ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Οχτώβρη 2017
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ
Εγκλωβισμένοι μετανάστες και πρόσφυγες μέσα στις λάσπες

Μέσα στις λάσπες
Μέσα στις λάσπες
Σκηνές ντροπής εκτυλίσσονται τις τελευταίες μέρες έξω από το «hot spot» της ΒΙΑΛ στο Χαλκειός της Χίου, με πρόσφυγες και μετανάστες να στήνουν αυτοσχέδιες σκηνές ακόμα και πάνω στα δέντρα για να προφυλαχθούν από τη βροχή και γενικά τις άσχημες καιρικές συνθήκες. Ενας αριθμός από το σύνολο των 400 ξεριζωμένων, που δεν χωρούν στο «hot spot» και μένουν προσωρινά σε χωράφια της περιοχής, αναγκάστηκαν να βρουν μόνοι τους πρόχειρες λύσεις για να αποφύγουν τα λασπόνερα και να προφυλαχθούν από τη βροχή.

Αρκετοί από αυτούς δεν είχαν στη διάθεσή τους ούτε τη στοιχειώδη προφύλαξη που προσφέρουν οι σκηνές, οι οποίες εγκαταστάθηκαν πρόσφατα από την ύπατη αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες έξω από τον κυρίως καταυλισμό. Η κατάσταση που επικράτησε στην περιοχή την Τρίτη, όταν και ξέσπασε η κακοκαιρία, ήταν απογοητευτική, με ανθρώπους να μην έχουν ούτε την παραμικρή προφύλαξη που προσφέρουν οι σκηνές ή οι τέντες και να προσπαθούν να προστατευτούν χρησιμοποιώντας υπνόσακους, κουβέρτες και αυτοσχέδιες κατασκευές. Ακόμα και αν εξασφαλισθούν οι σκηνές που χρειάζονται, η κατάσταση θα εξακολουθεί να είναι δύσκολη για τους ανθρώπους που είναι εκτός του ΚΥΤ, αφού δεν έχουν ληφθεί στοιχειώδη μέτρα για τον καταυλισμό αυτό, όπως ηλεκτροφωτισμός, αποχέτευση, χώροι υγιεινής.

Αυτοσχέδια σκηνή πάνω σε δέντρο
Αυτοσχέδια σκηνή πάνω σε δέντρο
Από την έναρξη εφαρμογής της δήλωσης ΕΕ - Τουρκίας το Μάρτη του 2016, τα νησιά της Λέσβου, της Χίου, της Σάμου, της Κω και της Λέρου έχουν μετατραπεί σε χώρους αόριστου εγκλεισμού. Χιλιάδες γυναίκες, άντρες και ανήλικοι είναι παγιδευμένοι σε απαράδεκτες συνθήκες, ενώ πολλοί από αυτούς στερούνται πρόσβασης σε ικανοποιητικές διαδικασίες ασύλου. Πολλοί αιτούντες άσυλο που έφτασαν στα νησιά κατά τις πρώτες μέρες εφαρμογής της δήλωσης ΕΕ - Τουρκίας έχουν εγκλωβιστεί εκεί για 1,5 χρόνο τουλάχιστον.

Οι πρόσφατες μεγάλες αφίξεις έχουν αυξήσει την πίεση στα ήδη υπερπλήρη κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης. Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη στη Σάμο και τη Λέσβο, όπου οι συνολικά 9.000 και πλέον αιτούντες άσυλο και μετανάστες ζουν σε εγκαταστάσεις των «hot spots», χωρητικότητας μόλις 3.000 ατόμων. Με το χειμώνα να πλησιάζει, φαίνεται ότι οι Αρχές δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις βασικές ανάγκες και να προστατέψουν τους αιτούντες άσυλο όσο αυτοί παραμένουν στα νησιά. Ηδη, απροετοίμαστος καταλήφθηκε ο μηχανισμός διαχείρισης των προσφύγων και μεταναστών στην περιοχή Χαλκειός της Χίου, όπως φάνηκε, από τα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν το νησί. Στο ΚΥΤ της Χίου, τα κοντέινερ είναι γεμάτα σαν κονσέρβες, ενώ δεν διατίθενται άλλες σκηνές από τον ΟΗΕ, μιας και οι υπάρχουσες έχουν γεμίσει και σε μια δομή με χωρητικότητα 894 άτομα, εγκαταβιούν 1947!

Στο ΚΥΤ της Σάμου, με χωρητικότητα 700 ατόμων μέσα, αλλά κυρίως γύρω από αυτό έχουν εγκατασταθεί 2.413 άνθρωποι. Οι συνθήκες είναι άθλιες. Πολλοί μένουν κάτω από τέντες, σε σκηνές ή σε πρόχειρες κατασκευές, ή απλά τυλίγονται σε κουβέρτες κάτω από τα δέντρα. Η υδροδότηση του καταυλισμού είναι ελλιπής, αφού τρεχούμενο νερό υπάρχει για λίγες ώρες τη μέρα. Λόγω των συνθηκών, πολλά παιδιά κρυολογούν και δεν μπορούν να αναρρώσουν. Το φαγητό είναι κακής ποιότητας και σε μικρές μερίδες.

Μεγάλη αύξηση των ροών

Το τελευταίο διάστημα καταγράφεται μεγάλη αύξηση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών στα νησιά του βορείου Αιγαίου. Μόνο μέσα στην τελευταία βδομάδα έφτασαν σχεδόν 1.200 άτομα, από τα οποία τα 480 ανήλικοι και οι 240 γυναίκες. Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας, από τις αρχές Σεπτέμβρη έχουν φτάσει σε Λέσβο, Χίο και Σάμο περίπου 6.700 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ συνολικά στις δομές των νησιών μένουν περίπου 12.500 άνθρωποι. Ηδη, παρατηρείται άνθρωποι να έχουν αρχίσει και πάλι να κοιμούνται στους δρόμους, ενώ με τις πρώτες βροχές και τα κρύα θα προκληθούν σοβαρά προβλήματα. Την ίδια ώρα, αρκετές υποδομές στα νησιωτικά κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης έχουν ζημιές λόγω του υπερπληθυσμού. Αρκετοί πρόσφυγες και μετανάστες φεύγουν από τα «hot spots», προτιμώντας να στήσουν μόνοι τους σκηνές σε άλλα σημεία. Τα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης έχουν φθορές και οι συνθήκες διαβίωσης μέσα στους καταυλισμούς είναι απαράδεκτες. Πολλοί είναι αυτοί που χάνουν την υπομονή τους από τον πολύμηνο εγκλωβισμό, με αποτέλεσμα να πραγματοποιούνται συχνές διαμαρτυρίες και συγκεντρώσεις, όπως 150 Αφγανών από τη Μόρια, που παρέμειναν για μέρες στην πλατεία Σαπφούς, στο κέντρο της Μυτιλήνης.

Παράλληλα, την ώρα που χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες παραμένουν εγκλωβισμένοι στα νησιά, αλλά και στην υπόλοιπη χώρα, τις τελευταίες μέρες αναχώρησαν 234 πρόσφυγες με προορισμό τη Γαλλία. Η αναχώρηση εντασσόταν στο πλαίσιο των προγραμμάτων μετεγκατάστασης της ΕΕ, τα οποία έχουν λήξει και με τα οποία με το «σταγονόμετρο» μεταφέρθηκαν πρόσφυγες σε άλλες χώρες της ΕΕ. Παράλληλα, έως το τέλος του μήνα αρχίζουν οι επιστροφές προσφύγων στην Ελλάδα βάσει της συμφωνίας Σένγκεν.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Απόφαση για ηλεκτρονικό σύστημα φακελώματος στα σύνορα

Καταψήφισαν οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ

Τη δημιουργία ενός κοινού ηλεκτρονικού συστήματος που θα επιταχύνει τους ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα του χώρου Σένγκεν και θα φακελώνει όλους τους ταξιδιώτες εκτός ΕΕ, αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο κανονισμός, ο οποίος έχει ήδη συμφωνηθεί ανεπίσημα με τα κράτη - μέλη της ΕΕ, εγκρίθηκε με 477 ψήφους υπέρ, 139 κατά και 50 αποχές, ενώ αναμένεται να τεθεί σε ισχύ το 2020. Το μέτρο καταψηφίστηκε από τους ευρωβουλευτές του ΚΚΕ.

«Στόχος είναι», κατά το ΕΚ, «η πρόληψη της παράτυπης εισόδου ατόμων και η παρακολούθηση της διάρκειας παραμονής αυτών στους οποίους εγκρίθηκε η είσοδος». Στην ουσία, θα αναβαθμίσει τους ελέγχους όσων ξεριζωμένων ζητάνε άσυλο στην ΕΕ και προέρχονται από εμπόλεμες περιοχές ή χώρες που έχουν καταστραφεί από τη στυγνή εκμετάλλευση των πολυεθνικών και των ευρωπαϊκών μονοπωλίων.

Το νέο σύστημα εισόδου - εξόδου (ΣΕΕ) θα καταχωρεί τα αλφαριθμητικά και βιομετρικά δεδομένα, «τα στοιχεία των υπηκόων τρίτων χωρών, όπως όνομα, ταξιδιωτικό έγγραφο, δακτυλικά αποτυπώματα (σ.σ. συνδυασμός αποτυπωμάτων τεσσάρων δακτύλων), εικόνα προσώπου, ημερομηνία και σημείο εισόδου, εξόδου ή άρνησης εισόδου στο χώρο Σένγκεν. Το νέο σύστημα θα "διευκολύνει" τον έλεγχο της τήρησης του μέγιστου επιτρεπόμενου διαστήματος παραμονής στην ΕΕ: 90 μέρες σε οποιαδήποτε περίοδο διάρκειας 180 ημερών». Θα αντικαταστήσει τη σφράγιση των διαβατηρίων και «θα συμβάλει στην αποτελεσματικότερη διαχείριση των περιπτώσεων επιτρεπόμενης παραμονής σύντομης διάρκειας, στην αύξηση της αυτοματοποίησης των συνοριακών ελέγχων και στη βελτίωση του εντοπισμού περιπτώσεων απάτης όσον αφορά τα ταξιδιωτικά έγγραφα και την ταυτότητα».

Τα δεδομένα των ταξιδιωτών θα αποθηκεύονται για τρία χρόνια, ενώ στις περιπτώσεις των ατόμων που παρατείνουν τη διαμονή τους πάνω από 90 μέρες θα αποθηκεύονται για πέντε χρόνια. Τα δεδομένα που θα αποθηκεύονται στο νέο σύστημα θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο πλαίσιο ερευνών που θα διεξάγουν οι αρχές των κρατών - μελών. Το νέο σύστημα θα καταχωρεί διάφορα δεδομένα και πληροφορίες στα οποία θα έχουν πρόσβαση τα σημεία ελέγχου των εξωτερικών συνόρων. Οι πληροφορίες που θα αποθηκεύονται στο νέο σύστημα θα είναι προσβάσιμες στις αρχές των συνόρων και έκδοσης βίζας. Πρόσβαση στα δεδομένα θα έχει και η Europol. Οι εθνικές αρχές ασύλου δεν θα έχουν πρόσβαση στο νέο ηλεκτρονικό σύστημα. Η διαχείριση του νέου συστήματος θα γίνει από τα κράτη - μέλη της ΕΕ που εφαρμόζουν τους κανόνες της Σένγκεν. Το κόστος του νέου συστήματος εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 480 εκατομμύρια ευρώ.

ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ
Ακέραιες οι ευθύνες ΕΕ - κυβέρνησης για την κατάσταση

Παρέμβαση έκανε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου με αφορμή τις ανησυχητικές εξελίξεις στο Μεταναστευτικό. Συγκεκριμένα ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ τόνισε:

«Οι πολεμικές συγκρούσεις ουδέποτε σταμάτησαν, το αντίθετο. Γι' αυτό ενισχύονται και πάλι τα κύματα προσφύγων, ενώ διαιωνίζεται ο εγκλωβισμός τους στα ελληνικά νησιά σε απάνθρωπες συνθήκες τύπου Μόριας στη Λέσβο. Ακέραιες και μεγάλες οι ευθύνες ΕΕ και ελληνικής κυβέρνησης. Οι δε κατευθύνσεις της τελευταίας Συνόδου συμπυκνώνονται στη θέση "κρατήστε με κάθε τρόπο τους πρόσφυγες εκτός ΕΕ". Τις fast track απελάσεις τις ονομάζετε... κομψά "επιστροφές", που θρέφουν τα δίκτυα των διακινητών που κατά τα άλλα ...καταπολεμάτε και ενθαρρύνουν τους φασίστες. Ενισχύεται το σύστημα φακελώματος Σένγκεν, εισόδου - εξόδου, το επερχόμενο νέο σιδηρόφρακτο Δουβλίνο και το Ενιαίο Σύστημα Ασύλου.

Από τη μια επιλεγμένοι πάμφθηνοι εργαζόμενοι που θα γίνονται δεκτοί και από την άλλη στο όνομα της πρόληψης της μετανάστευσης μεγάλες μπίζνες σε Αφρική, Μέση Ανατολή, βγάζοντας κέρδη σε ανταγωνισμό με ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία. Μονά - ζυγά δηλαδή στην υπηρεσία των μονοπωλίων.

Είναι αναγκαίο να δυναμώσει η αλληλεγγύη των λαών για να φτάσουν οι πρόσφυγες, οι μετανάστες στη χώρα τελικού προορισμού τους, παλεύοντας κατά των ιμπεριαλιστικών πολέμων, ενάντια στο ΝΑΤΟ, την ΕΕ, την εκμετάλλευση».

Πλημμύρες στα Χανιά

Κλείσιμο δρόμων, πλημμυρισμένα σπίτια, εγκλωβισμούς οδηγών και ρέματα που ξεχείλισαν, προκάλεσε χτες η έντονη καταιγίδα που έπληξε τα Χανιά. Οι δρόμοι μετατράπηκαν σε λίμνες, ενώ, όπως έγινε γνωστό, μέχρι το απόγευμα είχαν καταγραφεί 160 συμβάντα για αντλήσεις υδάτων, ενώ πυροσβέστες προχώρησαν και σε έξι απεγκλωβισμούς ατόμων μέσα από οχήματα. Επενέβησαν 50 πυροσβέστες με 18 οχήματα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εστιαζόταν μεταξύ των περιοχών Αγίας Μαρίνας Χανίων και αεροδρομίου του Μάλεμε.

Οπως ανακοινώθηκε από το ΥΠΕΞ, η κυβέρνηση αποφάσισε να προτείνει για τη θέση του Επιτρόπου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ