Τετάρτη 27 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΙΣ ΠΡΟΒΛΗΤΕΣ ΤΗΣ COSCO
Νέα 24ωρη απεργία σήμερα για μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς
  • Συγκέντρωση στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Κοραή του Πειραιά
  • Προκλητική η άρνηση της εργοδοσίας να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων, μετά τον τραγικό θάνατο του 45χρονου εργάτη

Με νέα 24ωρη απεργία σήμερα, οι εργαζόμενοι στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι του Πειραιά εντείνουν τον αγώνα τους για τη λήψη και τήρηση όλων των αναγκαίων μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς. Για να σταματήσει αυτό το εμβληματικό κάτεργο της COSCO να είναι παγίδα θανάτου. Για να είναι ο Δημήτρης Δαγκλής, ο 45χρονος συνάδελφός τους που το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας τον έκοψε στη μέση γερανογέφυρα, ο τελευταίος νεκρός που θρηνούν.

Στο πλαίσιο της απεργίας, θα γίνει απεργιακή συγκέντρωση στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Κοραή του Πειραιά, με τη στήριξη και του Εργατικού Κέντρου και σωματείων της περιοχής.

«Ο αγώνας μας για να μην πάει χαμένο το αίμα του εργάτη συνάδελφου μας συνεχίζεται», τονίζει το Σωματείο ΕΝΕΔΕΠ, καλώντας στη σημερινή απεργία και τη συγκέντρωση. «Οι COSCO - DPORT προκλητικά αρνούνται να ικανοποιήσουν τα δίκαια αιτήματά μας για να μη θρηνήσουμε άλλον εργάτη», σημειώνει και προειδοποιεί ότι με την κλιμάκωση της απεργιακής μάχης, «η οργανωμένη προκλητική προσπάθεια να συγκαλυφθεί το εργοδοτικό έγκλημα δεν θα περάσει». «Ολοι στην απεργία. Φθάνει πια. Ο θάνατος σήμερα του εργάτη, φίλου, οικογενειάρχη θα είναι ο τελευταίος.

Ο πρόεδρος του Σωματείου Μάρκος Μπεκρής
Ο πρόεδρος του Σωματείου Μάρκος Μπεκρής
Τώρα να υλοποιηθούν άμεσα τα παρακάτω μέτρα: 6άρες πόστες (σύνθεση εργατικής ομάδας σε κάθε γερανογέφυρα), κατάργηση των κόντρα βαρδιών, μετατροπή όλων των συμβάσεων σε πλήρους απασχόλησης. Να μην κυνηγάμε το μεροκάματο από δω και από εκεί για να τα βγάλουμε πέρα, σκοτωμένοι από το άγχος, την πίεση να ζήσουν οι οικογένειές μας. Επιτροπές Υγιεινής και Ασφάλειας από τους εργαζόμενους».

Με απεργιακή κλιμάκωση απαντούν στην εργοδοτική αδιαλλαξία

Η απόφαση για τη νέα απεργία, που άρχισε χτες τα μεσάνυχτα, η δεύτερη μέσα στο 48ωρο, είναι η απάντησή τους στην άρνηση της εργοδοσίας, κατά τη συνάντηση με τη διοίκηση του Σωματείου ΕΝΕΔΕΠ που πραγματοποιήθηκε χτες το μεσημέρι, να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους, τα οποία έχουν να κάνουν με το να γυρίζουν στα σπίτια τους, στις οικογένειές τους όρθιοι και όχι σε φέρετρο ή σακατεμένοι.

Η COSCO, που είναι το «υπόδειγμα της ανάπτυξης» για τη χώρα και για την οποία ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ανταγωνίζονται - όπως έγινε και πρόσφατα στη Βουλή όταν της μεταβιβάστηκε το 16% των μετοχών του ΟΛΠ (το 51% το είχε μεταβιβάσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2016) - ποιος της έχει δώσει περισσότερο «γην και ύδωρ», αρνήθηκε κάθε κουβέντα για υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που να εξασφαλίζει σταθερή δουλειά με δικαιώματα και θα είναι δεσμευτική για την τήρηση των μέτρων ασφαλείας.

Οι εργάτες αποφασίζουν απεργιακή κλιμάκωση

INTIME NEWS

Οι εργάτες αποφασίζουν απεργιακή κλιμάκωση
Η εργοδοσία αρνήθηκε ακόμα και την αύξηση της εργατικής ομάδας (πόστας) σε κάθε γερανογέφυρα από 4 εργαζόμενους που είναι σήμερα, σε 6, όπως απαιτούν οι εργαζόμενοι για να δουλεύουν με μεγαλύτερη ασφάλεια.

Με δυο λόγια, πριν ακόμα στεγνώσει το αίμα του αδικοχαμένου λιμενεργάτη από το ντόκο του λιμανιού, η εταιρεία πατώντας στο αντιδραστικό «φιλοεπενδυτικό» θεσμικό πλαίσιο που διαμορφώνουν διαδοχικά οι κυβερνήσεις, τσακίζοντας κάθε εργασιακό δικαίωμα, έκανε σαφές ότι δεν πρόκειται να δώσει δεκάρα τσακιστή για την προστασία της ζωής των εργατών.

Εκανε έτσι ξανά ξεκάθαρο ότι οι εργάτες είναι «το αναλώσιμο υλικό», όπως λένε και οι ίδιοι, για να συνεχίζει να καταγράφει τεράστια κέρδη. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2021 ο κύκλος εργασιών της ήταν 72 εκατ. ευρώ, αυξημένος κατά 8,3% σε σχέση με το αντίστοιχο προηγούμενο διάστημα, ενώ τα κέρδη της σε αυτούς τους 6 μήνες ανήλθαν σε 20,84 εκατ. ευρώ!

«Τα κέρδη τους το αίμα μας»

Η εταιρεία απέρριψε αιτήματα που, όπως είπε ο πρόεδρος του Σωματείου ΕΝΕΔΕΠ Μάρκος Μπεκρής, μιλώντας στη Γενική Συνέλευση, «αφορούν πρώτα από όλα την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων, όλων των συναδέλφων σε κάθε πόστο, για να γυρνάμε στα σπίτια μας, στα παιδιά μας, στις οικογένειές μας και να μην έχουμε άλλον νεκρό».

Αντιπροσωπεία του Σωματείου άφησε λουλούδια στο σημείο που έχασε τη ζωή του ο συνάδελφός τους
Αντιπροσωπεία του Σωματείου άφησε λουλούδια στο σημείο που έχασε τη ζωή του ο συνάδελφός τους
«Γι' αυτό δεν υπάρχει περιθώριο για συμβιβασμούς. Ολοι έχουμε ευθύνη να συνεχίσουμε. Το οφείλουμε στον συνάδελφό μας, που αντί να του λέμε σήμερα (σ.σ. χτες) χρόνια πολλά Δημήτρη, είμαστε εδώ επειδή είναι νεκρός». «Δουλεύουμε σε ένα λιμάνι που πηγαίνει κάθε χρόνο και καλύτερα με τη δουλειά μας, με τις πλάτες μας και τώρα έχουμε και νεκρό...».

«Το αίμα μας τα κέρδη τους», «να δώσουμε απάντηση, το οφείλουμε στον Μήτσο», ήταν οι φράσεις που ακούστηκαν δυνατά από τους εργαζόμενους, την ώρα που αποφάσιζαν ομόφωνα τη νέα 24ωρη απεργία.

Προσλήψεις, Συλλογικές Συμβάσεις, Επιτροπές Υγείας και Ασφάλειας απαιτούν οι εργαζόμενοι

Τα αιτήματα όπως τα παρουσίασε ο πρόεδρος του Σωματείου είναι:

Πρώτον, προσλήψεις, όσες είναι απαραίτητες σε συνεννόηση με το Σωματείο, «για να μην υπάρχουν συνεχείς μέρες εργασίας, 12ωρα, κόντρα βάρδιες κ.λπ. Ολοι οι εργαζόμενοι να είναι πλήρους απασχόλησης. Οι λιμενεργατικές ομάδες να αποτελούνται από 6 άτομα γιατί δεν είναι μόνο ότι έχουμε έναν νεκρό, αλλά έχουμε και σακατεμένα κορμιά».

Δεύτερον, «άμεσα να συσταθεί Επιτροπή Υγείας και Ασφάλειας με συμμετοχή μελών της ΕΝΕΔΕΠ. Σήμερα, στους καιρούς, βροχές, χιόνια το λιμάνι δεν σταματάει. Και όταν θα λέει η Επιτροπή Υγείας και Ασφάλειας ότι το λιμάνι κάνει "κράτη" γιατί κινδυνεύουν οι ζωές μας, το λιμάνι να κάνει κράτη».

Τρίτον, «σε κάθε πόστο και ειδικότητα να υπάρχει εκπαίδευση των εργαζομένων με ευθύνη των αρμόδιων φορέων, όπου θα έχει λόγο το Σωματείο ΕΝΕΔΕΠ. Δεν γίνεται να πετάμε τους συναδέλφους με μία βδομάδα και 10 μέρες σε οποιοδήποτε πόστο. Ανεβαίνουν συνάδελφοι στο καράβι χωρίς να γνωρίζουν και σακατεύουν χέρια και πόδια».

Επίσης, επισήμανε ο πρόεδρος του Σωματείου ότι είναι κύριο ζήτημα «όλα τα μηχανήματα να λειτουργούν με τον πλέον ασφαλή τρόπο, γιατί ξέρουμε πολύ καλά ότι δεν υπάρχουν ασφαλιστικά ή δεν δουλεύουν».

Ο Μ. Μπεκρής ξεχώρισε ως καθοριστικής σημασίας ζήτημα ότι «αυτά τα αιτήματα πρέπει να δεθούν με Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, γιατί με αυτά τα ξεροκόμματα που μας πετάνε τόσα χρόνια, πολλοί από εδώ είτε κάνουν σερί μεροκάματα, είτε κάνουν δεύτερες δουλειές. Και όταν δουλεύεις 15 και 16 ώρες ή 20 μέρες σερί, δεν έχεις το μυαλό να προσέξεις. Θα αφαιρεθείς...».

«Να δούμε πώς θα φτιάξουμε κοινή περπατησιά»

Νωρίτερα το πρωί είχε γίνει μαζική απεργιακή συγκέντρωση των εργατών της COSCO, μπροστά στα κτίρια της διοίκησης του λιμανιού, ενώ πλήθος κόσμου από συνδικάτα, μαζικούς φορείς της περιοχής, νεολαία και εργαζόμενους άλλων κλάδων είχε σπεύσει στο πλευρό των απεργών, εκδηλώνοντας έμπρακτα τη συμπαράστασή του και δίνοντάς τους δύναμη για τη συνέχεια. Παράλληλα διαβάστηκαν μηνύματα συμπαράστασης σωματείων λιμενεργατών και άλλων χωρών.

Στο πλευρό των εργατών βρέθηκε η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος.

Χαιρετίζοντας τη συγκέντρωση ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας, Σωτήρης Πουλικόγιαννης, ανέφερε ότι και οι μεταλλεργάτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης έχουν τον ίδιο εργοδότη με τους εργαζόμενους στις προβλήτες του ΣΕΜΠΟ και πως «αυτό που βιώνετε σήμερα εσείς και εμείς το έχουμε βιώσει πολλές φορές στο πετσί μας, θρηνώντας συναδέλφους και έχοντας δεκάδες σακατεμένους. Εργολάβοι, εφοπλιστές μάς θεωρούν αναλώσιμους, μας θυσιάζουν για τα κέρδη τους. Γι' αυτό η δική μας ελπίδα είναι να είμαστε μια γροθιά διεκδικώντας τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας και ελέγχους, για ΣΣΕ που να προβλέπονται τα μέτρα αυτά ρητά και να είναι δεσμευτικά. Επομένως το επόμενο διάστημα όλα τα σωματεία των εργαζομένων στο λιμάνι να δούμε πώς θα φτιάξουμε κοινή περπατησιά. Γιατί όλοι λένε ότι έρχονται δουλειές, όμως δεν λένε με τι όρους», τόνισε.

Απευθύνοντας χαιρετισμό και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, Νίκος Ξουράφης, τόνισε ότι είναι «στο χέρι μας να πετύχουμε, αρκεί να πιστέψουμε στη δύναμή μας. Είναι η καλύτερη τιμή στη μνήμη του νεκρού συναδέλφου μας να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας».

Μετά τις συγκεντρώσεις ο πρόεδρος του Σωματείου ΕΝΕΔΕΠ και μέλη της διοίκησης εναπόθεσαν ένα μπουκέτο λουλούδια στο σημείο που άφησε το αίμα του ο αδικοχαμένος εργάτης.

Στο μεταξύ, αντιμέτωπη με τη δυσαρέσκεια των εργαζομένων ήρθε η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τον πρώην υπουργό του Τρ. Αλεξιάδη, που βρέθηκε χτες στο λιμάνι του Πειραιά κατά τη διάρκεια της απεργιακής συγκέντρωσης. «Κάναμε απεργίες και τις βγάζατε παράνομες, στέλνατε τα ΜΑΤ και το Λιμενικό», έλεγαν οι εργαζόμενοι στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, θυμίζοντας ότι η δική τους κυβέρνηση ήταν που είχε υπογράψει την παραχώρηση του λιμανιού στην COSCO. Σημειώνεται επίσης ότι σε λίγες μέρες, στις 29 Οκτώβρη, δικάζεται το Σωματείο ΕΝΕΔΕΠ για την απεργία στην COSCO το 2018 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επέστρεψαν την τρομοκρατία στους εμπνευστές της...(2021-11-02 00:00:00.0)
Ξέρουμε να αγωνιζόμαστε σκληρά, έτσι τιμάμε τους νεκρούς μας!(2021-10-30 00:00:00.0)
Κάλεσμα ενίσχυσης του αγώνα για ΒΑΕ και Συλλογική Σύμβαση(2019-07-17 00:00:00.0)
Απεργούν στις 7 Σεπτέμβρη για την υπογραφή ΣΣΕ(2018-09-05 00:00:00.0)
Συνεχίζουν τον αγώνα για ΣΣΕ με απεργία στις 7 Σεπτέμβρη(2018-09-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ