ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Αυγούστου 2023 - Κυριακή 27 Αυγούστου 2023
Σελ. /40
ΝΕΟΛΑΙΑ
49ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»

«Με το ΚΚΕ για τον σοσιαλισμό, για να "γενούνε τα σκοτάδια λάμψη" (Ν. Χικμέτ)». Με αυτό το σύνθημα, εμπνευσμένο από τον μεγάλο κομμουνιστή ποιητή Ναζίμ Χικμέτ, το 49ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» ταξιδεύει σε όλη τη χώρα, με εκδηλώσεις που προετοιμάζονται με μεράκι και έμπνευση από τα στελέχη, τα μέλη και τους φίλους της ΚΝΕ.

Αυτό το ταξίδι θα κορυφωθεί στις 21, 22 και 23 Σεπτέμβρη στην Αθήνα, στον χώρο του Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης».

Το Σάββατο 23 Σεπτέμβρη θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, και θα απευθύνει χαιρετισμό ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Θοδωρής Κωτσαντής.

Ο «Ριζοσπάστης» συνεχίζει σήμερα την παρουσίαση στοιχείων του κεντρικού Φεστιβάλ της Αθήνας και συγκεκριμένα παρουσιάζει το περιεχόμενο του Στεκιού Νέων Εργαζομένων και του χώρου Κατά των Ναρκωτικών.


Σημείο αναφοράς το Στέκι για τους νέους εργαζόμενους

Οι νέοι εργαζόμενοι θα έχουν και φέτος τη δική τους γωνιά στη Σκηνή Φοιτητών και Νέων Εργαζομένων του 49ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή». Μια γωνιά που φιλοδοξούμε να ανταποκριθεί στη συνολική αναβάθμιση του Φεστιβάλ, να αποτελέσει το σημείο συνάντησης, συζήτησης, προβληματισμού για εκατοντάδες νέους εργαζόμενους, να δώσει ώθηση για τους αγώνες που έχουμε μπροστά μας σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε κλάδο, σε κάθε γειτονιά.

Μέσα από το περιεχόμενο του Στεκιού φιλοδοξούμε να προβάλουμε με διάφορες μορφές τη δύναμη των εργαζομένων, όταν αποφασίζουν οργανωμένα, μαζικά, μέσα από τα σωματεία τους, να διεκδικήσουν, να αμφισβητήσουν, να συγκρουστούν με τα αφεντικά, τις κυβερνήσεις, το σύστημά τους. Να αναδείξουμε ότι ο «σύγχρονος μεσαίωνας» της ατελείωτης και απλήρωτης δουλειάς, της ανασφάλειας, της ατομικής ευθύνης στην προστασία της ζωής, στην Υγεία, σε ό,τι έχει να κάνει με τα δικαιώματα των νέων, δεν είναι μονόδρομος. Απέναντι στα σημερινά «σκοτάδια», το «φως» και η ελπίδα βρίσκονται στη διεκδίκηση, στην οργάνωση, στη συλλογικότητα, στην αλληλεγγύη. Στη συμπόρευση με το ΚΚΕ που είναι «ασπίδα για το σήμερα - ελπίδα για το αύριο».

Στον χώρο του Στεκιού οι νέοι και οι νέες θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν μέσα από τη μορφή του βίντεο τα πιο ξεχωριστά στιγμιότυπα των αγώνων που δώσαμε τον τελευταίο χρόνο, τις στιγμές που μας έκαναν να χαμογελάσουμε, να πάρουμε δύναμη για τη συνέχεια, που φωτίζουν τη δράση των κομμουνιστών σε κάθε χώρο, την ανάγκη σύγκρουσης με την αστική τάξη και τους μηχανισμούς της, την ανάγκη να γίνουν πιο αποφασιστικά βήματα στην ανασύνταξη του εργατικού κινήματος με αντιμονοπωλιακό - αντικαπιταλιστικό προσανατολισμό, την καθοριστική συμβολή του Κόμματος σε αυτήν την κατεύθυνση.


Οι νέοι εργαζόμενοι θα βρουν ξεχωριστή αναφορά στον κλάδο που εργάζονται, θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με το σωματείο τους, να μάθουν για τη δράση και τις διεκδικήσεις, τις προτάσεις και τις μάχες των κομμουνιστών για την υπογραφή ΣΣΕ στον αντίστοιχο κλάδο, να πουν τη γνώμη τους, να μπορέσουν από την επόμενη κιόλας μέρα να αποκτήσουν πιο ενεργό ρόλο στον αγώνα. Αλλά και να μάθουν ενδιαφέροντα στοιχεία, να συμμετάσχουν σε συζητήσεις για επίκαιρα και ενδιαφέροντα θέματα που αφορούν το αντικείμενό τους, τις εξελίξεις, για παράδειγμα, στον τομέα της τεχνολογίας και πώς αυτές αντί να κάνουν καλύτερους τους όρους εργασίας και ζωής, τους χειροτερεύουν.

Ιδιαίτερη θέση στον χώρο του Στεκιού θα έχουν η ανάδειξη της ανάγκης των νέων για σύγχρονη, ασφαλή κατοικία, το πλαίσιο πάλης των κομμουνιστών σε αυτήν την κατεύθυνση, οι δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα να ικανοποιηθεί αυτή η ανάγκη στο έδαφος της κοινωνικής ιδιοκτησίας των μέσων παραγωγής με εργατική εξουσία. Ξεχωριστή αναφορά θα υπάρχει στον αγώνα των σωματείων και των μαζικών φορέων του κινήματος για την προστασία των σπιτιών του λαού από τους πλειστηριασμούς.

Τον δικό τους χώρο μέσα στο Στέκι Εργαζομένων θα έχουν οι σπουδαστές Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης με τη νέα έκδοση που ετοιμάζεται και αφορά την Επαγγελματική Εκπαίδευση των σύγχρονων αναγκών και δυνατοτήτων της εποχής μας. Πρόκειται για μία συνοπτική έκδοση με τις δυνατότητες της εποχής για σπουδές με ολοκληρωμένες γνώσεις και εργασία με δικαιώματα, κόντρα στην απαράδεκτη κατάσταση που ζουν οι νέοι και οι νέες σήμερα και στον χώρο της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης.

Τέλος, ξεχωριστή θέση μέσα στο Στέκι, όπως και τις προηγούμενες χρονιές, θα έχουν οι σπουδαστές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού, παλιότεροι και νεοεισαχθέντες. Είναι οι σπουδαστές που πλάι στους εργαζόμενους που συσπειρώνονται στην ΠΕΜΕΝ δώσανε μάχες για τη Ναυτική Εκπαίδευση και ενάντια στις αλλαγές που προχώρησαν οι εφοπλιστές και οι κυβερνήσεις τους.


Η ΚΝΕ και το ΚΚΕ είμαστε οι μόνοι που τα βάζουμε με τη ναρκωκουλτούρα

Ακόμα μια χρονιά, στο 49ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» ξεχωριστή θέση θα έχει το Στέκι Κατά των Ναρκωτικών, που το επιμελείται η αντίστοιχη Επιτροπή του ΚΣ της ΚΝΕ.

Δεν θα μπορούσε να γίνει και αλλιώς, αφού η ΚΝΕ και το ΚΚΕ είμαστε οι μόνοι που τα βάζουμε με τη ναρκωκουλτούρα, με την ανοχή και αποδοχή της ναρκωχρησίας, την προσπάθεια να δοθεί άλλοθι σε κάθε μορφή εξάρτησης. Παλεύουμε για να δυναμώσει ουσιαστικά η πρόληψη, που αφορά ένα πλέγμα μέτρων και την προβολή ενός άλλου τρόπου ζωής, καθώς και η ενίσχυση των «στεγνών» θεραπευτικών προγραμμάτων. Είμαστε οι μόνοι, γιατί μόνο εμείς «τοποθετούμε» τον άνθρωπο και τις ανάγκες του στο επίκεντρο της πάλης μας να ανατρέψουμε το σύστημα της εκμετάλλευσης. Θέλουμε τον άνθρωπο πρωταγωνιστή της ζωής του, με γνώση και κριτήριο να επιλέγει, να αμφισβητεί, να αναζητά την αλήθεια, να δρα, να δημιουργεί!

Φέτος, στο Στέκι Κατά των Ναρκωτικών στο Πάρκο Τρίτση, οι επισκέπτες θα μπορούν να ξεναγηθούν στην έκθεση που θα υπάρχει στον χώρο με θέμα «Ναρκωτικά - Διπλός στόχος για το σύστημα της εκμετάλλευσης: Κέρδη για τους λίγους - Καταστολή του μυαλού και της δράσης των πολλών». Η έκθεση θα περιλαμβάνει διάφορα διεθνή στοιχεία από τα κέρδη που έχουν ήδη βγάλει ή και προβλέπουν να βγάλουν μια σειρά από κράτη από τις επενδύσεις στο πεδίο των ναρκωτικών, από τον λεγόμενο «ναρκωτουρισμό», από την πολιτική μείωσης της βλάβης (π.χ. πωλήσεις μεθαδόνης) αλλά και από την ψυχαγωγική χρήση της κάνναβης. Την ίδια βέβαια στιγμή, αντιπαραθετικά δεσπόζουν τα στοιχεία από την αύξηση της χρήσης σε όλο και νεότερες ηλικίες (ειδικά για χώρες και πολιτείες που έχουν νομιμοποιήσει τη χρήση) και την αύξηση των δυσμενών επιπτώσεων στη σωματική και ψυχική υγεία, στην κοινωνική ζωή.

Με σύνθημα «Ψηλά το κεφάλι, σαν άνθρωπος ζήσε... Σκιά της ζωής σου μη δεχτείς να είσαι!» και με μία πρωτότυπη και διαδραστική κατασκευή σε σχήμα ανθρώπου, θα δίνεται μαχητική απάντηση στη βαθιά αντιδραστική θεωρία του «λειτουργικού χρήστη», που προβάλλεται όλο και περισσότερο. Θεωρείται «λειτουργικότητα» ότι ο σύγχρονος άνθρωπος μπορεί απλά να επιτελεί μια συγκεκριμένη εργασία στα όρια της κανονικότητας αυτού του συστήματος. Παθητικός, που απλά «δεν δημιουργεί πρόβλημα» στην «ομαλή λειτουργία» της σκληρής και άδικης καπιταλιστικής κοινωνίας, εγκλωβισμένος στα δεσμά των προβλημάτων του και στην ατομική του εσωστρέφεια.

Παράλληλα, και φέτος αντιπροσωπείες θεραπευτικών προγραμμάτων και συλλόγων οικογενειών του ΚΕΘΕΑ, αλλά και το ΕΣΥΝ θα βρίσκονται στο Στέκι, προκειμένου να ενημερώνουν τους επισκέπτες για τις δράσεις τους αλλά και για να προβληθεί η ανάγκη ουσιαστικής στήριξης από το κράτος στα «στεγνά» θεραπευτικά προγράμματα. Στο πλαίσιο αυτό, το Σάββατο 24 Σεπτέμβρη θα πραγματοποιηθεί και συναυλία με την μπάντα του ΚΕΘΕΑ «Στροφή» στη Μαθητική Σκηνή του Φεστιβάλ.


Εκδηλώσεις αυτές τις μέρες

Σε πολλές πόλεις και νησιά ταξιδεύει το 49ο Φεστιβάλ με προφεστιβαλικές ή και κεντρικές εκδηλώσεις σε νομούς αυτές τις μέρες. Συγκεκριμένα, εκδηλώσεις είναι προγραμματισμένες:

Το Σάββατο 26 Αυγούστου

Στη Ζάκυνθο, στο 3ο Δημοτικό Σχολείο (Αμμου), από τις 8 μ.μ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει: Ομιλία - συζήτηση με θέμα τον κλάδο του Τουρισμού και τους νέους εργαζόμενους σε αυτόν, με τον Γιώργο Κωνσταντίνου, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ, πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου και υποψήφιο δήμαρχο με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Πολιτική συγκέντρωση με ομιλητή τον Σωτήρη Παρίση, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιο περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας. Μεγάλη συναυλία με το συγκρότημα «Κοινοί Θνητοί». Στον χώρο θα υπάρχουν εκθέσεις «Για τους εργαζόμενους στον Τουρισμό» και για το «Τι θα πει να είσαι νέος επαναστάτης», παιδότοπος, στέκι μαθητών και έκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής».

Στη Λευκάδα, στο Ανοιχτό Θέατρο του δήμου, από τις 8.30 μ.μ. Θα μιλήσει η Ιφιγένεια Αθανασούλα, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ακόμα επίδειξη πολεμικών τεχνών από τον «ΕΥΚΛΕΑ» Λευκάδας και αφιέρωμα στον Γιάννη Μαρκόπουλο από το συγκρότημα «Ρωμιοσύνη». Στον χώρο θα λειτουργούν μπαρ και έκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής».

Στο Καινούργιο Αιτωλοακαρνανίας θα πραγματοποιηθεί τουρνουά ποδοσφαίρου 5x5 στο γήπεδο του χωριού από τις 6 μ.μ. Οι νικητές θα βραβευτούν στην προφεστιβαλική εκδήλωση που θα γίνει την Τετάρτη 30 Αυγούστου.

Στην Τσαριτσάνη Ελασσόνας, στις 9.30 μ.μ. Θα μιλήσει η Αγγέλα Τσιάτσιου, μέλος του Γραφείου Περιοχής Θεσσαλίας της ΚΝΕ. Θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα με τους Νίκο Αλεξόπουλο και Βασίλη Μπαλή.

Την Κυριακή 27 Αυγούστου

Στη Λήμνο, στο πάρκο Ανδρωνίου, από τις 8 μ.μ. Θα μιλήσει ο Γιώργος Υφαντής, μέλος του ΚΣ και επικεφαλής της Επιτροπής Αιγαίου της ΚΝΕ. Θα ακολουθήσει λαϊκό γλέντι. Στον χώρο θα υπάρχουν έκθεση για την καταπολέμηση των ναρκωτικών, έκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής» και στέκι για τους φίλους του «κόκκινου Αερόστατου».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ