ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Γενάρη 2024 - Κυριακή 28 Γενάρη 2024
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΑΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΕΚΝΟΘΕΣΙΑ ΟΜΟΦΥΛΩΝ ΖΕΥΓΑΡΙΩΝ
Με μανδύα «προοδευτισμού» οι αλλαγές που ανατρέπουν δικαιώματα του παιδιού και βαθαίνουν την εμπορευματοποίηση του γυναικείου σώματος

Τέθηκε σε διαβούλευση μέχρι το τέλος Γενάρη. Επιβεβαιώνονται οι προβληματισμοί του ΚΚΕ

Σε δημόσια διαβούλευση βρίσκεται από το βράδυ της Τετάρτης μέχρι το τέλος Γενάρη το νομοσχέδιο του υπουργού Επικρατείας με τον τίτλο «Ισότητα στον πολιτικό γάμο, τροποποίηση του Αστικού Κώδικα και άλλες διατάξεις».

Το νομοσχέδιο αποτελείται από 13 άρθρα, με τα οποία θεσμοθετείται ο γάμος μεταξύ δύο προσώπων ανεξάρτητα από το φύλο τους και αυτόματα επεκτείνεται η δυνατότητα υιοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια.

Με το άρθρο 3 τροποποιείται ο Αστικός Κώδικας (παρ. 1 του άρθρου 1350) προκειμένου να αναγνωρισθεί η δυνατότητα σύναψης γάμου από πρόσωπα του ίδιου φύλου. Οπως αναφέρεται, «ο γάμος συνάπτεται μεταξύ δύο προσώπων διαφορετικού ή ίδιου φύλου».

Με το άρθρο 5, για τη δήλωση του γάμου στο ληξιαρχείο, ορίζεται ότι θα υπάρχει σχετική Υπουργική Απόφαση που θα ρυθμίσει την προσθήκη ή αντικατάσταση στοιχείων για τη σύνταξη ληξιαρχικών πράξεων. Δηλαδή, αφήνει ανοιχτό πώς θα καταγραφούν οι γονείς (π.χ. 2 μητέρες ή 2 πατέρες ή Γονέας 1, Γονέας 2). Ηδη δε όλο το νομοσχέδιο αναφέρεται σε γονείς, όχι σε πατέρα και μητέρα.

Με το άρθρο 9 αναγνωρίζονται γάμοι Ελλήνων που τελέστηκαν στο εξωτερικό με πρόσωπα του ίδιου φύλου, σύμφωνα με το δίκαιο του τόπου τέλεσής τους, ενώ με το άρθρο 10 αναγνωρίζεται στην Ελλάδα «σχέση γονέα ή γονέων και τέκνου, που έχει καταχωρισθεί σε δημόσια έγγραφα ή δικαστική απόφαση τρίτης χώρας», ενιαία και χωρίς καμία προϋπόθεση.

Αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση ότι «εισάγεται κανόνας αναγνώρισης της γονεϊκής σχέσης που έχει δημιουργηθεί ακόμη και με μη προβλεπόμενο στο ελληνικό δίκαιο τρόπο, ανεξαρτήτως του φύλου του ενός ή των δύο γονέων και της πρόβλεψης του τρόπου δημιουργίας της ως άνω σχέσης στην εσωτερική έννομη τάξη».

Αρα, ομόφυλα ζευγάρια που αποκτούν παιδί στο εξωτερικό μέσω παρένθετης μητέρας, αναγνωρίζονται και στην Ελλάδα ως γονείς. Αντίστοιχα, αναγνωρίζονται γονείς ζευγάρια που έχουν προχωρήσει σε υιοθεσία σε κάποια άλλη χώρα.

Ετσι, ομόφυλα ζευγάρια που έχουν την οικονομική δυνατότητα θα μπορούν να πάνε στο εξωτερικό και να αποκτήσουν παιδί με τη διαδικασία της παρένθετης κυοφορίας ή διαφορετικά και να αναγνωρίζονται ως γονείς.

Οπως επισημαίνουν μάλιστα νομικοί επιστήμονες, είναι θέμα χρόνου να επεκταθεί και σε ομόφυλα ζευγάρια ανδρών το νομοθετικό πλαίσιο της Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, ενισχύοντας περαιτέρω τη συγκεκριμένη αγορά και την εμπορευματοποίηση του γυναικείου σώματος, αν υπάρξει προσφυγή και καταδίκη π.χ. από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με την επίκληση «δυσμενούς διάκρισης» και «παραβίασης της αρχής της ισότητας».

Αντίστοιχα, με βάση τις διατυπώσεις, ανοίγει ο δρόμος για να αναγνωριστούν και η «πολλαπλή γονεϊκότητα», ο «κατ' ισχυρισμό» γονέας, που ισχύουν σε Πολιτείες των ΗΠΑ ή στον Καναδά.

Ταυτόχρονα, με τα άρθρα 6 και 7 γίνονται παρεμβάσεις στην εργατική νομοθεσία που επεκτείνουν παροχές και προνόμια μητρότητας σε ένα από τα μέρη του ομόφυλου ζευγαριού ως γονέα, που φτάνουν μέχρι την επέκταση της προστασίας της εγκύου και της νέας μητέρας από απόλυση στον γονέα του ομόφυλου ζευγαριού.

Επομένως, είναι πιθανό, σε επόμενο χρόνο, να αξιοποιηθεί το εργατικό δίκαιο για να γίνει άρση των όρων πατρότητας - μητρότητας και αντικατάσταση με τους όρους γονέας 1 - γονέας 2. Με τη σειρά της αυτή η αντικατάσταση θα οδηγήσει σε εξίσωση των αδειών και παροχών προς τα κάτω, με δεδομένο ότι αυτά θεωρούνται «κόστος» για το κράτος και την καπιταλιστική εργοδοσία, δηλαδή σε άρση οποιασδήποτε προστασίας της μητρότητας στο όνομα της «μη διάκρισης».

Επιβεβαιώνονται οι προβληματισμοί του ΚΚΕ

Ιδιαίτερα το άρθρο 10 επιβεβαιώνει ότι εμπορευματοποιείται η διαδικασία της τεκνοθεσίας και της τεκνοποίησης, με το αίσχος της εμπορικής παρένθετης μητρότητας, μιας ακραίας μορφής εμπορευματοποίησης του γυναικείου σώματος κι εκμετάλλευσης της γυναίκας, αλλά και του εμπορίου ωαρίων.

Θύματα είναι κυρίως οι πιο ευάλωτες γυναίκες (π.χ. μετανάστριες, γυναίκες που ζουν σε συνθήκες φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού). Μέχρι και αγγελίες για παρένθετες γυναίκες ή για δότριες ωαρίων κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, σε στάσεις λεωφορείων κοντά σε πανεπιστήμια.

Θυμίζουμε ότι το ΚΚΕ έχει καταψηφίσει ρυθμίσεις που «ξεχείλωσαν» τη σχετική νομοθεσία στη χώρα μας στο έδαφος της εμπορευματοποίησης της Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, τόσο το 2014, επί κυβέρνησης Αντ. Σαμαρά, όσο και το 2022, επί κυβέρνησης Μητσοτάκη, όταν οι σχετικές ρυθμίσεις αφορούσαν ετερόφυλα ζευγάρια.

Ταυτόχρονα, με βάση το γεγονός ότι υπάρχουν ελάχιστα παιδιά για τεκνοθεσία στις δομές παιδικής προστασίας και χιλιάδες αιτήσεις υποψήφιων ζευγαριών ή μεμονωμένων ανθρώπων για υιοθεσία, ανοίγει ο δρόμος για υιοθεσίες παιδιών ακόμα και από το εξωτερικό.

Με βάση τις προβλέψεις του νομοσχεδίου, αλλά και την ευρωπαϊκή πείρα την οποία επικαλείται η κυβέρνηση, επιβεβαιώνεται ότι αντικειμενικά στον νόμο θα αποτυπωθεί η αντικατάσταση της μητρότητας - πατρότητας, που αντανακλούν την αντικειμενική πραγματικότητα, από μια θολή «γονεϊκότητα».

Την ίδια ώρα, το κράτος επιδιώκει να διώξει από πάνω του κάθε ευθύνη για τη στήριξη των λαϊκών οικογενειών, των νέων ζευγαριών που μεγαλώνουν παιδιά, ρίχνοντάς τα όλα στην «ατομική ευθύνη», όπως τόσο καλά γνωρίζει να κάνει.

Προκλητικές οι αναφορές της κυβέρνησης στα «δικαιώματα» και την «ισότητα»

Μιλώντας στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, την περασμένη Τετάρτη, ο πρωθυπουργός είχε κάνει λόγο για μια ρύθμιση που «προσθέτει δικαιώματα σε μερικούς, χωρίς, όμως, να αφαιρεί κανένα δικαίωμα από τους πολλούς», προσθέτοντας ότι πρόκειται για κάτι που απαιτεί «η ευαισθησία της Δημοκρατίας μας, στην οποία δεν επιτρέπεται να υπάρχουν πολίτες δύο κατηγοριών».

Ωστόσο, η επικαιρότητα της ίδιας μέρας αρκεί για να αποδειχθεί πόσο κούφιες είναι οι ευαισθησίες της κυβέρνησης για τη «δημοκρατία» και την «ισότητα». Μέσα σε λίγες μόνο ώρες, οι δυνάμεις καταστολής επιστρατεύτηκαν για να πετάξουν μια φτωχή οικογένεια από το σπίτι της στην Αθήνα και για να χτυπήσουν την κινητοποίηση των αγροτών στη Θεσσαλία.

Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση κάνει λόγο για την «εμπέδωση της ισότητας» και τη «δημιουργία μιας κοινωνίας χωρίς διακρίσεις», οι ανισότητες όχι απλά ζουν και βασιλεύουν αλλά θεριεύουν, στη βάση της βάρβαρης ταξικής πολιτικής που εμπορευματοποιεί και ιδιωτικοποιεί κάθε λαϊκή ανάγκη.

Ουσιαστικά, η κυβέρνηση διασφαλίζει το «δικαίωμα» πλούσιων ζευγαριών να αποκτήσουν παιδιά, όταν τα νέα ζευγάρια που ζουν με την ανασφάλεια του χαμηλού εισοδήματος, της έλλειψης στέγης, της ακρίβειας, δυσκολεύονται να κάνουν οικογένεια ή να καλύψουν στοιχειώδεις ανάγκες του παιδιού, ως αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής της σημερινής κυβέρνησης ΝΔ, όπως και των προηγούμενων κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ.

Οπως ανέφερε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, στην ομιλία του στην Πάτρα, «τους έπιασε ο πόνος, λένε, για τα δικαιώματα των παιδιών. Ποιους; Αυτούς που στηρίζουν ψυχρά και ξεδιάντροπα τη γενοκτονία που διαπράττει το Ισραήλ στην Παλαιστίνη, με θύματα πάνω από 10.000 παιδιά. Αυτούς που έχουν καταστρατηγήσει κάθε δικαίωμα των παιδιών στη δωρεάν πρόσβαση στους παιδικούς σταθμούς, σε ποιοτικές υπηρεσίες Υγείας, στην Εκπαίδευση, που θέλουν να τα εμπορευματοποιήσουν όλα αυτά, για να κερδίζουν κάποιοι λίγοι επιχειρηματικοί όμιλοι... Πάει πολύ να εμφανίζεται ως υπερασπιστής των λαϊκών δικαιωμάτων ο κ. Μητσοτάκης, που έχει δηλώσει ότι η ισότητα είναι αντίθετη με την ανθρώπινη φύση. Δεν του έχουμε καμία απολύτως εμπιστοσύνη!».

Κριτήριο τα συμφέροντα του παιδιού

Στον αντίποδα όλων αυτών, το ΚΚΕ αναδεικνύει πως όσα προβλήματα υπάρχουν σε ομόφυλα ζευγάρια σε σχέση με τα παιδιά του ενός εκ των δύο, θα μπορούσαν πολύ απλά να λυθούν με σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις, ακόμα και με τη σωστή χρησιμοποίηση του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου.

Αξονας της πολιτικής του ΚΚΕ όσον αφορά τον γάμο στη σημερινή του εξέλιξη είναι η θεσμοθετημένη ρύθμιση της κοινής γονικής μέριμνας με γνώμονα τα συμφέροντα του παιδιού, με βάση το δικαίωμά του στη μητρότητα και στην πατρότητα, με την αναγκαία κρατική, δωρεάν στήριξη σε κοινωνικές δομές (π.χ. συμβουλευτική γονιών - παιδιών).



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ