ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Γενάρη 2006
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΑ ΕΔΑΦΗ
Οι εκλογές έφεραν τη «Χαμάς» στην εξουσία...

Στο 90% έφτασε η συμμετοχή

ΡΑΜΑΛΑ.--

Σημαντικές αλλαγές στην ενεργό πολιτική σκηνή των αυτόνομων παλαιστινιακών εδαφών επέφεραν οι προχτεσινές βουλευτικές εκλογές σε Δυτική Οχθη, Λωρίδα της Γάζας και Ανατολική Ιερουσαλήμ, καθώς ανέδειξαν πρώτη κοινοβουλευτική δύναμη και μελλοντική κυβέρνηση τη «Χαμάς», η οποία κατέλαβε 76 απ' τις 132 έδρες του παλαιστινιακού Νομοθετικού Συμβουλίου, συμμετέχοντας για πρώτη φορά στις εκλογές... Η «Φατάχ» (του Προέδρου Αμπού Αμπάς) κατέλαβε μόλις 43 έδρες, γεγονός που ανέτρεψε κάθε προγνωστικό αλλά και τα αποτελέσματα των έξιτ πολς που μεταδίδονταν έως προχτές το βράδυ και έδιναν προβάδισμα στο κόμμα που προεδρεύει της Παλαιστινιακής Αρχής... Οι υπόλοιπες 13 έδρες φαίνεται να μοιράζονται μεταξύ μικρότερων κομμάτων. Ωστόσο, το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα...

Ωρες πριν την ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων απ' την καταμέτρηση του 95% των ψηφοδελτίων, ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός, Αχμέντ Κορέι, υπέβαλε την παραίτησή του καθώς στελέχη της «Φατάχ» είχαν από νωρίς παραδεχτεί τη συντριπτική ήττα τους...

Η άμεση αντίδραση από πλευράς της «Χαμάς» στην παραίτηση της κυβέρνησης Κορέι ήρθε απ' τον Ισμαήλ Χανίγια (επικεφαλής του ψηφοδελτίου στη Γάζα, ο οποίος θεωρείται ένας απ' τους πιθανούς για τη θέση του πρωθυπουργού). Ο Χανίγια δήλωσε πως η «Χαμάς» είναι έτοιμη να αρχίσει «εντατικές επαφές πολύ σύντομα» με τον Πρόεδρο Αμπάς, «με τους αδελφούς της "Φατάχ" και με τις άλλες παλαιστινιακές οργανώσεις σχετικά με τη φύση της πολιτικής συνεργασίας της επόμενης φάσης». Κάλεσε τις ΗΠΑ να σεβαστούν το εκλογικό αποτέλεσμα, επαναλαμβάνοντας πως η «Χαμάς» «δε θα εργαστεί μόνη της αλλά με άλλες οργανώσεις που εκπροσωπούν τον παλαιστινιακό λαό».

Εντούτοις, ηγετικά στελέχη της «Φατάχ», όπως ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής, Σαέμπ Ερεκάτ (που επανεκλέχτηκε, όπως μετέδιδαν τα πρακτορεία, βουλευτής της «Φατάχ»), απέκλειαν το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν σε μία κυβέρνηση υπό τη σκέπη της «Χαμάς», λέγοντας πως προτιμούν να παίξουν το ρόλο μίας «αξιόπιστης αντιπολίτευσης»...

Ωστόσο, αρκετοί αναλυτές (ΗΠΑ και Ισραήλ, το οποίο φάνηκε να «σαστίζει» απ' το αποτέλεσμα των παλαιστινιακών καλπών...) επέμειναν πως η συγκυβέρνηση «Χαμάς» και «Φατάχ» είναι πιθανή. Οσο για τους λόγους που οδήγησαν τη μεγάλη πλειοψηφία στη «Χαμάς» - και τη συμμετοχή στο 90% - δεν είναι μόνο η σταθερή υποστήριξη της ένοπλης αντίστασης κατά της κατοχής, αλλά και η έντονη δυσαρέσκεια του λαού για τους ανεπιτυχείς χειρισμούς της «Φατάχ» καθώς και η σκληρή πραγματικότητα της φτώχειας και της ανεργίας. Εξάλλου και η θέση προεκλογικά διαφόρων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων ότι δε θα αναγνωρίσουν κυβέρνηση της «Χαμάς» λειτούργησε προς όφελός της...

Οι ξένες αντιδράσεις

Η κυβέρνηση του Τζ. Μπους επέμενε πως δε θα συνδιαλλαγεί με Παλαιστίνιους ηγέτες που «αμφισβητούν το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ», με τον ίδιο τον Πρόεδρο να λέει υποκριτικά απευθυνόμενος στη «Χαμάς»: «Εάν το πρόγραμμά σας είναι η καταστροφή του Ισραήλ, σημαίνει πως δεν είστε εταίρος στην ειρήνη, και εμείς ενδιαφερόμαστε για την ειρήνη». Η υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Τζίπι Λίβνι, ζήτησε απ' την ΕΕ «να μη συνδιαλλαγεί με μία τρομοκρατική κυβέρνηση».

Ο απεσταλμένος της Ρωσίας στη Μέση Ανατολή, Αλεξάντερ Καλούγκιν, δήλωσε πως η Μόσχα επιθυμεί η «Χαμάς» «να ακολουθήσει τις ίδιες αρχές με το κουαρτέτο των διεθνών μεσολαβητών» (ΗΠΑ, Ρωσία, Ευρωπαϊκή Ενωση και ΟΗΕ) και να ταχθεί «υπέρ ενός ειρηνικού διακανονισμού και επομένως υπέρ της δημιουργίας ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους που θα συμβιώνει ειρηνικά με το Ισραήλ».

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Τζακ Στρο, είπε ότι η «Χαμάς» «πρέπει να παραιτηθεί από τη βία και να αναγνωρίσει την ύπαρξη του Ισραήλ». Το Ιράν εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη νίκη της «Χαμάς» στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στα παλαιστινιακά εδάφη και χαιρέτισε την απόφαση των Παλαιστινίων να «συνεχίσουν την αντίσταση στην ισραηλινή κατοχή».

ΙΡΑΚ
Πολλά τα προβλήματα για τους κατοχικούς

Από τη βομβιστική επίθεση στο κέντρο της Βαγδάτης

Associated Press

Από τη βομβιστική επίθεση στο κέντρο της Βαγδάτης
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Ημέρες ανακοινώσεων διαφόρων πορισμάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες ενόψει και του επικείμενου τετραετούς σχεδιασμού για τις Ενοπλες Δυνάμεις και το φάντασμα του Ιράκ πλανάται παντού.

Δύο διαφορετικές μεταξύ τους εκθέσεις συναινούν, τουλάχιστον σύμφωνα με το ΒΒC, ότι «ο αμερικανικός στρατός έχει υπερεκταθεί και ο κίνδυνος κατάρρευσης ελλοχεύει». Η μία είναι του Πενταγώνου που οι λεπτομέρειές της δεν έχουν δοθεί ακόμη στη δημοσιότητα και η άλλη «ομάδας» πρώην αξιωματούχων των κυβερνήσεων Κλίντον - όπως η πρώην ΥΠΕΞ Μαντλίν Ολμπράιτ, του πρώην ΓΓ του ΝΑΤΟ Γουέσλεϊ Κλαρκ, του πρώην συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας Σάμουελ Μπέργκερ, του πρώην υπουργού Αμύνης Γουίλιαμ Πέρι κ.ά. Η ευκαιρία «χρυσή» και αντεπιτίθενται σφοδρά με τη συνέντευξη που έδωσαν για τη δημοσιοποίηση της 15σέλιδης έκθεσης και φυσικά προχώρησαν ένα βήμα παραπέρα: «Ο στρατός ξηράς είναι σε τέτοια πίεση εξαιτίας του πολέμου του Αφγανιστάν και κυρίως του Ιράκ, που δυνητικοί αντίπαλοι μπορούν να μπουν σε πειρασμό να προκαλέσουν τις ΗΠΑ»...

Στο μεταξύ, νέα αιματηρή επίθεση σημειώθηκε την Πέμπτη στο Ιράκ με τρία θύματα. Στόχος ήταν ο υπουργός Βιομηχανίας της χώρας, ο οποίος όμως δεν τραυματίστηκε, αλλά σκοτώθηκαν οι τρεις σωματοφύλακές του.

Επίσης ο αμερικανικός στρατός στο Ιράκ ανακοίνωσε ότι απελευθέρωσε την Πέμπτη 419 κρατουμένους, μεταξύ των οποίων πέντε γυναίκες. Οι απαγωγείς της Αμερικανίδας δημοσιογράφου Τζιλ Κάρολ έχουν ζητήσει την αποφυλάκιση γυναικών κρατουμένων, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση της ομήρου. Ιρακινοί αξιωματούχοι υποστήριξαν νωρίτερα ότι η απελευθέρωση των κρατουμένων ήταν προγραμματισμένη και δε συνδέεται με την υπόθεση της Κάρολ.

Ακόμη, ένας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε και άλλος ένας τραυματίστηκε την Τετάρτη από την έκρηξη μιας βόμβας που είχε τοποθετηθεί στην άκρη δρόμου νότια της Βαγδάτης, ανακοίνωσε χτες ο στρατός των ΗΠΑ. Ο νέος θάνατος ανεβάζει σε επτά τον αριθμό των Αμερικανών στρατιωτών που βρήκαν το θάνατο στο Ιράκ από τη Δευτέρα.

Τέλος, σύμφωνα με το «Ρόιτερς», σε ένοπλη επίθεση σκοτώθηκαν δύο μέλη της Πατριωτικής Ενωσης του Κουρδιστάν, εκ των οποίων ένας ήταν ο αδελφός του ηγέτη της Πατριωτικής Ενωσης.

«ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ» ΙΡΑΝ
Στο τραπέζι η ρωσική πρόταση

Η κυβέρνηση της Κίνας ανακοίνωσε χτες ότι αντιτίθεται στην επιβολή κυρώσεων στο Ιράν για την «επανέναρξη» του πυρηνικού της προγράμματος. Το Πεκίνο τοποθετήθηκε υπέρ της πρότασης της Ρωσίας να εμπλουτίζει ουράνιο για λογαριασμό του Ιράν. Ο Αλι Λαριτζάνι, ο Ιρανός αξιωματούχος που είναι επιφορτισμένος με τον πυρηνικό φάκελο της χώρας του, βρισκόταν χτες στο Πεκίνο και είχε συνάντηση και εκτενή συζήτηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Κίνας Λι Ζαοξίνγκ. Μετά από αυτήν, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Κονγκ Κουάν είπε ότι το Πεκίνο «αντιτίθεται στην απειλή επιβολής κυρώσεων», αφού έτσι «περιπλέκονται τα προβλήματα» και πρόσθεσε η Ρωσική πρόταση αποτελεί «μια καλή προσπάθεια για την άρση του αδιεξόδου».

Υπέρ της ρωσικής πρότασης ως έχει τοποθετήθηκε χτες και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Ου. Μπους που δεσμεύτηκε σε συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε στο χτεσινό φύλλο της Ουόλ Στριτ Τζέρναλ να «εξαντλήσει τα διπλωματικά μέσα» που έχει στη διάθεσή του, ισχυριζόμενος ότι δήθεν στόχος είναι να αποτρέψει την απόκτηση πυρηνικών όπλων από το Ιράν.

Υπέρ της ρωσικής πρότασης τοποθετήθηκε, αν και «επιφυλακτικά», και η Ευρωπαία Επίτροπος Εξωτερικών Σχέσεων Μπενίτα Φερέρο -Βάλντνερ, λέγοντας ωστόσο πως «είναι δύσκολο να σκεφτούμε ότι δεν πρόκειται απλώς για μια τακτική, για να κερδίσουν χρόνο», παρότι χαρακτήρισε τη ρωσική λύση «ενδιαφέρουσα».

Στο μεταξύ χτες, μια ημέρα μετά την κατηγορία από πλευράς Τεχεράνης προς τη Βρετανία ότι συνεργάστηκε με τους ανθρώπους που τοποθέτησαν τις βόμβες στην Αχβάζ που κόστισαν εννιά ζωές, ο υπουργός Εσωτερικών του Ιράν, Μουστάφα Πουρμοχαμάντι, υποστήριξε ότι τα δύο πρόσφατα πολύνεκρα αεροπορικά δυστυχήματα που έπληξαν την πολεμική αεροπορία του Ιράν έγιναν μετά από δολιοφθορές πρακτόρων των ΗΠΑ, της Βρετανίας και του Ισραήλ. Στόχος, είπε, ήταν «να δημιουργηθεί ανασφάλεια στο Ιράν».

Φιντέλ Κάστρο: «Πρόσχημα» το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα

Σε δηλώσεις του χτες στην Αβάνα, ο ηγέτης της Κούβας Φιντέλ Κάστρο τόνισε ότι ο πλανήτης βρίσκεται «σε πραγματικό κίνδυνο» και πρόσθεσε ότι «οι χώρες του πυρηνικού κλαμπ εκβιάζουν άλλες, όπως το Ιράν, που επιδιώκουν να αποκτήσουν ένα πυρηνικό πρόγραμμα με ειρηνικούς σκοπούς, τη στιγμή που «κάνουν τα στραβά μάτια» σε περιπτώσεις που χώρες -σύμμαχοί τους, όπως το Ισραήλ, αναπτύσσουν μυστικά και παράνομα πυρηνικό οπλοστάσιο. Η κρίση που προκλήθηκε, κατέληξε, αποτελεί «πρόσχημα για την επιβολή της πολιτικής των μεγάλων δυνάμεων», με προεξάρχουσα την κυβέρνηση Μπους, που ασκεί «τρομοκρατική πολιτική».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ