ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Γενάρη 1999
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Εις υγείαν... των ναυτεργατών

Μόνο για εφοπλιστές και επιχειρηματίες η φιέστα που οργανώθηκε χτες για να... τιμηθούν ναυτεργάτες! Βατραχάνθρωποι και λιμενικοί "καθάρισαν" με τους ανέργους, που πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας

Με μαζική παράσταση διαμαρτυρίας άνεργοι ναυτεργάτες και μεταλλεργάτες έδωσαν το δικό τους "παρών" στη χτεσινή "φιέστα" που διοργάνωσε ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Στ. Σουμάκης,στο επιβατηγό πλοίο "ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ", για να αποδώσει σε ναυτεργάτες το βραβείο του λογοτεχνικού διαγωνισμού που απονέμεται στη μνήμη του ποιητή Ν. Καββαδία.Οι ναυτεργάτες, οι οποίοι υποτίθεται ότι ήταν και τα τιμώμενα πρόσωπα, κρατήθηκαν έξω από το πλοίο, περικυκλωμένοι από ισχυρές δυνάμεις βατραχανθρώπων, λιμενικών και ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας.Η είσοδος στο πλοίο ήταν ελεύθερη μόνο για τους εφοπλιστές και τους επιχειρηματίες...Οι ναυτεργάτες και οι μεταλλεργάτες, που ανταποκρίθηκαν στο αγωνιστικό κάλεσμα της ΠΕΜΕΝ,του ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ,της Επιτροπής Ανέργων Ναυτεργατών και του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά,συναντήθηκαν στις 12.30 το μεσημέρι στην πλατεία Λουδοβίκου,έξω από τον Ηλεκτρικό Σταθμό του Πειραιά. Από κει ξεκίνησαν πορεία μέσα στο λιμάνι, προς το πλοίο "ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ". "Θέλουμε δουλιά και όχι ανεργία - την κρίση να πληρώσει η ολιγαρχία" και "διώχνετε καράβια στη Γερμανία και μας καταδικάζετε στην ανεργία", ήταν τα συνθήματα με τα οποία οι διαδηλωτές "υποδέχονταν" τους καλεσμένους του υπουργού. Τα συνθήματα δυνάμωσαν με την άφιξη του Στ. Σουμάκη.

Ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ, Γιώργος Τούσσας,υπογράμμισε προς τους διαδηλωτές: "Καταγγέλλουμε αυτήν την εκδήλωση, που αποτελεί πρόκληση για τους άνεργους ναυτεργάτες και τους μεταλλεργάτες και επιπλέον δείχνει ότι ο Πειραιάς αποτελεί πόλη των μεγάλων αντιθέσεων. Από τη μια ο πλούτος των εφοπλιστών, που τώρα βρίσκονται στο τραπέζι που έστρωσε γι' αυτούς ο υπουργός και από την άλλη οι άνεργοι που λιώνουν τα παπούτσια τους για να βρουν μεροκάματο, ενώ αρκετοί ζουν με συσσίτια εκκλησιών. Οι κινητοποιήσεις μας θα συνεχιστούν. Με τον αγώνα μας θα ανατρέψουμε αυτή τη βάρβαρη πολιτική".

Οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις των ναυτεργατών ενάντια στην αντιναυτεργατική κυβερνητική πολιτική, θα κλιμακωθούν με πανναυτεργατική συγκέντρωση που διοργανώνουν η ΠΕΜΕΝ και ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ στις 10 Φλεβάρη στην Ακτή Μιαούλη και 2ας Μεραρχίας.Για την καλύτερη προετοιμασία της συγκέντρωσης την ερχόμενη Τρίτη, 2 Φλεβάρη, θα γίνει σύσκεψη στην αίθουσα συνεδριάσεων της ΠΕΜΕΝ.

Τακτική ντροπής στην Ενωση Ναυτών!

Η "Ναυτεργατική Συνδικαλιστική Κίνηση" καλεί τους εργαζόμενους να δώσουν αποφασιστική απάντηση στους μηχανισμούς της βίας και της νοθείας

Σε πλήρη λειτουργία βρίσκονται οι μηχανισμοί για τη νόθευση της θέλησης των ναυτών. Η αρχή έγινε με τη μαφιόζικη διάρρηξη των γραφείων της Ενωσης Ναυτών που έγινε την περασμένη Παρασκευή όταν "άγνωστοι" άνοιξαν μία από τις κάλπες, αφαίρεσαν 70 περίπου ψηφοδέλτια και αντικατέστησαν άγνωστο αριθμό ψηφοδελτίων. Τώρα ο πρόεδρος της Ενωσης Αν. Νταλακογιώργος,το προεδρείο της Ενωσης, τα δύο μέλη της εφορευτικής επιτροπής που ανήκουν στην "ομάδα" Νταλακογιώργου και ο δικαστικός αντιπρόσωπος Αθ. Γεροστάθης,προχωρούν παραπέρα, επιδιώκοντας να συνεχίσουν αυτή την αποδεδειγμένα νόθα εκλογική διαδικασία. Ηδη ακυρώθηκαν επιλεκτικά 394 ψηφοδέλτια, που υποτίθεται ότι βρίσκονταν στην κάλπη που παραβιάστηκε και έχουν σταλεί νέα ψηφοδέλτια σε μέλη της Ενωσης που ήδη έχουν ψηφίσει! Μάλιστα ορισμένοι από αυτούς στους οποίους στάλθηκαν ψηφοδέλτια για να ξαναψηφίσουν, έχουν μπαρκάρει!

Τα γεγονότα αυτά καταγγέλλει με χτεσινή της ανακοίνωση η "Ναυτεργατική Συνδικαλιστική Κίνηση",σημειώνοντας ότι στοιχειώδη αναγκαίο μέτρο για την αντιμετώπιση της νοθείας είναι αυτό που προτείνει ο "Αγωνιστικός Συνδυασμός Ναυτών",το άμεσο σταμάτημα των αρχαιρεσιών.

"Η πάταξη της νοθείας - συνεχίζει - είναι ζήτημα αρχής που συνδέεται με την υπεράσπιση δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Η τακτική της "ομάδας Νταλακογιώργου" για τη συγκάλυψη της νοθείας, είναι τακτική ντροπής που αποδεικνύει ότι ο τυχοδιωκτισμός και η σαπίλα έχει διαποτίσει την ομάδα αυτή μέχρι το μεδούλι". Η ΝΣΚ υπογραμμίζει ότι: "Οφελος από τη νοθεία έχει αυτός που χρησιμοποιεί όλα τα μέσα για το "κουκούλωμα" της αλλοίωσης της θέλησης του κλάδου. Οφελος από τη νοθεία έχει αυτός που βάζει την "καρέκλα" πάνω από τα εκλογικά δικαιώματα του κλάδου, πάνω από το αδιάβλητο και τη γνησιότητα των αρχαιρεσιών. Οφελος από τη νοθεία επιδιώκει αυτός που τη διαπιστώνει και επιμένει στη συνέχιση των νόθων αρχαιρεσιών".

Η ΝΣΚ καλεί τους ναύτες και όλους τους ναυτεργάτες να δώσουν αποφασιστική απάντηση στους μηχανισμούς της βίας και της νοθείας. Να υπερασπίσουν και να διευρύνουν τα συνδικαλιστικά τους δικαιώματα και ελευθερίες.

- Τα όσα διαδραματίστηκαν στην Ενωση Ναυτών καταδικάζει με ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Πειραιά,με την οποία ζητά από τις αρμόδιες αρχές να εντοπίσουν τους υπεύθυνους και σημειώνει ότι πρέπει να διασφαλιστεί το αδιάβλητο των εκλογών στην Ενωση Ναυτών.

Συγκέντρωση ανέργων Ζώνης

Σε συγκέντρωση καλούνται σήμερα στις 11 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά οι άνεργοι όλων των ειδικοτήτων της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης.Οι άνεργοι, υλοποιώντας την απόφαση των σωματείων τους, θα συγκεντρώνονται κάθε βδομάδα την ίδια ώρα στο ΕΚΠ.

Επίσχεση στην ΕΛΛΕΝΙΤ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-

Σε επίσχεση εργασίας βρίσκονται από το τέλος της περασμένης βδομάδας οι εργαζόμενοι της ΕΛΛΕΝΙΤ,ζητώντας από τη διοίκηση της εταιρίας να προχωρήσει στην ικανοποίηση των αιτημάτων τους, τα οποία έχουν κυρίως σχέση με την επιβίωση της επιχείρησης. Σε σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε, χτες, με την παρουσία του προεδρείου του ΕΚΘ, μεταξύ διοίκησης και εργαζομένων της ΕΛΛΕΝΙΤ και της εταιρίας, οι τελευταίοι δήλωσαν ότι συζητούν σοβαρά τα αιτήματα που έθεσαν οι συνδικαλιστές.

Το σωματείο των εργαζομένων ζήτησε να μάθει ποιος είναι ο στρατηγικός σχεδιασμός της Διοίκησης της εταιρίας και ποια προοπτική διαγράφει, όπως και με ποιο τρόπο θα τακτοποιήσει η ΕΛΛΕΝΙΤ το συνολικό χρέος της ύψους 1,7 δισ., όταν μάλιστα το μετοχικό της κεφάλαιο μόλις αγγίζει το 1,9 δισ. Ακόμη, πώς θα ανταποκριθεί η ΕΛΛΕΝΙΤ στα χρέη προς το ΙΚΑ, το δημόσιο και τους προμηθευτές.

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν επίσης τα 45 εκατ. δρχ. για δεδουλευμένα που τους οφείλονται. Οσον αφορά τα ζητήματα υγιεινής και ασφάλειας, ζητάνε τη μεταφορά και ταφή των χιλιάδων τόνων αποβλήτων που συσσωρεύτηκαν στο χώρο του εργοστασίου, λίγα μόλις μέτρα από τα σπίτια του χωριού Γέφυρα. Τέλος, δηλώνουν ότι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους μέχρι να υπάρξουν γραπτές τοποθετήσεις των ιδιοκτητών της εταιρίας, που θα ανταποκρίνονται ικανοποιητικά στα παραπάνω αιτήματα.

Από τη χτεσινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας των ανέργων ναυτεργατών και μεταλλεργατών του Πειραιά ενάντια στη "φιέστα", που διοργάνωσε ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας

Απόσυρση ζητάνε οι λιμενεργάτες

Να πάρει πίσω η κυβέρνηση το νομοσχέδιο ιδιωτικοποίησης των λιμανιών, ζητάνε οι λιμενεργάτες και προσανατολίζονται σε κινητοποιήσεις

Την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου, που ξεπουλάει στους ιδιώτες και εφοπλιστές τα δυο μεγαλύτερα λιμάνια της χώρας - του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης - αποφάσισαν να απαιτήσουν από την κυβέρνηση, στη χτεσινή έκτακτη Γενική τους Συνέλευση, οι λιμενεργάτες του Πειραιά. Οι λιμενεργάτες, μ' αυτήν την απόφαση, ανέτρεψαν τη λογική για αποδοχή της ιδιωτικοποίησης και έναρξη του διαλόγου επί του νομοσχεδίου για "διασφαλίσεις". Στο μεταξύ, η Ομοσπονδία Φορτοεκφορτωτών αποφάσισε την κήρυξη 4ήμερης απεργίας,που ξεκινάει την Παρασκευή 29 Γενάρη.

Η απόφαση για την πραγματοποίηση της χτεσινής Γενικής Συνέλευσης, με πρόταση να απαιτήσουν οι λιμενεργάτες από την κυβέρνηση την απόσυρση του νομοσχεδίου, πάρθηκε σε έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ, που συγκλήθηκε μετά από γραπτό αίτημα οχτώ από τους δεκαπέντε συμβούλους της διοίκησης. Η νέα θέση του σωματείου διαμορφώθηκε, όταν ένας σύμβουλος της ΔΑΚΕ (η οποία στις εκλογές κατέβηκε σε κοινό ψηφοδέλτιο με την ΠΑΣΚΕ) διαχώρισε τη θέση του από την πλειοψηφία της διοίκησης. Σήμερα, συνεδριάζει έκτακτα το ΔΣ του Σωματείου Λιμενεργατών, που αναμένεται να αποφασίσει κινητοποιήσεις.

Πάνε και για νέα μείωση;

Την αγανάκτησή του για τις υποσχέσεις του υπουργού Μακεδονίας - Θράκης προς τους εργολάβους ότι θα μελετήσει τις προτάσεις τους για παραπέρα μείωση του συντελεστή υπολογισμού ενσήμων στις οικοδομές (!), εκφράζει με ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης.

Το Συνδικάτο επισημαίνει πως πρόσφατα η κυβέρνηση πρόσφερε στους μεγαλοκατασκευαστές μείωση του συντελεστή από 1,5 ένσημα ανά τετραγωνικό σε 1,35 ανά τετραγωνικό μέτρο και τώρα ο υπουργός υπόσχεται και άλλη μείωση των ενσήμων των οικοδόμων!

Αναφερόμενο το Συνδικάτο στα επιχειρήματα των κατασκευαστών πως ο συντελεστής είναι μεγάλος και πως περισσεύουν ένσημα, επισημαίνει πως τα περίσσια ένσημα προέρχονται απ' το αίσχος των συνθηκών εργασίας, απ' τους χιλιάδες συνταξιούχους και αλλοδαπούς που αναγκάζονται να εργάζονται ανασφάλιστοι, από τη μη ασφάλιση των υπερωριών.

Το Συνδικάτο απαιτεί να επανέλθει ο συντελεστής στο 1,5 και δηλώνει πως οι οικοδόμοι θα υπερασπίσουν την κατάκτηση του νέου υπολογισμού των ενσήμων.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ