ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Σεπτέμβρη 2012
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΕΒ
Στηρίζει κυβέρνηση και σκληρά μέτρα

Ποντάρει στα ξένα κεφάλαια, ζητώντας καθεστώς επιχειρηματικής ασυδοσίας και εργασιακού Μεσαίωνα

Αμεσο άνοιγμα όλων των αγορών και επαγγελμάτων με ταυτόχρονη διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος φιλικού προς την επιχειρηματικότητα, προκειμένου να εισρεύσουν ξένες επενδύσεις, απαίτησε ο ΣΕΒ, του οποίου ο πρόεδρος Δ. Δασκαλόπουλος έπλεξε το εγκώμιο της κυβέρνησης, αλλά και προσωπικά του υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων Κ. Χατζηδάκη, στο Γενικό Συμβούλιο του φορέα των μεγαλοεπιχειρηματιών, τη Δευτέρα, στο οποίο και κλήθηκε να μιλήσει ο υπουργός.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ μίλησε για μέτρα «οδυνηρά, αδιέξοδα», αλλά και «αναπόφευκτα», επιρρίπτοντας την ευθύνη για όσα περνά ο κόσμος στους πολιτικούς που δεν προχώρησαν εγκαίρως τις μεταρρυθμίσεις. Οι δυνάμεις του κεφαλαίου κάνουν για μια ακόμη φορά το άσπρο μαύρο, για να εμφανιστούν όχι μόνο ως «αθώες περιστέρες», αλλά και ως η ...λύση. «Η οικονομική και ηθική χρεοκοπία του κράτους της μεταπολίτευσης καθιστά σήμερα την ιδιωτική πρωτοβουλία, τη σύγχρονη ελληνική επιχειρηματικότητα, τον μοναδικό μοχλό πραγματικής ανάπτυξης. Και, ταυτόχρονα, τον κατ' εξοχή κοινωνικό φορέα της αναγκαίας αλλαγής», αποτόλμησε να πει ο Δ. Δασκαλόπουλος, υποδεχόμενος τον υπουργό της συγκυβέρνησης.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ τόνισε ότι «όσες υποσχέσεις κι αν δοθούν, όσες εξαγγελίες προθέσεων κι αν γίνουν, δεν μπορεί ν' αναμένουμε ενεργοποίηση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και προσέλκυση ξένων επενδύσεων αν δεν προωθηθούν δύο σημαντικές αλλαγές: Πρώτον, να ολοκληρωθεί το άνοιγμα όλων των αγορών και των επαγγελμάτων στον ανταγωνισμό. Δεύτερον, να διαμορφωθεί επιτέλους ένα περιβάλλον φιλικό στην επιχειρηματική πρωτοβουλία, την καινοτομία και την επένδυση». Αναλύοντας τη δεύτερη απαίτηση, σκιαγράφησε ένα περιβάλλον πλήρους ασυδοσίας: «Αυτό, σε ένα πρώτο τουλάχιστον επίπεδο, προϋποθέτει να χτυπηθεί κατακέφαλα το διαβόητο τέρας της πολυνομίας. Να απλοποιηθούν οι λαβυρινθώδεις διαδικασίες που εκτρέφουν τη γραφειοκρατία και τη διαφθορά. Να καταργηθούν οι δεκάδες, πάσης μορφής και επιπέδου, κανονιστικές διατάξεις, ρυθμίσεις, αποφάσεις, που παρέχουν προνόμια και προστασία και αποθαρρύνουν την επιχειρηματική διάθεση να αναλάβει ρίσκο, να υλοποιήσει ιδέες, να προχωρήσει πρωτοβουλίες».

Σε αυτή τη φάση, οι μεγαλοεπιχειρηματίες δίνουν «ψήφο εμπιστοσύνης» στην κυβέρνηση. Ο Δ. Δασκαλόπουλος σημείωσε: «Η διακηρυγμένη βούληση και οι προθέσεις της είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Τώρα, χωρίς άλλη χρονοτριβή, πρέπει να γίνουν πράξη». Οσο για τον ίδιο τον υπουργό, που συνεχίζει στα φιλοεπιχειρηματικά χνάρια του Μ. Χρυσοχοΐδη, ο μεγαλοεπιχειρηματίας τον «έχρισε» λέγοντας ότι «η συνεργασία μας είναι ήδη ειλικρινής και ουσιαστική. Οι προσδοκίες της παραγωγικής Ελλάδας από τον υπουργό Ανάπτυξης στη σημερινή συγκυρία δεν μπορεί παρά να είναι μεγάλες. Οι μεγάλες προσδοκίες, όμως, συνεπάγονται και μεγάλες ευθύνες. Είμαστε βέβαιοι ότι μπορείτε να τις αναλάβετε».

Ο υπουργός αναλώθηκε σε μια ομιλία εξαιρετικά αρεστή στα αυτιά των μεγαλοεπιχειρηματιών, με έμφαση στην αποφασιστικότητα της κυβέρνησης «να τηρήσει τις δεσμεύσεις, αγνοώντας το πολιτικό κόστος».

ΑΓΟΡΑ - ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ
Στο 42% τα λουκέτα στο κέντρο της Αθήνας

Η κατάσταση που διαμορφώνεται στην αγορά για χιλιάδες μικρούς και αυτοαπασχολούμενους εμπόρους, βιοτέχνες και επαγγελματίες που οδηγούνται βίαια στην περιθωριοποίηση και την ανεργία, στο βωμό της διάσωσης των μονοπωλιακών κερδών και της κυριαρχίας του κεφαλαίου, αποτυπώνεται ως ένα βαθμό και στην τελευταία έρευνα της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) που πραγματοποιήθηκε τον προηγούμενο Αύγουστο και αφορά τη σχέση κλειστών - ανοιχτών μαγαζιών στο εμπορικό κέντρο της Αθήνας.

Σύμφωνα με την καταγραφή που έκανε η ΕΣΕΕ, περίπου το 30% των επιχειρήσεων του εμπορικού κέντρου και των εμπορικών δρόμων γύρω από αυτό έχουν κλείσει. Συγκεκριμένα, σε σύνολο 6.532 επιχειρήσεων και επαγγελματικών στεγών στο εμπορικό κέντρο της πρωτεύουσας κλειστές είναι οι 1.859, ποσοστό 28,3%, ενώ σε επίπεδο επιχειρήσεων των ευρύτερων εμπορικών δρόμων το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται σε 31% ήτοι 889 επιχειρήσεις από τις 2.959 είναι κλειστές. Το αντίστοιχο ποσοστό κλειστών μαγαζιών τον προηγούμενο Μάρτη ήταν 29,6% και πέρσι 24%. Την ίδια στιγμή, σε επιμέρους παραδοσιακούς εμπορικούς δρόμους παρατηρούνται ποσοστά κλειστών καταστημάτων που φτάνουν ακόμα και 42%, όπως στην περίπτωση της οδού Σταδίου, δηλαδή πάνω - κάτω ένα στα δύο μαγαζιά έχουν βάλει λουκέτο, στην Μπενάκη φτάνει το 38%, στην Πανεπιστημίου το 34,1% και στην Ακαδημίας το 31%.

Στο φόντο της διαπίστωσης ότι τα λουκέτα παγιώνονται, εκτιμά ότι το ποσοστό τους, με δεδομένο το βάθεμα της κρίσης, θα κυμαίνεται σε ένα εύρος από 20% μέχρι 40%.

ΙΟΒΕ
Στο 15,1% η συμβολή του τουρισμού στο ΑΕΠ

Συνολική, άμεση και έμμεση, συμβολή του τουρισμού στο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (ΑΕΠ) σε ποσοστό 15,1% για το 2010, διαπιστώνει σχετική μελέτη του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) για την «Επίδραση του Τουρισμού στην ελληνική οικονομία». Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2010, οι δαπάνες των αλλοδαπών τουριστών στη χώρα, ο εσωτερικός τουρισμός, αλλά και οι τουριστικές επενδύσεις, αθροίζονται στα 34,4 δισ. ευρώ ή 15,1% του ΑΕΠ. Από αυτά, τα 15,2 δισ. ευρώ αντιπροσωπεύουν την άμεση συμβολή στο ΑΕΠ από την τουριστική ανάπτυξη.

Τα 5,2 δισ. ευρώ αποτελούν την έμμεση συμβολή. Σύμφωνα με τη μελέτη, «οι κλάδοι που επωφελούνται σε μεγαλύτερο βαθμό από τον τουρισμό είναι το Εμπόριο, ο κλάδος της Διαχείρισης ακίνητης περιουσίας και οι Χρηματοοικονομικές υπηρεσίες. Θετικά επηρεάζεται επίσης, η επιχειρηματική δραστηριότητα στις Κατασκευές και τις Τηλεπικοινωνίες, ενώ σημαντική είναι η συνεισφορά από την ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος τόσο στον Πρωτογενή τομέα (Γεωργία, Κτηνοτροφία και Αλιεία) όσο και στην εγχώρια βιομηχανική παραγωγή. Από την άλλη πλευρά, η προκαλούμενη επίδραση από την αύξηση της κατανάλωσης των νοικοκυριών εκτιμάται στα 13,9 δισ. ευρώ». Αναφορικά με τα φορολογικά έσοδα, στη μελέτη σημειώνεται ότι «η συνολική επίδραση εκτιμάται σε 1,4 περίπου δισ. ευρώ ή στο 5% των εσόδων του κράτους από την έμμεση φορολογία το 2010».

Η μελέτη αναφέρει ότι η ποσοστιαία επίδραση στο ΑΕΠ μπορεί να είναι μεγαλύτερη το 2011, καθώς το ΑΕΠ μειώθηκε, ενώ αφίξεις και τουριστικές εισπράξεις αυξήθηκαν. Σημειώνεται ενδεικτικά, ότι για κάθε 1.000 ευρώ τουριστικής δαπάνης, το ΑΕΠ αυξάνεται κατά περίπου 2.220 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, εξαιρετικά σημαντικό είναι ποιος κερδίζει και ποιος χάνει από τις διαβόητες αυξομειώσεις του ΑΕΠ, όπου η εμπειρία δείχνει ότι τα κέρδη ρέουν προς τους μεγαλοεπιχειρηματίες και οι απώλειες χρεώνονται στους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα.

Η μελέτη υποστηρίζει ακόμη ότι η άμεση και έμμεση τουριστική απασχόληση στην Ελλάδα εκτιμάται σε 446 χιλ. εργαζόμενους, ενώ συνολικά 741 χιλ. θέσεις απασχόλησης (ή 16% της συνολικής απασχόλησης της χώρας) υποστηρίζονται από την ανάπτυξη του τουρισμού στην Ελλάδα.

ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Παρέμβαση για τους μικρεμπόρους

Οι μικρέμποροι στενάζουν από τις πολιτικές της συγκυβέρνησης. Ομως, έχουν να αντιμετωπίσουν και τα υπέρογκα πρόστιμα που τους επιβάλλει η δημοτική αρχή της Αθήνας, σε καιρούς γενικευμένης ανέχειας, επειδή, για παράδειγμα, έβγαλαν ένα σταντ με προϊόντα τους στο πεζοδρόμιο.

Την περασμένη Δευτέρα, μετά την επιμονή των δημοτικών συμβούλων του ΚΚΕ στο Δήμο Αθήνας, αποφασίστηκε σε επόμενη συνεδρίαση να ξανασυζητηθεί το ζήτημα επιβολής των προστίμων.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ