ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Γενάρη 2024 - Κυριακή 28 Γενάρη 2024
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ
Σε θέσεις μάχης για την πανελλαδική απεργία στις 28 Φλεβάρη

Φουντώνουν οι αγωνιστικές διεργασίες με διεκδικήσεις ενάντια στην ακρίβεια, για αυξήσεις και υπογραφή ΣΣΕ

Σε γιαπιά σε όλη τη χώρα φτάνει το απεργιακό κάλεσμα για την πανοικοδομική απεργία
Σε γιαπιά σε όλη τη χώρα φτάνει το απεργιακό κάλεσμα για την πανοικοδομική απεργία
Απεργιακή απάντηση στην ολομέτωπη επίθεση που δέχονται οι μισθοί και τα μεροκάματα, στην ακρίβεια που τσακίζει το λαϊκό εισόδημα, ετοιμάζεται να δώσει η εργατική τάξη της χώρας με πλήθος Εργατικών Κέντρων, Ομοσπονδιών και πρωτοβάθμιων κλαδικών και επιχειρησιακών σωματείων να παίρνουν ήδη αποφάσεις για απεργία στις 28 Φλεβάρη, διεκδικώντας την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με αυξήσεις και κατοχύρωση δικαιωμάτων.

Μαζικές συνελεύσεις, συσκέψεις και άλλες αγωνιστικές διεργασίες ξεδιπλώνονται στους χώρους δουλειάς, με την πάλη να φουντώνει μέρα τη μέρα, όσο φουντώνει η αντεργατική επίθεση, η αγανάκτηση για το κόστος ζωής που γίνεται δυσβάστακτο.

Κάθε κλάδος, κάθε χώρος δουλειάς που μπαίνει στον χορό των κινητοποιήσεων, βάζει και το δικό του «λιθαράκι» στην ανάπτυξη αυτής της πάλης, δυναμώνοντας παράλληλα τον συντονισμό ανάμεσα στις συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Οι εργαζόμενοι μέσα από τα σωματεία τους παλεύουν ενάντια στη φορολεηλασία, στην εμπορευματοποίηση κάθε ανάγκης τους, στην επίθεση στη δημόσια Υγεία και Παιδεία, στα εργατικά «ατυχήματα» που θερίζουν.

Αυτή η λαίλαπα μπορεί να απαντηθεί μόνο με οργανωμένο συλλογικό αγώνα των εργαζομένων.

Οπως οι κινητοποιήσεις που ήδη εξελίσσονται, με μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικούς να είναι πάνω από τρεις βδομάδες στους δρόμους ενάντια στα ιδιωτικά ΑΕΙ. Με τους υγειονομικούς κάθε μέρα να δίνουν σκληρή μάχη στα νοσοκομεία για την υγεία του λαού. Με τους αγρότες να είναι στα μπλόκα του αγώνα (βλ. σελ. 4 - 7).

Από τη μαζική Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου Μετάλλου
Από τη μαζική Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου Μετάλλου
Στις μάχες που δίνονται σε χώρους δουλειάς ξεχωρίζει η πανελλαδική πανοικοδομική απεργία των οικοδόμων στις 31 Γενάρη, όπως και η απεργία των μεταλλεργατών στα μέσα Φλεβάρη, την οποία αποφάσισαν μέσα από μια ζωντανή και μαζική Γενική Συνέλευση. Μάχες κρίσιμες για τον κλάδο τους και όχι μόνο, αφού μπορούν και πρέπει να δώσουν πνοή και ώθηση στη μάχη για την επιτυχία της απεργίας στις 28 Φλεβάρη.

Στην τελική ευθεία για την πανοικοδομική απεργία

Η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας και τα Συνδικάτα συνεχίζουν μέχρι και την τελευταία ώρα, καθημερινά, τις παρεμβάσεις σε εργοτάξια και γιαπιά, συζητούν με τους εργαζόμενους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, αλλά και τις διεκδικήσεις που δίνουν απάντηση στην πολιτική της κυβέρνησης και των επιχειρηματικών ομίλων.

Ομοσπονδία και Συνδικάτα διεκδικούν: Αυξήσεις σε όλα τα μεροκάματα, με υπογραφή εργοταξιακών Συμβάσεων. 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο. Αναγνώριση και διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων. Κάθε μέρα δουλειάς να είναι και μέρα Ασφάλισης. Υλοποίηση των δεσμεύσεων του υπουργείου Εργασίας για μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κατά 2 χρόνια στους ασφαλισμένους μετά το 1993 και κήρυξη της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) ως γενικώς υποχρεωτικής. Επαναλειτουργία των Μεικτών Επιτροπών Υγείας και Ασφάλειας. Ενταξη συναφών ειδικοτήτων στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (γυψοσανιδάδες κ.ά.).

Στην απεργία στις 31 Γενάρη θα συμμετάσχει και το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, που καλεί στην απεργιακή συγκέντρωση στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Κάνιγγος. Την Κυριακή 28 Γενάρη προχωρά σε εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση, στις 11 π.μ. στο Πάντειο Πανεπιστήμιο (αίθουσα 108, «γυάλινο» κτίριο, λεωφ. Ανδρέα Συγγρού και Φραγκούδη). «Κλιμακώνουμε τον αγώνα για υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στον Κλάδο Μελέτης - Κατασκευής, με στόχο την ουσιαστική αύξηση των μισθών μας και την κατοχύρωση των δικαιωμάτων μας ανεξάρτητα από τον τρόπο αμοιβής (ΔΠΥ ή πρόσληψη)», αναφέρει στην ανακοίνωσή του.

Ακόμα, απόφαση συμμετοχής στην απεργία για τους ηλεκτρολόγους που εργάζονται στην εγκατάσταση έχει προκηρύξει το Συνδικάτο Ηλεκτρολόγων Αττικής.

Στη Θεσσαλονίκη, εκπρόσωποι του Συνδικάτου πραγματοποίησαν περιοδείες στους εργαζόμενους στα μεγάλα εργοτάξια στο Διαβαλκανικό, στην 26ης Οκτωβρίου, στα σκάμματα και στο αμαξοστάσιο του Μετρό, στα έργα του FlyOver, ενώ για σήμερα Σάββατο προγραμματίζουν μαζικές εξορμήσεις σε συμβατικές οικοδομές, ενώ παράλληλα φροντίζουν και για την οπτική προπαγάνδα.

Οι απεργιακές συγκεντρώσεις των οικοδόμων για τις 31 Γενάρη είναι οι εξής: Αθήνα, 10.30 π.μ., πλατεία Κάνιγγος. Θεσσαλονίκη, 11 π.μ., ΕΦΚΑ. Αγρίνιο, 10.30 π.μ., ΕΦΚΑ. Γιάννενα, 10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο. Ηγουμενίτσα, 10.30 π.μ., ΕΦΚΑ. Ηράκλειο, 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο. Ικαρία, 11 π.μ., πλατεία Ευδήλου. Καλαμάτα, 10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο. Καρδίτσα, 10 π.μ., ΕΦΚΑ (πρώην ΙΚΑ). Κέρκυρα, 10.30 π.μ., ΕΦΚΑ. Κοζάνη, 10.30 π.μ., Επιθεώρηση Εργασίας (πλατεία Αριστοτέλους). Λάρισα, 10.30 π.μ., πλατεία Τάκη Γαργαλιάνου. Πάτρα, 10.30 π.μ., ΕΦΚΑ (Γούναρη και Κορίνθου). Ρέθυμνο, 10 π.μ., Επιθεώρηση Εργασίας. Σάμος, 9 π.μ.., Σωματείο Οικοδόμων Καρλοβάσου.

Στα ναυπηγεία και τα εργοστάσια Μετάλλου

Την ανάπτυξη αγώνων το αμέσως επόμενο διάστημα για τη διεκδίκηση υπογραφής νέας κλαδικής ΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς, για μέτρα προστασίας της ζωής τους και μέτρα ενάντια στην ακρίβεια, αποφάσισε η μαζική Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας, που έγινε στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη του Περάματος, την Τετάρτη 24 Γενάρη, μέσα από μια ζωντανή διαδικασία και με το κουράγιο που έδωσαν στους εργάτες η πρόσφατη υπογραφή των δύο επιχειρησιακών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας σε εργοστάσια, με αυξήσεις στους μισθούς και μια σειρά άλλα αιτήματα.

Η Γενική Συνέλευση ενέκρινε το σχέδιο της ΣΣΕ και αποφάσισε ομόφωνα την πραγματοποίηση απεργίας στα μέσα Φλεβάρη, εξουσιοδοτώντας το ΔΣ να ορίσει την ακριβή ημερομηνία και, στην κατεύθυνση της κλιμάκωσης, πήρε απόφαση συμμετοχής στην απεργία στις 28 Φλεβάρη, καλώντας ταυτόχρονα τα δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια συνδικαλιστικά όργανα να πάρουν αντίστοιχες αποφάσεις.

Ακόμα έγινε ενημέρωση και συζήτηση για την παρέμβαση που έγινε την περασμένη Δευτέρα στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Περάματος από σωματεία και φορείς της περιοχής του Πειραιά, μεταφέροντας τη ζωτική διεκδίκηση των εργαζομένων της περιοχής για δημιουργία σύγχρονου Κέντρου Υγείας αστικού τύπου, με πλήρεις υποδομές και προσωπικό, για την κάλυψη των αναγκών όλων των εργαζομένων εντός της λιμενικής ζώνης, αλλά και των λαϊκών αναγκών του αστικού ιστού πέριξ του λιμανιού.

Σε κοινή συνεδρίαση καλεί σωματεία η ΕΝΕΔΕΠ

Σε κοινή συνεδρίαση, τη Δευτέρα 29 Γενάρη, στις 5.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά, με σκοπό τον συντονισμό της αγωνιστικής δράσης, καλεί το ΔΣ της ΕΝΕΔΕΠ τα ΔΣ του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας, του Σωματείου Κατεργασίας Ξύλου και Ναυπηγοξυλουργών Πειραιώς, Αττικής και Νήσων και του Σωματείου Επαγγελματιών Οδηγών Αττικής, Βοιωτίας και Νήσων Αργοσαρωνικού.

Η ΕΝΕΔΕΠ (Ενωση Εργαζομένων στη Διακίνηση Εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι του Πειραιά) σημειώνει πως μπροστά στην επίθεση που δέχονται όλοι οι εργαζόμενοι στους κλάδους, αλλά και συνολικά η εργατική τάξη της χώρας μας, «κρίνουμε ότι έχουμε ως καθήκον την οργάνωση του αγώνα μας για να βάλουμε στο επίκεντρο τις δικές μας ανάγκες, τα δικά μας συμφέροντα. Στο παρελθόν έχουμε βρεθεί δίπλα δίπλα σε μια σειρά από αγώνες, εκφράζοντας την αλληλεγγύη ο ένας στον άλλον, γίναμε ασπίδα σε κάθε διεκδίκηση που είχαμε για μας και τις οικογένειές μας. (...) Για τον λόγο αυτό σας καλούμε σε κοινή συνεδρίαση των ΔΣ των σωματείων μας».

Πολύμορφη δράση αποφασίζουν Εργατικά Κέντρα

Την κήρυξη 24ωρης απεργίας στις 28 Φλεβάρη αποφάσισε και το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατ. Αττικής. Ακόμη το Εργατικό Κέντρο αποφάσισε η Πέμπτη 8 Φλεβάρη να είναι μέρα δράσης για την ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και για τη δημιουργία Γενικού Δημόσιου Νοσοκομείου στην Ανατ. Αττική, με συντονισμένη παρέμβαση ενημέρωσης του λαού της περιοχής σε όλα τα Κέντρα Υγείας της Ανατολικής Αττικής και σε άλλες υγειονομικές δομές. Την Κυριακή 18 Φλεβάρη να γίνει συγκέντρωση αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό και αντιπολεμική συναυλία με καλλιτέχνες από την περιοχή.

Στα Γιάννενα συνεδρίασε η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων και προγραμμάτισε το σχέδιο δράσης - οργάνωσης της πάλης των συνδικάτων, όπως και την κλιμάκωση της πάλης με κήρυξη πανεργατικής απεργίας στις 28 Φλεβάρη.

Με ανακοίνωσή του καλεί τα σωματεία σε τακτική συνέλευση των αντιπροσώπων του Εργατικού Κέντρου την Κυριακή 11 Φλεβάρη. Επίσης στις 6 Μάρτη καλεί σε μεγάλη εκδήλωση - συγκέντρωση ενάντια στους πλειστηριασμούς και τις εξώσεις. Πρόσθετα το Εργατικό Κέντρο παίρνει την πρωτοβουλία της οργάνωσης «Αγώνα δρόμου - αγώνα ζωής - τρέχουμε για την Παλαιστίνη» στις 25 Φλεβάρη. Τέλος, καλεί την Τετάρτη 7 Φλεβάρη (3 μ.μ. - 8 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο) σε εθελοντική αιμοδοσία αλληλεγγύης.

Δεκάδες οι απεργιακές αποφάσεις από συνδικαλιστικές οργανώσεις

Μεγάλα Εργατικά Κέντρα, η ΕΙΝΑΠ, κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία σε απεργιακούς ρυθμούς

Μεγάλα Εργατικά Κέντρα της χώρας, συνδικαλιστικές οργανώσεις σε κρίσιμους και μαζικούς κλάδους και χώρους δουλειάς παίρνουν καθημερινά αποφάσεις συμμετοχής για την απεργία στις 28 Φλεβάρη.

Μεταξύ αυτών είναι τα Εργατικά Κέντρα Αθήνας, Πάτρας και Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής.

Επίσης, από τον χώρο της Υγείας, που βρίσκεται στο επίκεντρο της βάρβαρης επίθεσης, απόφαση απεργίας στις 28 Φλεβάρη πήρε η μεγαλύτερη Ενωση της χώρας, η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ).

Μέχρι τώρα 15 Εργατικά Κέντρα, 6 Ομοσπονδίες του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα και δεκάδες πρωτοβάθμιες κλαδικές και επιχειρησιακές συνδικαλιστικές οργανώσεις έχουν πάρει απόφαση.

Αναλυτικά, αποφάσεις έχουν πάρει τα Εργατικά Κέντρα: Αθήνας, Αμαλιάδας, Αρτας, Ζακύνθου, Ημαθίας «Γιώργος Βουτυράς», Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας, Κέρκυρας, Κεφαλονιάς - Ιθάκης, Λαμίας, Λάρισας, Λαυρίου - Ανατ. Αττικής, Παλλεσβιακό, Πάτρας και Φωκίδας.

Οι Ομοσπονδίες: Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Λογιστών, Συλλόγων Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας, Εργαζομένων στο Φάρμακο, Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή, Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας (ΟΣΥΑΠΕ).

Σε πρωτοβάθμιο επίπεδο αποφάσεις έχουν πάρει:

Οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών ΠΕ Ανατ. Αττικής «Ο Σωκράτης», «Γ. Σεφέρης», Βύρωνα - Καισαριανής - Παγκρατίου «Ρόζα Ιμβριώτη», Κερατσινίου «Νίκος Πλουμπίδης», Χαϊδαρίου και Σαλαμίνας. Ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση ν. Αττικής «Ο Βύρων».

Η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών - Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ), το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Μεταξά», ο Σύλλογος Υπαλλήλων Υπουργείου Γεωργίας ν. Αττικής.

Το Συνδικάτο Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών ν. Αττικής, το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, το Σωματείο Χρηματοπιστωτικού ν. Αττικής, το Συνδικάτο Ηλεκτρολόγων ν. Αττικής, το Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου, το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής.

Τα Σωματεία Εργαζομένων στα ξενοδοχεία «Τιτάνια», «Grande Bretagne», «King George», «Λυκαβηττός», «Stanley» και «Royal Olympic». Το Σωματείο Εργαζομένων «Select Service Partner» ν. Αττικής.

Ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λαυρεωτικής, η Ενωση Λογιστών - Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής, Σωματείο Εργαζομένων «Tasty», το Σωματείο Εργαζομένων στις προβλήτες της COSCO (ΕΝΕΔΕΠ).

Το πρόγραμμα του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, το Σάββατο 27 Γενάρη στις 12 μ. θα παρευρεθεί στη συγκέντρωση που διοργανώνει το ΠΑΜΕ με σύνθημα «Αλληλεγγύη στον Παλαιστινιακό λαό - Καμία εμπλοκή, καμία συμμετοχή στη σφαγή», στο Πάρκο Ελευθερίας.

Την Κυριακή 28 Γενάρη στη 1 μ.μ. θα παρευρεθεί και θα απευθύνει χαιρετισμό στην εκδήλωση - συνεστίαση της Τομεακής Επιτροπής Φωκίδας του ΚΚΕ, στην Αμφισσα, στην αίθουσα «Φασίτσα» (Βασιλοπούλου 35).



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ