ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Οχτώβρη 2021
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΙΣ ΠΡΟΒΛΗΤΕΣ ΤΗΣ COSCO
Νέα 24ωρη απεργία σήμερα για μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς
 • Συγκέντρωση στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Κοραή του Πειραιά
 • Προκλητική η άρνηση της εργοδοσίας να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων, μετά τον τραγικό θάνατο του 45χρονου εργάτη

Με νέα 24ωρη απεργία σήμερα, οι εργαζόμενοι στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι του Πειραιά εντείνουν τον αγώνα τους για τη λήψη και τήρηση όλων των αναγκαίων μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς. Για να σταματήσει αυτό το εμβληματικό κάτεργο της COSCO να είναι παγίδα θανάτου. Για να είναι ο Δημήτρης Δαγκλής, ο 45χρονος συνάδελφός τους που το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας τον έκοψε στη μέση γερανογέφυρα, ο τελευταίος νεκρός που θρηνούν.

Στο πλαίσιο της απεργίας, θα γίνει απεργιακή συγκέντρωση στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Κοραή του Πειραιά, με τη στήριξη και του Εργατικού Κέντρου και σωματείων της περιοχής.

«Ο αγώνας μας για να μην πάει χαμένο το αίμα του εργάτη συνάδελφου μας συνεχίζεται», τονίζει το Σωματείο ΕΝΕΔΕΠ, καλώντας στη σημερινή απεργία και τη συγκέντρωση. «Οι COSCO - DPORT προκλητικά αρνούνται να ικανοποιήσουν τα δίκαια αιτήματά μας για να μη θρηνήσουμε άλλον εργάτη», σημειώνει και προειδοποιεί ότι με την κλιμάκωση της απεργιακής μάχης, «η οργανωμένη προκλητική προσπάθεια να συγκαλυφθεί το εργοδοτικό έγκλημα δεν θα περάσει». «Ολοι στην απεργία. Φθάνει πια. Ο θάνατος σήμερα του εργάτη, φίλου, οικογενειάρχη θα είναι ο τελευταίος.

Ο πρόεδρος του Σωματείου Μάρκος Μπεκρής
Ο πρόεδρος του Σωματείου Μάρκος Μπεκρής
Τώρα να υλοποιηθούν άμεσα τα παρακάτω μέτρα: 6άρες πόστες (σύνθεση εργατικής ομάδας σε κάθε γερανογέφυρα), κατάργηση των κόντρα βαρδιών, μετατροπή όλων των συμβάσεων σε πλήρους απασχόλησης. Να μην κυνηγάμε το μεροκάματο από δω και από εκεί για να τα βγάλουμε πέρα, σκοτωμένοι από το άγχος, την πίεση να ζήσουν οι οικογένειές μας. Επιτροπές Υγιεινής και Ασφάλειας από τους εργαζόμενους».

Με απεργιακή κλιμάκωση απαντούν στην εργοδοτική αδιαλλαξία

Η απόφαση για τη νέα απεργία, που άρχισε χτες τα μεσάνυχτα, η δεύτερη μέσα στο 48ωρο, είναι η απάντησή τους στην άρνηση της εργοδοσίας, κατά τη συνάντηση με τη διοίκηση του Σωματείου ΕΝΕΔΕΠ που πραγματοποιήθηκε χτες το μεσημέρι, να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους, τα οποία έχουν να κάνουν με το να γυρίζουν στα σπίτια τους, στις οικογένειές τους όρθιοι και όχι σε φέρετρο ή σακατεμένοι.

Η COSCO, που είναι το «υπόδειγμα της ανάπτυξης» για τη χώρα και για την οποία ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ανταγωνίζονται - όπως έγινε και πρόσφατα στη Βουλή όταν της μεταβιβάστηκε το 16% των μετοχών του ΟΛΠ (το 51% το είχε μεταβιβάσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2016) - ποιος της έχει δώσει περισσότερο «γην και ύδωρ», αρνήθηκε κάθε κουβέντα για υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που να εξασφαλίζει σταθερή δουλειά με δικαιώματα και θα είναι δεσμευτική για την τήρηση των μέτρων ασφαλείας.

Οι εργάτες αποφασίζουν απεργιακή κλιμάκωση

INTIME NEWS

Οι εργάτες αποφασίζουν απεργιακή κλιμάκωση
Η εργοδοσία αρνήθηκε ακόμα και την αύξηση της εργατικής ομάδας (πόστας) σε κάθε γερανογέφυρα από 4 εργαζόμενους που είναι σήμερα, σε 6, όπως απαιτούν οι εργαζόμενοι για να δουλεύουν με μεγαλύτερη ασφάλεια.

Με δυο λόγια, πριν ακόμα στεγνώσει το αίμα του αδικοχαμένου λιμενεργάτη από το ντόκο του λιμανιού, η εταιρεία πατώντας στο αντιδραστικό «φιλοεπενδυτικό» θεσμικό πλαίσιο που διαμορφώνουν διαδοχικά οι κυβερνήσεις, τσακίζοντας κάθε εργασιακό δικαίωμα, έκανε σαφές ότι δεν πρόκειται να δώσει δεκάρα τσακιστή για την προστασία της ζωής των εργατών.

Εκανε έτσι ξανά ξεκάθαρο ότι οι εργάτες είναι «το αναλώσιμο υλικό», όπως λένε και οι ίδιοι, για να συνεχίζει να καταγράφει τεράστια κέρδη. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2021 ο κύκλος εργασιών της ήταν 72 εκατ. ευρώ, αυξημένος κατά 8,3% σε σχέση με το αντίστοιχο προηγούμενο διάστημα, ενώ τα κέρδη της σε αυτούς τους 6 μήνες ανήλθαν σε 20,84 εκατ. ευρώ!

«Τα κέρδη τους το αίμα μας»

Η εταιρεία απέρριψε αιτήματα που, όπως είπε ο πρόεδρος του Σωματείου ΕΝΕΔΕΠ Μάρκος Μπεκρής, μιλώντας στη Γενική Συνέλευση, «αφορούν πρώτα από όλα την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων, όλων των συναδέλφων σε κάθε πόστο, για να γυρνάμε στα σπίτια μας, στα παιδιά μας, στις οικογένειές μας και να μην έχουμε άλλον νεκρό».

Αντιπροσωπεία του Σωματείου άφησε λουλούδια στο σημείο που έχασε τη ζωή του ο συνάδελφός τους
Αντιπροσωπεία του Σωματείου άφησε λουλούδια στο σημείο που έχασε τη ζωή του ο συνάδελφός τους
«Γι' αυτό δεν υπάρχει περιθώριο για συμβιβασμούς. Ολοι έχουμε ευθύνη να συνεχίσουμε. Το οφείλουμε στον συνάδελφό μας, που αντί να του λέμε σήμερα (σ.σ. χτες) χρόνια πολλά Δημήτρη, είμαστε εδώ επειδή είναι νεκρός». «Δουλεύουμε σε ένα λιμάνι που πηγαίνει κάθε χρόνο και καλύτερα με τη δουλειά μας, με τις πλάτες μας και τώρα έχουμε και νεκρό...».

«Το αίμα μας τα κέρδη τους», «να δώσουμε απάντηση, το οφείλουμε στον Μήτσο», ήταν οι φράσεις που ακούστηκαν δυνατά από τους εργαζόμενους, την ώρα που αποφάσιζαν ομόφωνα τη νέα 24ωρη απεργία.

Προσλήψεις, Συλλογικές Συμβάσεις, Επιτροπές Υγείας και Ασφάλειας απαιτούν οι εργαζόμενοι

Τα αιτήματα όπως τα παρουσίασε ο πρόεδρος του Σωματείου είναι:

Πρώτον, προσλήψεις, όσες είναι απαραίτητες σε συνεννόηση με το Σωματείο, «για να μην υπάρχουν συνεχείς μέρες εργασίας, 12ωρα, κόντρα βάρδιες κ.λπ. Ολοι οι εργαζόμενοι να είναι πλήρους απασχόλησης. Οι λιμενεργατικές ομάδες να αποτελούνται από 6 άτομα γιατί δεν είναι μόνο ότι έχουμε έναν νεκρό, αλλά έχουμε και σακατεμένα κορμιά».

Δεύτερον, «άμεσα να συσταθεί Επιτροπή Υγείας και Ασφάλειας με συμμετοχή μελών της ΕΝΕΔΕΠ. Σήμερα, στους καιρούς, βροχές, χιόνια το λιμάνι δεν σταματάει. Και όταν θα λέει η Επιτροπή Υγείας και Ασφάλειας ότι το λιμάνι κάνει "κράτη" γιατί κινδυνεύουν οι ζωές μας, το λιμάνι να κάνει κράτη».

Τρίτον, «σε κάθε πόστο και ειδικότητα να υπάρχει εκπαίδευση των εργαζομένων με ευθύνη των αρμόδιων φορέων, όπου θα έχει λόγο το Σωματείο ΕΝΕΔΕΠ. Δεν γίνεται να πετάμε τους συναδέλφους με μία βδομάδα και 10 μέρες σε οποιοδήποτε πόστο. Ανεβαίνουν συνάδελφοι στο καράβι χωρίς να γνωρίζουν και σακατεύουν χέρια και πόδια».

Επίσης, επισήμανε ο πρόεδρος του Σωματείου ότι είναι κύριο ζήτημα «όλα τα μηχανήματα να λειτουργούν με τον πλέον ασφαλή τρόπο, γιατί ξέρουμε πολύ καλά ότι δεν υπάρχουν ασφαλιστικά ή δεν δουλεύουν».

Ο Μ. Μπεκρής ξεχώρισε ως καθοριστικής σημασίας ζήτημα ότι «αυτά τα αιτήματα πρέπει να δεθούν με Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, γιατί με αυτά τα ξεροκόμματα που μας πετάνε τόσα χρόνια, πολλοί από εδώ είτε κάνουν σερί μεροκάματα, είτε κάνουν δεύτερες δουλειές. Και όταν δουλεύεις 15 και 16 ώρες ή 20 μέρες σερί, δεν έχεις το μυαλό να προσέξεις. Θα αφαιρεθείς...».

«Να δούμε πώς θα φτιάξουμε κοινή περπατησιά»

Νωρίτερα το πρωί είχε γίνει μαζική απεργιακή συγκέντρωση των εργατών της COSCO, μπροστά στα κτίρια της διοίκησης του λιμανιού, ενώ πλήθος κόσμου από συνδικάτα, μαζικούς φορείς της περιοχής, νεολαία και εργαζόμενους άλλων κλάδων είχε σπεύσει στο πλευρό των απεργών, εκδηλώνοντας έμπρακτα τη συμπαράστασή του και δίνοντάς τους δύναμη για τη συνέχεια. Παράλληλα διαβάστηκαν μηνύματα συμπαράστασης σωματείων λιμενεργατών και άλλων χωρών.

Στο πλευρό των εργατών βρέθηκε η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος.

Χαιρετίζοντας τη συγκέντρωση ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας, Σωτήρης Πουλικόγιαννης, ανέφερε ότι και οι μεταλλεργάτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης έχουν τον ίδιο εργοδότη με τους εργαζόμενους στις προβλήτες του ΣΕΜΠΟ και πως «αυτό που βιώνετε σήμερα εσείς και εμείς το έχουμε βιώσει πολλές φορές στο πετσί μας, θρηνώντας συναδέλφους και έχοντας δεκάδες σακατεμένους. Εργολάβοι, εφοπλιστές μάς θεωρούν αναλώσιμους, μας θυσιάζουν για τα κέρδη τους. Γι' αυτό η δική μας ελπίδα είναι να είμαστε μια γροθιά διεκδικώντας τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας και ελέγχους, για ΣΣΕ που να προβλέπονται τα μέτρα αυτά ρητά και να είναι δεσμευτικά. Επομένως το επόμενο διάστημα όλα τα σωματεία των εργαζομένων στο λιμάνι να δούμε πώς θα φτιάξουμε κοινή περπατησιά. Γιατί όλοι λένε ότι έρχονται δουλειές, όμως δεν λένε με τι όρους», τόνισε.

Απευθύνοντας χαιρετισμό και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, Νίκος Ξουράφης, τόνισε ότι είναι «στο χέρι μας να πετύχουμε, αρκεί να πιστέψουμε στη δύναμή μας. Είναι η καλύτερη τιμή στη μνήμη του νεκρού συναδέλφου μας να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας».

Μετά τις συγκεντρώσεις ο πρόεδρος του Σωματείου ΕΝΕΔΕΠ και μέλη της διοίκησης εναπόθεσαν ένα μπουκέτο λουλούδια στο σημείο που άφησε το αίμα του ο αδικοχαμένος εργάτης.

Στο μεταξύ, αντιμέτωπη με τη δυσαρέσκεια των εργαζομένων ήρθε η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τον πρώην υπουργό του Τρ. Αλεξιάδη, που βρέθηκε χτες στο λιμάνι του Πειραιά κατά τη διάρκεια της απεργιακής συγκέντρωσης. «Κάναμε απεργίες και τις βγάζατε παράνομες, στέλνατε τα ΜΑΤ και το Λιμενικό», έλεγαν οι εργαζόμενοι στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, θυμίζοντας ότι η δική τους κυβέρνηση ήταν που είχε υπογράψει την παραχώρηση του λιμανιού στην COSCO. Σημειώνεται επίσης ότι σε λίγες μέρες, στις 29 Οκτώβρη, δικάζεται το Σωματείο ΕΝΕΔΕΠ για την απεργία στην COSCO το 2018 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Φουσκώνει το κύμα αλληλεγγύης στους αγωνιζόμενους λιμενεργάτες

Την απεργιακή συγκέντρωση, τον αγώνα των λιμενεργατών και το δίκαιο αίτημά τους να φωτιστούν οι αιτίες του προχτεσινού δυστυχήματος, καταγγέλλοντας το εργοδοτικό έγκλημα, στηρίζουν:

Τα ναυτεργατικά Σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, το Σωματείο Κατεργασίας Ξύλου και Ναυπηγοξυλουργών Νομού Αττικής, Πειραιώς και Νήσων, το Σωματείο Επαγγελματιών Οδηγών Αττικής, Βοιωτίας και Νήσων Αργοσαρωνικού, η Ενωση Γονέων Περάματος, οι Σύλλογοι Γυναικών Πειραιά, Νίκαιας, Περάματος, Κορυδαλλού, Κερατσινίου - Δραπετσώνας, Σαλαμίνας, ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, ο Σύνδεσμος Υπαλλήλων Εμπορικών Καταστημάτων και Ιδιωτικών Επιχειρήσεων Πειραιά, η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΟΕΦΣΕΕ), η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας (ΠΟΣΕΥΓ), ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, το Συνδικάτο Καθαριστριών - Καθαριστών Αττικής, το Συνδικάτο Ηλεκτρολόγων Αττικής, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λαυρεωτικής, η Ενωση Λογιστών - Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής, το Σωματείο Χρηματοπιστωτικού Αττικής, ο Σύλλογος Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας Νομού Αττικής, το Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Κερατσινίου - Δραπετσώνας, ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής, η ΠΕΝΕΝ, ο ΠΑΣΕΝΤ, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Βύρωνα - Καισαριανής - Παγκρατίου. Επίσης, το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής και το Εργατικό Κέντρο Πάτρας.

Το ΠΑΜΕ

«Οχι άλλο αίμα εργατών για τα κέρδη των αφεντικών», τονίζει το ΠΑΜΕ, εκφράζοντας «τα συλλυπητήρια και την ανείπωτη θλίψη των ταξικών συνδικάτων στην οικογένεια και τους συναδέλφους του αδικοχαμένου εργάτη στο γκέτο της COSCO». Επίσης, απαιτεί να αποδοθούν ευθύνες για το νέο εργοδοτικό έγκλημα και να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. «Αυτή η εργασιακή κόλαση, ο σύγχρονος Μεσαίωνας στο γκέτο της εταιρείας που οι κυβερνήσεις τής παρέδωσαν ολόκληρο το λιμάνι του Πειραιά, αποδεικνύει για μια ακόμη φορά ότι τα κέρδη, οι επενδύσεις και η ανάπτυξη των επιχειρηματικών ομίλων ποτίζονται με το αίμα των εργατών. Αυτήν την εργασιακή ζούγκλα της εντατικοποίησης, της δουλειάς ήλιο με ήλιο για ένα ξεροκόμματο, τις απλήρωτες υπερωρίες μέχρι θανάτου, χωρίς μέτρα προστασίας της ζωής, της υγείας των εργαζομένων, με ανύπαρκτους ελεγκτικούς μηχανισμούς, αυτά ήρθε να νομιμοποιήσει ο νόμος Χατζηδάκη!», σημειώνει μεταξύ άλλων το ΠΑΜΕ. Και απαιτεί «να αποδοθούν ευθύνες στους υπευθύνους γι' αυτό το νέο εργοδοτικό έγκλημα. Να παρθούν όλα τα μέτρα προστασίας της ζωής, της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στις προβλήτες της COSCO και σε κάθε χώρο δουλειάς».

Η ΟΓΕ

Τη θλίψη και την οργή της για τον αδικοχαμένο εργάτη εκφράζει η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), στηρίζοντας τις κινητοποιήσεις και τα αιτήματα των εργαζομένων και του σωματείου τους. Με την ανακοίνωσή της, παράλληλα, στηλιτεύει τη στάση της εργολαβικής εταιρείας «DPORT Services» που συνεργάζεται με την COSCO και λίγες μέρες πριν από το θανατηφόρο «ατύχημα» διαφήμιζε πως ...προσφέρει δωρεάν ψηφιακή μαστογραφία και διάγνωση για τις συζύγους των εργαζομένων της, γιατί τάχα «βρίσκεται κοντά στους εργαζομένους της και το αποδεικνύει έμπρακτα με κάθε ευκαιρία». «Από τη μία, η μεγαλοεργοδοσία και οι κυβερνήσεις της, που διαχρονικά μας τσακίζουν, θεωρούν την υγεία και ασφάλεια στους εργασιακούς χώρους "κόστος", τη μητρότητα "εμπόδιο" για την εργαζόμενη, έχοντας μετατρέψει την υγεία μας σε πανάκριβο εμπόρευμα. Και από την άλλη, μας πετάνε ψίχουλα για να ξεχάσουμε τα εγκλήματά τους», σχολιάζει η ΟΓΕ.

«Αρνούμαστε να ζούμε με τον τρόμο αν οι πατεράδες, οι σύντροφοι και τα παιδιά μας θα γυρίσουν νεκροί ή σακατεμένοι από το μεροκάματο της κόλασης! Αρνούμαστε να θυσιάζουμε τις ζωές και την υγεία μας για να σπάνε το ένα μετά το άλλο τα ρεκόρ της κερδοφορίας τους οι επιχειρηματικοί όμιλοι», ξεκαθαρίζει η ΟΓΕ.

Διεθνής αλληλεγγύη

Μήνυμα συμπαράστασης στους εργαζόμενους στο λιμάνι του Πειραιά στέλνει η συνδικαλιστική οργάνωση USB από την Ιταλία.

Στο μήνυμά της αναφέρει: «Η USB εκφράζει τα συλλυπητήριά της στην οικογένεια και τους συναδέλφους του εργαζόμενου που έχασε τη ζωή του στο γκέτο της COSCO. Οι εργαζόμενοι της COSCO βρίσκονται ήδη σε 24ωρη απεργία για να μη θρηνήσουν άλλους νεκρούς εργάτες. Η USB στέκεται στο πλευρό των απεργών εργατών στο λιμάνι του Πειραιά. Μοιραζόμαστε και στηρίζουμε τους αγώνες των ταξικών συνδικάτων διεθνώς ενάντια στις εργασιακές συνθήκες που εκμεταλλεύονται τους εργάτες μέχρι θανάτου.

Η USB κατανοεί απόλυτα αυτόν τον αγώνα καθώς στην Ιταλία υπάρχει αυξανόμενος αριθμός θανάτων στην εργασία, ένας από τους υψηλότερους στην Ευρώπη. Είναι καιρός οι εργοδότες να λογοδοτήσουν γι' αυτούς τους θανάτους. Στο πλευρό των εργατών της COSCO, ο πόνος σας είναι και δικός μας».

Τη στήριξή της στα αιτήματα των εργαζομένων εκφράζουν επίσης η Συντεχνία Εργατοϋπαλλήλων Γεωργίας, Δασών, Μεταφορών, Λιμενεργατών, Ναυτεργατών και Συναφών Επαγγελμάτων Κύπρου και η Ομοσπονδία Συνδικάτων Μεταφορών, Επικοινωνιών Λ. Αμερικής (FUTAC).

ΕΡΓΑΤΙΚΑ «ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ»
Ενας νεκρός εργάτης κάθε τέσσερις εργάσιμες μέρες!

279 ήταν οι εργάτες που έχασαν τη ζωή τους την τετραετία 2014 - 2017, σύμφωνα με τα στοιχεία που είναι διαθέσιμα σήμερα από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ). Ενα νούμερο που σοκάρει, καθώς μιλάμε για ένα θανατηφόρο εργατικό «ατύχημα» ανά τέσσερις εργάσιμες μέρες!

Είναι θάνατοι που δεν χωράνε στις έντυπες και ηλεκτρονικές σελίδες του αστικού Τύπου, οι οποίες είτε τηρούν «σιγή ιχθύος» είτε - στην καλύτερη περίπτωση - τους περνάνε στα «ψιλά», αποσπασματικά, σε κάποια γωνία ενός αστυνομικού δελτίου, όπως κάνουν και με το πρόσφατο εργοδοτικό έγκλημα στις προβλήτες του λιμανιού του Πειραιά. Ο στόχος τους «βγάζει μάτι»: Να κρυφτεί η γενική εικόνα, να παρουσιάζονται σαν «μεμονωμένα περιστατικά», ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για προδιαγεγραμμένα εγκλήματα, με υπαίτιους τη δολοφονική, ακόρεστη δίψα των εργοδοτών για κέρδη και το κράτος που τους προστατεύει.

Τα παραπάνω στοιχεία είναι ενδεικτικά και για τα όσα συμβαίνουν την επόμενη τετραετία, καθώς το ΣΕΠΕ δεν έχει δημοσιοποιήσει τις ετήσιες Εκθέσεις Πεπραγμένων των ετών 2018 - 2021, στις οποίες περιλαμβάνονται τέτοια στοιχεία. Και αυτό συμβαίνει με ακέραιη την ευθύνη τόσο της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ όσο και της προηγούμενης του ΣΥΡΙΖΑ.

Κι αυτά ακόμα τα στοιχεία βέβαια δεν αποτυπώνουν την πραγματικότητα στο σύνολό της, καθώς πολλές φορές οι εργοδότες δεν δηλώνουν θανάτους εργατών στις αρμόδιες υπηρεσίες, με διάφορα προσχήματα.

Ακόμα χειρότερα, η τάση που αποτυπώνεται στα δημοσιοποιημένα στοιχεία είναι αυξητική. Συγκεκριμένα, το 2017 καταγράφηκαν 7.357 εργατικά «ατυχήματα», ο μεγαλύτερος αριθμός από το 2000, πρώτο χρόνο λειτουργίας του ΣΕΠΕ! Αντί δηλαδή να μειώνονται τα εργατικά «ατυχήματα», αφού πλέον η ανάπτυξη της τεχνολογίας μπορεί να παράσχει περισσότερα μέτρα προστασίας, συμβαίνει το αντίθετο!

Είναι χαρακτηριστικό πως σε ό,τι αφορά τα θανατηφόρα εργατικά «ατυχήματα» σημειώνεται συνεχής αύξησή τους από το 2014 και μετά, ενώ τα 76 θανατηφόρα που καταγράφονται το 2017 είναι ο μεγαλύτερος αριθμός νεκρών εργατών από το 2011!

Εργοδοτικά εγκλήματα

Μόνο με βάση όσα έχει καταγράψει ο «Ριζοσπάστης» - αφού επίσημα στοιχεία, με ευθύνη της κυβέρνησης, δεν δίνονται - τους πρώτους 10 μήνες του 2021 έχουν σημειωθεί τουλάχιστον 18 θάνατοι εργαζομένων την ώρα της δουλειάς. Με ελλιπή στοιχεία, δηλαδή, σχεδόν δύο θάνατοι τον μήνα, τους οποίους και θυμίζουμε:

 • 7 Γενάρη: 53χρονος εργαζόμενος στην καθαριότητα του δήμου Τριφυλίας χάνει τη ζωή του όταν το απορριμματοφόρο στο οποίο επέβαινε ανατρέπεται και τον καταπλακώνει.
 • 16 Γενάρη: Τραυματίζεται θανάσιμα 44χρονος αλλοδαπός ναυτεργάτης σε πλοίο ελληνικών συμφερόντων που έπλεε νότια των Κυθήρων, μετά από πτώση από ύψος.
 • 28 Γενάρη: 46χρονος μαρμαράς σκοτώνεται μετά από πτώση στο φρεάτιο ασανσέρ, κατά τη διάρκεια εργασιών σε ανεγειρόμενη οικοδομή στη Βάρκιζα.
 • 29 Γενάρη: Οικοδόμος χάνει τη ζωή του αφότου βρέθηκε στο κενό ενώ δούλευε σε εργασίες για την εγκατάσταση θερμοπρόσοψης στον πρώτο όροφο πολυκατοικίας στο Ιλιον.
 • 15 Φλεβάρη: 65χρονος εργαζόμενος σε επιχείρηση ιχθυοκαλλιέργειας (πρώην «Σελόντα» και νυν όμιλος «Avramar») εντοπίζεται νεκρός στη νησίδα Τρίκερι.
 • 2 Μάρτη: Δύο εργαζόμενοι χάνουν τη ζωή τους σε ισάριθμα «ατυχήματα» στην Αχαΐα: Ενας 66χρονος σκοτώνεται ακαριαία μετά από πτώση κατά τη διάρκεια εργασιών επέκτασης των εγκαταστάσεων φαρμακοβιομηχανίας στη ΒΙΠΕ, ενώ 58χρονος σε μαρμαράδικο καταπλακώνεται, τραυματίζεται σοβαρά και εκπνέει λίγη ώρα αργότερα.
 • 1η Απρίλη: Τρεις εργολαβικοί εργαζόμενοι, 45, 54 και 57 ετών, βρίσκουν ακαριαίο θάνατο στο χωριό Γυμνό Ερέτριας. Κεραυνοβολήθηκαν από 20 χιλιάδες βολτ, κατά τη διάρκεια εργασιών συντήρησης και αποκατάστασης βλάβης στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ.
 • 6 Απρίλη: Εργάτης χάνει τη ζωή του σε εργοτάξιο επέκτασης επιχείρησης στον Ασπρόπυργο, όταν τον καταπλακώνει μια μεγάλη σιδερένια πόρτα.
 • 16 Απρίλη: Δύο εργάτες σκοτώνονται ενώ απασχολούνταν σε έργο αποθείωσης στην 5η Μονάδα του «ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου» στην Κοζάνη.
 • 28 Απρίλη: 39χρονος εργάτης πέφτει από ύψος κατά τη διάρκεια εργασιών, σε περιοχή της Κω, δουλεύοντας σε εργολαβικό συνεργείο που είχε αναλάβει το κλάδεμα δέντρων.
 • 31 Αυγούστου: 57χρονος αυτοαπασχολούμενος υδραυλικός χάνει τη ζωή του κατά τη διάρκεια εργασιών σε οικοδομή στην Ξάνθη.
 • 11 Σεπτέμβρη: 48χρονος εργαζόμενος χάνει τη ζωή του στο εργοστάσιο «Atlas Tapes» στην Αταλάντη Φθιώτιδας.
 • 10 Οκτώβρη: 18χρονος διανομέας με καταγωγή από το Πακιστάν τραυματίζεται θανάσιμα όταν το δίκυκλο που οδηγούσε συγκρούεται με ταξί.
 • 22 Οκτώβρη: 53χρονος εργαζόμενος σε εργολάβο του ΔΕΔΔΗΕ στη Βοιωτία χάνει τη ζωή του μετά από πτώση του φορτηγού που οδηγούσε σε γκρεμό 60 μέτρων.
ΤΟ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Καμία σχέση με το Κόμμα ο λογαριασμός που δημιουργήθηκε χτες στο Twitter

Η ΤΟ Μεταφορών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ επισημαίνει ότι ο λογαριασμός στο Twitter «Κουμουνισμένοι λιμενεργάτες», που δημιουργήθηκε προχτές, καμία σχέση δεν έχει με το Κόμμα.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org