ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Οχτώβρη 2021
Σελ. /24
ΛΑΪΚΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
Ουσιαστικό στήριγμα για τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών

Για 9η χρονιά λειτουργεί φέτος το Λαϊκό Φροντιστήριο σε Κερατσίνι - Δραπετσώνα

Από παλιότερη εκδήλωση στο Λαϊκό Φροντιστήριο
Από παλιότερη εκδήλωση στο Λαϊκό Φροντιστήριο
Για άλλη μια χρονιά φέτος λειτουργούν Λαϊκά Φροντιστήρια στη Δραπετώνα - Κερατσίνι και στην Πετρούπολη, με τη συνδρομή σωματείων και φορέων των συγκεκριμένων περιοχών, του ΜΑΣ και του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών.

Είναι μια συνεχιζόμενη προσπάθεια έμπρακτης αλληλεγγύης στα παιδιά της εργατικής τάξης και των λαϊκών οικογενειών που έρχονται αντιμέτωπα με τα ταξικά εμπόδια του εκπαιδευτικού συστήματος.

Ο «Ριζοσπάστης» παρουσιάζει σήμερα μέρος της δουλειάς αυτών των δομών, που λειτουργούν ως αποκούμπι και στήριγμα για λαϊκές οικογένειες, και θα συνεχίσει σε επόμενα φύλλα με αντίστοιχες πρωτοβουλίες σε άλλες περιοχές.

Το Φροντιστήριο Αλληλεγγύης της Λαϊκής Επιτροπής Κερατσινίου - Δραπετσώνας μπαίνει στην 9η χρονιά λειτουργίας του. Μια πρωτοβουλία που στηρίχτηκε από καθηγητές του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, τον γυναικείο σύλλογο «Η στοργή του παιδιού», καθώς επίσης από τα σωματεία που συμμετέχουν στη Λαϊκή Επιτροπή.

Οπως μας λέει σχετικά ο υπεύθυνος του φροντιστηρίου, Γιώργος Αρφαράς: «Το φροντιστήριό μας χρόνια τώρα στέκεται διπλά στα παιδιά ανέργων και χαμηλόμισθων που θέλουν, ξεπερνώντας εμπόδια, να σπουδάσουν. Αναλαμβάνουμε παιδιά από Α' Γυμνασίου μέχρι Β' Λυκείου, δυστυχώς δεν μπορούμε να καλύψουμε τις απαιτήσεις των πανελλαδικών εξετάσεων γιατί δεν φτάνουν οι καθηγητές, όμως είμαστε πολύ περήφανοι γιατί πολλοί μαθητές μας διατηρήθηκαν σε καλό επίπεδο μέχρι τη Β' Λυκείου και κατάφεραν να περάσουν στα ΑΕΙ. Σιγά σιγά, μάλιστα, παλιοί μαθητές, που είναι πλέον φοιτητές, επιστρέφουν ως καθηγητές στο Λαϊκό Φροντιστήριο, κι αυτό μας συγκινεί πολύ.

Στο φροντιστήριο έχουμε κατά μέσο όρο 50 μαθητές τον χρόνο. Τις χρονιές που το υπουργείο ήθελε να εφαρμόσει την Τράπεζα Θεμάτων η συμμετοχή ήταν μεγάλη, με 100 μαθητές όμως, φτάσαμε στα όρια των δυνατοτήτων μας, ενώ ήταν αρκετοί ακόμα που περίμεναν μήπως αδειάσει θέση.

Η εθελοντική συμμετοχή καθηγητών από σχολεία της περιοχής βοηθάει επιπλέον στη δουλειά του φροντιστηρίου, καθώς δημιουργείται εμπιστοσύνη σε καθηγητές, διευθυντές και γονείς ότι το φροντιστήριο, αν και εθελοντικό, μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά τους μαθητές που το χρειάζονται. Αυτό βέβαια οικοδομείται και από την καλή δουλειά καθηγητών και γραμματείας.

Ο ρόλος του φροντιστηρίου συσπείρωσε ακόμα πάρα πολλούς ανθρώπους που βοήθησαν στη λειτουργία του, οι οποίοι μέχρι πρότινος δεν είχαν σχέση με το κίνημα, τα σωματεία και τους φορείς. Μάθαμε καλά πόσο δύσκολο είναι να σταθεί στον χρόνο μια τέτοια εθελοντική πρωτοβουλία στις γειτονιές μας, μέσα από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι μαθητές και οι οικογένειές τους τα τελευταία χρόνια και λόγω της πανδημίας».

Τα μαθήματα γίνονται σε χώρο του δήμου (Περικλέους 41, Κερατσίνι), όπου στεγάζονται το ΚΑΠΗ και η παιγνιοθήκη. Για φέτος έχουν ήδη ξεκινήσει τα μαθήματα, αλλά οι εγγραφές ακόμα συνεχίζονται. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 697 228 6236.

«Θέλουμε το Λαϊκό Φροντιστήριο να το αξιοποιήσουν άνεργοι και χαμηλόμισθοι, ειδικά όσο το σχολείο θα μετατρέπεται σε εξεταστικό κέντρο, όσο θα σπρώχνουν τα παιδιά μόνο στις δεξιότητες», σημειώνει ο Γ. Αρφαράς και καταλήγει: «Το Λαϊκό Φροντιστήριο μπορεί να συμβάλει στη μόρφωση των παιδιών, αλλά και να καλλιεργήσει και άλλες αξίες στους μαθητές του, τόσο μέσα από το μάθημα και τη στάση των καθηγητών που προσφέρουν αμισθί, όσο και από την παράλληλη δραστηριότητα, με τις θεατρικές και καλλιτεχνικές ομάδες όπου και οι μαθητές μετατρέπονται σε στρατευμένους ηθοποιούς».

Αξιόλογη δουλειά με αποτελέσματα

Ξανά διά ζώσης τα μαθήματα στο Λαϊκό Φροντιστήριο της Πετρούπολης

Το Λαϊκό Φροντιστήριο της Πετρούπολης λειτουργεί επίσης για 9η χρόνια με τα μαθήματα να γίνονται σε σχολικές αίθουσες που παραχωρούνται από τη Δημοτική Σχολική Επιτροπή. Τη λειτουργία του στηρίζουν ταξικά σωματεία και φορείς της περιοχής, όπως ο Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών Πετρούπολης, ο Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Πετρούπολης, συνδικαλιστές εκπαιδευτικοί του ΠΑΜΕ, φοιτητές που συσπειρώνονται στο ΜΑΣ και άλλοι μαζικοί φορείς της περιοχής.

Στόχος είναι να βοηθηθούν μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου που οι γονείς τους είναι άνεργοι, εργάζονται με μερική απασχόληση, ανήκουν σε μονογονεϊκές οικογένειες, είναι δηλαδή στο στόχαστρο του ταξικού εκπαιδευτικού συστήματος. Επίσης επιδιώκει να νιώσουν οι μαθητές ότι η γνώση και η μόρφωση είναι δικαίωμα της εργατικής τάξης, για το οποίο οι φορείς του εργατικού - λαϊκού κινήματος οφείλουν και είναι δίπλα τους.

Στο Γυμνάσιο και στην Α' Λυκείου διδάσκονται Νέα και Αρχαία Ελληνικά, Μαθηματικά και Φυσική. Στη Β' και Γ' Λυκείου διδάσκονται Αρχαία, Εκθεση, Ιστορία, Λατινικά, Μαθηματικά Κατεύθυνσης, Φυσική Κατεύθυνσης, Χημεία, Βιολογία, Αρχές Οικονομικής Θεωρίας, Πληροφορική και Σχέδιο (γραμμικό και ελεύθερο). Είναι σημαντικό για το πώς βοηθήθηκαν οι μαθητές ότι στις μικρότερες τάξεις έγινε ουσιαστική δουλειά, με σημαντικά αποτελέσματα, ενώ στις πανελλαδικές εξετάσεις 9 στους 10 μαθητές πέρασαν στις σχολές της προτίμησής τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο πρόσφατο παρελθόν γίνονταν και μαθήματα Αγγλικών, τα παιδιά προετοιμάστηκαν, έδωσαν εξετάσεις πιστοποίησης και πέτυχαν στα επίπεδα του Lower αλλά και του Proficiency.

Οι καθηγητές που έχουν αναλάβει τα μαθήματα είναι είτε διορισμένοι σε δημόσια σχολεία, είτε αδιόριστοι που εργάζονται σε φροντιστήρια, είτε ακόμα και φοιτητές. Ανάλογα με τον αριθμό των μαθητών και τη ζήτηση, σχηματίζονται και τα αντίστοιχα τμήματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι τη χρονιά 2018 - 2019 το Λαϊκό Φροντιστήριο έφτασε τους 70 μαθητές. Το 2020 - 2021, λόγω της πανδημίας, γίνονταν διαδικτυακά μαθήματα, ενώ φέτος έχει ξεκινήσει η διά ζώσης λειτουργία με 10 μαθητές.

Παιδιά και κάποιοι καθηγητές συμμετέχουν παράλληλα σε εκδηλώσεις φορέων της περιοχής (ΟΓΕ, ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ κ.λπ.), ενώ πριν την πανδημία γίνονταν εκδηλώσεις από τους ίδιους τους μαθητές του φροντιστηρίου - χαρακτηριστικά, ομάδα μαθητών μια χρονιά ανέβασε μουσικοθεατρική παράσταση αφιερωμένη στην Εργατική Πρωτομαγιά.

Τα μαθήματα άρχισαν στις 19/10 με τήρηση όλων των απαραίτητων μέτρων προστασίας από την πανδημία (μαθήματα με μάσκα, απολυμαντικό για τα χέρια, απολυμαίνονται τα θρανία που χρησιμοποιούνται, όπως και οι τουαλέτες).

Οι εγγραφές συνεχίζονται και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα 694 895 9063 (Μαρία) και 693 688 7476 (Φιλιώ).

Με επίκαιρα άρθρα τα «Θέματα Παιδείας»

Αρθρα και κείμενα ιδιαίτερης επικαιρότητας, που φωτίζουν πλευρές του νέου νόμου για το σχολείο, μπορεί να βρει κανείς στο νέο τεύχος του περιοδικού «Θέματα Παιδείας» που κυκλοφορεί αυτήν την περίοδο. Περιλαμβάνει αφιέρωμα με τίτλο «Η Παρισινή Κομμούνα για την Παιδεία και τον Πολιτισμό» καθώς και επίκαιρα άρθρα και μελέτες εκπαιδευτικής πολιτικής:

 • Τι είναι προοδευτικό στην Εκπαίδευση;
 • Ατομικές δεξιότητες ή ενιαία σύγχρονη γενική παιδεία;
 • Για την «αυτονομία» - αξιολόγηση της σχολικής μονάδας.
 • Οι ανάγκες του παιδιού προσχολικής ηλικίας για ολόπλευρη διαπαιδαγώγηση.
 • Τι κρύβεται πίσω από την τηλεκπαίδευση και τον «ψηφιακό μετασχηματισμό»;
 • Ο «εσωτερικός εχθρός» στα πανεπιστήμια.
 • Ο μύθος του κρυφού σχολειού και ο Νεοελληνικός Διαφωτισμός κ.ά.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν τα «Θέματα Παιδείας» στα βιβλιοπωλεία της «Σύγχρονης Εποχής» και στους ανταποκριτές του περιοδικού σε όλη την Ελλάδα. Επικοινωνία: mail@thematapaideias.org

Αίτημα των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών

Πολλές εκατοντάδες νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί όλων των ειδικοτήτων, που τοποθετήθηκαν σε σχολεία όλης της χώρας, συνυπογράφουν επιστολή με την οποία ζητούν να μειωθεί ο χρόνος υποχρεωτικής παραμονής τους στη θέση που τοποθετήθηκαν.

Αναλυτικά επισημαίνουν: «Θεωρώντας ως δεδομένο ότι μεγάλο μέρος των σχολικών μονάδων ολόκληρης της ελληνικής επικράτειας έχουν διαθέσιμα οργανικά κενά για όλες τις ειδικότητες, αιτούμαστε τη μείωση του χρόνου υποχρεωτικής παραμονής στη θέση τοποθέτησης από δύο σχολικά έτη σε ένα, όπως ίσχυε τα προηγούμενα χρόνια».

Το δίκαιο αίτημα των εκπαιδευτικών το κατέθεσε το ΚΚΕ ως Αναφορά στη Βουλή προς την υπουργό Παιδείας.

ΤΟΜΕΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδηλώσεις για τον δίκαιο αγώνα για τα μορφωτικά δικαιώματα

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις - συζητήσεις που οργανώνουν οι ΚΟ της Τομεακής Οργάνωσης Εκπαιδευτικών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ με θέμα «Ο αγώνας είναι δίκαιος. Παλεύουμε για τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας».

Στο πλαίσιο αυτό, το Σάββατο 30/10 προγραμματίζονται οι εξής εκδηλώσεις:

 • Στα γραφεία του ΚΚΕ στην Αργυρούπολη (οδός Κύπρου) στις 6.30 μ.μ. με ομιλητή τον Δημήτρη Αχτύπη, μέλος της ΤΕ Εκπαιδευτικών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ.
 • Στο Πολιτιστικό Κέντρο του δήμου Κερατσινίου «Αντ. Σαμαράκης» (Μ. Ασίας 24) στις 6.30 μ.μ. με ομιλητή τον Σπύρο Μαρίνη, μέλος του Τμήματος Παιδείας της ΚΕ του ΚΚΕ.
 • Στα γραφεία του ΚΚΕ στο Κορωπί (πλησίον δημαρχείου) στις 6.30 μ.μ. με ομιλητή τον Νίκο Δάρδαλη, μέλος του Γραφείου της ΤΕ Εκπαιδευτικών.
 • Στα γραφεία του ΚΚΕ στον Βύρωνα (Χειμάρρας και Αϊδινίου) στις 6 μ.μ. με ομιλήτρια την Βαγγελιώ Πλατανιά, μέλος της ΚΕΟΕ του ΚΚΕ.Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org