ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Οχτώβρη 2010
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΙΓΑΙΟ
Φουντώνουν τα σενάρια για αλλαγή των συνόρων

Το υπουργικό συμβούλιο της Τουρκίας συνεδρίασε με θέμα τα ελληνικά χωρικά ύδατα!

Χάρτης που δημοσιεύτηκε στον τουρκικό Τύπο, με πιθανό σενάριο διευθέτησης των χωρικών υδάτων στη λογική των «δακτύλων», με αυξομειώσεις στην περιοχή που ορίζεται από τα ελληνικά νησιά γειτονικά της Τουρκίας
Χάρτης που δημοσιεύτηκε στον τουρκικό Τύπο, με πιθανό σενάριο διευθέτησης των χωρικών υδάτων στη λογική των «δακτύλων», με αυξομειώσεις στην περιοχή που ορίζεται από τα ελληνικά νησιά γειτονικά της Τουρκίας
Ανοίγει - όπως όλα δείχνουν - η «βεντάλια» των διευθετήσεων που έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο των «διερευνητικών επαφών» Ελλάδας - Τουρκίας, σε όλο το πλέγμα των ελληνοτουρκικών ζητημάτων, με στόχο τη συνεκμετάλλευση του Αιγαίου από την αστική τάξη των δυο χωρών.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο «Kanal D» της Τουρκίας, συνεδρίασε χθες το τουρκικό υπουργικό συμβούλιο και συζήτησε θέματα που αφορούν την υφαλοκρηπίδα του Αιγαίου, το διεθνή εναέριο χώρο και την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο!

Οπως σημειώνεται, το τουρκικό υπουργικό συμβούλιο συζήτησε σενάρια για την «επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων σε μερικές περιοχές στα 7 μίλια και σε μερικές 8 μίλια». Είναι χαρακτηριστικό ότι η συζήτηση διήρκεσε 4,5 ώρες και έγινε στο πλαίσιο της «ανασκόπησης της επίσκεψης του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα».

Ο Τούρκος κυβερνητικός εκπρόσωπος Τζεμίλ Τσιτσέκ δε διέψευσε τις πληροφορίες, λέγοντας ότι «ανακοινώσεις σε τέτοια ζητήματα κάνει το υπουργείο Εξωτερικών όταν θεωρείται σκόπιμο». Στο μεταξύ χθες ο Τούρκος υπουργός Επικρατείας, Εγκεμέν Μπαγίς, ανέφερε ότι «χάρη στις προσπάθειες των πρωθυπουργών των δύο χωρών έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος» και «τα αποτελέσματα αυτών των συναντήσεων θα δημοσιοποιηθούν όταν έρθει η ώρα».

Τη συγκεκριμένη φόρμουλα της διευθέτησης, είχε αποκαλύψει ο «Ρ» με δημοσίευμα στις 15 Σεπτέμβρη 2010, όπου σημειώνεται ότι στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών Ελλάδας - Τουρκίας, οι δύο πλευρές έχουν καταλήξει σε συμφωνία συνδιαχείρισης και συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου, στη βάση της αποδοχής τουρκικών «ζωτικών συμφερόντων», κάτω από την ομπρέλα των ισχυρών πολυεθνικών συμφερόντων και του ΝΑΤΟ.

Η συμφωνία περιλαμβάνει «χάρτες για τα θαλάσσια σύνορα των δύο χωρών, λαμβάνοντας κατά περίπτωση ως εύρος των ελληνικών χωρικών υδάτων άλλοτε τα 6 μίλια και άλλοτε τα 8». Για το θέμα υπάρχει δημοσίευμα και στον ελληνικό Τύπο («Καθημερινή»), στο οποίο αναφέρεται ότι «οι διερευνητικές για την υφαλοκρηπίδα φαίνεται ότι έχουν φθάσει πολύ κοντά σε μια κωδικοποίηση με διαβαθμισμένη επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων που θα φθάνουν στα 12 ν. μίλια σε ορισμένες περιοχές, αλλά θα περιορίζονται στα νησιά».

Ο όρος «επέκταση» των ελληνικών χωρικών υδάτων είναι ψευδεπίγραφος, καθώς μια τέτοια ρύθμιση αποτελεί συρρίκνωση και εγκατάλειψη - εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων, αφού τα ελληνικά χωρικά ύδατα, σύμφωνα με την ισχύουσα σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, μπορούν να επεκταθούν στα 12 ν. μίλια.

Επώδυνες οι παράπλευρες συνέπειες

Η όποια διευθέτηση στα χωρικά ύδατα θα αποτελέσει τη βάση για διευθέτηση και των υπόλοιπων ζητημάτων. Στην ουσία, ο ορισμός των ελληνικών χωρικών υδάτων κάτω από τα 12 ν. μίλια ισοδυναμεί σε αποτελέσματα με επαναχάραξη συνόρων και οριστική εγκατάλειψη του δικαιώματος για επέκταση στα όρια που προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο. Η οριοθέτηση των ελληνικών χωρικών υδάτων θα συμπαρασύρει ανάλογη οριοθέτηση και συρρίκνωση στον ελληνικό εναέριο χώρο, που σήμερα είναι 10 ν. μίλια.

Ολες αυτές οι διευθετήσεις, στην πράξη, χαρτογραφούν - οριοθετούν και την υφαλοκρηπίδα - Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ). Είναι σαφές ότι ο περιορισμός των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 7 - 8 ν. μίλια από τις ελληνικές ακτές δε γίνεται για την εξασφάλιση της ελεύθερης ναυσιπλοΐας, αλλά για να τεθεί ως βάση διανομής της υφαλοκρηπίδας - ΑΟΖ.

Δηλαδή, τα διεθνή ύδατα, ανάμεσα στα ελληνικά νησιά του Ανατ. Αιγαίου και την ηπειρωτική Ελλάδα, αλλά και ανάμεσα σε ελληνικά νησιά, μένουν «ελεύθερα» για να αποτελέσουν αντικείμενο μοιρασιάς, ενώ - αν εφαρμόζονταν οι κανόνες του Διεθνούς Δικαίου - η εκμετάλλευσή τους αποτελεί ελληνικό δικαίωμα.

Συνέπεια αυτών των ρυθμίσεων είναι να κουρελιάζεται και η αποκλειστική αρμοδιότητα της Ελλάδας για τον έλεγχο των πτήσεων στο Αιγαίο, το γνωστό FIR, όπως επίσης εξουδετερώνεται το δικαίωμα άμυνας μαζί με τον επιχειρησιακό έλεγχο του Αιγαίου, αφού πλέον με τις προωθούμενες διευθετήσεις θα δημιουργηθούν στο μέσον του Αιγαίου νησίδες τουρκικής υφαλοκρηπίδας - ΑΟΖ.

ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΓΙΑ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΖΗΜΕΝΣ
Κλειστά στόματα βρήκε η επιτροπή στη Γερμανία

Τίποτα ουσιαστικό δεν πρόσθεσαν τα στελέχη της πολυεθνικής που εξετάστηκαν χτες στο Μόναχο

Στόματα ερμητικά κλειστά συνάντησε το κλιμάκιο της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για το σκάνδαλο ΖΗΜΕΝΣ από τα στελέχη της γερμανικής πολυεθνικής που εξέτασε χθες στο Μόναχο. Και τα τρία στελέχη που έδωσαν κατάθεση αρνήθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, να αναφερθούν σε ονόματα πολιτικών ή κομμάτων που χρηματοδοτήθηκαν από τα «μαύρα ταμεία» της γερμανικής πολυεθνικής και αρκέστηκαν να επαναλάβουν όσα κατά καιρούς έχουν πει στις καταθέσεις τους στην δικαιοσύνη.

Ο πρώην διαχειριστής των «μαύρων ταμείων» της ΖΗΜΕΝΣ Ρ. Σίκατσεκ είπε ότι δεν γνωρίζει ποιοι πήραν μίζες στην Ελλάδα, αν και παραδέχθηκε ότι η εταιρεία του είχε στήσει ένα μεγάλο δίκτυο για διανομές χρημάτων και ότι «οι μίζες» ήταν 2% για πολιτικούς και 8% σε υπηρεσιακούς παράγοντες πάνω στην αξία κάθε σύμβασης που υπογραφόταν.

Οταν του ζητήθηκε να αναφέρει ονόματα πολιτικών, παρέπεμψε στον Μ. Χριστοφοράκο (πρώην επικεφαλής της εταιρείας στην Ελλάδα) και στον Μ. Κουτσενρόιτερ (εκ των διαχειριστών των «μαύρων ταμείων») οι οποίοι όπως είπε έκαναν τις διανομές των χρημάτων στην Ελλάδα. Σε ερώτηση δε εάν δόθηκαν χρήματα σε «μικρό κόμμα» στην χώρα μας, απάντησε αρνητικά.

Με την σειρά του, ο Π. Σόλμσεν, γενικός διευθυντής σήμερα της ΖΗΜΕΝΣ είπε ότι δεν ξέρει τίποτα για όσα έγιναν στην εταιρεία, αφού ανέλαβε την θέση του μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου με τα «μαύρα ταμεία». Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπεύθυνος διαφάνειας της εταιρείας Τ. Βάιγκελ δήλωσε ότι δεν γνωρίζει τίποτα για την υπόθεση, ούτε καν για την ύπαρξη «μαύρων ταμείων», και περιορίστηκε να αναφέρει ότι ο ίδιος ασχολείται με την υλοποίηση του διεθνούς νόμου για την διαφάνεια.

Από την στάση των στελεχών της γερμανικής πολυεθνικής γίνεται φανερό ότι με τις συμφωνίες που έγιναν στην Γερμανία το θέμα «μαύρα ταμεία» της ΖΗΜΕΝΣ έχει κλείσει οριστικά για τους Γερμανούς. Πλέον είναι θέμα της ελληνικής κυβέρνησης να πιέσει σε διακρατικό επίπεδο την αντίστοιχη της Γερμανίας, προκειμένου να αναγκαστεί η ΖΗΜΕΝΣ να δώσει τα απαραίτητα στοιχεία, όπως είχε προτείνει σε παλιότερη δήλωσή του ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ στην Εξεταστική Θ. Παφίλης.

Σήμερα εξετάζεται ο Μ. Χριστοφοράκος ο οποίος αναμένεται να κινηθεί στην γραμμή των άλλων στελεχών της ΖΗΜΕΝΣ αφού όπως είναι γνωστό έχει υπογράψει συμφωνία «εχεμύθειας» με την γερμανική πολυεθνική.

ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ
Ψηφοθηρία και αποπροσανατολισμός

Τις προτάσεις του χώρου που εκπροσωπεί, όπως «αναδιαπραγμάτευση του χρέους, αναδιανομή του πλούτου, ανάπτυξη και ασφάλιση, κοινωνική αλληλεγγύη», αναμάσησε χτες ο επικεφαλής του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, Α. Τσίπρας, σε συνέντευξη Τύπου.

Για να θολώσει τα νερά, ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζεται τώρα ότι όλα αυτά μπορεί να τα επιβάλει μια κυβέρνηση αποφασισμένη για συγκρούσεις με το κεφάλαιο, «αποφασισμένη να εφαρμόσει τη λαϊκή εντολή αλλά κι ένα λαό αποφασισμένο να διεκδικήσει με σθένος». Καταβάλλει έτσι μια απέλπιδα προσπάθεια να διαφοροποιηθεί από άλλους εκπροσώπους της σοσιαλδημοκρατίας και τεχνοκράτες όλων των αποχρώσεων, που υπερθεματίζουν για την αναδιάρθρωση του χρέους με όρους που ούτως ή άλλως θα είναι ενάντια στα λαϊκά συμφέροντα.

Ο επικεφαλής του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ καλλιέργησε εμμέσως και φρούδες ελπίδες στο λαό ότι κάτι καλό μπορεί να προκύψει απ' την κυοφορούμενη «αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού», δείχνοντας ότι είναι και ο ίδιος συμμέτοχος στους εξελισσόμενους σχεδιασμούς. Παράλληλα, δεν απέκλεισε συνεργασίες με άλλες σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις, που, όπως είπε, «πρέπει να συνεργαστούν, να βρεθούν μαζί, σ' αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε και θα εργαστούμε».

Ο Αλ. Τσίπρας απέφυγε να ασκήσει κριτική στον Γ. Δημαρά, για τον οποίο ρωτήθηκε, λέγοντας: «Δεν είναι ο κ. Δημαράς ο εχθρός μας, ο αντίπαλός μας». Πιάστηκε να ψεύδεται, αρνούμενος ότι ο Αλ. Μητρόπουλος έχει υποδείξει ψήφο στον Γ. Δημαρά αν βρεθεί στο δεύτερο γύρο και απέφυγε να τοποθετηθεί καθαρά και ως προς το τι θα κάνει το κόμμα του στο δεύτερο γύρο.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ