ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Αυγούστου 2014
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΚΩΣΤΑΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ
Απάντηση στη βαρβαρότητα είναι η εργατική λαϊκή εξουσία

Στις εκδηλώσεις του 40ού Φεστιβάλ στην Κατερίνη μίλησε το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου, οι διήμερες εκδηλώσεις του 40ού Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στην Κατερίνη. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Κώστας Αβραμόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στη διάρκεια του διημέρου παρουσιάσθηκε αφιέρωμα στον Νίκο Μπελογιάννη, από ομάδα νεολαίων της ΚΝΕ, που περιελάμβανε αφηγήσεις, τραγούδια και οπτικοακουστικό υλικό. Επίσης πραγματοποιήθηκε αφιέρωμα στην ΕΠΟΝ. Οι εκδηλώσεις πλαισιώθηκαν με συναυλίες και λαϊκά γλέντια.

Από το βήμα του Φεστιβάλ, ο Κώστας Αβραμόπουλος κάλεσε τους νέους και τις νέες να δυναμώσουν το ΚΚΕ παντού.

Μεταξύ άλλων τόνισε:

«Η κρίση βαθαίνει. Οι καπιταλιστές δυσκολεύονται στη διαχείρισή της. Αποκαλύπτονται τα ιστορικά όρια του καπιταλισμού. Ομως δε θα καταρρεύσει από μόνος του. Γι' αυτό δίπλα στο εξαιρετικό σύνθημα του Φεστιβάλ ταιριάζουν απόλυτα τα λόγια του γνωστού μας τραγουδιού: "Το μέλλον δεν θα 'ρθεί από μονάχο του έτσι νέτο σκέτο, αν δεν πάρουμε μέτρα κι εμείς"...

Απευθυνόμαστε στους νέους των λαϊκών οικογενειών, τους εργαζόμενους και τους φοιτητές και τους λέμε:

Σκεφτείτε καλά, οι επιλογές σας δεν μπορεί να είναι ίδιες με τις επιλογές των παιδιών της πλουτοκρατίας. Το καπιταλιστικό εκμεταλλευτικό σύστημα χωρίζεται σε τάξεις. Τα παιδιά των πλουσίων έχουν κάνει την επιλογή τους, ψηφίζουν ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και τα στηρίγματά τους, έχουν κάθε λόγο να στηρίζουν και το ΣΥΡΙΖΑ.


Ζητείστε απάντηση στο ερώτημα, γιατί ενώ η παραγωγικότητα της εργασίας έχει εκτιναχθεί στα ύψη με την τρομακτική άνοδο της επιστήμης και της τεχνικής, η βαρβαρότητα που ζουν οι εργάτες, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, οι λαϊκές οικογένειες γιγαντώνεται;

Τι είναι αυτό που οδηγεί το λαό να ζει μέσα στη φτώχεια, την ανεργία, την υποαπασχόληση, τη μαύρη εργασία και την εξαθλίωση; Τι είναι αυτό που ξεκληρίζει τη φτωχομεσαία αγροτιά και συνθλίβει τους ΕΒΕ; Τι εμποδίζει το λαό να απολαμβάνει ισότιμα με βάση τις ανάγκες του, δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες υγείας, παιδείας, πρόνοιας, γιατί την ώρα που οι προϋπολογισμοί για τη λειτουργία των σχολείων και των ιδρυμάτων συνεχώς μειώνονται, ενώ την ίδια ώρα δίνονται αστρονομικά ποσά σε τράπεζες, βιομήχανους και εφοπλιστές;

Ολα αυτά και άλλα πολλά δεν είναι αποτέλεσμα μιας άδικης και νεοφιλελεύθερης πολιτικής. Αλλωστε τα ίδια συμβαίνουν σε όλες τις χώρες της ΕΕ είτε έχουν "αριστερές" είτε "δεξιές" κυβερνήσεις. Φταίει το ίδιο το κοινωνικοοικονομικό σύστημα που ζούμε.

Κινητήρια δύναμη του καπιταλισμού είναι το κέρδος, η εκμετάλλευση και η καταπίεση της εργατικής τάξης, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, προκειμένου να υπηρετήσει το συμφέρον της πλουτοκρατίας, που ζει και σήμερα σε συνθήκες κρίσης ζωή χαρισάμενη.

Ο καπιταλισμός είναι ανθρωποφάγο τέρας, γεννάει βάσανα για το λαό και πλούτη για το κεφάλαιο.

Καμιά αυταπάτη! Η απάντηση στη βαρβαρότητα που ζούμε και η ικανοποίηση των δικαιωμάτων μας απαιτούν μια οικονομία στα πλαίσια της εργατικής λαϊκής εξουσίας, η οποία θα έλθει στη χώρα μας και σε άλλες χώρες με τη θέληση της εργατικής τάξης και των συμμάχων της».

Οι επιπτώσεις στους νέους

Αναφερόμενος στις επιπτώσεις της οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης, που η λυκοσυμμαχία έδειξε ακόμα πιο πολύ τη βαρβαρότητά της, σημείωσε:

«Η εργατική τάξη, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, οι νέοι και οι νέες των λαϊκών οικογενειών βρέθηκαν στο κέντρο της επίθεσης της ΕΕ, του κεφαλαίου και των πολιτικών της εκφραστών.

Ο καπιταλισμός καταδικάζει τους νέους και τις νέες στην ανεργία.

Η παιδεία και η έρευνα προσαρμόστηκαν ακόμα παραπέρα στις ανάγκες της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Δυνάμωσαν οι ταξικοί φραγμοί και υποβαθμίστηκε η μόρφωση.

Το Λύκειο μετατράπηκε σε ένα απέραντο εξεταστήριο, σπρώχνοντας τους μαθητές στην υποβαθμισμένη τεχνική εκπαίδευση, ετοιμάζοντας έτσι την πιο φθηνή εργατική δύναμη για τους κεφαλαιοκράτες.

Στα πλαίσια αυτά, παιδιά των λαϊκών οικογενειών που αναγκάζονται για διάφορους λόγους να παρατείνουν τις σπουδές τους οδηγούνται από την κυβέρνηση μέσα από μαζικές διαγραφές εκτός πανεπιστημίων και ΤΕΙ.

Μας λένε, "μα καλά όλοι επιστήμονες θα γίνουν"; Βεβαίως και δεν μπορούν να γίνουν όλοι επιστήμονες. Ομως είναι άλλο αυτό και άλλο ότι η μόρφωση είναι δικαίωμα όλων και δεν θα πρέπει να αποκλείονται από αυτή τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών. Είναι τιμή για τα παιδιά της εργατικής τάξης να γίνουν εργάτες. Ομως δεν θα παραιτηθούμε από την απαίτηση να παρέχεται σε όλα τα παιδιά της εργατικής τάξης, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων δημόσια και δωρεάν προσχολική αγωγή, δημόσια και δωρεάν δωδεκάχρονη εκπαίδευση μέσα από την οποία θα παρέχεται γενική μόρφωση, που θα είναι κοινή για όλους. Δωρεάν επαγγελματική εκπαίδευση που θα βασίζεται στη στέρεη βάση της γενικής μόρφωσης. Ενιαία ανώτατη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση υψηλού επιπέδου, χωρίς να χρειάζεται να δουλεύουν οι νέοι παράλληλα με τις σπουδές τους.

Οι νέοι και οι νέες βλέπουν τις οικογένειές τους να συνθλίβονται κάτω από την πίεση νέων φορολογικών βαρών, να μην μπορούν να απαλύνουν έστω τον πόνο τους, να πεθαίνουν στην κυριολεξία από έλλειψη στοιχειώδους ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, με την Υγεία, την Πρόνοια και γενικότερα την κοινωνική ασφάλιση να απαξιώνονται συνεχώς, μέσα από το βάθεμα της εμπορευματοποίησής τους.

Στην κρεατομηχανή έχουν μπει επιδόματα ανεργίας, πρόνοιας, οι συντάξεις κ.λπ.

Χτυπήθηκαν και χτυπιούνται οι κλαδικές συμβάσεις εργασίας μέσα από την επέκταση των επιχειρησιακών και ατομικών συμβάσεων.

Οπλο στα χέρια των εργοδοτών για να τσακίσουν τις ΣΣΕ είναι και η ανεργία. Μέσα από κάθε λογής προγράμματα απασχόλησης η κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ χτυπάει την πλήρη και σταθερή εργασία, τροφοδοτεί με ζεστό χρήμα τα αφεντικά. Στόχος τους είναι να στείλουν τους εργαζόμενους ως φθηνή εργατική δύναμη χωρίς δικαιώματα στα κάτεργα της εκμετάλλευσης».

Τσακίζονται αγρότες και κτηνοτρόφοι

«Η άγρια, αντιλαϊκή πολιτική ΕΕ και κυβέρνησης ενάντια στους μικρομεσαίους γεωργούς και κτηνοτρόφους δυναμώνει με τη νέα ΚΑΠ 2014-2020.

Στα χαράτσια και τούς φόρους που καλούνται να πληρώσουν ακόμα και για χωράφια και τις στάνες, έρχονται να προστεθούν και οι τραγικές συνέπειες από την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης με την συμπόρευση της με τους ιμπεριαλιστές ΕΕ και ΗΠΑ στην επέμβαση στην Ουκρανία και τα μέτρα απέναντι στη Ρωσία.

Με πραγματική καταστροφή κινδυνεύουν οι ροδακινοπαραγωγοί από το εμπάργκο της Ρωσίας, χωρίς να φταίνε σε τίποτα. Η κυβέρνηση έχει βαριές ευθύνες και είναι υπόλογη απέναντι συνολικά στην αγροτιά για ό,τι επακολουθήσει.

Την ίδια ώρα μεγαλώνουν οι εκβιασμοί των μεγαλοβιομηχάνων για να πάρουν τζάμπα τη σοδειά.

Οι μεγαλέμποροι, προτείνουν και ζητάνε - και δυστυχώς και άλλα κόμματα συμφωνούν σε αυτό - να ανοίξουν χωματερές, προκειμένου να διατηρήσουν τιμή και φυσικά να εξασφαλίσουν κέρδος. Δηλαδή να θαφτεί καλή και ποιοτική παραγωγή σε φρούτα.

Αυτό είναι διαστροφή, είναι καταστροφή παραγωγικών δυνάμεων. Γιατί όταν ο αγρότης έχει ξοδέψει ώρες εργασίας και χρήματα για τα λιπάσματα, τα φυτοφάρμακα, τα οργώματα, τα συλλεκτικά κ.ά. για να παραχθούν καλά ροδάκινα και νεκταρίνια, αυτά να πηγαίνουν στο χώμα για να τα φάνε τα σκουλήκια. Ενώ μπορούν να πάνε σε στρατό, νοσοκομεία, παιδικούς σταθμούς, κατασκηνώσεις, σε ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη ή ακόμη μπορούν να αξιοποιηθούν και να μετατραπούν σε χυμό, κομπόστα, μαρμελάδα. Και όλα αυτά είναι δυνατόν να γίνουν με την παρέμβαση του κράτους, δηλαδή κρατική συγκέντρωση και με τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής του αγροτοπαραγωγού και να αφήνουν και ένα κέρδος για να συνεχίσει την αγροτική δραστηριότητα του.

Αυτός όμως είναι ο καπιταλισμός, άγριος, απάνθρωπος, κυνικός. Από τη μια συνάνθρωποί μας δεν έχουν να φάνε και ψάχνουν περιστασιακό σισίτιο ή και στα σκουπίδια και από την άλλη η υπερπροσφορά φρούτων να πηγαίνει στη χωματερή για να έχουν οι έμποροι εξασφαλισμένο κέρδος. Να γιατί πρέπει να παλέψουμε ώστε η εποχή μας να είναι στο μπόι των ανθρώπων και στο μπόι των ονείρων μας!

Αλλά και με τους κτηνοτρόφους ειδικά των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών, όπου βρίσκεται το 85% των ζώων και το 80% των κτηνοτρόφων, αυτών που δουλεύουν 365 μέρες το χρόνο, η κατάσταση είναι τραγική εξ' αιτίας της πολιτικής της ΕΕ και της κυβέρνησης.

Πρόσφατα η κυβέρνηση με αυθαίρετο και αντιεπιστημονικό τρόπο αποχαρακτήρισε εκατομμύρια στρέμματα εκτάσεων για βόσκηση, τη στιγμή που οι κτηνοτρόφοι πληρώνουν ακόμη και ενοίκιο για τη βόσκηση των κοπαδιών τους σε αυτές και ήταν αναγνωρίσιμη όλα τα χρόνια. Οι συνέπειες είναι τραγικά εξοντωτικές, αφού αυτή η μείωση των βοσκήσιμων εκτάσεων συνοδεύεται με συρρίκνωση μέχρι και κόψιμο της εξισωτικής αποζημίωσης. Είναι χρήματα που με αγωνία περίμεναν οι κτηνοτρόφοι, γιατί με αυτά εξασφάλιζαν την αγορά ζωοτροφών, εμβολίων και φαρμάκων, ενέργειας για μεταφορά κ.ά.

Η χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Γεωργίας, ότι δίνει δυνατότητα μέχρι το τέλος του μήνα να γίνουν ενστάσεις κι ότι βρέθηκαν πόροι, είναι κοροϊδία. Αφού πάλι με τα ίδια κριτήρια θα κριθούν, δηλαδή με αυτά που κόπηκαν χιλιάδες κτηνοτρόφοι. Ωστόσο δείχνει η ανακοίνωσή τους και την πίεση που δέχτηκαν από τις μαζικές διαμαρτυρίες και τις κινητοποιήσεις μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων σε αρκετές περιοχές, με πρωτοβουλία κτηνοτροφικών συλλόγων και της ΠΑΣΥ. Γι' αυτό, κανένας εφυσηχασμός!

Ξεκρέμαστους και αβοήθητους έχει αφήσει η κυβέρνηση τους κτηνοτρόφους από την επιδημία του καταρροϊκού πυρετού, που απλώθηκε σε όλη τη χώρα και θερίζει τα κοπάδια. Αντί να εξασφαλίσει άμεσα και γρήγορα φάρμακα, ζωοτροφές δωρεάν στους κτηνοτρόφους, με ταυτόχρονους ψεκασμούς για να εμποδιστεί η επέκταση της ασθένειας.

Αντί να κάνει προσλήψεις κτηνιάτρων και να εγγυηθεί την πλήρη αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των κτηνοτρόφων, για να μπορέσουν να συνεχίσουν την κτηνοτροφική δραστηριότητα, όπως προτείνει το ΚΚΕ μέσα από ερωτήσεις και παρεμβάσεις μέσα και έξω από τη Βουλή και την Ευρωβουλή, καθησυχάζουν και γενικά ενημερώνουν! Ωστε άμεσα, βίαια και γρήγορα να πετύχουν τη συρρίκνωση των μικρομεσαίων αγροτόκτηνοτρόφων, που αποτελεί στόχο της νέας ΚΑΠ 2014-2020.

Να γιατί το σύστημά τους είναι σάπιο, είναι σε βάρος της πλειοψηφίας του λαού, δεν λύνει προβλήματα, αλλά δημιουργεί νέα, εξασφαλίζει μόνο φτώχεια, δυστυχία για τους πολλούς και κέρδη για τους λίγους, το κεφάλαιο.

Να γιατί πρέπει να είναι μαζική η παρουσία της αγροτιάς στη διαδήλωση στις 6 Σεπτέμβρη στην έκθεση της Θεσσαλονίκης μαζί με τις οικογένειες τους, ενάντια σε αυτή την πολιτική που τους εξοντώνει.

Ταυτόχρονα όμως προβάλλει και η ανωτερότητα του κεντρικά σχεδιασμένου τρόπου παραγωγής για καλά ποιοτικά, ασφαλή και φτηνά τρόφιμα για τις διατροφικές ανάγκες του λαού, αλλά και τον εφοδιασμό της μεταποιητικής βιομηχανίας με πρώτες ύλες.

Αυτό απαιτεί αποδέσμευση από την ΕΕ, την κοινωνικοποίηση των βασικών μέσων παραγωγής και γης και τη συγκρότηση παραγωγικών συνεταιρισμών των μικροκληρούχων παραγωγών. Ετσι αξιοποιούνται ολόπλευρα τα εδαφοκλιματολογικά πλεονεκτήματα της χώρας, μειώνεται το κόστος παραγωγής, εξασφαλίζεται δουλειά για όλους και όχι ανεργία, υπάρχει παραγωγή για να καλύπτονται οι διατροφικές ανάγκες και όπου υπάρχει δυνατότητα γίνονται και εξαγωγές, μέσα από κρατική συγκέντρωση και εμπόριο. Ετσι εξασφαλίζεται λαϊκή ευημερία και όχι δυστυχία και αγωνία για το αύριο».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ