπαλος που έχει ο λαός απέναντί του και για την προστασία της υγείας και της ζωής του.

Η εμπορευματοποίηση της Υγείας, η υποχρηματοδότηση και η ιδιωτικοοικονομική λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων, η ανάπτυξη των δομών Υγείας με βάση το κέρδος ή την «εξοικονόμηση» δαπανών για το αστικό κράτος, ο παρασιτικός ιδιωτικός τομέας Υγείας και τα υπόλοιπα «υλικά» από τα οποία φτιάχνεται διαχρονικά το σύστημα Υγείας στον καπιταλισμό, απ' όλες τις αστικές κυβερνήσεις, και σήμερα το «νέο ΕΣΥ», οδηγούν σε τραγωδίες δίχως τέλος τον λαό. Γιατί απλά λαϊκές ανάγκες και κερδοφορία των ομίλων βρίσκονται σε αντίθετη κατεύθυνση. Βρίσκονται στον αντίποδα του δικαιώματος του λαού να απολαμβάνει τις τεράστιες δυνατότητες που ανοίγουν η επιστήμη και η τεχνολογία, να έχει κατοχυρωμένες δωρεάν, σύγχρονες υπηρεσίες Υγείας από το κράτος.

Ο συμβιβασμός με αυτό το πλαίσιο θρέφει και τη λογική της «ατομικής λύσης»: Αν κανείς θεωρήσει «δεδομένα» όλα τα παραπάνω δεν μπορεί παρά να οδηγηθεί στο «ο σώζων εαυτόν σωθήτω», που καλλιεργεί και αξιοποιεί η κυβέρνηση για να κρύψει από πίσω τις δικές της ευθύνες για τα μέτρα που δεν παίρνει, αλλά και οι διάφορες αντιδραστικές και ανορθολογικές θεωρίες που αποτελούν το όχημα άλλων πολιτικών και οικονομικών συμφερόντων.

Ετσι, αυτό που η κυβέρνηση παρουσιάζει από την πρώτη στιγμή ως «αναπόφευκτη» πραγματικότητα, με την οποία ο λαός «πρέπει να μάθει να ζει» αναζητώντας όπως όπως ατομικές λύσεις, η υποτιθέμενη «άλλη πλευρά» το παρουσιάζει ανεστραμμένα ως δήθεν «ελευθερία» και «δικαίωμα» του λαού... να μην τα έχει, στο πλαίσιο της αντιδραστικής θεωρίας της «αυτοδιάθεσης του σώματος» και του «δικαιωματισμού».

Και οι δύο λένε ότι το ζήτημα της πανδημίας δεν είναι πρωτίστως ζήτημα κοινωνικό, που άρα λύνεται πρώτα απ' όλα με κοινωνικούς όρους και που μέσα εκεί εντάσσεται και μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά και η ατομική ευθύνη, αλλά αντίθετα ζήτημα που μπορεί να λυθεί μόνο με όρους ατομικούς.

Το πόσο «σύγχρονο» και «προοδευτικό» είναι αυτό μας το λέει μια κυβερνητική καταχώρηση στον Τύπο... του 1918, για την τότε ισπανική γρίπη που αποδεκάτισε κοντά 50 εκατομμύρια ανθρώπους. Αντιγράφουμε: «Η Κυβέρνησις, ο Δήμος και όλαι αι αρχαί κάμνουν ό,τι ημπορούν διά να παύση η επιδημία της γρίπης. Δεν θα παύση όμως γρήγορα, αν κάθε ένας από ημάς δεν φροντίση να προφυλάξη και τον εαυτόν του και τους άλλους», ακολουθούμενο από τις γνωστές «οδηγίες» που ακούμε και σήμερα, όπως «να μην πηγαίνης εις μέρη που συχνάζουν πολλοί άνθρωποι».

Εναν και πλέον αιώνα μετά, όμως, την ώρα που η επιστήμη και η τεχνολογία έχουν κάνει άλματα σε ό,τι αφορά τις δυνατότητες και για την προστασία της υγείας, ώριμο, σύγχρονο και ρεαλιστικό δεν είναι τα ζητήματα αυτά να λύνονται με τους όρους του 1918, επειδή αυτό υπαγορεύουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Απάντηση από τη σκοπιά του λαού και των συμφερόντων του δεν μπορεί να είναι οι «ατομικές λύσεις», που σε κάθε τους εκδοχή αποτελούν επί της ουσίας συμβιβασμό με τη σημερινή κατάσταση, το πολύ πολύ «άσφαιρα» ατομικά πυρά που αξιοποιούνται τελικά ως άλλοθι απ' όσους στερούν τα δικαιώματά του. Δεν μπορεί να είναι ο λαός να «κόβει» εθελοντικά από τις ανάγκες του ώστε να χωράνε στον «στενό κορσέ» της καπιταλιστικής κερδοφορίας. Να «οχυρωθεί» πίσω από υποτιθέμενες «ατομικές επιλογές» - είτε αυτές αφορούν τον εμβολιασμό είτε τα ατομικά μέτρα προστασίας, την εργασία του κ.ο.κ. - ως «ξόρκι» απέναντι στο φόβο, στην ανασφάλεια, στην καχυποψία που η πολιτική της κυβέρνησης, του κεφαλαίου, ενός κράτους εχθρικού στις ανάγκες του, του δημιουργούν σε κάθε βήμα.

Απάντηση μπορεί να είναι μόνο ο συλλογικός, οργανωμένος αγώνας, για Υγεία κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα: Ο αγώνας για μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής του λαού, για εξασφάλιση, από το κράτος, της δωρεάν, πλήρους και απρόσκοπτης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και νοσηλείας σε όλους, για πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση των δημόσιων νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας και των άλλων μονάδων Υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό, για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης όλων των κλάδων και ειδικοτήτων, για να αναπτυχθεί η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, σε πανελλαδικό επίπεδο, με χρηματοδότηση αποκλειστικά από το κράτος. Αγώνας που δεν μπορεί παρά να περνάει μέσα από τη σύγκρουση με την πολιτική της εμπορευματοποίησης, την πολιτική του «νέου ΕΣΥ» που χτίζεται με τα ίδια παλιά υλικά. Που θα στοχεύει τον πραγματικό αντίπαλο, το εκμεταλλευτικό σύστημα, που θα παλεύει για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για ένα σύστημα Υγείας όπου πραγματικά στο επίκεντρο θα βρίσκονται οι κοινωνικές ανάγκες.

Αλλωστε, ήδη από το «μακρινό» 1918 δεν υπήρχαν μόνο οι αστικές κυβερνήσεις που σύστηναν «ατομική ευθύνη» στον λαό, αλλά και το πρώτο εργατικό κράτος στον κόσμο, η σοβιετική εξουσία στη Ρωσία. Παρά τις αντεπαναστατικές ανατροπές και το προσωρινό ιστορικό πισωγύρισμα, απέδειξε - ακόμα και με τις πολύ λιγότερες δυνατότητες που είχε στα χέρια της η τότε εργατική εξουσία - ότι αυτές μπορούν «να κάνουν θαύματα» όταν μπουν στην υπηρεσία του λαού και των αναγκών του στο πλαίσιο μιας κοινωνίας που έχει απαλλαγεί από το καπιταλιστικό κέρδος.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ