ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Σεπτέμβρη 2000
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΒΑΜΒΑΚΟΣ
Μέγιστη κυβερνητική υποκρισία

Την τακτική του αποπροσανατολισμού και της κοροϊδίας επιστρατεύει για άλλη μια φορά η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας, σε μια προσπάθεια να φέρει σε αντιπαράθεση τους βαμβακοπαραγωγούς με τους εργαζομένους του Οργανισμού Βάμβακος που από την περασμένη Παρασκευή πραγματοποιούν επίσχεση εργασίας διεκδικώντας τα δεδουλευμένα και τη συνέχιση λειτουργίας του Οργανισμού.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας έβγαλε μια ανακοίνωση - που στάλθηκε ξημερώματα Σαββάτου (!) - για να διαλαλήσει ότι η κυβέρνηση επιχορήγησε με 823 εκατ. δρχ. τον Οργανισμό Βάμβακος για το έτος 2000 και πως «μοχθεί»... για την προστασία της βαμβακοκαλλιέργειας και του εισοδήματος των βαμβακοπαραγωγών. Στην κατεύθυνση αυτή, η πολιτική ηγεσία υπουργείου Γεωργίας, χρησιμοποιώντας τη συνήθη υποκρισία της, επιχειρεί να «κουκουλώσει» τις ευθύνες της και να τις φορτώσει στους εργαζομένους του Οργανισμού Βάμβακος, ανακοινώνοντας ότι η επίσχεση εργασίας δε δικαιολογείται και πως «υπάρχει άμεσος κίνδυνος αδυναμίας υλοποίησης των απαραίτητων ενεργειών για τη συγκομιδή και εκκόκκιση του βαμβακιού». Ταυτόχρονα, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας δεν ξέχασε να επιδείξει το αυταρχικό κι αντεργατικό πρόσωπο της κυβέρνησης, ανακοινώνοντας ότι «η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει το Νόμο, χωρίς εκβιασμούς». Εδώ αξίζει να σημειωθεί, με βάση χτεσινές πληροφορίες, ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας σχεδιάζει να στήσει απεργοσπαστικό μηχανισμό.

Πάντως, η ίδια πραγματικότητα λέει ότι η κυβέρνηση αποφάσισε τη διάλυση του Οργανισμού Βάμβακος και έτσι δεν έχει δικαίωμα τώρα να προβάλει την προστασία της βαμβακοκαλλιέργειας και των βαμβακοπαραγωγών. Οσον αφορά τα 823 εκατ. δραχμές που δόθηκαν στον υπό διάλυση Οργανισμό Βάμβακος, δε φτάνουν σε καμία περίπτωση, αφού όπως αναφέρουν οι εργαζόμενοι, οι μέχρι τώρα οφειλές του Οργανισμού προς το ΙΚΑ, για τα ενοίκια γραφείων και για τα δεδουλευμένα των εργαζομένων, ξεπερνούν τα 2 δισ. δραχμές. Μήπως μπορεί να απαντήσει η κυβέρνηση από πού θα βρεθούν τα υπόλοιπα; Και μήπως μπορεί να απαντήσει η κυβέρνηση γιατί δεν έχουν δοθεί ακόμα σε πολλές περιοχές τις Ελλάδας τα χρήματα που κατέβαλαν οι βαμβακοπαραγωγοί όταν υπέβαλαν τις ενστάσεις για την παραγωγή του 1999. Τα ποσά αυτά ανέρχονται σε μερικές 100ντάδες εκαταμμύρια δραχμές κι ενώ έπρεπε να είχαν επιστραφεί από τον περασμένο Ιούνη, τελειώνει ο Σεπτέμβρης και χιλιάδες βαμβακοπαραγωγοί είναι ακόμα στο περίμενε.

ΛΑΡΙΣΑ
Αθωώθηκαν 37 αγρότες

Αθώοι κρίθηκαν 37 αγρότες από το Νομό Λάρισας, μεταξύ των οποίων και μέλη της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα (ΠΑΣΕ), που χτες δικάστηκαν στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο για τη συμμετοχή τους στις μεγαλειώδεις αγροτικές κινητοποιήσεις το Δεκέμβρη του 1996.

Τα μέλη της ΠΑΣΕ κατηγορούνταν «για ηθική αυτουργία στην παρακώλυση των συγκοινωνιών» και οι υπόλοιποι αγρότες για «παρακώλυση των συγκοινωνιών». Στην απόφαση της δίκης, αναφέρεται μεταξύ των άλλων, ότι οι αγρότες απαλλάσσονται από το κατηγορητήριο «λόγω αμφιβολιών».

Η λιτότητα θα συνεχιστεί και το 2001

Για την κατάρτιση του νέου Προϋπολογισμού, αλλά και για τις δαπάνες των υπουργείων συζήτησε χτες ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης με τον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Δρυ. Επίσημη ανακοίνωση ή σχετικές δηλώσεις των αρμοδίων δεν υπήρξαν, αλλά σύμφωνα με τις δημοσιογραφικές πληροφορίες επίκεντρο της συζήτησης ήταν η περικοπή των δαπανών και για το 2001. Με αυτή την αντίληψη οι πρωθυπουργικές συστάσεις έκαναν λόγο για πλαφόν στις δαπάνες στο 6,6%-6,7%, δηλαδή αρκετά χαμηλότερα από την ονομαστική αύξηση του ΑΕΠ για το 2001. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, αντικείμενο της συνάντησης ήταν και οι επιπτώσεις που έχει επιφέρει η ανατίμηση του πετρελαίου και του δολαρίου στο δημόσιο χρέος. Ο νέος προϋπολογισμός αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή κατά το τρίτο δεκαήμερο του Οκτώβρη, αλλά η άνοδος του πετρελαίου έχει στο μεταξύ τροφοδοτήσει τα αιτήματα των υπουργείων για επανεξέταση του ύψους των δαπανών τους.

ΚΚΕ
Παρέμβαση για τα φίλτρα της Πτολεμαΐδας

Το θέμα του σκανδάλου με τα φίλτρα στις μονάδες της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα και τον ΑΗΣ Καρδιάς φέρνει το ΚΚΕ στη Βουλή με Ερώτηση των βουλευτών Σπύρου Στριφτάρη, Γιώργου Χουρμουζιάδη και Αγγελου Τζέκη. Η Ερώτηση απευθύνεται στον υπουργό Ανάπτυξης Ν. Χριστοδουλάκη, προκειμένου να απαντήσει για το αν θα απαιτηθεί από τη ΔΕΗ να διεκδικήσει όλες τις απαιτήσεις της από τους αναδόχους και να ζητήσει την επιτάχυνση των διαδικασιών, χωρίς υποχωρήσεις από τα προβλεπόμενα, ώστε οι τρεις αυτοί σταθμοί να πάψουν να δημιουργούν περιβαλλοντικά προβλήματα.

Η Ερώτηση έχει ως εξής: «Το 1991 είχε ανατεθεί σε κοινοπραξία ξένων και ελληνικών εταιριών η αντικατάσταση των ηλεκτροστατικών φίλτρων και των αντίστοιχων συστημάτων αποκομιδής τέφρας των μονάδων της ΔΕΗ IV Πτολεμαΐδας και I και II αντί των 8 δισεκατομμυρίων δραχμών περίπου. Τα νέα φίλτρα άρχισαν να λειτουργούν, χωρίς να επιτύχουν τον περιορισμό των εκπομπών στερεών σωματιδίων στα 50mg/Nm3dry, όπως προέβλεπε η σύμβαση. Από το 1994 και 1995, που τέλειωσε η εγκατάστασή τους, άρχισε μια σειρά υποχωρήσεων της ΔΕΗ, που ζημίωναν την ίδια και το περιβάλλον και ευνοούσαν τον ανάδοχο, που δεν ολοκλήρωσε όπως έπρεπε το έργο. Ετσι, το 1996 άλλαξαν οι όροι της σύμβασης και αντί του ορίου των 50mg/Nm3dry έγινε δεκτό το όριο των 80mg/Nm3dry. Επί τρία χρόνια ο ανάδοχος δεν πέτυχε να εξασφαλίσει, ούτε το νέο υψηλότερο όριο και η ΔΕΗ προχωράει σε "φιλικό διακανονισμό"»!!!

Συνεχίζοντας η Ερώτηση τονίζει πως «όλα αυτά σημαίνουν ότι: α) 10 χρόνια τα φίλτρα λειτουργούν με μειωμένη απόδοση, επιβαρύνοντας το περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων της περιοχής. β) 10 χρόνια η διοίκηση της ΔΕΗ δεν απαίτησε την αντικατάσταση των φίλτρων με άλλα υψηλότερης απόδοσης, αλλά αντί αυτού υποχώρησε σε ανώτερα επίπεδα ρύπων. γ) Η μειωμένη απόδοση των φίλτρων δίνει επιχειρήματα σε αυτούς που είχαν υποστηρίξει την κατάργηση των λιγνιτικών σταθμών και την προώθηση των σταθμών με φυσικό αέριο, άποψη που και περιβαλλοντικά και για την εθνική οικονομία είναι ολέθρια δ) Οι διοικήσεις της ΔΕΗ με τις ενέργειές τους ζημίωσαν το συμφέρον του ελληνικού λαού, αφού έπρεπε ύστερα από τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα να κηρυχτεί έκπτωτος ο ανάδοχος και να προωθηθεί το έργο σε κατάλληλο νέο ανάδοχο, απαιτώντας από τον αποτυχόντα όλη τη ζημιά».

Ερωτάται ο υπουργός:

  • Αν θα απαιτήσει από τη διοίκηση της ΔΕΗ την κατοχύρωση των οικονομικών ζημιών της, με απαίτησή της έναντι του αναδόχου όλων των επιβαρύνσεών τους.
  • Αν θα ζητήσει την επιτάχυνση των διαδικασιών χωρίς υποχώρηση από το αρχικό όριο των 50mg/Nm3dry, ώστε το ταχύτερο οι 3 αυτοί σταθμοί της ΔΕΗ να πάψουν να δημιουργούν περιβαλλοντικά προβλήματα.
ΧΑΝΙΑ
Αγροτικό συλλαλητήριο στις 10 Οκτώβρη

Αγωνιστικό ραντεβού δίνουν στις 10 του Οκτώβρη οι αγρότες του Νομού Χανίων, στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς στα Χανιά. Η Παγχανιώτικη Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών, που πήρε την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση του συλλαλητηρίου, απευθύνει κάλεσμα για μαζική συμμετοχή και κοινή δράση στους αγρότες και τους αγροτικούς συλλόγους του νομού, καθώς και στους εργάτες και τους επαγγελματίες.

Στο κάλεσμα της Παγχανιώτικης Συντονιστικής Επιτροπής τονίζεται η επιτακτική ανάγκη της συνέχισης και έντασης του αγώνα ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου που οδηγεί στο ξεκλήρισμα τους αγρότες και στην ερήμωση την ύπαιθρο. Το διεκδικητικό αγωνιστικό πλαίσιο του συλλαλητηρίου περιλαμβάνει τα παρακάτω αιτήματα: Την άμεση λήψη μέτρων για την απορρόφηση της νέας παραγωγής (λάδι, εσπεριδοειδή). Ικανοποιητικές τιμές στα προϊόντα και μείωση του κόστους παραγωγής. Αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στην ύπαιθρο. Δωρεάν δημόσια υγεία και παιδεία. Και, τέλος, έργα υποδομής στην ύπαιθρο.

ΔΗΚΕΒΕ ΚΟΖΑΝΗΣ
Καλεί στη συνδιάσκεψη

Στα πλαίσια των τοπικών συνδιασκέψεων που θα ολοκληρωθούν με την πανελλαδική συνδιάσκεψη της ΔΗΚΕΒΕ στην Αθήνα, η ΝΕ ΔΗΚΕΒΕ Κοζάνης καλεί τα μέλη της και τους φίλους τους στη Νομαρχιακή Συνδιάσκεψη που θα γίνει αύριο, Τετάρτη 27 του Σεπτέμβρη, στις 8 το βράδυ, στην αίθουσα Ομοσπονδίας ΕΒΕ Κοζάνης (απέναντι από την Κλινική του Κωνσταντινίδη). Το πρόγραμμα της συνδιάσκεψης περιλαμβάνει ανάλυση των θέσεων της ΔΗΚΕΒΕ, εκλογή νέας ΝΕ και εκλογή αντιπροσώπων για την 4η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη. Επίσης, καλεί όλα τα ΜΜΕ στη σημερινή συνέντευξη Τύπου για την ανάλυση των θέσεων της ΔΗΚΕΒΕ, η οποία θα γίνει στη 1 το μεσημέρι στην ψαροταβέρνα «Καραβάκι» (πίσω από το κτίριο του ΟΤΕ στην Κ. Πλατεία).



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ