ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Γενάρη 2024 - Κυριακή 28 Γενάρη 2024
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Ξεσηκωμός - Ολοι στην κινητοποίηση στις 31 Γενάρη στον Ασπρόπυργο

«Ο "δολοφόνος" επιστρέφει στον τόπο των εγκλημάτων, της υποβάθμισης και της φτώχειας»

Κινητοποίηση την Τετάρτη 31 Γενάρη στις 6.30 μ.μ. στο δημαρχείο Ασπροπύργου, όταν η διοίκηση Χαρδαλιά της Περιφέρειας Αττικής θα στήνει «φιέστα», διοργανώνουν σωματεία και φορείς της Δυτικής Αττικής.

Στο κάλεσμά τους αναφέρουν, μεταξύ άλλων: «Την Τετάρτη 31 Γενάρη να σημάνει ξεσηκωμός στη Δυτική Αττική, με μεγάλη πανθριασιακή συγκέντρωση έξω από τη φιέστα που επιχειρεί να στήσει η περιφερειακή αρχή Χαρδαλιά, αξιοποιώντας τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής στον Ασπρόπυργο.

Η περιφερειακή αρχή επισκέπτεται τη Δυτική Αττική των μεγάλων εγκλημάτων, την "πίσω αυλή της Αττικής". Επισκέπτεται τη Δυτική Αττική της ανεξέλεγκτης περιβαλλοντικής ρύπανσης, της καρκινογόνου χωματερής, των μεγάλων εγκλημάτων από πλημμύρα, από χιονιά, από φωτιά και σεισμό. Η περιφερειακή αρχή Χαρδαλιά ας μην παριστάνει τη νέα. Είναι η εκλεκτή της κυβέρνησης της ΝΔ, που της ανατέθηκε να συνεχίσει την εγκληματική πολιτική. Είναι η συνέχεια των διοικήσεων Πατούλη και Δούρου, αλλά και του Σγουρού παλιότερα. Κυβερνήσεις άλλαξαν, περιφερειάρχες άλλαξαν, δήμαρχοι άλλαξαν, αλλά η εγκληματική πολιτική είναι ακόμα ΕΔΩ!».

«Στις 31 Γενάρη θα δώσουμε μια οφειλόμενη απάντηση, σε όλους όσοι μας καταδίκασαν να ζούμε στην υποβάθμιση και τη φτώχεια. Η "πίσω αυλή της Αττικής" έχει φωνή και θα ακουστεί δυνατά», τονίζουν και παραθέτουν τις διεκδικήσεις τους:

«Γενναία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και από τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας για όλα τα αναγκαία αντιπλημμυρικά και αντιπυρικά μέτρα προστασίας. Καθαρισμός δασών και ρεμάτων, διευθέτηση ρεμάτων, κατασκευή δεξαμενών ανάσχεσης υδάτων στους ορεινούς όγκους. Οχι άλλες μελέτες που καρκινοβατούν και ο λαός να καίγεται και να πνίγεται.

Να στελεχωθούν τώρα όλες οι αναγκαίες υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής με μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας και με όλο τον αναγκαίο και σύγχρονο εξοπλισμό. Να σταματήσει η χρηματοδότηση των εργολάβων που το μόνο που τους νοιάζει είναι το κέρδος και ο λαός παραμένει απροστάτευτος.

Γενναία χρηματοδότηση για τις ανάγκες των σχολικών μονάδων, για τη βελτίωση των υποδομών, για την κατασκευή νέων σχολικών μονάδων εκεί όπου υπάρχει ανάγκη, για τον πλήρη αντισεισμικό έλεγχο όλων των σχολικών κτιρίων.

Να συγκροτηθεί τώρα ολοκληρωμένο σχέδιο για την πρόληψη και αντιμετώπιση ενός πιθανού βιομηχανικού ατυχήματος μεγάλης έκτασης, με ένταση των ελέγχων όλων των κρατικών υπηρεσιών στις μεγάλες βιομηχανίες της περιοχής για την τήρηση των μέτρων ασφαλείας. Οι υπόγειοι αγωγοί πετρελαίου για τις ανάγκες των ΕΛΠΕ και οι σχεδιασμοί για σταθμούς μεταφόρτωσης LNG δίπλα και μέσα στον οικιστικό ιστό, θα μείνουν στα χαρτιά. ΔΕΝ ΣΑΣ ΕΧΟΥΜΕ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ.

Να στελεχωθούν τώρα με όλο το αναγκαίο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων το Θριάσιο Νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας της Δυτικής Αττικής.

Να αναβαθμιστεί τώρα το εσωτερικό συγκοινωνιακό δίκτυο στο Θριάσιο Πεδίο και η σύνδεση των περιοχών της Δυτικής Αττικής με το κέντρο της Αθήνας με σύγχρονη και ασφαλή μεταφορά των εργαζομένων και των κατοίκων. Καμία σκέψη για επίγεια χάραξη του τρένου, που θα δημιουργήσει νέα προβλήματα και θα αυξήσει τους κινδύνους για ατυχήματα.

Να ολοκληρωθούν άμεσα τα έργα υδροδότησης ολόκληρων περιοχών της Δυτικής Αττικής που είναι εκτός δικτύου ύδρευσης της ΕΥΔΑΠ και τα αναγκαία έργα συνεχίζουν να καρκινοβατούν όπως Κινέττα, οικισμός Τιτάν».

ΛΑΪΚΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ
Δεν βγάζουν ούτε 20ήμερο με τον μισθό!

Η ακρίβεια που σαρώνει, κυρίως σε Ενέργεια και ρεύμα, και τα συσσωρευμένα χρέη, σε συνδυασμό με τους χαμηλούς μισθούς, «στεγνώνουν» τον οικογενειακό προϋπολογισμό πριν βγει ο μήνας

Eurokinissi

Σε μεγάλη δυσκολία να βγάλουν τον μήνα βρίσκονται χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά εξαιτίας της ακρίβειας, των καθηλωμένων μισθών και της φοροαφαίμαξης που έχει επιβληθεί διαχρονικά από τις κυβερνήσεις.

Τα μέτρα που ανακοινώνει η κυβέρνηση είναι ψίχουλα και έχουν στόχο να ...συγκρατήσουν τον ρυθμό αύξησης των τιμών, η οποία θεωρείται δεδομένη, όπως ομολογούν και οι ίδιοι. Οι ανατιμήσεις συνεχίζονται και τα λαϊκά νοικοκυριά πληρώνουν «χρυσάφι» για τα ελάχιστα απαραίτητα, ενώ κόβουν από παντού για να μπορέσουν να βγάλουν τον μήνα.

Για το ποια είναι η κατάσταση στα λαϊκά νοικοκυριά, ορισμένα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας τις προηγούμενες μέρες είναι αποκαλυπτικά. Συγκεκριμένα:

- Σχεδόν 7 στα 10 νοικοκυριά (66,8%) δηλώνουν πως είτε χρειάζεται να κάνουν περικοπές προκειμένου να καλύψουν τα αναγκαία έξοδα, είτε δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τις βασικές τους ανάγκες.

- Για 6 στα 10 νοικοκυριά το μηνιαίο εισόδημά επαρκεί για 19 ημέρες (μεσοσταθμικά).

- Οι αυξήσεις τιμών στα είδη διατροφής έχουν επηρεάσει αρνητικά το εισόδημα του 72,7% των νοικοκυριών.

- Το 66% των νοικοκυριών θεωρούν καταλληλότερο μέτρο για την αντιμετώπιση της ακρίβειας την αύξηση μισθών και συντάξεων.

- Το 47,2% των νοικοκυριών θεωρούν ότι πρέπει να μειωθούν οι φόροι και τα τέλη.

Την ίδια στιγμή προκύπτει ότι το 73,6% των νοικοκυριών αύξησαν τις δαπάνες τους για είδη διατροφής, το 71,5% για λογαριασμούς σπιτιού και το 57,2% για θέρμανση. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι για τα ίδια προϊόντα που αγόραζαν, ή για πάγια έξοδα του σπιτιού, αναγκάζονται να δαπανούν μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός τους.

Στη σύγκριση που γίνεται σε βάθος 4ετίας διαπιστώνεται ότι οι μεταβολές στις καταναλωτικές δαπάνες, που ξεκίνησαν με μεγάλη ένταση το 2020, συνεχίζονται πλέον και την τελευταία διετία.

Η ακρίβεια στα τρόφιμα είναι η μεγαλύτερη «πληγή» για το διαθέσιμο εισόδημα της συντριπτικής πλειονότητας των ελληνικών νοικοκυριών. Υψηλοί παραμένουν παράλληλα οι δείκτες που αφορούν την καθυστέρηση κάλυψης κάποιας βασικής ανάγκης, όπως επίσκεψη σε κάποιον γιατρό (για το 39,7% των νοικοκυριών), πληρωμή του ηλεκτρικού ρεύματος (26,2%), των λογαριασμών θέρμανσης (21,8%), φροντιστηρίου - παιδικού σταθμού κ.λπ. (10%).

Την ίδια στιγμή πάνω από 8 στα 10 νοικοκυριά (84,8%) δήλωσαν ότι δεν καταφέρνουν να αποταμιεύσουν ούτε ένα ευρώ.

Τα χρέη προς τις τράπεζες και την εφορία «καίνε» τα λαϊκά νοικοκυριά. Συγκεκριμένα, το 21,7% δήλωσαν ότι μέλος του νοικοκυριού έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, το 9,6% δήλωσαν ότι μέλος του νοικοκυριού έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τράπεζες, το 30% όσων έχουν στεγαστικό καταβάλλουν συχνά με καθυστέρηση τις δόσεις, ενώ το 10% όσων έχουν στεγαστικό έχουν καθυστερημένες οφειλές άνω των τριών μηνών.

Την ώρα λοιπόν που τα λαϊκά νοικοκυριά στενάζουν από την κούρσα της ακρίβειας εδώ και σχεδόν 2,5 χρόνια και που οι επιχειρηματικοί όμιλοι των σούπερ μάρκετ εκτινάσσουν τα κέρδη τους, τα οποία ξεπέρασαν τα 11 δισ. πέρυσι, η κυβέρνηση συνεχίζει να μιλά για «μέτρα που έχουν στόχο να αντιμετωπίσουν χρόνιες στρεβλώσεις» και για «εύρυθμη λειτουργία της αγοράς». Κι αυτά ενώ είναι η ίδια η λειτουργία της καπιταλιστικής αγοράς σε όλες της τις πλευρές εκείνη που εκτοξεύει τις τιμές και αποδεκατίζει το λαϊκό εισόδημα.

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, η κυβέρνηση κυριολεκτικά εμπαίζει. Πρόσφατα ο υπουργός Ανάπτυξης, Κ. Σκρέκας, παρουσίασε από το βήμα της Βουλής αποδεικτικά πληρωμής προστίμων που έχουν επιβληθεί σε διάφορες εταιρείες για ...αθέμιτη κερδοφορία.

Οπως ισχυρίστηκε, τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν σε επιχειρήσεις το 2023 ανέρχονται σε 12,8 εκατ. ευρώ και από αυτά έχουν εισπραχθεί τα 10,1 εκατ. ευρώ. Μόνο που τα πρόστιμα αυτά είναι μόλις το 0,1% του ετήσιου τζίρου των επιχειρήσεων που «τιμωρήθηκαν»!

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΧΑΪΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ - «ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ»
Η παρέα του «κόκκινου Αερόστατου» μεγαλώνει

Εκδήλωση με θέμα «Η παρέα του "κόκκινου Αερόστατου" μεγαλώνει» διοργανώνουν την Κυριακή 28 Ιανουαρίου στις 11 π.μ. η ΤΕ Αχαΐας του ΚΚΕ και οι εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής», στον Παμμικρασιατικό Σύνδεσμο Πατρών στα Προσφυγικά.

Θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με γονείς, όπου θα μιλήσει η Βούλα Τσίγκα, υπεύθυνη του περιοδικού για παιδιά Δημοτικού και Γυμνασίου «κόκκινο Αερόστατο».

Παράλληλα, τα παιδιά θα συμμετάσχουν σε ένα μουσικοθεατρικό παιχνίδι γνωριμίας με το βιβλίο «Το αναπάντεχο ταξίδι μιας νιφάδας», των εκδόσεων της «Σύγχρονης Εποχής», από την συγγραφέα του βιβλίου Μαριλίζα Λούτζη και την ηθοποιό και θεατρολόγο Αλεξάνδρα Χριστοδουλέα.

Σύσκεψη για την Ειδική Αγωγή

Σύσκεψη με θέμα «Ειδική Αγωγή: Διεκδικήσεις για τα δικαιώματα των παιδιών μας» διοργανώνει η Ενωση Συλλόγων Γονέων Μαθητών Καλαμαριάς, το Σάββατο 27 Γενάρη, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα προβολών του 5ου ΓΕΛ Καλαμαριάς. Καλεί σε συμμετοχή τις Ενώσεις Γονέων της Ανατολικής Θεσσαλονίκης, ΔΣ Συλλόγων Γονέων, αλλά και μεμονωμένους γονείς, για να συζητήσουν και να συντονίσουμε τη δράση τους.

ΚΟ ΠΑΠΑΓΟΥ - ΧΟΛΑΡΓΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση με θέμα τη σύγχρονη και ασφαλή σχολική στέγη

Το Σάββατο 27 Γενάρη οι Οργανώσεις Παπάγου - Χολαργού του ΚΚΕ και της ΚΝΕ διοργανώνουν εκδήλωση για τη σύγχρονη και ασφαλή σχολική στέγη, στις 18.00, στο δημαρχείο Χολαργού (Περικλέους 55, Αίθ. «Μελίνα Μερκούρη»). Στην εκδήλωση θα μιλήσουν η Αφροδίτη Κτενά, βουλευτής Βόρειου Τομέα του ΚΚΕ, πανεπιστημιακός, μέλος του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας του ΚΚΕ, και ο Αντώνης Ρεκλείτης, δημοτικός σύμβουλος, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Παπάγου - Χολαργού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ