ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Οχτώβρη 2007 - Κυριακή 28 Οχτώβρη 2007
Σελ. /32
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Φωτεινή Φράγκου
Φωτεινή Φράγκου
Φωτ.

Δυο χρόνια συμπληρώθηκαν στις 17 Οκτώβρη από το θάνατο του αλύγιστου κομμουνιστή, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και αξιωματικού του Δημοκρατικού Στρατού και του αντιδικτατορικού αγώνα ΑΡΓΥΡΗ ΜΠΑΡΑ, ο οποίος κράτησε πάντα σωστή κομματική, αγωνιστική στάση σε όλες τις δίκες στα Στρατοδικεία σκοπιμότητας, υπερασπίζοντας την τιμή του ΚΚΕ και των συντρόφων του, καταγγέλλοντας τους δολοφόνους του Γιώργη Τσαρουχά, του Γιάννη Χαλκίδη, του Μπεκροδημήτρη και τα βασανιστήρια σε βάρος χιλιάδων αγωνιστών της Θεσσαλονίκης και ολόκληρης της περιοχής.

Σε όλη την αγωνιστική ζωή του, ο Αργύρης Μπάρας είχε πεντακάθαρο τον πολιτικό στόχο και προσανατολισμό του μέλους του ΚΚΕ. Πάλευε με όλες τις δυνάμεις του για ένα ισχυρό ΚΚΕ, στενά δεμένο με την εργατική τάξη και το λαό, προσηλωμένο στη μαρξιστική - λενινιστική κοσμοθεωρία και στις ατσάλινες αρχές λειτουργίας.

Στη μνήμη του Αργύρη Μπάρα η γυναίκα του και τα παιδιά του προσφέρουν στο «Ριζοσπάστη» 500 ευρώ και στον «904 Αριστερά στα FM» 500 ευρώ.

* * *

Φωτ.

Στις 15 Φλεβάρη 2007 «έφυγε» ο πολυαγαπημένος σύζυγος, πατέρας και αδελφός «αετός των Αγράφων», λεβεντιά ηρωισμού και επαναστατικού μεγαλείου, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΤΣΗΣ. Γεννήθηκε στο χωριό Κτιμένη Καρδίτσας το 1925. Μέλος του ΚΚΕ από το 1944.

Δημήτρης Κατσής
Δημήτρης Κατσής
Στην ιταλογερμανική κατοχή πήρε ενεργό μέρος στην Εθνική Αντίσταση. Για τη δράση του συλλαμβάνεται από την παρακρατική συμμορία του περιβόητου Βουρλάκη. Τον κρέμασαν ανάποδα από ένα δέντρο στην πλατεία χτυπώντας το κορμί του. Στάθηκε ακλόνητος. Δε λύγισε, υπερασπίζοντας το «πιστεύω» του και την πιο δίκαιη, πιο τιμημένη υπόθεση. Ο ιμπεριαλισμός δε γνωρίζει πόνο, αγωνία και ανθρώπινες αξίες. Αυτό που γνωρίζει και εφαρμόζει είναι η βαρβαρότητα.

Από τους πρώτους πήρε ενεργό μέρος στην κορυφαία στιγμή της ταξικής πάλης. Στις 16 Ιούλη 1946 εντάχθηκε στο ΔΣΕ. Καθ' όλη τη διάρκεια του εμφύλιου πολέμου πολέμησε (1.154 μερόνυχτα) σε 137 μάχες. Τραυματίστηκε σοβαρά τέσσερις φορές.

Απόφοιτος της Β΄ σειράς του ΓΑ(ΣΑΓΕ), αναδείχτηκε διαδοχικά σε διμοιρίτη, λοχαγό, διοικητή Τάγματος του ΔΣΕ.

Πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη, όπου εργάστηκε, σπούδασε και πήρε πτυχίο Πολιτικού Μηχανικού.

Ασχολήθηκε με συγγραφικό έργο. Είναι συγγραφέας του εξάτομου έργου «Το ημερολόγιο ενός αντάρτη του ΔΣΕ 1946-1949». Τα βιβλία του Δ. Κατσή αποτελούν ιστορικό ντοκουμέντο της εποχής. Περιγράφει την ψυχολογική κατάσταση των μαχητών, μαχητριών και αξιωματικών του ΔΣΕ. Το ηθικό του μαχητή του ΔΣΕ, που πολεμά για να μην υποδουλωθεί η πατρίδα του. Στα βιβλία του μεταφέρει το πνεύμα της λεβεντιάς, της ανθρωπιάς, της φιλίας μεταξύ των λαών, του πάθους του αγώνα για λευτεριά, ανεξαρτησία, δημοκρατία, ειρήνη στην πατρίδα μας.

Αργύρης Μπάρας
Αργύρης Μπάρας
Στη μνήμη του Δημήτρη Κατσή η σύζυγος, οι κόρες του και τα αδέρφια του προσφέρουν στο ΚΚΕ 100 ευρώ και 50 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».

* * *

Φωτ.

Ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και μαχητής του ΔΣΕ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΠΑΠΑΣ γεννήθηκε το 1915 στο χωριό Μάνη Εβρου, από γονείς αγρότες. Το 1936 παντρεύτηκε και απέκτησε τέσσερα παιδιά. Το 1940 επιστρατεύτηκε και στάλθηκε στο μέτωπο. Πολέμησε έως τη συνθηκολόγηση.

Στην Κατοχή εντάχθηκε στην Εθνική Αντίσταση, στον εφεδρικό ΕΛΑΣ και το 1943 πέρασε στον ΕΛΑΣ και αναδείχτηκε σε αξιωματικό του.

Στον Εμφύλιο, από το 1946, πολέμησε με το βαθμό του λοχαγού-διοικητή Λόχου.

Σκοτώθηκε τον Οκτώβρη 1947 στη μάχη των Μεταξάδων Εβρου.

Τιμητικά ονομάστηκε Ταγματάρχης του ΔΣΕ.

Στη μνήμη του η γυναίκα του Αποστολιά Λαζαρίδου - Χατζήπαπα και τα παιδιά τους Βασιλική, Αργυρώ, Μόρφω και θανάσης προσφέρουν 120 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ «Αγ. Φανουρίου» Κάτω Τούμπας Θεσσαλονίκης.

* * *

Φωτ.

Στις 7 Οκτώβρη συμπληρώθηκαν 40 μέρες από το θάνατο του ΣΤΑΥΡΟΥ ΠΥΛΙΩΤΗ. Οταν η πατρίδα μας στέναζε κάτω από την μπότα του κατακτητή, παιδί τότε ο Σταύρος Πυλιώτης πρόσφερε τον εαυτό του στον αγώνα ενάντια στο φασισμό, με τη συμμετοχή του στην Εθνική Αντίσταση.

Μετανάστευσε στον Καναδά και εγκαταστάθηκε στο Τορόντο. Εντάχθηκε στο ΚΚ Καναδά και πρωτοστάτησε στην ίδρυση Οργάνωσης Εθνικής Αντίστασης, της οποίας ήταν γραμματέας για πολλά χρόνια. Πιστός και αφοσιωμένος, αγωνιζόταν έως το τέλος της ζωής του για έναν κόσμο ειρηνικό, για εθνική ανεξαρτησία, δημοκρατία και κοινωνική πρόοδο, ενάντια στον ιμπεριαλισμό.

Στη μνήμη του προσφέρουμε στο ΚΚΕ 100 δολάρια Καναδά.

Η γυναίκα του Μαρία, τα παιδιά και τα εγγόνια του

* * *

Φωτ.

Λεωνίδας Καρούτσος
Λεωνίδας Καρούτσος
Στις 13 Οκτώβρη 2007 έφυγε από τη ζωή η ΜΑΡΙΑ ΣΠΑΝΟΥ, μέλος του ΚΚΕ από το 1943. Γεννήθηκε στη Δεσκάτη Γρεβενών το 1924 από γονείς αγρότες. ΕΠΟΝίτισσα από το 1943, αγωνίστηκε ενάντια στους κατακτητές. Για την πατριωτική δράση της, μετά την Απελευθέρωση διώχτηκε, πιάστηκε, φυλακίστηκε και αναγκάστηκε να πάρει το δρόμο του βουνού. Αφησε πίσω της το γιο της, μόλις 2 χρόνων, στην προστασία των γονιών της, με τον οποίο συναντήθηκε έπειτα από 33 ολόκληρα χρόνια.

Το 1948 κατατάχτηκε στο Τάγμα Μεταφορών και Προμηθειών της 16ης Ταξιαρχίας του ΔΣΕ.

Με το τέλος του Εμφύλιου, πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη, εργάστηκε σε διάφορες βιομηχανίες.

Επαναπατρίστηκε το 1981 και συνέχισε την αγωνιστική δράση της ως μέλος της ΚΟΒ Αλσούπολης Νέας Ιωνίας, έως το τέλος της ζωής της.

Στη μνήμη της πρόσφεραν στο ΚΚΕ: Ο σύντροφός της Γιώργος Σπανός, τα παιδιά και τα εγγόνια τους 250 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Αλσούπολης-Καλογρέζας, 25 ευρώ στην ΚΝΕ και 25 ευρώ στο Παράρτημα Νέας Ιωνίας της ΠΕΑΕΑ.

  • Επίσης, στη μνήμη της Μαρίας Σπανού προσφέρουν στο ΚΚΕ: Χρήστος Συρικέλας, Βασίλης Συρικέλας, Αγησίλαος Μπότας, Κώστας Τούκας και Νίκος και Λένα Σταμελάκη από 50 ευρώ.

* * *

Φωτ.

Στις 24 Οκτώβρη συμπληρώθηκε ένας χρόνος από τότε που έφυγε από τη ζωή κι από κοντά μας σε ηλικία 85 χρόνων ο ΣΤΑΘΗΣ ΠΗΛΟΣ, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και των μετέπειτα δημοκρατικών αγώνων του λαού. Γεννήθηκε το 1922 στο χωριό Καλαφατιώνες της Κέρκυρας. Από τα μαθητικά χρόνια οργανώθηκε στην ΟΚΝΕ και αργότερα πέρασε στο ΚΚΕ. Φυλακίστηκε και εξορίστηκε για τους αγώνες του.

Ως το τέλος της ζωής του έμεινε αταλάντευτος στις αρχές του μαρξισμού - λενινισμού και πιστός στο ΚΚΕ.

Δωροθέα Κρύσιλα
Δωροθέα Κρύσιλα
Στη μνήμη του η οικογένειά του προσφέρει στο «Ριζοσπάστη», που ποτέ δεν αποχωρίστηκε, 200 ευρώ.

* * *

Φωτ.

Πέρασαν 2 μήνες από τότε που «έφυγε» από κοντά μας ο ΛΕΩΝΙΔΑΣ Ε. ΚΑΡΟΥΤΣΟΣ, μέλος του ΚΚΕ από το 1977, πιστός και συνεπής ως το τέλος της ζωής του και υπόδειγμα κομμουνιστή στο χώρο του.

Εφυγε από τη ζωή άδικα, ένα ακόμη θύμα του απάνθρωπου συστήματος Υγείας - Πρόνοιας στη χώρα μας.

Τιμώντας τη μνήμη του προσφέρουμε 180 ευρώ στο ΚΚΕ.

Οι σύντροφοί του από την ΚΟΒ Ραχών Ικαρίας.

* * *

Συμπληρώθηκαν την 1η Οκτώβρη 2007 7 χρόνια από το θάνατο του ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΕΡΙΔΗ από το χωριό Δήμητρα Γρεβενών, αγωνιστή του ΕΑΜικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Αγώνα και μέλους του ΚΚΕ ως το τέλος της ζωής του.

Στη μνήμη του η κόρη του Σταυρούλα Κλεισιάρη προσφέρει στη ΝΕ Γρεβενών 20 ευρώ.

* * *

Φωτ.

Συμπληρώθηκαν 7 χρόνια από τότε που «έφυγε» για πάντα από κοντά μας η αγαπημένη και αξέχαστη αδελφή και θεία ΦΩΤΕΙΝΗ ΦΡΑΓΚΟΥ (Ευστρατουδάκη). Μέλος του ΚΚΕ ως το τέλος της ζωής της, δεν έλειψε από τους αγώνες του λαού για ειρήνη, δημοκρατία, σοσιαλισμό.

Στη μνήμη της προσφέρουμε στο ΚΚΕ 50 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Ανω Κυψέλης.

  • Επίσης, στη μνήμη του συντρόφου και φίλου ΣΤΡΑΤΟΥ ΤΣΑΜΠΗ, του τελευταίου από την αντάρτικη ομάδα των 8 της Ικαρίας, ο οποίος «έφυγε» πριν από 7 μήνες από κοντά μας, προσφέρουμε 50 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Ανω Κυψέλης. Οικογένεια Κώστα Λίτσα

* * *

Φωτ.

Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΦΤΕΡΙΩΤΗΣ γεννήθηκε το 1914, στον Κοκκινοπηλό Ολύμπου. Πολέμησε στο Αλβανικό Μέτωπο και πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση και στο ΔΣΕ. Εζησε στην Τασκένδη 27 χρόνια ως πολιτικός πρόσφυγας, αφήνοντας πίσω στην Ελλάδα δυο παιδιά μωρά. Επαναπατρίστηκε το 1977.

Ανδρέας Φτεριώτης
Ανδρέας Φτεριώτης
Πέθανε τον Οκτώβρη του 2006 στο ενδιάμεσο των δύο γύρων των τοπικών εκλογών.

Ως το τέλος της ζωής του έμεινε πιστός στα οράματα και στα ιδανικά του σοσιαλισμού, για τα οποία αγωνίστηκε και για τα οποία έδωσε πολλές μάχες.

Στη μνήμη του Ανδρέα Φτεριώτη και αντί για μνημόσυνο η γυναίκα του Μαρία προσφέρει στο «Ριζοσπάστη» 200 ευρώ.

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη της ΔΩΡΟΘΕΑΣ Σωτηρίου -ΚΡΥΣΙΛΑ, κόρης ενός από τους πρωτεργάτες της συγκρότησης της Κομματικής Οργάνωσης Νέας Ιωνίας Μαγνησίας, του Αντώνη Σωτηρίου, υποδείγματος και από τις πρώτες κομμουνίστριες στην πόλη, προσφέρουμε 50 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Νέας Ιωνίας Μαγνησίας.

Η κόρη της Ολυμπία, η εγγονή της Δωροθέα

* * *

Στις 2 Οκτώβρη 2007 «έφυγε» από κοντά μας η παλαίμαχη αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης και μαχήτρια του ΔΣΕ ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΤΟΠΑΛΛΙΑΝΙΔΟΥ. Οι ΚΟΒ του Ζεφυρίου και του Μενιδίου καθώς και αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ τίμησαν με την παρουσία τους στην κηδεία τη νεκρή αγωνίστρια.

Στη μνήμη της η οικογένειά της πρόσφερε 50 ευρώ στο ΚΚΕ.

* * *

Το ΔΣ του Σωματείου Συνταξιούχων ΤΕΒΕ-ΟΑΕΕ Νομού Θεσσαλονίκης εκφράζει τη λύπη του για τον ξαφνικό θάνατο - στις 22 Σεπτέμβρη 2007 - του ΔΗΜΗΤΡΗ ΖΩΪΔΗ. Οι συνάδελφοί του δεν ξεχνούν την ανιδιοτελή και μακρόχρονη προσφορά του στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Γενικός γραμματέας του Σωματείου Επιπλοποιών από το 1963 έως το 1967, υπήρξε μάρτυρας στη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη. Με την επιβολή της χούντας καθαιρέθηκε, διώχτηκε και κρατήθηκε 40 μέρες στην απομόνωση.

Στη μεταπολίτευση οι συνάδελφοί του, εκτιμώντας το ήθος, την ειλικρίνεια, τη μαχητικότητα, τον εξέλεξαν και πάλι γενικό γραμματέα του Σωματείου Επιπλοποιών, Α΄ αντιπρόεδρο της Ομοσπονδίας Κατεργασίας Ξύλου και αντιπρόσωπο στην Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης (ΟΒΣΘ).

Επίσης, οι βιοτέχνες τον εξέλεξαν στο ΔΣ και στη Διοικητική Επιτροπή του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ) περισσότερες από τρεις θητείες.

Υπήρξε καλός επαγγελματίας, σωστός οικογενειάρχης, πατέρας τριών παιδιών, ορειβάτης από το 1960, μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Ορειβατών (ΣΕΟ), του οποίου διατέλεσε αντιπρόεδρος επανειλημμένα.

Συνταξιούχος πια, παρέμεινε δραστήριο μέλος του Σωματείου και έπαιρνε μέρος στις δραστηριότητες και τις αγωνιστικές διεκδικήσεις, κινητοποιήσεις και διαμαρτυρίες.

Στην κηδεία του παραβρέθηκαν, εκτός από την οικογένειά του, οι συνταξιούχοι, οι επιπλοποιοί, το ΒΕΘ και μέλη του Ορειβατικού Συλλόγου.

Η οικογένειά του καλεί τους φίλους και συναγωνιστές του στο 40ήμερο μνημόσυνο που γίνεται σήμερα 28 Οκτώβρη στις 10.00 π.μ. στην εκκλησία του Αγίου Χριστόφορου στην Τούμπα και προσφέρει στη μνήμη του 150 ευρώ στο ΚΚΕ.

Επίσης, στη μνήμη του Δημήτρη Ζωΐδη σύντροφοι και συναγωνιστές του από το Σωματείο Συνταξιούχων ΤΕΒΕ-ΟΑΕΕ Νομού Θεσσαλονίκης και το Σωματείο Επιπλοποιών προσφέρουν 100 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ ΕΒΕ Θεσσαλονίκης.

* * *

Φωτ.

Στις 26 Οκτώβρη έκλεισαν 6 μήνες από το θάνατο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και μαχητή του ΔΣΕ ΘΩΜΑ Χρήστου ΓΙΑΝΝΑΔΗ, μέλους του ΚΚΕ από το 1942. Γεννήθηκε το 1924 στην Αμμουδάρα Καστοριάς από γονείς αγρότες. Τελείωσε την Παιδαγωγική Ακαδημία της Φλώρινας. Στην Κατοχή ήταν καθοδηγητικό στέλεχος των εθνικοαπελευθερωτικών οργανώσεων της περιοχής, με αξιόλογη δράση.

Για την πατριωτική δράση του, μετά την Απελευθέρωση, διώχτηκε, όπως και η οικογένειά του και αναγκάστηκε το φθινόπωρο του 1946 να καταφύγει στο ΔΣΕ.

Πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη, όπου ήταν διαφωτιστής στην Κομματική Οργάνωση. Το 1958 αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Τασκένδης, με ειδικότητα μηχανολόγου μηχανικού. Εργάστηκε σε διάφορες επιχειρήσεις της πόλης, ενώ παράλληλα συνέχισε την κομματική δραστηριότητά του.

Επέστρεψε στην πατρίδα με την οικογένειά του το 1983 και ζούσε στην Αθήνα.

Θα τον θυμόμαστε πάντα σαν υποδειγματικό σύζυγο και πατέρα, σαν ακούραστο αγωνιστή, ο οποίος αφιέρωσε τη ζωή του στους αγώνες για τη λευτεριά και ανεξαρτησία της πατρίδας, στους αγώνες για ένα καλύτερο μέλλον.

Στη μνήμη του προσφέρουμε 200 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».

Η σύζυγος Γιαννούλα

Τα παιδιά Παύλος και Χρήστος



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ